onsdag 25 februari 2015

Helgmeny

Nej nu ska vi inte hålla er på halster längre för vi vet att det finns några som sitter och väntar på recept från middagen i lördags. Som vi skrev tidigare så var efterrätten en riktig fullpoängare, i alla fall för den som gillar den härligt söta kolasåsen Dulce de Leche! Fråga bara Gustaf som åt hela sin portion pannacotta och sen mer än gärna tog sig an sin systers också, när hon inte orkade hela...
Vi kan redan nu säga att dulce de leche-pannacotta är ingen dessert för den som håller igen på det söta, bara så ni vet:)

Det är absolut ingen avancerad matlagningsövning som krävs, frågan är väl om det kan bli så mycket enklare är så här för att få till en smaskig efterrätt. Grädde, dulche de leche och gelatin - that's it!
Nu ska vi verkligen inte försöka ta uppfinningsäran åt oss, receptet har vi hittat hos våra fina bloggarvänner Helena och Olof och det tackar vi för! Vi skickar med glädje detta vidare till er, för delad glädje är ju dubbel glädje eller hur?


Har du inte kokat dulce de leche tidigare så gör du det hur enkelt som helst, det enda som behövs är en burk kondenserad mjölk, en gryta med vatten och en spis, du hittar en enkelt beskrivning i detta inlägget. Kikar du i hyllorna i mataffären så finns det även burkar med färdigkokt dulce om tiden för att göra egen tryter.

Dulce de leche-pannacotta 8 små portioner
1 burk dulce de leche
3 gelatinblad
5 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten och låt dom ligga där minst 5 minuter.
Värm upp grädden i en gryta och precis när det börjat koka så tar du bort den från plattan.
Rör ner dulce de lechen och blanda om tills det löst sig i grädden, det går att värma på grädden lite igen om det inte löses upp riktigt.
När allt är utblandat så kramar du ur bladen och rör ut dom ett åt gången i grytan.
Häll upp smeten i portionsformar och ställ i kylen minst 6 timmar, gärna över natten.
Servera gärna några friska bär eller frukter till, vi valde att ha physalis och passionsfrukt till.

Så till förrätten, ja vi kör lite baklängesmiddag i det Mårtenssonska köket minsann för så roliga är vi:) Om efterrätten var lätt att slänga ihop så vet vi inte vad vi skall säga om förrätten, 5 minuter och 5 ingredienser senare så hade vi gjort en smarrigt krämig räksallad, hejsan hoppsan.
Salladen kan man lägga upp hur man vill, i en avokado, på en macka eller som vi gjorde, i ett salladsblad. Dekorera med lite citron, gurka, tomat och vips så har man en väldans tjusig och god förrätt.


Räksallad
350 g skalade räkor
3 dl majonnäs, den feta sorten
rikligt med dill  (går ej att överdosera)
½ msk chilisås
lite citronpeppar
Blanda samman alla ingredienser och smaka av.
Förvara kallt till serveringen, lägg upp på salladsblad, på macka eller i en avokadohalva och dekorera.

Över till huvudnumret så, lika simpel var den! Vi har gjort, bjudit på och bloggat om receptet på oxfilé provencale tidigare, den gick hem hos familjen Persson 2010 och dom gjorde tummen upp denna gången också. Alla tre rätterna är oerhört bra om man gillar mat som kan förberedas i god tid innan gästerna dyker upp, vi gillar det där med att inte behöva stå i köket vid spisen utan i stället kunna umgås med våra gäster. I alla fall tills den dagen då vi har turen att hamna i ett stort kök som rymmer fler än oss två samtidigt, då står vi mer än gärna vid spisen i våra gästers sällskap!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

10 kommentarer:

  1. Pannacotta. Min absoluta älsklingsdessert. Enkelt och gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men visst är det den perfekta förberedelsegrejen, oändliga variationer också känns det som!

      Radera
  2. Åh, vilken ljuvlig smak på pannacotta! Kram

    SvaraRadera
  3. Dulce de leche-pannacotta alltså. Låter alldeles fantastiskt sött och gott! Med lite syrliga bär till, mmm...

    SvaraRadera
  4. Den här får det bli på bonussonens födelsedag på söndag. Tack kära ni för tipset! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt Erika, vi håller tummar och tår för att han gillar menyn!
      Kramar till er.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!