fredag 28 november 2014

Middagar med glögg!

God kväll på er alla, och välkomna till Mårtenssons julverkstad:) Jodå, här har det julats hela dagen (nästan) och vi är just färdiga med pyntande och dekoration, puh! Fast vi ska inte gnälla över jobbet, vi tycker faktiskt båda att det är roligt och mysigt att plocka fram tomtar, änglar, ljusstakar och stjärnor. Och nu när mörkret har lagt sej över vår stad och granen står här grön och grann i stugan, så njuter vi av skenet den ger. Rena rama Astrid Lindgren idyllen:)

I dag tänkte vi plocka fram tre gamla godingar från vårt julskafferi som vi tycker förtjänar lite extra strålkastarljus nu när den första adventshelgen närmar sej. Alla tre innehåller dom glögg på ett eller annat vis, förmodligen den mest druckna drycken i december månad, en god smaksättare på olika maträtter. Så tänk på att inte hälla ut eventuell överblivna glöggslattar, nej korka och spar till framtida köksäventyr!

Först ut är grytan med glögg, ett välbesökt inlägg under tidigare julmånader i Mårtenssons kök, som vi fortfarande lagar till och gillar. 

2011 provade vi att marinera fläskfilé i glögg som serverades med en sås med äpplen och lök.

Nästa gång det var dags att skvätta glögg i maten så hamnade det i en lergryta tillsammans med griskinder (något som vi inte lagat till på länge - note to selves...). 

Huruvida det kommer att lagas till middagar med glögg i detta året återstår att se, men känner vi oss rätt så är det stor risk att det blir så.
Nu tänkte vi att ni skulle få en chans att lära känna oss lite mer, ja tillhör ni våra stamgäster så känner ni väl oss rätt bra vid det här laget, men lite mer kött på benen kanske skulle passa? Vi har nämligen blivit utmanade av Hovkonditorn (Katarina i Singapore) att svara på 5 frågor och den antar vi så klart!

1. Vilket livsmedel kan vi inte leva utan?
Håkan svarar ägg, absolut! Det äter jag varje dag. 
Anki svarar fisk, utan tvekan! Det kan jag leva på.

2. Godaste efterrätten?
Håkan säger ost, krämig, hård, stark eller mild - det kvittar. Bara den är god! 
Anki säger att hon hellre äter förrätt än efterrätt. Men en riktigt syrlig sorbet är ju aldrig fel! 

3. Vad tränar du helst en dag då du har all tid i världen?
Håkan är ju som bekant cykeloman och gillar skarpt att pedala fram. Visserligen görs det ju varje dag till och från jobbet, 2 mil, så det är kanske ett ganska fantasilöst svar, men ärligt:)
Anki är ju tyvärr ganska så begränsad vad gäller träning på grund av vissa skador i rygg osv, men en promenad i rask takt eller att träna i lagom takt på gymmet blir bra.

4. Bästa träningsredskapet?
Håkans favorit är cykeln, en gammal trogen vän! 
Ankis favorit är benen och fötterna.

5. Vad är du tacksam för just nu?
Att vi har det så bra som vi har det, vår hälsa, vårt liv och varandra!

Så där ja, då har ni fått veta lite mer om Mårtenssons och vissa av våra vanor. Skicka vidare utmaningen ingår också i uppgiften och det gör vi till dessa bloggare: ChiliconKarin , Bara en kaka till , Millas Hälsoblogg , Mitt godaste finaste , Erikas funderingar och ser fram mot deras svar.

Mot köket ska vi bege oss nu, det är dags att börja förbereda kvällens måltid och det står en massa plockmat på menyn. Kylen är laddad med ostar, charkuterier, grönsaker, dippor och röror och i skafferiet väntar kex och frukt. Vinet är uppkorkat och står på luftning, det känns som att det lutar åt att bli en god fredagskväll.
Vi önskar er alla en fantastiskt fin adventshelg, att maten smakar gott och att dryckerna gör likaså. Ta det lugnt i trafiken, det väntas en faslig rush nu i dessa lönetider, har vi hört!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 26 november 2014

Enchiladas, bönsallad och två Margaritas, coming right up!

