onsdag 31 december 2014

Så här på årets sista dag...

önskar vi er alla ett

GOTT SLUT
och
GOTT NYTT ÅR!

... som ni ser är vi redo för att slå klackarna i taket:)

Vi hoppas att ni alla får en så fin nyårsafton som ni kan få
och
att ni får fira årets sista dag precis så som ni vill fira den!

Till sist citerar vi den gamle Sokrates:
Livet är härligt att leva, 
bara man har tillräckligt svag karaktär för att njuta av det!

Kram på er alla och så hoppas vi att vi ses 2015 igen!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS Ta det lugnt med smällare och i trafiken! DS.

tisdag 30 december 2014

Morotssoppa

Nej minsann, vet ni vad? Nu är det hög tid för en uppdatering i det Mårtenssonska köket, det kan ju inte stå "hej på er denna annandag" i tid och evighet när man kikar in här, vi är ju faktiskt framme vid lillenyårsafton! Vi har just kommit hem efter en liten minisemester i närmsta grannland och den kongelige hovedstaden där vi reashoppat och käkat god mat. Med oss hem har vi två restaurangtips, men dom sparar vi till en annan dag och bjuder idag istället på ett "sista minuten tips" inför morgondagens firande.

Visserligen har vi ju redan lagt upp några förslag till nyårsmeny, dom hittar du här, men tips på lättlagad och smarrig festmat kan man väl aldrig få för många av? Speciellt inte när ni dessutom kan få nytta av eventuella rökta fiskrester som kanske ligger kvar i kylen/frysen sen julfirandet? Det blir en smakrik morotssoppa med både kapris, tabasco och lime på ingredienslistan, den rökta fisken kan man välja precis vilken som, vi har haft både makrill och lax och båda smakar lika bra i!


Morotssoppa med rökt makrill
1 vitlöksklyfta, fint hackad
½ hackad gul lök
3 morötter, tunt skivade
1 msk smör
1 liter kalvbuljong
2 msk kapris
1 krm tabasco
svartpeppar
2 dl crème fraiche
½ lime, rivet skal och saft
200 g varmrökt fisk av valfritt slag
Fräs lök och morötter i smöret i en stor gryta, tills löken blivit genomskinlig.
Häll i buljong, kapris och tabasco och låt det sjuda under lock i 30 minuter, tillsätt limeskalet när det är ca 5 minuter kvar av koktiden.
Mixa soppan så den blir slät och rör ner crème fraiche så soppan blir jämn.
Tillsätt limesaft och peppar, smaka av så du blir nöjd med syran.
Dela fisken i mindre bitar, lägg i och låt soppan bli varm innan du serverar den.

Så är det alltså dags för lillenyårsafton att firas i kväll, det är en egen hittepå-tradition som hängt med oss ett tag och vi firar den med champagne och skaldjur av allehanda slag. I kväll står det en annan smaskig soppa på menyn, en kräftsoppa som vi tipsat er om några gånger tidigare och som vi är väldigt glada i. Dessutom kör vi på hummer med vitlökssmakande Rhode islandsås, något som också hängt med ett tag... Gamla recept som snart är lika antika som vi och som vi gärna dammar av, med andra ord:)

Ha nu en fin lillenyår så ses vi imorgon, hoppas vi. Om så inte är fallet så önskar vi er redan nu ett GOTT NYTT ÅR!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 26 december 2014

Med siktet inställt på nyårsafton!

Hej på er denna annandag, vi hoppas ni har det fint och att julen har varit snäll mot er hitintills. För Mårtenssons flyter julhelgen på bra än så länge, om vi bortser från en smärre chock- och ögonskada som inträffade vid frukostbordet idag. Nej då det är inte så farligt som det kanske låter, men när grannen i huset mittemot plötsligt öppnade sitt fönster bländades herr Mårtensson av en solkatt modell XXL, ja ni kan ju säkert ana er till chocken när solljuset skar rakt in i pupillen! Inte var det igår solkatter hälsade på hos oss, men den katten får gärna hälsa på fler gånger, inga allergier har vi mot dom inte!
Som ni säkert förstår så har vi alltså solen på besök just nu och som att det inte var nog med solsken så fick vi dessutom lite snö igår, minusgrader och ett fantastiskt vinterväder! Vem kunde väl ana det när vi firade julafton i gråväder och 7 plusgrader? Vi hoppas bara att alla ni som kör hem från julfirandet idag tar det lugnt i trafiken, det kan ju vara halt på sina ställen.

