onsdag 7 januari 2015

Vegetarisk chiligryta

Håhåjaja, hur är det med er idag? Det är ju nästan som måndag idag, säkert är det fler än vi som åter stämplat in på jobbet idag efter ett bra tags ledighet, och med rekord i sovmorgnar så kändes det extra tungt när väckarklockan ringde i morse. Att det sedan plötsligt började att halvt om halvt storma och dessutom drösa ner med blöta snöflingor i storlek dassalock, gjorde ju inte våra cykelturer särskilt njutbara... Men, med tanke på att vi bara jobbar torsdag också och sedan är lediga igen, så ska vi nog överleva chocken:)
Och som om inte detta räckte så har vi haft problem med bloggen, vi har helt enkelt inte kunnat kika in i vårt eget kök - eller i andras heller för den delen. Nu verkar det i alla fall som att problemet är löst och vi håller tummarna för att det fungelerar hela vägen fram!

Så vi kör på i rask takt med mat och recept, fortast möjligt innan bloggen plötsligt bestämmer sej för att strejka igen, och vi gör det med en vegetarisk himpahimpagryta. Detta betyder i den Mårtenssonska världen att man tar vad som bjuds i kyl och frys och rör ner det i en gryta, helt enkelt ett annat namn för kylrensning. Den där grönsaks- och rotfruktslådan i vår kyl har en tendens att fyllas på varje gång vi handlar mat och därför är det oftast ett perfekt tillfälle att både rensa ut den och laga en smaskig vegetarisk gryta samtidigt! Det fungerar bra att byta ut ingredienser efter vad som finns i er egen låda i kylen, hur er himpahimpagryta ser ut bestäms efter ert utbud, så se denna som ett tips:


Ibland är det extra roligt att skriva blogginlägg och då menar vi inte bara när det fungerar som det ska, men speciellt när den där automatiska rättningen träder in. Slanta, har vi skrivit att ni ska göra med rotfrukterna men tydligen finns det inget som heter så i rättstavningsprogrammets vokabulär, istället så föreslår det att ni ska slakta rotfrukterna! Häpp - och vi som trodde att det var ett recept på en vegetarisk gryta:)

Vegetarisk chiligryta   2 port + matlåda
1 paket kokta svarta bönor
1 liten burk majskorn
1 röd paprika i grova bitar
2 persiljerötter, slantade
2 morötter, slantade
1 palsternacka, slantad
1 liten fänkål, strimlad
ca 10 cm purjolök, fint strimlad
2 vitlöksklyftor, rivna
1 burk krossade tomater
2-3 dl vatten (glöm ej att skölja ur tomatburken med lite av vattnet och hälla i grytan!)
1½ msk grönsaksfond
sambal oelek eller chili efter eget tycke och smak
salt och svartpeppar
oregano
Bryn rotfrukter, lök och vitlök i smör och olja i en djup stekgryta (eller bryn i stekpanna och häll sedan över i en djup gryta).
Häll i bönor, tomatkross, 2 dl vatten och fond, rör om och låt det koka upp.
Tillsätt valfri mängd av sambal eller chili, smaka av med salt och peppar och örter.
Låt grytan puttra ca 20 minuter, späd grytan med mer vatten om det behövs under tiden det puttrar. Tillsätt majskornen de sista minuterna av koktiden och smaka av så rotfrukterna är genomkokta och du är nöjd med smakerna.
Servera gärna med stekta halloumiostskivor och en klick yoghurt!

Så, då trycker vi på publiceraknappen och håller tummarna för att bloggeriet ska fungera och att inlägger är läsbart för alla och envar, inklusive oss själva. Vi har sagt det förut men upprepar oss, det är inte riktigt klokt hur beroendeframkallande den där tekniken är:)
Ha nu en fortsatt fin onsdagskväll och en trevlig torsdag allesamman!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

10 kommentarer:

  1. Jag ser inlägget :) Er himpahimpagryta låter mycket god och tänk vilka goda rätter man kan fixa genom att rensa kylen. Kram och ha en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners Katarina, det verkar som att problemet löste sej under natten - tack och lov:)
      Ja, av kylskåpsrester kan det bli mycket godsaker!
      Tack detsamma till dej

      Radera
  2. Svar
    1. Japp, kändes lite märkligt och otrevligt... :)

      Radera
  3. Det här låter förträffligt gott och matsmart! Trevligt inslag med halloumin också. Vad skönt för er att ni är lediga idag. Själv ser jag fram emot imorgon när Olof är hemma igen. Det är alltid lättare att vara två med den lilla damen här hemma. ;-) Vi ska städa ut julen i helgen, granen barrar sådant. Bally hälsar till er, han har blivit två julgranskulor fattigare i jul, men det var för hans eget bästa. Nu är han istället lite extra knubbig, den lille sorken. Stor kram till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners, det låter bra det! Ja, våra fredagar håller vi varmt och hårt, dom betyder så mycket för oss.
      Men Bally, lille stackaren och så är det så långt till julen kommer igen så han får se kulor igen:):) Krama lite på honom från oss!
      Och kramar till er andra också, så klart!

      Radera
  4. Älskar att ni skriver bloggeRIET, att sätta -eriändelse är något min pappa alltid gör! Vilket myseri, vilket glötteri osv osv. Älskar det! :=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en synnerligen trevlig och reko karl den där mannen, honom gillar vi:)

      Radera
  5. God fortsättning på er!
    Jag älskar vegetarisk chili och detta låter ju helt underbart gott. Spännande med persiljerötter och fänkål i tycker jag som inte brukar ha det i min.... och halloumi, mums mums! Stor kram till er båda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma, Amy! Bara att testa rötterna och kålen nästa gång, trevliga inslag absolut!
      Kramar till dej!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!