I dag kör vi lite av ett texmex-tema här i köket, vi bjuder på klassisk Mexikans drink och till middag blir det enchiladas och bönsallad a'la Håkan. Låter det lockande? I så fall - Vamos!

Enchiladas är mjuka tortillabröd som man lägger en fyllning på, rullar samman, river över ost och sedan gratinerar i ugnen. Tortillabröden vi använde var av sorten fullkorn men det går med vilken sort som helst, så länge de är mjuka och tillräckligt stora för att rullas ihop utan att all fyllning sprutar ut. Fyllningen då, ja i den hittar du strimlad kycklingfilé i en smakrik krämig sås, blir det över så kan du servera den vid sidan om. Eller så lägger du den i matlådan och tar med på jobbet, vilket som smakar gott!

Ett bra tips är att börja med salladen, på så vis så får den en chans att stå och suga åt sej smakerna under tiden som du lagar till dina enchiladas. I vinägretten till salladen kan du droppa ner lite tabasco eller annan het sås om du och dina smaklökar gillar lite sting, här görs det när salladen väl ligger på tallriken - Håkans tallrik alltså:)
Detsamma gäller för fyllningen till tortillabröden, smacka i så mycket hetta du vill och står ut med men tänk på dina medätare så att dom är med på noterna och inte trillar av stolarna.

Gillar du guacamole och blir sugen på att ha det till dina enchiladas 
så har du vårt absoluta favoritrecept här i detta inlägget

Bönsallad
100 g sockerärtor
1 burk kidney bönor, sköljda
1 stor morot, grovt riven
1 röd paprika, hackad
flingsalt och nymalen svartpeppar
Blanda samman alla ingredienserna i en skål.
Vinägrett
2 msk äppelcidervinäger
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk senapspulver
3 msk olivolja
salt och peppar
Vispa samman och häll över salladen.
Låt stå kallt minst 30 minuter innan serveringen.

Enchiladas
6-7 tortillabröd
500 g kycklingfilé, tunt skivad
½ msk salt
1 tsk spiskummin
1 krm het paprikapulver
1 tsk sambal oelek
2 msk tomatpuré
några drag med svartpepparkvarnen
1 vitlöksklyfta i tunna skivor
1 rödlök, fint hackad
2 dl crème fraiche
riven ost av valfri sort, vi hade västerbottensost
Lägg kycklingskivorna i en skål.
Rör samman salt, spiskummin, paprikapulver, sambal, svartpeppar och tomatpuré till en kryddmix och rör ner bland kycklingen.
Fräs lök och vitlök i smör, tillsätt kycklingskivorna och fräs så de får färg runt om.
Tillsätt crème fraiche och blanda, låt puttra någon minut.
Tycker du att såsen blir för lös så reder du av den lite.
Lägg ut bröden och fördela fyllningen mitt på bröden.
Rulla samman bröden och lägg tätt intill varandra i en smord ugnsfast form.
Strö på den rivna osten, ställ formen mitt i ugnen på 225 grader ca 10 minuter.
Servera med valfritt tillbehör.


Frozen Margarita  1 glas
4 cl tequila
2 cl Grand Marnier eller Cointreau eller Triple Sec
4 cl pressad limejuice
is
salt till att frosta kanten med
ev. kolsyrat vatten
Häll upp ett lager salt på en tallrik.
Dra med limen runt kanten på glaset och doppa det sedan i saltet så det fastnar runt om.
Blanda tequila. Grand mariner och lime i ett glas.
Krossa is, mycket is ska det vara, och häll ner i glaset.
Vill man kan man fylla på med kolsyrat vatten för en lite "vänligare" drink som räcker längre.

För en Frozen raspberry Margarita kör alkohol, limejuice och några frusna hallon i mixern.
Häll över i ett glas, ös på med krossad is och fyll eventuellt på med kolsyrat vatten.

