måndag 30 mars 2015

Matjessillrulle och tv-debut!

Hej sommartid och hej påskveckan! Vi hoppas ni alla fått en bra start på veckan och att sommartiden inte ställt till det alldeles för mycket för er. För Mårtenssons del har det gått bra, Håkans idé om att ställa om klockorna redan på lördagen för att sakta men säkert inskola oss i den försvunna timmens äventyr, fungerade bra även i år.
Påskveckan har ju dragit igång och tydligen kallas den för stilla veckan, klingar finfint i våra öron gör det. Fast att det blir så mycket mer stilla än vanligt är väl tveksamt, i alla fall för de av oss som jobbar med mat - påsken är nämligen den största mathelgen i Sverige! Så för Håkans del är det bråda dagar bakom och i charken, det är många som ska handla hem lamm, charkuterier och sillinlägningar till helgens alla festligheter.

På tal om påskmat så tänkte vi denna veckan bjuda er på några förslag här i köket, som vi tycker kan passa extra bra till påskens matorgier:) Vill ni ha ännu flera tips så finns det ju dels en flik med etiketten påsk och så finns ju faktiskt julfliken också, det är ju lite "same, same, but different" när det gäller påsk- och julmat:)


Först ut i raden är den här spännande sillrätten som passar fint både på en påskbuffé och som förrätt, och nej det måste inte vara påsk för att man ska äta den. Själv åt vi den i julas då Freddy hade fixat till den som ett av sina bidrag till julabordet. Man kan väl säga att det är en svensk variant av sushi, utan ris men fortfarande med noriark runt om. I fyllningen hittar man istället bland annat matjessill, betor, päron, ost och pepparrot, kanske låter det lite galet men vi lovat - det är galet gott!
Är rullen på tok för galen för er smak så hittar ni alla våra sillinläggningar i detta smaskiga inlägg.

Matjessillrulle
400 g matjessill i grova tärningar
2 polkabetor, kokta och tärnade
1 päron, skalat och tärnat
3 gelatinblad
4 ark nori
4 schalottenlökar, finhackade
1 knippe gräslök, hackat
200 g philadelphiaost
2 msk riven pepparrot
½ msk citronsaft
Stek de tärnade betorna och päronet lätt utan att de får färg, låt de bli svalna.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten minst 5 minuter.
Blanda samman ost, pepparrot, lök och gräslök.
Krama ur gelatinet och smält det på låg värme med citronsaften, ta grytan från plattan och låt gelatinet svalna lite.
Rör ner en klick av ostmassan i gelatinet och blanda sedan ner det i resten av ostmassan.
Blanda ner sill, betor och päron i ostmassan, smaka av med peppar och ev salt.
Fördela smeten i en sträng mitt på noribladen, rulla samman försiktigt (ta gärna hjälp av en bit plastfolie som du lägger under noriarket) och ställ kallt under press några timmar.
Skär upp lagom stora bitar och servera.

Och som om det inte räckte med spännande tips idag så har vi faktiskt ytterligare ett. Halv åtta hos mej, ni vet matlagningsprogrammet på tv4, drar i gång ikväll igen och först ut i raden av städer de besöker är faktiskt Ystad! Jajamensan, vår hemstad är på tv ikväll och som om att det inte heller räckte så kommer ni att få se, och höra, herr Mårtensson i egen hög person i onsdagens avsnitt! Japp, han har faktiskt en talroll när en av tävlingsdeltagarna (Ankis gamla gympalärare dessutom) är och köper finfint kött på GeMa-Livs där Håkan ju arbetar som charkuterist!
Så alla ni som undrar hur Håkan ser ut och låter, ratta in 4:an på onsdag så får ni se! Mårtenssons kommer att sitta klistrade vid alla avsnitten...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

13 kommentarer:

  1. Vad roligt att få vara med på ett hörn i Halv åtta hos mig! Det var ett program jag såg rätt många avsnitt av förut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo tack, fast mest nervöst... Vi såg också alltid det förr men har inte sett på länge.

      Radera
  2. Men guuud så spännande! Men vqrför kunde inte ni vara med i programmet i stället?

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh nej tack, det var tillräckligt spännande och nervöst med den lilla stunden...
      Kramar

      Radera
  3. nämen! vad roligt att få se håkan på teven, ska försöka komma ihåg att titta på det. kollade ju alltid på halv åtta hos mig förut, men nu tittar vi aldrig på teve överhuvudtaget... den bara står där och samlar damm i ett hörn, så det är ju bra att håkan ger oss tillfälle att damma av den lite!

    kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, här ser vi inte heller det längre av någon anledning, mest kanske för att vi oftast själv äter halv 8:)
      Står så gärna till tjänst, vassego.

      Kramar

      Radera
  4. Vi trodde att ni var de självklara deltagarna i Halv åtta hos mig och inte med en liten biroll. Men vi ska försöka ratta in tv-kanalen rätt tid för att kolla in herr M. Tanken att ni kanske startat en egen Youtube-kanal slog oss också med anledning av er rubrik. Det är ju rätt inne med det just nu. ;)

    Ha en fortsatt finfin påskvecka, kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj nej tack, vi har faktiskt tackat nej till en inbjudan att vara med... det har vi alldeles för klena nerver för:)
      Tack, detsamma till er!

      Radera
  5. Nämen så kul!! Länge sedan jag tittade på det programmet nu, men självklart ska jag titta på onsdag. Och jag sällar mig till övriga kommentatorer. Jag tycker att ni skulle haft huvudrollen! Kram och ha en fin påskvecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Kjersti, visst är det roligt. Men inte så roligt så en huvudroll hägrar...
      Kramar till dej och detsamma!

      Radera
  6. Jag trodde först att ni skulle vara med och laga mat, men kul att kunna se Håkan i rutan! Hoppas TV4 play visar det här. :) Kram och glad påsk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo du, det skulle väl se nåt ut det:) VI håller tummarna,
      kramar till dej och en glad påsk!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!