Men från julen kör vi vidare, ställer in vår GPS och rattar rakt in i nyårsfirandet! Det är ju visserligen några dagar kvar, men nyårsmenyer har börjats planeras och då ska inte vi vara sämre än att vi bjuder er på godsaksförslag som kan passa fint till nyårsafton. En blandad kompott av både enklaste enkla, och lite mer avancerade saker, snabbfixat och en anings mer tidskrävande, det finns mat för fiskälskaren, köttdiggaren och för er som gillar vegetariskt mest av allt. Det mesta av det bästa går att förbereda i god tid innan gästerna kommer, något som vi i vårt kök gillar.

Men nu kör vi och vi startar vid drinktilltuggen:

Crostini är oerhört smidigt att ha på lager hemma i skafferiet, dom kan man klicka på allehanda goda röror på, slänga fram på vilken tjusig bricka som helst och vips så har man ett drinktilltugg som heter duga! Har du inte crostini så funkar det med tunnbröd, kex eller varför inte en bit knäckebröd? Laxröra är mums att ha på!
Crustader är också en finfin uppfinning när det gäller enkla drinktilltugg, fyll med en god sylt och getost och gratinera eller klicka i kalla röror och servera.
Rostade nötter med olika smaksättningar är överraskande gott, här hittar du två variationer.

Vi svänger av till förrätterna: 
Ansjovisrulle, så vansinnigt gott och lika vansinnigt lätt att förbereda!
Lika bra vad gäller förberett är denna annorlunda västerbottensostpaj där du får användning av eventuella överblivna nötter och dadlar från julhelgen.
Vill man visa sej lite mer på styva linan och stajla i köket så kanske en purjolökstarte kan vara något? Kräver lite mer förberedelser och jobb, men absolut inget svårt eller avancerat sådant.

Färden går vidare mot varmrätterna:
Porchetta är ett väldigt smidigt sätt att servera varmrätt, det sköter sej själv i ugnen under tiden som du sysslar med annat. Man kan fylla köttrullen på många olika vis och vi har två favoriter som vi har delat med oss av här och här.
Vill du snajda till det och lyxa på med oxfilé heter vår favorit oxfilé med vitlökspotatis. En suverän allt-i-ett-middag med råstekta potatisar som täcks med skivor av filé som täcks med vitlökssmör... förberedas kan även den!
En annan favorit som vi bjudit våra middagsgäster på några gånger genom åren är denna kycklinggratäng som är sprängfylld med smaker! En allt-i-ett-rätt som du också enkelt förbereder.
Savojkål som fyllts med fiskfärs och dressats med vitvinssås är ljuvligt gott, här hittar du receptet. 
Pasta med fyra ostars sås är ett synnerligen smarrigt vegetariskt sätt att fira nyårsafton med.

Och vi går i mål på efterrätterna, dessertmålet alltså:
Vill du köra på en retrodessert så hittar du smarriga inkokta päron här, serveras med grädde eller glass. Grädden kan med fördel smaksätta med en skvätt apelsinlikör om man vill piffa till det ännu mer.
After eight tårta i cheesecakestil, görs samma dag som den ska serveras, lätt som en plätt!
Marängsviss med limoncello, enklare än så här kan det knappast bli!

Skulle ni nu, mot all förmodan, inte hitta ett endaste dugg som ni gillar bland våra förslag så kanske våra tidigare nyårsmenyer kan vara något att kika på? Förra årets upplaga finner ni här och 2012 såg det ut så här och så här.

Nu ska dessa Mårtenssonare köra vidare ut i julhelgen, vi drar en repa ner om på stan och hoppas verkligen inte att vi krockar med andra shoppingsugna som gett sej ut på rean:) I kväll är det dags för en av annan av våra traditioner när vi styr stegen mot biografen tillsammans med Freddy och bänkar oss framför den allra sista Hobbit-filmen. Tillsammans har vi tre musketörer följt Harry Potters strapatser, Sagan om Ringen-trilogin och nu Hobbit-äventyren, på den stora duken. Vad vi ska göra nu när det verkar som det är över vet vi inte, men vi håller tummarna att det dyker upp en ny filmserie lagom till nästa jul, som vi kan förfölja!

