måndag 16 februari 2015

En pigg salsa och ostfylld fisk

Måhända märks det en aning att vi är ganska så betuttade i den där osten från Västerbotten och vårt förhållande med fisk är absolut ingen hemlighet, så när vi för samman de båda kan ni ju tänka er hur det slutar:) Denna gången föll valet av fisk på sill, en fisksort som vi gärna äter och talar oss varma för.
Visste du att om du stoppar i dej en portion på 150 g sill så har du täckt upp hela det rekommenderade dagsintaget av Omega 3-fett - häpp! Dessutom finns det en hel del av D-vitaminer, B-12 och selen i sillar och just D-vitamin är något som vi behöver extra av, vid denna solfattiga tiden på året.
Och som om det inte räckte så är det ett bra val om man tänker på miljön, det är nämligen något som heter nåt så tjusigt som resurseffektivt att äta sill. Mycket av sillen som fångas idag mals ner till fiskmjöl som i sin tur går till laxuppfödningen, snacka om slöseri med råvaror...

Västerbottensostfylld sill
300 g sillfiléer
salt och peppar
1 dl riven västerbottensost
ströbröd att panera sillen i
Klipp bort ryggfenorna från sillen om det inte är gjort och lägg hälften av filéerna med skinnsidan nedåt.
Salta och peppra och fördela osten på dom, lägg sedan på de andra filéerna och panera i ströbrödet.
Stek fisken i rikligt med smör, servera med salsan och valfritt tillbehör.

Gillar du nu verkligen inte sill så har vi absolut överseende med det, vi blir inte upprörda på något vis, men då kan vi istället tipsa om gammal paradrätt med laxfiléer panerade med västerbottensost som ni kanske hellre vill prova på, du hittar den här.

Till sillarumporna så åt vi en synnerligen uppiggande salsa som satte fart på smaklökarna och fick dom att dansa loss inne i munnen! Salsan kan du servera till andra fisksorter också, eller varför inte till en bit kyckling. 


Salsa
1 citron
1 schalottenlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
2 grillade paprikor (från burk), fint hackade
½ dl kapris
½ dl fint hackad persilja
½ dl olivolja, gärna med citronsmak
Riv citronskalet i en skål.
Skala och filéa citronen, finhacka fruktköttet och lägg i skålen.
Blanda ner övriga ingredienser och smaka av.
Passar lika bra till fisk som till kyckling.

Andra som dansade i helgen var Mårtenssons! Jojomensan, ni kan tro att vi har både skakat rumpor och svängt dom lurviga:) Vi var nämligen i Malmö i lördags och tittade/lyssnade på melodifestivalen tillsammans med godaste vännerna Anne och Ingemar. Det får väl nästan kallas för tradition vid detta laget, det var ju andra året i rad vi besökte denna folkfest tillsammans. Först tog vi oss in till stan för att äta en bit, valet föll på Restaurang Mosaik som ligger på Stortorget och serverar tapasrätter från olika Medelhavsländer. Riktigt nöjda blev vi alla fyra med våra tallriksval så den restaurangen kan vi verkligen rekommendera till er, som tänkt styra stegen mot Malmö.

Nöjda blev vi också med sångtävlingen, både Magnus och Mariette var våra favoriter och Linus kom inte långt därefter. Besvikna blev vi däremot på Sanne Salomomsen, henne hade vi stora förhoppningar på, men den låten var seg som kola - i alla fall i våra öron - men smaken är ju bekant som baken:) ...

Ha nu en riktigt bra fortsatt vecka, så hörs vi snart igen!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

9 kommentarer:

  1. Salsan hade jag gärna smakat på. Vilken trevlig helg ni haft. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får du så gärna så, vassego:)
      Kramar

      Radera
  2. Mariettes låt var en sådan där som skulle kunna gå hela vägen och faktiskt vinna hela eurovision. Och pigg salsa till det, ja tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis vad vi sa, den kändes som när Euphoria vann, nästan!
      Så lite så, vassego.

      Radera
  3. Panerad stekt sill delar vårt kök i två läger men som tur har osten från Västerbotten motsatt effekt! ;) Men salsan ser onekligen frestande ut.
    Testade koka ägg i helgen efter ert tips med perfekt resultat i dagarna två, tack!
    En fortsatt fin vecka till er, kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att lägret gå samman igen genom osten, det gillar vi:)
      Men så bra att det blev lyckat resultat, man kan knappast tro att det ska bli så bra med den lilla vattenmängden men det är överraskande bra!
      Tack, detsamma, kramar

      Radera
  4. Låter väldigt gott!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!