onsdag 4 februari 2015

Tysk afton i köket.

Som vi nämnt tidigare under veckan och i helgen så sprechen vi deutch här i köket i lördags. Det gick alldeles ausgezeichnet danke, maten gjorde mer eller mindre succé och i bakgrunden flödade tyska hits från Spotify. Vikingarnas samlade hits i tysk tappning blandades hej vilt med tysk umpa-umpa musik, och när Nenas röst ljöd ur högtalarna fick fru Mårtensson något drömskt i blicken och försvann tillbaka till de tidiga tonåren... Håhåjaja, dom där 99 luftballongerna håller än!

Ni som hängt med oss i köket ett tag vet vid detta laget att vi gillar det där med att ha ett tema när vi bjuder hem på middag, extra kul är det att låta gästerna gissa vad den röda tråden är. Vi har siktat in oss på årtionde, vi har låtit en mango vara smaksättare större delen av kvällen och det där med att hålla sej till ett specifikt land är ett bra sätt att hålla den röda tråden. Tidigare har vi bland annat landat i Italien och svängt bort om Asien, denna gången gick turen alltså över Östersjön, varsågoda och häng med:

Att temat för kvällen var Tyskland gick knappast att ta miste på, fast någon på Ankis jobb skulle vara lite lustig och frågade om det var Belgisk afton...:) 

Ibland är det inte helt lätt att göra en temarätt dukning, vissa länder är helt enkelt svårare än andra att hitta något som är sådär urtypiskt som kan läggas på bordet. Att klä herr M i lederhosen och fjäderhatt kändes inte särskilt lämpligt... 
Servetter i flaggfärgerna och en liten snapsflaska fick passa som ersättare istället.

Och tillsammans med flaggfärgade ljus i liljanljusstakarna blev det faktiskt en riktigt bra dukning, om vi får säga det själv. 

När våra middagsgäster hällde vi upp bubbel i glasen, tyskt naturligtvis. 
Egentligen var vi lite skeptiska till inköpet, det fanns några ungdomsminnen förknippade med flaskan, men det var faktiskt överraskande goda bubblor!
Henkell Trocken med nummer 7751 på systembolaget, för den trevliga summan av 71 kronor.

Efter bubbel satte vi oss till bords för att hugga in på förrätten, en måltid som vi ber om att få återkomma till i ett senare inlägg. Ni ska ju orka ta er igenom en hel del ändå!

Vi hoppar alltså raskt vidare till huvudrätten och vad som inmundigades till den. 
Kanske föga förvånande så serverade vi, vågar vi kalla det den tyska nationalrätten, Schweinshaxe. Egentligen så är det som så, om denna rätt ska vara rätt, att haxe är fläsklägg som grillas rakt upp och ner utan någon som helst förberedelse innan. Så blev dock inte fallet i det Mårtenssonska köket och det beror helt enkelt på herr Ms förälskelse i att rimma kött som ska tillagas. Vi har ju skrivit om det några gånger tidigare (hel kyckling, hjortstek och revben bland annat) men det blir ju faktiskt så bra att det är värt att tjata om. En enkelt process som ger saftigare kött med en jämn saltsmak, häpp!


Haxe eller schweinshaxe   4 pers
2 st baklägg ca 2,3 kg
7%-ig rimningslage :
3 liter vatten
210 g salt
1 msk socker
2 lökar, skivade
2 msk torkad timjan
4 lagerblad
1 msk hel vitpeppar.
Koka samman lagen så salt och socker smälter, låt det svalna.
När lagen svalnat injicerar du den i köttet med hjälp av en marinator, 4-5 stick är lagom.
Lägg köttet i en djup skål och häll i resten av lagen, täck över och låt det stå ett dygn i kylen.


Dagen efter är det dags för tillagningen och då behöver du:

nymald vitpeppar
2 gula lökar, skivade
äppelmos
3 dl vitt vin
några kvistar färsk timjan
Ta upp köttet ur lagen och låt det rinna av.
Peppra köttbitarna runt om och bryn i smör runt om, ca 5 minuter, så dom får färg.
Lägg över i en ugnsfast form och pensla över med äppelmos.
Häll vinet i formen, lägg i lökskivorna och timjankvistarna.
Ställ formen mitt i ugnen på 150 grader och låt det stå inne i ca 2½ timme.
Pensla några gånger under tiden med vätskan från formen.


När det återstår ca 30 minuter av tillagningstiden tar du ut formen, häller av skyn ner i en gryta så du kan koka sås på den och ställer in formen i ugnen igen.


Sås
sky från ugnsformen
2 dl vatten
2 msk kalvfond
1 dl vispgrädde
äppelmos efter tycke och smak
Koka samman skyn, vatten och fond ca 5 minuter.
Rör ner grädden och smaka sedan av med mos.
Red av såsen till önskad konsistens.


Det vanligaste tillbehöret till haxe är väl sauerkraut, surkål. Att göra surkål tar sin lilla tid och den tiden hade inte vi, men som tur är så finns det genvägar att ta. 
Just denna genvägen blev en väldigt smakrik och smakfull en, klart rekommenderbar! 

Surkål
500 g vitkål, fint strimlad
1 grönt äpple, fint strimlat
1 rödlök, fint strimlad
lagen
4 dl vatten
1 dl ättikssprit
2 msk socker
6 enbär
2 krm kumminfrön
2 tsk gult senapsfrön
2 tsk bruna senapsfrön
Lägg kål, äpple och lök i en skål.
Koka upp lagen och häll den varm över grönsakerna och låt det stå 1 timme
Sila bort lagen och krama ur kålen ordentligt, låt salladen stå några timmar i rumstemperatur.
Smaka av med salt och peppar.