Så, då hoppas vi att ni fått lite inspiration till nästa gång ni är sugna på lite texmex-mat, det behöver ju inte alltid serveras i form av tacos. Inte för att det är nåt fel på tacos, absolut inte, men omväxling förnöjer eller hur?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 24 november 2014

Jamie Olivers linssoppa med spenat

Hugaligen, vissa middagar är verkligen allt annat än fotomatrial och det kvittar hur man stylar och ställer in kameran, det ser bara inte speciellt trevligt ut. Dagens köttlösa soppa är ett bra exempel på just en sån middag, en soppa som inte är fotogenic överhuvudtaget men där smaken som tur är kompenserar för utseendet.

Det är Jamie Oliver som är den ursprunglige receptkreatören här och vi har nästan följt hans anvisningar denna gången, det blev faktiskt bara ett par smärre förändringar baserat på innehållet i kylen. Palsternackan fick agera stand in för stjälksellerin, sambal ersatte färsk chili och den gula löken bytte färg till röd. Blomkålen åkte ner i grytan eftersom den såg så ledsen och ensam ut där den låg i grönsakslådan.
Du kan säkert förändra delar av innehållet efter din smak och kyl, men byter du ut linserna och spenaten så är det kanske läge att byta ut även namnet:)

Ja ni ser ju själva... 
Limen ligger inte på skeden för att försöka få er att titta på något annat, den ligger där helt enkelt för att det smakar riktigt gott att pressa ner lite limesaft i soppan. Både lime och yoghurt sätter lite extra schwung på smaken, väl en eller ta i båda. 

Linssoppa med spenat  2 port + matlåda
2 morötter, slantade
2 små palsternackor, slantade
1 röd lök, fint hackade
2 vitlöksklyftor, riven
1-2 msk riven färsk ingefära
1 tsk sambal oelek
10 körsbärstomater, halverade
1/4 blomkålshuvud i stora buketter
3 msk grönsaksfond
ca 1,8 liter vatten
300 g röda linser
200 g färsk spenat
salt och svartpeppar
Fräs morötter, palsternacka, lök och vitlök ca 5 minuter, rör om under tiden så det inte bränns vid.
Häll vatten och fond i grytan, tillsätt riven ingefära, sambal oelek, tomater, blomkål och linser och rör om.
Låt det hela småputtra ca 10 minuter och smaka av.
Tillsätt spenaten precis innan serveringen, rör om.
Servera gärna med yoghurt som klickas i eller pressa i lite limesaft i soppan.

Hur har ni haft det i helgen, tillhör ni se lyckliga i landet som fått besök av solen? Vi fick en liten glimt i lördags, men strålarna lyckades inte riktigt bryta genom molnen tyvärr. Däremot dök plötsligt en bit blå himmel upp i eftermiddags och på den lös den stora lampan så fint! Ska vi lita på väderrapporten så blir det solsken även i morgon och vi håller tummarna för detta eviga gråväder är ju inget vidare uppiggande...

Något som däremot är uppiggande är att det i dag är en månad kvar till julen gör sin entré:) Kanske har någon av er redan tjuvstartat med julpyntet lite grann? Vi har sett en del tända stjärnor och ljusstakar i fönster runt om i stan, det känns verkligen som att vi är många som saknar ljuset och gör vad vi kan för att lysa upp.
Själva väntar vi till helgen med att plocka ner julen från vinden, men då går vi all-in med julgran, tomtar, änglar och hela tjottaballeten! Vi resonerar som så att det är lika bra att plocka ner allt när vi ändå håller på, så roligt är det inte att bära lådor upp och ner för trapporna - en gång räcker:) Dessutom är det tiden innan jul då all förväntan ligger och dallrar i luften vi gillar allra bäst och då helst i sällskap av tomtarna

Ha en fin vecka,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 21 november 2014

Enklaste pastasåsen med bacon och svamp.