Ha en fortsatt skön julhelg och
Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 23 december 2014

Julhälsning!

Då är lillejulafton här och med den är julledigheten på plats för båda i Mårtenssons kök, det ska vi fira med bubblor och allehanda plockegotter. Sillarna är inlagda, skinkan kokt, köttbullarna rullade och leverkorvarna sålda och det finns inte så mycket annat att göra för vår del än att bara sätta oss tillbaka och njuta av julefriden, något vi önskar att ni också får göra - hur ni än väljer att göra det.


Vi önskar er alla en riktigt
GOD JUL!
Ha en fin julhelg med god mat och dryck,  
och glöm inte bort att koppla av och njuta. 
Ska ni ge er ut i trafiken så kom ihåg att köra försiktigt. 

Största julakramarna från oss till er!

söndag 21 december 2014

Löksill och hela vårt sillsortiment!

Då tar vi sats från klippavsatsen i dag och svingar oss ut från cliffhangern vi lovade er igår:) Det är nämligen dags för årets sista sillinläggning och det blir alltså klassikern löksill, en gammal goding som vi inte fått med i vårt sillskafferi förrän nu. Det är Ankis syrra som står för receptet och i hennes variant ligger det både rödlök och purjolök, det är säkert lite olika vilka sorters lökar som hamnar i löksillen.

Dessutom har det uppstått en gängbildning för sillinlägging i dag! Vi tänkte nämligen att det kunde vara smart, både för er del men också faktiskt för vår egen del, att ha alla våra länkar till våra olika sillrecept på ett och samma ställe. Sen fyller vi på detta inlägget allt eftersom nya recept kommer till, detta blir liksom inläggningarnas inläggning:)

Anledningen till detta är att när vi ska slippa att scrolla genom alla inlägg med sill för att hitta fram till receptet vi är ute efter, det är inte alltid vi kommer ihåg vad vi döpt dom till... och det har ju blivit en hel del sorter med åren, vi räknade till 25 (edit, 36 stycken...)olika när vi satte ihop dom här! Galna?! Vem? Vi? Oh nej, bara galna i sill:)


Löksill
2 rödlökar, skivad
1 purjolök, skivad
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättikssprit
2 lagerblad
10 kryddpepparkorn
1 burk inläggningssill
Koka upp vatten, socker, ättikssprit, lagerblad, kryddpeppar och lök.
Låt lagen kallna.
Skölj av sillarna och skär i lagom munsbitar.
Lägg sillbitarna i den kalla lagen och täck mer lock.
Låt sillen stå kallt minst två dygn innan den serveras.

Alla recept där man ska lägga den färska sillen i en ättikslag innan man sedan gör själva inläggningen, kan göras med så kallad 5-minuters sill!


Krämig sill med lime och äpple


Gubbröra med matjessill 


Matjessill med dill och gräslök

Ansjovis i balsamvinäger

Äpplesill

Srirachasill































Puh, då var dom där allihopa, på plats i det stora sillinläggingsinlägget och vi hoppas att dom kommer till användning och är till glädje och nytta för fler än oss!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 20 december 2014

Årets upplaga av juldrinken.

Lördagen är här och idag betyder det att herr M kunde pedala hem några timmar tidigare än vanligt efter jobbet, redan klockan 17 kunde stålhingsten styras mot hemmet och det är vi båda glad över! Nu väntar en stunds nedvarvning i form av en god middag (ungefär så här men med tonfisk i stället för kyckling) och förmodligen också en cigarr och whisky i favoritfåtöljen för Håkan. Anki, som ju slår med den lätta hammaren från och med igår, behöver inte varva ner så hon hoppar över den där cigarren och byter ut whiskyn mot en drink:)


En drink tänker vi även bjuda er på när vi kör vidare i vår julbonanza med full fart fram mot julafton. Detta blir årets upplaga av juldrink i Mårtenssons kök, vi har nästan lyckats få med en variant varje år sedan vi öppnade köket. Tranbär är kanske inte något vi förknippar med jultider här i Svealand, det är väl mest i USA som detta röda bär är synonymt med julen, men dom ger ju onekligen en härligt röd färg och rött om nått är väl juligt? Tranbär hittar man i mataffärens frysdiskar i små papperslådor, såvida man inte har lyxen av att kunna plocka egna. Har ni inte tranbär på lut så går det hur bra som helst att ersätta dom med lingon också, både vad gäller bären och drickan, det blir precis lika gott!

