måndag 5 januari 2015

Lövbiffsbörsar med pikant fyllning

För det första så vill vi tacka allra ödmjukast för alla gratulationer och fina komplimanger som vi fick, både här och på andra ställen, på bloggens bemärkelsedag! Första 5:an är nu passerad och det känns faktiskt fantastiskt om ni frågar bloggen:)
Vi är framme vid den skälvande slutspurten på denna galet långa jul- och nyårsledighet, på onsdag är det åter dags att sadla Hero och Brunte för att trampa tillbaka till verkligheten. Fast vi ska inte klaga, det blir en mjukstart för oss båda, vi ju är lediga som vanligt på fredag igen.

Trettondagsafton stämplar vi in på idag och för oss är det en dag med blandade känslor, Ankis mor lämnade oss för fyra år sedan och vi minns och tänker alltid extra mycket på henne idag. Vi gör det bästa för att minnas med glädje och eftersom hon själv var en fena på matlagning, mycket av det vi kan har vi lärt av henne, så blir det något extra festligt till middag. I dag tänker vi fondue och det dukas med bästa fonduetallrikarna som även dom bär minnen med sig. Tänk att mat kan vara så mycket mer än bara just föda....


Någon fondue hade vi inte tänkt bjuda er på i dag, men det gör säkert ingenting för ersättaren är inte alls dum den heller! Det ligger lövbiffsbörsar i stekpannan och i dom finns det en fyllning med pikant smak. Grillad paprika på burk, ni vet dom som ligger i inläggningsvätska, har fått sällskap av lök, sardeller och persilja och dom trivdes fint tillsammans. Sardellerna vet vi att vissa har lite problem med, men dom kan ersättas av t.ex ansjovis om man bättre gillar det, även kapris fungerar.

Lövbiffsbörsar
500 gr innanlår av valfri sort, vi använde hjort
1 gul lök, fint hackad
2 grillade paprikor från burk, fint hackade
5 hackade sardeller eller sardellcreme efter smak
hackad persilja
en gnutta socker
svartpeppar
½ tsk timjan
½ tsk rosmarin
3 dl vatten
3 msk kalvfond
2 dl grädde
gelé av valfri sort, vi använde svartvinbärsgelé
balsamvinäger av söt sort, t.ex dadel  
redning
Blanda samman lök, paprika, sardeller, persilja, timjan och rosmarin.
Smaka av röran med socker och svartpeppar.
Lägg ut köttskivorna, fördela röran på dom och bred ut den över köttet.
Vik varje skiva på mitten till en börs och fäst ihop med tandpetare.
Bryn biffarna i en smör i en stekpanna på båda sidorna och lägg över i en djup stekgryta.
Vispa ur stekpannan med vattnet och häll över biffarna, tillsätt kalvfonden.
Låt biffarna sjuda försiktigt under lock ca 15-20 minuter.
Ta upp köttet och vispa ner grädde i stekgrytan.
Smaka av med gelé och vinäger och red av till önskad konsistens.
Lägg tillbaka börsarna och låt dom puttra vidare, 5-10 minuter.
Servera med valfria tillbehör, pressad potatis är en perfekt såsuppsugare.

Till maten drack vi ett vin som vi fått prova, 
ett ekologiskt rött Syrah som Fredrik Paulún satt sitt namn på.
Det var faktiskt tredje gången gillt för detta vinet, vi hade provat att dricka det till två andra måltider men där funkade det inte alls, men som tur var så funkade det alldeles ypperligt här. Det är verkligen kul och spännande att prova samma vin till olika rätter och se hur mycket smaker och krämighet gör för varandra i munnens smakpalett. 

Nu tackar vi för idag. Det är dags för att ge oss i kast med fonduesåser och andra förberedelser, promenadskor ska snöras på för en långpromenad som ska sätta fart på både aptit och blodomlopp.
Vi önska er alla en fortsatt fin trettonhelg och hoppas på återseende!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS. Skulle ni bli sugna på fondue så har ni våra förslag till en fonduekväll här DS

13 kommentarer:

  1. Den här maträtten låter gott! :)
    Ha en fortsatt fin dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Så gott det ser ut. Såg er bild på Instagram från er fonduekväll och även det såg gott ut. Vet hur det är att förlora mamma, saknaden är stor men jag blir glad av att använda mig av hennes kökssaker och finservis och ibland laga till nåt från hennes matrepertoar. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja fonduekvällen blev väldigt fin. Ja, det är en saknad som hänger kvar länge men att minnas med glädje är nog det bästa man kan göra. Så fint att du använder din mammas
      matrepetoar, det gör vi gärna också med Ankis mors också.
      Kramar till dej

      Radera
  3. Oj oj, vilken underbar gryta. Den ska jag komma ihåg (eller kommer att komma ihåg för att återkomma ;-) för framtida middagsbjudningar. Jag lagar ju inte bara Paleo (även om jag själv måste hålla mig till det ;-).
    Hoppas ni njuter en denna lediga dag. Här är det en riktigt pysseldag och flytt av möbler osv då killarna byter rum (puh.. ;-). Kram Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anja, kul att det kan komma till användning även om det blir någon annan som får njut av den. Vi byter den gärna mot dina sötpotatischips:)
      Ja, vi har njutit av en långpromenad i skogen där det var stilla från blåsten. Sen blev det ju anklagning som du vet:) Kul med ommöblering, det gillar vi!
      Kramar

      Radera
  4. Grattis till 5-åringarna, man blir så himla glad av er :-) !
    Jag ska erkänna att jag aldrig köpt och lagat lövbiff men det ser himla gott ut och dessutom älskar jag sardeller. (kanske tunnskivar en älgstek förresten som till rullader, borde väl funka?)
    Tänk vad mamma/svärmor ska vara stolta över er och jag tror allt att våra matglada släktingar som inte är med oss håller lite koll bland grytorna......
    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, så glada vi blir att höra det:) !
      Klart det funkar med tunnskivad älgstek, sen om du gör rullader eller börsar går bra vilket som.
      JA du, det tror vi också <3
      Kramar till dej

      Radera
  5. Det här lät riktigt gott. Det ska jag prova en dag och då ska jag äntligen få användning av sardellcremen, som ligger och skräpar i kylen! ;-)
    Grattis i efterskott på 5-års dagen! Strongt att ni orkar fortfarande! :-)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!