onsdag 8 april 2015

Pasta med tomatsås

Matlagningsikoner, matgurus, kökshjältar, köksgudar, kärt barn har många namn! Har ni några matidoler (ja, förutom oss då - hehehe, blink, blink) som ni hyllar och gör vågen för hemma i ert kök? Vi har några stycken, Håkan framförallt faktiskt som får något lyriskt i blicken så fort någon nämner Jens Linder eller Lisa Förare-Winbladh.

Jens L har vi nämnt vid några tillfällen förut här i köket, bland annat då vi efterlyse och fick napp (från författaren himself) på en av hans kokböcker som herr M sedan testat en hel massa från. Jens skriver förövrigt på en egen blogg för den eminenta mattidningen Äkta Mat, den hittar du här.
Lisa F-W bloggar också, om än lite sporadiskt men med tanke på alla kanoners bra matböcker hon skriver så är det kanske inte så konstigt att bloggningen blir lidande. Både "Matmolekyler" och "Det godaste jag vet" hittar ni alltid på Håkans nattduksbord, där ligger dom vältummade och sprider matlagningsinspiration. Från den senare boken har vi lånat dagens recept som vi tänker bjuda på er, det är en långlagad tomatsås som passar galant både som pastasås, sås att studsa ner köttbullarna i eller att laga till salsiccia i.


I denna tomatsås finns det en magisk ingrediens som vid första ögonkastet kanske verkar lite märklig, men vi lovar att den gör en hejdundrande insats för smaken! Lisa tipsar nämligen om att i stället för att kasta de där hårda kanterna som man skär bort från parmesanostar så ska man spara dom, släng i dom i frysen - det gör vi numera. Parmesanostarna är perfekta att använda som smaksättare i t.ex tomatsåser som denna. Känner man sig lite "wild and crazy" så sätter man tänderna i ostbiten när den hamnar på tallriken, vi provade båda och det var hur mumsigt som helst!

Långlagad tomatsås till pasta
2 små gula lökar, halverade och tunnskivade
125 g fänkål, tunt skivad och i kvartar
1 stjälk blekselleri, tunt skivad
1 liten morot, delad och tunt skivad
1 dl olivolja
2 dl matlagningsvin
3 burkar hela tomater
1 lagerblad
några kanter från parmesanost (det hårda som man oftast skär bort)
Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och lägg i alla grönsaker.
Fräs sakta på låg värme, 15-20 minuter, så grönsakerna mjuknar och börjar bli gyllene.
Slå i vinet och låt puttra någon minuter.
Klipp sönder tomaterna i burken och häll ner det i grytan tillsammans med ostkanter och lagerblad.
Låt puttra väldigt sakta på svag värme utan lock ca 1 timme.
Rör om då och då i botten så att såsen inte bränner vid.
Servera såsen till pasta, eller köttbullar eller en smaskig korv.

Vilka fru Mårtenssons matgudar är? Ja, Nigella är nog den som kittlar Ankis matlagningsnerv mest, hack i häl kommer Jamie Oliver. Kanske det rinner engelskt blod i frus ådror, vem vet?
Berätta nu, vem får er matlagningsglädje och experimentlusta att svalla extra?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

16 kommentarer:

  1. Jens Linder upptäckte jag förra året då jag i julklapp fick boken December som Jens skrivit tillsammans med Johanna Westman och den bjöd på mycket inspirerande matläsning om julmat. Två andra matinspiratörer som jag har är Jamie Oliver och Anna Bergenström, har flera kokböcker som dessa har gjort och de är vältummade kan jag säga. /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt Anna, då delar vi ju två inspirationskällor:) December har vi inte i vår hylla, kanske det får bli ett inköp, tack för tipset!

      Radera
  2. Pasta och tomatsås är världens bästa latmat. Kanske inreder här varianten då, men världens bästa snabbmat annars :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, perfekt när man inte orkar så mycket mer än röra:) Men denna är inte så"icke-latmannig" spisen och grytan gör det mesta, men visst tar den lite tid men då kan man ju roa sej med att läsa en bra matbok:):)

      Radera
  3. Jag älskar ju Roy Fares, men det är ju mer på sötsaks-sidan. När det kommer till riktig mat så är det nog Jamie Oliver som står högst i kurs, gillar också Johanna Westman pga hur hon vurmar för att barn också ska få vettig mat. Och Lotta Lundgren förstås, fast mest som person, har nog aldrig lagat något recept som hon skapat :)

    Kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sötsaker räknar vi som mat, så herr Fares är mer än välkommen på listan han med! Vi kommer definitivt att sitta bänkade framför hans smarriga tv-program i morgon kväll. Lotta gillar vi också skarpt, men hennes kokbok har vi bara beundrat bilderna i, aldrig lagat till något från.

      Kramar till dej, bästa prinsessa!

      Radera
  4. Jamie Oliver, lätt! Han är grym! Annars ligger Mathias Dahlgren rätt bra till, får jag nog säga. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fler som går med i Jamies lovsångskör, härligt!
      Kramar

      Radera
  5. Ja, efter Håkan och Anki kommer Lisa Förare-Winbladh. Hon lämnade faktiskt en kommentar på Min blogg för några veckor sen och den karamellen suger jag på ännu. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ojojoj Erika, den kommentaren är guld värd - iaf i herr Ms ögon!
      Kram på dej.

      Radera
  6. Ser väldigt gott ut och parmesan ger en god smak till mycket! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja visst gör det och att få användning för kanterna är ju kanoners, tycker vi!
      Kramar

      Radera
  7. Det där med parmesankanten har jag gjort i några år... läste om det i en mattidning och tänkte detta ska jag komma ihåg! Många favoriter finns gällande ikoner och ni är härliga sådana! :) Rätten ser och låter så god, kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Häftigt, förstår att du la det på minnet för det är ju ett finfint tips!
      Vi bugar och tackar och niger,
      kramar till dej - vår indiskmatguru!

      Radera
  8. En riktigt långkokt tomatsås är en riktig höjdare. Tack för era goda mattips!
    Kramar till er

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, denna var en riktigt sådan. Så lite så, härligt när det uppskattas!
      Kramar till dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!