fredag 6 mars 2015

Koreanska revben med picklad gurka

Hej fredag, hej helg och hej på dej kära läsare!
I dag serverar vi ytterligare ett köttigt recept här i det Mårtenssonska köket, till skillnad från förra veckan när det inte blev ett endaste ett. Så kan det slumpa sej ibland, även om vi försöker variera vårt utbud så gott det går med fågel, fisk eller mittemellan:)
Det ligger en bit revben på tallriken, revben av sida för att mer exakt, där man låtit den mer köttiga biten sitta kvar istället för att ta bort den och kalla dom för spareribs. Revbenen har först fått ligga i en asiatisk inspirerad marinad under natten för att sedan tillagas i ugnen med en skvätt vatten i formen. Den där lilla skvätten vatten är icke att förglömma för tack vare den och locket ovanpå så får du sätta tänderna i riktigt saftiga revben!

Till revbenen åt vi ugnsrostade sötpotatisklyftor (kika på det här) och det visade sej vara ett riktigt lyckokast, den söta smaken passade kanoners bra till den lite kryddigare och saltare smaken på köttet. Pickad gurka kan vi också tipsa om att ha till, krispigt och med en smak som piggar upp och livar till det hela.
Pinnarna behöver du inte oroa dej för att du tvunget måste använda när du hugger in på middagen, dom ligger där mest för att dom passade så bra som rekvisita:)

Receptet är en omarbetad version av en variant från Lisa Förare - Winbladh

Koreanska revben
1 kilo revben av sida, skivade
Marinad
3/4 dl ketchup
½ dl kikkoman soja
1 msk kinesisk soja
2 msk portvin
1 tsk ingefärapulver
1 msk sambal oelek
2 vitlöksklyftor, mortlade
½ tsk maizena
Rör samman alla ingredienser till marinaden utom maizenan.
Pensla hälften av marinaden på revbenen och lägg dom i en ugnsfast form med lock. Häll andra hälften i en skål, täck över och förvara i kylen till senare.
Ställ formen i kylen minst 6 timmar, allra helst över natten så revbenen får gona sej ordentligt i smakerna.
Häll lite vatten i botten på formen (revbenen ligger fortfarande kvar däri med marinaden!), lägg på locket och ställ mitt i ugnen på 125 grader i ca 2 timmar.
Ta fram andra hälften av marinaden från kylen och rör ner maizenan.
Ta ut revbenen från ugnen och pensla dom med marinaden, ställ därefter in dom i ugnen igen - denna gång utan lock - på 200 grader i 20 minuter.
Vänd dom gärna någon gång under tiden så de får fin färg runt om.
Servera med valfria tillbehör, sötpotatisklyftor passar fint till liksom picklad gurka gör.


Picklad gurka
1 slanggurka
½ tsk sambal oelek
1 msk socker
2 msk fisksås
2 msk pressad limejuice
1 liten schalottenlök, tunt skivad
Dela gurkan på längden och ta bort kärnorna (enklast att göra med en sked).
Hyvla gurkan i tunna långa strimlor.
Blanda samman sambal, socker, fisksås och limejuice så att sockret löses upp.
Lägg gurkstrimlor och lökskivor i en skål och häll över lagen, blanda om och ställ kallt minst 30 minuter innan den serveras.

Dagens långsittarfrukost intog vi tillsammans med Håkans storebror som kom över med gott bröd i utbyte mot kaffe och pålägg. Jodå vi kör med långsittning även på fredagsmornarna eftersom vår helg börjar redan då:) Inte alls dumt är det att vara lediga på fredagarna båda två, det är en lyx som vi är så oerhört tacksamma över att få ha!
Vi har fortsatt dagen i stilla lunk, en tur till Ostkällaren för lite nödproviant och en kik in om cykelaffären har varit dagens största ansträngning. Fru M går nämligen i cykelinköpstankar, det har börjat knaka och smälla oroväckande i gamle Brunte så det är väl dags för en uppdatering i stallet.
Kvällen kommer att bjuda på pasta och räkor, och naturligtvis lite av osten vi köpte på oss. Annars blir det en lugn helg, vi har haft middagsbjudningar på löpande band här hemma så nu lutar vi oss tillbaka och bara chillar!

Vi hoppas att ni alla får en riktigt fin helg, att ni får njuta av både god mat och dryck och att ni får göra det i precis det sällskap ni önskar!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

3 kommentarer:

  1. Låter och ser fantastiskt gott ut! Trevlig fredagskväll på er :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar Martina, dom blev fantastiskt goda. Säkert något du kan slänga på grillen ;)
      Hoppas din helg varit fin, tack!

      Radera
  2. Wow, vilket recept! Revbenen lämnar jag till Calle (eller RÄVben som han trodde det hette lääääänge haha) men den där picklade gurkan låter ju grymt god! Hoppas ni har haft en riktigt fin helg! KRAM!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!