Vissa recept hänger med resten av livet från det att man provat dom för första gången, några förändrar eller förbättrar man under åren som går, medan andra alltid förblir dom samma.
Vi har några sådana oförändrade favoritrecept på vår repertoar, en spättagratäng med massor av citronsmak, räkpajen som blir härligt gul av saffran, kyckling med vinägergräddsås, kyckling med 10 vitlökartacogratängen med philadelphiaost, fläskfilén med marinerade vitlöksklyftor och så den tonfiskfyllda formfranskan så klart. Säkert finns det fler maträtter som fått hänga med utan att förändras om vi tänker efter, men dessa är några av Mårtenssons absoluta favoriter.

Dagens pastasås är däremot ett bra exempel på ett gammalt recept som både lagas till i förändrade tappningar och helt enligt orginalreceptet. Såsen fick fru Mårtensson smaka för första gången på en tjejträff för en smärre evighet sedan, långt innan hon hade träffat herr Mårtensson faktiskt, och hette fröken Larsson. Receptet skrevs ner i en hast på en papperslapp som är försvunnen sedan länge, men i minnet sitter både ingredienser och mått inpräntat. När vi i förra veckan satt och mumsade i oss av denna baconsås så kom vi på att vi faktiskt inte delat med oss av den här till er, något vi råder bot på idag:


Baconsås till pasta   2 port
1 pkt bacon
1 liten burk skivad svamp
1 vitlöksklyfta, riven
1 liten lök eller en bit purjolök, fint hackad
2 dl crème fraiche
salt och svartpeppar
Strimla baconskivorna och stek dom tillsammans med svamp och lök.
Rör ner crème fraiche, blanda och låt bubbla upp.
Låt såsen puttra någon minut och smaka av med salt och peppar innan serveringen.

Säkert är det flera av er som både ätit och lagat till denna maträtt, den var väldigt poppis i början av 90-talet. Inte så konstigt kanske med tanke på hur god den blir med den minimala arbetsinsatsen och ingredienslistan. Någon gång har vi skvätt i chilisås, någon gång har basilika och andra örter fått sätta smak - det är bara till att blanda i efter humör!

Hur är det för er del, vilka recept har fått hänga med er sen urminnes tider utan någon förändring? Har ni några absoluta favoriter som ni gärna kör i repris utan att tröttna på dom? Do tell!

En fantastisk helg önskar vi er nu, kanske vi vågar hoppas och önska oss och er några solstunder för det kan verkligen behövas! Ät och drick gott, så ses vi snart igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 19 november 2014

Äppelfylld och baconlindad kycklingfilé med två såser

Förra veckan experimenterade fru M med en middagsidé hon fått i huvudet några dagar tidigare, en idé som faktiskt blev riktigt bra när den väl hamnade på våra tallrikar. Några bilder från tillagningen hamnade på Instagram och vi lovade att dela med oss av resultatet och idag är det äntligen dags.
Tankarna gick lite åt hösten med små röda svenska äpplen, rosmarin och bacon passar ju fint med äpplen och ost är aldrig fel, tillsammans med kycklingfiléer blev det kanoners. Att packa in just kycklingfilé i bacon innan man lagar till dom är en bra idé, det hjälper till att få köttet saftigare och när man lagar till dom på lägre värme så blir risken med torrt kött ännu mindre.


Till köttet åt vi ugnsrostade grönsaker och rotfrukter, det blev lite blandad kompott av vad som fanns i kylen, och kalla såser. Vi har två olika förslag på såser som smakar kanoners till, den ena är en ofta hoprörd favorit och den andra är en ny favorit i vårt kök, naturligtvis får ni recept på båda!

Äppelfylld baconlindad kycklingfilé
1 kycklingfilé / person
½ litet äpple / filé
färsk rosmarin
riven västerbottensost
salt och svartpeppar
baconskivor att linda in filén med
äppeljuice till formen, till två filéer använde vi 2 dl utspädd juice
Skär ett snitt längs med kycklingfilén och skär en ficka i snittet.
Skala, kärna ur och dela äpplet i tunna klyftor som du lägger i fickan på köttet.
Lägg över några rosmarinblad och riven ost, salta och peppra.
Eventuellt kan du behöva "sy igen" fickan med hjälp av tandpetare, glöm bara inte bort att ta bort dom innan serveringen.
Linda in filén i bacon och stek den runt om så den får jämn färg.
Lägg över filéerna i en ugnsfast form, häll ner stekfettet från stekpannan och häll på äppeljuice.
Ställ formen mitt i ugnen på 175 grader, stick gärna en köttermometer mitt i köttet och tillaga tills graderna är uppe i 70 grader, det tar ca 25-30 minuter beroende på hur tjocka filéerna är. 
Ös några gånger med stekskyn under tiden.
Servera med valfria tillbehör.

 I stället för att kärna ur varje äppelskiva så kan man använda en tesked och gröpa ur kärnhuset. 

Västerbottensosten är på G.

 Et voilà! 

Västerbottensostsås  
2 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
ca 1 dl riven västerbottensost
en gnutta cayennepeppar
Blanda samman alla ingredienser, smaka av och låt stå kallt någon timme innan serveringen.

Valnötssås
4 dl matyoghurt
1 dl hackade valnötter
½ dl grovt hackade russin
1 syrligt äpple, grovt hackat
1 finhackad rödlök
1 citron, rivet skal från hela och saft från halva
dragon och timjan efter smak
salt och vitpeppar
Blanda samman alla ingredienser och smaka av med kryddorna.
Låt stå kallt till serveringen.

TACK, för alla gratulationer på vår firardag som vi hade igår, ni är ju för härliga och det kändes ju som vi firade med er alla! Fiskgratängen smakade finfint och bubblet som vi provade för första gången satt som den berömda krocketklubban på smalbenet, smack. Ur högtalarna strömmade gamla godingar som vi har minnen till och vi hade en kanoners kväll ända tills ögonlocken föll ner vid hakan i tv-soffan:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 17 november 2014

Indisk böngryta


Meatless monday blir det här i köket idag, faktiskt blir det så även i vårt "riktiga" kök. Er bjuder vi på en böngryta med färsk spenat som vi åt förra veckan, själva ska vi sörpla i oss en linssoppa som även den innehåller spenat- perfekt eftersom det blev över från grytkockandet.
Receptet på böngrytan hittade vi i vårt nyförvärv "David Batras inte så tråkiga indiska mat", som vi skrev om förra veckan. Receptet är ett av de två vi hitintills provat från boken, dock fick det ske vissa smärre förändringar men det är ju inget nytt att det blir så. Bland annat så tycke vi att det var alldeles för mycket vatten i grytan så där har vi justerat lite och ett tips är att börja med den mindre mängden och sen ösa i mer om du tycker att grytan behöver späs.
Om det var en tråkig gryta? Nope, inte det minsta lilla tråkighet vilade över den:


Indisk böngryta 2 port + matlåda
1 röd lök, fint hackad
2-3 msk fint riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor, fint rivna
1 msk malen spiskummin
1-2 tsk garam masala (beroende på hur het kryddblandningen är och hur hett du vill ha det)
1 tsk gurkmeja
1 tsk malen koriander
1-2 tsk sambal oelek
10-12 cocktailtomater eller 3 större
2 burkar bönor av valfri sort, vi hade 1 burk kidneybönor och en burk blandade bönor
1-3 dl vatten
1 liten påse färsk bladspenat
salt och peppar
Till servering
yoghurt
lime
Fräs lök, vitlök, ingefära och kryddor i olja och smör i ett par minuter.
Tärna tomaterna grovt, tillsätt dom i grytan och fräs några minuter till.
Skölj av bönorna och tillsätt dom i grytan tillsammans med 1 dl av vattnet, mer om du tycker det blir för tjock konsistens.
Salta i grytan och låt det puttra under lock ca 10 minuter, kolla under tiden om du tycker att du behöver tillsätta mer vatten.
Lägg till sist i spenaten i grytan, lägg på locket och låt det hela stå ytterligare 5 minuter, rör om och smaka av.
Servera med valfritt tillbehör.

