fredag 27 mars 2015

En ny krämig favorit!

Vi har en del laster, vi Mårtenssons. Håkan har sina cigarrer som han vårdar ömt och njuter av då och då, Anki är galen i salmiak och kan inte leva utan Lakrisal. Gladheten i bubbel delar vi och det finns alltid en flaska på kylning, vem vet när den där V-75 raden slår in... och så länge den inte gör det, så passar det fint som plåster på såren:)
En annan last vi delar är ost med skön sälta i, gärna en krämig sort, som vi har på sallad. Det har vi haft sedan vi första gången var på semester tillsammans, resan gick till Bulgarien och vi åt deras Shopska sallad morgon, middag och kväll... Hitintills har vi alltid använt fetaost men för ett tag sedan så hittade vi en annan salt ost och vips så fick fetaosten se sig utbytt!

Labneh är gjort på getyoghurt som fått rinna av och sedan har den formats till små bollar som ligger i olja på burk. De har en härlig sälta och krämighet och får Mårtenssons smaklökar att dansa tango! Vi lägger den på sallad allt som oftast men på senaste tiden har vi börjat experimentera och ha de små bollarna i maträtter.
Labneh finns i vanliga mataffärer, Håkan har plockat hem det bland hyllorna på GeMa-Livs, den lilla ICA-närbutiken där han arbetar som charkuterist. Hittar ni inte osten i er matbutik så fråga om de kan ta hem den, märket på burken är Sevan. Skulle du inte lyckas springa tag i en burk och ändå vill testa receptet så går det alldeles utmärkt att byta ut Labnehosten mot fetaost, som har ungefär samma sälta men inte samma krämighet.


En av dessa maträtter som vi lagat till med Labneh är denna fyllda kycklingfilé som förutom osten fylldes med färska örter och rökt skinka. Innan fyllningen så rimmade Håkan köttet men det är helt och hållet valfritt att göra, det är absolut inte svårt - kan ni marinera så kan ni rimma!
Som sällskap till våra kycklingfiléer serverades kokta belugalinser, sallad och en kall salviasås. Belugalinserna kokte vi helt enligt instruktionerna på förpackningen denna gången, men framöver vänta absolut utsvävningar i tillagningen. Kanske någon av er sitter på ett bra och smarrigt tips?

Basilika, frågan är väl om det finns något mer väldoftande att ha i ett köksfönster? 

Kycklingfilé med ost och örter   2 port + matlåda
500 g kycklingfilé
Rimningslag (valfritt)
1 liter vatten
50 g grovt havssalt
25 g socker
1 tsk torkad salvia
1 tsk torkad rosmarin
1 krossad vitlöksklyfta
Koka upp alla ingredienser till lagen och låt det svalna.
Lägg ner kycklingen i den kalla lagen, lägg över och ställ i kylen 4 timmar.
Ta upp köttet och torka av.
Fylling
2-3 bollar labnehost
6 färska salviablad
8-10 färska basilikablad
1 skiva rökt skinka/filé
Skär en ficka i kycklingfilén om det går, det går även att banka ut filén och dubbelvika.
Skiva ostbollarna och fördela dom i filéerna, lägg in örterna och skinkan.
Förslut fickan t.ex med en tandpetare.
Lägg köttet i en ugnsfast form och stek mitt i ugnen på 150 grader ca 45 minuter tills innertemperaturen nått upp 70 grader.
Servera gärna med en kall salviasås och valfria tillbehör.

På med örter och labneh...

... därefter rökt skinka och rulla samman. 

Kall salviasås
4 dl matyoghurt
1 dl crème fraiche
5 färska salviablad, rivna i mindre bitar
pressad citron efter smak
örtsalt
1 vitlöksklyfta, riven
Blanda samman alla ingredienser och låt såsen stå kallt minst 30 minuter innan servering.

Salvia i egen hög person.

Någon Labnehost blir det inte på tallrikarna ikväll, där kommer det att ligga en andra massa godsaker istället. Det står nämligen råbiff på menyn, köttkvarnen är monterad, lökhackning, pepparrotsrivning, potatisfritering och äggseparering väntar. Ja, vi har händerna fulla, det är inte klokt så mycket jobb det är med raw-food:) 

Ha nu en riktigt skön helg, njut så mycket ni bara kan av det ni gillar!  

Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

  1. Vilka fina färger som samsas på tallriken! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja visst är det härligt med alla färger och de kommer plötsligt mer till sin rätt nu tack vare solen och dagsljuset:)
      Kramar

      Radera
  2. Ser riktigt gott ut :) Basilika doftar ljuvligt :)
    Ha det gott

    SvaraRadera
  3. Den där osten har jag faktiskt aldrig testat. Får nog hålla utkik nästa gång jag handlar. För ost i alla former äter jag gärna.

    SvaraRadera
  4. Jag har letat efter labneh men inte hittat, buhu! Belugalinser har jag inte smakat men jag kan tänka mig att Ann-Louise sitter inne på några smarriga recept, kika där! KRAM!

    SvaraRadera
  5. Det där verkar riktigt smaskigt :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!