Till maten serverades tre sorters tysk, alkoholfri öl. 
Störtebeker, nr 1900 på systembolaget, med en fin beska som passade kanoners till middagen.
 Einbecker, nr 1914, ännu mer beska och inget för den som i vanliga fall inte gillar öl...
Weihenstephaner, nr 1922, en veteöl med nästan ingen beska alls och kanske inte för den som gillar ölsorter med mycket smak.

Erdinger veteöl, nr 11208, fru Ms favoritöl som gick bra att dricka även till haxe alltså!
Störtebeker, nr 1509, veteöl även denna men ganska mycket beskare än Erdinger och alltsåledes helt i Håkans smak! 

För den som inte gillar öl alls så kan vi och fru Björkenäs rekommendera detta tyska vitvin till haxen. Peacock nummer 5372 var ett synnerligen friskt och lättdrucket vin, helt säkert så passar det alldeles utmärkt en varm sommarkväll till lite skaldjur eller fisk också!

Så där ja, där har ni då alltså en del av vår tyska afton. Nästa gång bjuder vi er på förrätten och på efterrätten, så aufenhalt abgestimmt - rakt översatt med hjälp av Google translater så skyll inte på oss om det är fel! :)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

19 kommentarer:

  1. Jag älskar temamiddagar! Tyskmiddag hade kanske inte varit det första jag tänkt på, men så gott det ser ut! Bortsett från bubblet som jag inte tycker är någon höjdare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej en tysk afton ligger kanske inte först i tankebanorna, i alla fall inte så länge det inte är oktober:)

      Radera
  2. Väldigt roligt med temamiddag! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, och vi gillar när man kan få till det med dukning också.
      Kramar

      Radera
  3. Men så spännande! Jag har beställt fläsklägg till helgens middag, men har tänkt koka dem länge i öl, lagerblad och lite annat jox. Sedan pensla dem med glaze och grilla dem. Hoppas det ska bli ok. Schweinehaxe från Thuresson är vår nya latmansmat, billigt och gott!

    Störtebeckerölen fick Lars av mig i julklapp, den och några till samt en ölvandring i Götet. Han tyckte väldigt mycket om den.

    Ha det gott!
    Pöss
    //Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mums, det låter ju kanoners gott Malin, vi håller tummarna för dej och din haxe! Och visst är det kanonmat, både till pris och smak:)
      Ölvandring i Götet låter inte alls fel i herr Ms öron, trevlig julklapp.
      Pöss på dej!

      Radera
  4. Ooh, geschpännande gekvällen gehaft, ja! Ser gut!

    Och helt orelaterad till mat, men de ljusstakarna ni har är SÅ fina! De är ju åter i produktion men är ack så dyra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaja, alles gut!
      Visst är dom fina, dom är ju från Ystad:):) Dessa är köpta på loppis way back when när dom inte var så åtråvärda som nu, kul att ha som kuriosa dessutom.

      Kramar

      Radera
  5. Vad roligt att ha tema på middagen på detta vis! Ser verkligen genomtänkt ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så roligt att du tycker det!

      Radera
  6. Här blev jag ju lite extra nyfiken som bor i Tyskland ;-) Kul idé och bra omsättning! Visste ni att det åts 59.000 !!! Schweinshaxe bara på Oktoberfesten i München förra året? Helt otroligt, men så är det ju gott...

    Till vinet "Peacock" finns det säkert andra alternativ om man vill att det ska låta tyskt också. I min ungdom var det Zeller schwarze Katz och Liebfraumilch som gällde, det lät mycket "sofistikerat", smakade gjorde de också ;-)

    Ska bli spännande att se, vad ni hade som för- och efterrätt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan vi förstå. Att det var så många visste vi inte men inte så konstigt som du skriver, det är ju galet gott!
      Jodå, det fanns många tyska viner med tyskt klingande namn, men inte så många på hyllorna på stans lilla bolag som passade till maten. Svarta katten och Liebfraumilch har det slunkit ner några klunkar av i ungdomens år... "ryysss":)

      Härligt, det är på G!

      Radera
  7. Vilken helafton! Jag tycker at ni har lyckats helt perfekt (som vanligt) med allt från dukning till maten. Herr M i lederhosen hade dock varit en spännande upplevelse. För att inte tala om att tänka sig Anki med tuperat hår a la åttiotal sjungande om de neun und neunzig luftballons... Halleluja!

    Här vankas det räkor för kvällen - det är ju götteborgsfredag vet la ni! Ha det görgött som vi säger! Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tackar, vi tackar! Och nej, så spännande ska vi inte ha det...:)
      Låter so men Göteborgskväll helt i vår smak, här kör vi på rökt lax och favoriten - lakritsaioli!
      Kramar på er <3

      Radera
  8. Wow! Gud vad kul med temakväll! Ni är för härliga! Stor kram till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det roligt med temakvällar, och faktiskt hjälper det till lite när det ska planeras tycker vi! Tackar gör vi för den komplimangen,
      kramar på er

      Radera
  9. ÄLSKAR hur ni går all in på era teman!
    Kram till er båda - ha en riktigt fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är ju för härlig, Kim! Tack och stor kram till dej!

      Radera
  10. Så kul tema!! Och varmrätten ser ju GALET god ut! Tur jag (liksom ni) ska till Berlin i vår! ;-) Hoppas ni njuter av våren i Skåne! Kram på er

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails