måndag 12 januari 2015

Ankis lättlagade fiskgratäng.

Så där ja, då är ordningen återställd på riktigt igen i och med att årets tredje vecka gjort sitt intåg. Det är första hela veckan på 2015 utan helgdagar och måndagen är en helt vanlig måndag i januari, på alla sätt och vis, och den följs av en helt vanlig januaritisdag. Och det vet vi väl alla vad det innebär när det står tisdag i almanackan? Fisk till middag, så klart! Som om av en ren händelse, eller kanske är det ett lyckokast, så sitter vi på ett finfint recept på en lättlagad fiskgratäng med få ingredienser - säg visst är det väl ett märkligt sammanträffande:)

Detta är en av fru Mårtenssons egna skapelser och ett resultat av en sån där kylskåpsrensning, där bland annat resterna av den grillade paprikan från lövbiffsmiddagen kom till användning. Namnet på gratängen antyder kanske vad som mer som hamnade i gratängsåsen, vi för vår del förknippar i alla fall både parmesanost och kapris med Medelhavsländerna, och färgerna lutar ju åt Italiens flagga. Ja, ni förstår säkert hur tankegångarna gick när vi döpte gratängen.

Och som ni ser, Less är verkligen more!

Fiskgratäng med smak av medelhavet
3 x 125 g torskrygg eller filé
2 grillade inlagda paprikor, fint hackade
2 msk kapris, fint hackade
1 dl fint riven parmesan
svartpeppar
2 dl crème fraiche
Rör samman crème fraiche, paprika, os och kapris, smaka av med svartpeppar.
Lägg fiskbitarna i en smord ugnsfast form och häll över såsen.
Gratinera mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.

Fisken har översköljts av såsen och nu finns det bara en väg att gå, mot ugnen! 

Cirkus 30 minuter senare så ligger det färdiga resultatet på din tallrik, redo att huggas in på!
Som du ser så serverades gratängen här i sällskap av kokt mathavre och en gammal klassiker som vi dammade av, den rivna råkostsalladen!
Vad som får göra er fiskgratäng sällskap är helt och hållet upp till er.

Och på tal om Medelhavet, nu åter dags för den där sommarsemesterplaneringsbrydderiet att äga rum i det Mårtenssonska. Vi som tyckte att vi just äntligen löste förra semesterns resmål, har alltså nu börjat fundera på, titta på, sortera och välja bland dom ca 5 miljonerna alternativ som finns att åka till, det där med wårl wajd webb har både sina för- och nackdelar... men, åh andra sidan vill vi inte klaga. Det är ett trevligt problem att ha och vi är oerhört tacksamma för att vi har möjligheten att resa!

Nu, kära läsare, nu önskar vi er alla en fortsatt bra vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

10 kommentarer:

  1. Det där låter mycket gott! Härligt att planera semester. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker vi låter mycket trevligt:) Visst är det, men vi är som vanligt otroligt veliga...
      Kramar

      Radera
  2. Låter så gott! Kul att planera semester! :)
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra att det faller på läppen, Lana! Visst är det ett kärt nöje:)
      Kramar

      Radera
  3. Åh vad gott det låter! Undrar just om jag kan få barnen på min sida. Gör ett försök :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi håller tummarna för dej och gratängen!

      Radera
  4. Kan varmt rekommendera Sardinien! Tja, om man undantar musselrisotton då, som gav mig matförgiftning! Det tror jag däremot inte er gratäng gör, den ser riktigt god ut. Kram!

    SvaraRadera
  5. Åh fiskgratäng var länge sedan jag gjorde. Det måste det bli ändring på:)
    Ha det gott

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails