måndag 11 maj 2015

Daal, en vegetarisk gryta.

... som räddat oss flera gånger när matlagningsinspirationen inte är på topp, tiden inte är på vår sida eller när vi helt enkelt är galet sugna på indisk mat. Vi har sagt det för men det tål att upprepas, linser är en alla tiders stapelvara att ha på lut hemma i skafferiet. Det finns en hel massa gott man kan trolla fram med linserna, biffar, fiskgryta, soppa, Mullygatawny soppa (ni vet den där som grevinnan äter på nyårsafton), ja man kan faktiskt till och med baka kakor med linser i! Dom där kakorna är galet goda kan vi lova, hur märkligt det än låter:)

Men nu var det inte kakorna vi skulle prata om idag, det var en gryta som skulle dryftas. En gryta som det säkert finna en hel uppsjö med olika recept på, frågan är väl om det finns två personer som lagar sin Daal på samma sätt? För det är just daal som vi tänkte bjuda er på här i dag, daal på Mårtenssons vis. Eller ja, egentligen varierar det lite från gång till gång när vi lagar till denna indiska gryta eftersom några av ingredienserna kan bytas ut efter vad som finns hemma. Men detta är den senaste varianten som gjordes för någon vecka sedan och den blev vi synnerligen nöjda med.


Idén med att ha sötpotatis i kan vi faktiskt inte ta åt oss äran för, den fick vi från Karolines som bloggar på "Gröna skafferiet", en hyvens trevlig tjej som vi hade äran att träffa på en bloggträff förra året. För övrigt har vi plockat lite här och lite där, lagt till och dragit ifrån och precis så får du också gärna göra. Har du inte sötpotatis så ta en morot till, eller någon annan rotfrukt som du gillar, eller hoppa över det helt enkelt. Linserna, kokosmjölken, tomater och kryddor är förmodligen de enda ingredienserna som du inte kan byta ut, inte om du är sugen på daal i alla fall:)

Daal   4 port
1 stor schalottenlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1 tsk koriander
1 krm kanel
1 tsk garam masala
1 msk färsk riven ingefära
3 gröna kardemummakapslar eller 1 tsk malen kardemumma
1 stor morot i skivor
1 liten sötpotatis, i små tärningar
1 burk á 400 g krossade tomater
1 burk á 400 g kokosmjölk
2 dl röda linser
2 dl vatten (använd gärna vattnet att skölja ur tomatburken)
sambal oelek efter behag, vi tar ca ½ tsk
1 påse á 70 g babyspenat
salt och peppar
ev. limejuice
Hetta upp olja i en gryta och fräs lök, vitlök och alla kryddor under omrörning någon minut så att löken mjuknar.
Tillsätt morot och sötpotatis och låt fräsa med någon minut till under omrörning.
Häll i tomatkross, kokosmjölk, linserna, vatten och sambal oelek.
Låt grytan småbubbla på låg värme under lock i 20-30 minuter tills potatis och morötter är mjuka, rör om någon gång under tiden och späd eventuellt på med mer vatten om du tycker det behövs.
Någon minut innan serveringen rör du ner bladspenaten och låter den värmas upp.
Smaka av med salt och peppar och ev. limejuice om du vill ha en syrligare smak på grytan.
Servera gärna papadums eller naan till grytan.

För omväxlings skull så är det faktiskt så att vi också ska äta Daal i kväll, det är minsann inte ofta det händer att vi bjuder er på samma middag som vi själva ska äta samtidigt! Men när andan faller på så gör den så, och då är det svårt att säga no:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

9 kommentarer:

  1. Vilka minnen som kommer när ni skriver om daal. Jag fick det ofta när jag var i Pakistan och det var väldigt gott men jag har faktiskt aldrig lagat det själv. Tack för tipset kära vänner!
    Önskar er en fin vecka! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den resan minns vi ju också, den var häftig att få följa! Så klart att du ska testa att laga den själv, vassego det var så lite så!
      Ha en fin helg, kramar!

      Radera
  2. Åh, jag kan känna dofterna ända hit :) Ser otroligt gott ut! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var minsann inte dåligt:) !
      Tack och kramar till dej

      Radera
  3. Jag antar att ni redan vet det här men… JAG ÄLSKAR DAAL!!!!!

    SvaraRadera
  4. Men det kanske är den här veckan jag ska laga daal för första gången ;-) man vet aldrig......
    Kram påèr!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!