Tranbärsmargarita
2 cl Tequila
2 cl Grand Marnier eller Cointreau
1 dl blandad tranbärsjuice, gärna med kolsyrat vatten eller lingondricka
några tranbär eller lingon
isbitar
Blanda tequila, grand marnier och tranbärsjuice i ett glas.
Lägg ner tranbären och isbitarna, servera.


Juliga drinkar från tidigare år hittar ni här:

Saffransdrink med vaniljvodka som vi blandade till 2012

2011 blev det en juldrink med hallonglögg

Julmusten funkar också väldigt bra att blanda goda drinkar på, 

Känns som att vi kanske ska be tomten om lite nya drinkglas i julklapp:)

I morgon vankas det åter ett recept på en sillinlägging, det sista för denna julen och detta året. Det dyker upp en klassiker som vi, av någon märklig anledning, inte har lyckats få med i vårt sillarkiv tidigare - men bättre sent än aldrig heter det ju. Blir ni nyfikna så är ni välkomna åter i morgon så ska vi stilla er förviddenhet, Mårtenssons första sillcliffhanger med andra ord:)

Vi hoppas ni får en fortsatt läcker lördagskväll,
och på återseende!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 19 december 2014

Baconsill, en enkel sillinläggning!

Hej hopp i jullådan, nu är köket tillbaka med sill-klådan! ... eller nåt... :)
Sillinläggning är det alltså som ligger på tur denna ljumna decemberdag, för ljummen, det är precis vad den är. Termometern här visar på galna 9 plusgrader och dom där mössorna och vantarna som vi plockat fram känns ganska överflödiga just nu. Snarare behövs det vadarstövlar och sydväst när man ska sticka ut näsan genom dörren, mode a'la fiskargubben med pipan i mun. Ett mode som en av oss skulle uppskatta - i alla fall den där pipan:)

Men tillbaks den där sillburken igen, en burk som baconälskaren förmodligen kommer att lägga beslag på - så vida baconälskaren även gillar sill. För hur tossigt det än låter så är det faktiskt bacon i dagens recept, det tillsammans med pepparrot sätter en riktig god smak på sillinläggningen. Firren som man använder här är löksill och därför är det en av de allra enklaste sorterna man kan gör, det krävs inget förarbete med sillfiléer som ska frysas, skinnas osv. Den perfekta nybörjarvarianten med andra ord!

Finfina ingredienser, ja i alla fall om man gillar bacon och pepparrot!


Bacon- och pepparrotssill
1 burk löksillsfilé, 540 g
1 pkt bacon, 140 g
1 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
2 msk riven pepparrot
1 tsk flytande honung
½ krm nymald svartpeppar
Ta upp sillen ur lagen och låt den rinna av i en sil.
Strimla baconet och knaperstek det i en torr stekpanna, låt det rinna av och kallna på hushållspapper.
Blanda samman crème fraiche, majonnäs, pepparrot, honung och peppar.
Vänd ner sill och bacon (spara lite till garnering).
Låt sillen dra i kylen ett dygn innan serveringen.


Nu är det så dags för julledighet för den ena halvan av köket, Håkan får allt fortsätta att slita i sitt anletes svett några dagar till, för att på tisdag kväll tacka för i år och ta en välbehövlig långledighet. Håkans jobb innebär ju som mest aktivitet vid denna tiden, den största mathelgen av dom alla. Det är många som vill sätta tänderna i rökt julskinka, några rökta leverkorvar och en och annan grisatasse! 
Ankis jobb är nästan precis tvärtom, barngruppen på förskolan minskar och många går på jullov nu, så fru M stämplar nu ut för att hålla ledigt ett bra tag framöver. Nu ska rygg och revben få sig en lång och välbehövlig vila, det har varit en tuff höst för benen inuti kroppen. 

Hur är det för er del, tillhör ni dom som jobbar några dagar till eller kanske hela julen, eller är det semesterlunken som gäller? 

En kanoners fin fredagskväll och bra helg önskar vi er nu. Och glöm inte bort att ta det lugnt i julruschen!
Smaklig spis! / Anki och Håkan