I morgon blir det varken vegetariskt eller indiskt i det Mårtenssonska köket, istället kommer det att stå en härlig fiskgratäng på matbordet. Det blir en gammal goding som vi gärna kommer tillbaka till (receptet hittar du här), speciellt när vi ska festa till det lite extra och det ska vi i göra morgon minsann! Vi ska festa till det så till den mildra grad att det till gratängen kommer att sippas på bubbel, skumpan står redan i kylen och väntar.
Jojomensan, det är nämligen dags för oss att fira vår 19-årsdag! Att vi varit ett par i hela 19 år är det ingen av oss som kan fatta, vart tusan har dom åren tagit vägen?
Men det är väl som man brukar säga - Tiden går fort när man har roligt!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 15 november 2014

Laxkroketter, räkcocktail och vitt vin.

Hej lördag! I dag är det dags för fisk och skaldjur här i Mårtenssons kök, ett lånat och ett eget hopplock från vad som fanns i kylen. Lånat har vi gjort från den flitigt använda herr Mannerströms fiskbok, det är inte första gången som vi lagat till smarrigheter från den boken och garanterat inte heller den sista! Denna gången var det kroketter som blev utlånade och det var verkligen ett recept som vi vill tipsa er om, dom var verkligen halligalligoda och så otroligt lätta att göra - speciellt om man har lite samarbete i köket. Möjligtvis skulle vi vilja haft lite mer dill i smeten, dill kan ju aldrig överdoseras, och kanske också en anings pressad citron för en extra umpf.

Var inte oroliga för att de färdiga kroketterna ska svalna under tiden dom ligger och väntar på att kompisarna ska bli färdigfriterade, dom håller värmen bra tack vare "skalet" som blir av frityrsmeten. Vill ni vara riktigt på säkra sidan så kan vi tipsa er om att lägga en ren kökshandduk över dom. Kroketterna äts med fingrarna, kanoners att spara disk, och dom passar lika fint som förrätt som en egen rätt med en härlig grönsallad till. Servera med en tartarsås och citron till och  du kommer att skickas till fiskhimlen på en gång!


Mannerströms laxkroketter
200 g varmrökt lax i småbitar
400 g mjölig potatis, kokt och avsvalnad
1 knippe dill, fint hackad
salt och peppar
2 msk smör
2 tsk maizena
till panering
vetemjöl
ca 2 ägg
skorpmjöl
Frityrolja
Mosa potatisen och rör ner lax, dill och smör, blanda om väl.
Smaka av med salt och peppar och rör i maizena när du är nöjd med smaken.
Forma smeten till små bollar.
Rulla bollarna i mjölet, doppa dom sedan i ägg och rulla till sist i skorpmjöl så de täcks runt om. Ett bra tips för att få lite mindre kladdiga fingrar är att ha alla tre stationerna i djupa tallrikar och sedan skaka i tallriken i stället för att rulla runt kroketten med fingrarna!
Värm oljan i en djup gryta, ha locket vid din sida om det skulle behövas, till 170-180 grader.
Fritera kroketterna i omgångar tills de fått fin färg runt om och är frasiga, det tar tar ca 3 minuter.
Ta upp och låt dom rinna av på en bit hushållspapper och servera med en tartarsås, citronklyfta och en härlig grönsallad.


Så till den hemmasnickrade "man tagen vad man haver" räkförrätten som åts innan kroketterna, en kanoners enkel räkcocktail. Det kan kanske tyckas lite andefattigt att ha "bara" räkor och avokado i skålen, men vi tyckte att övriga inneboende i vår kyl inte riktigt passade. Morötter, potatis, rödbetor och brysselkål kändes inte som att de skulle göra sej i en räkcocktail. Men har du mango hemma så fungerar det säkert att ha i, liksom isbergssallad eller paprika. Ja du får helt enkelt variera själv efter smak och kylskåpsutbud om du tycker att det behövs något mera, vi tyckte det inte:


Enklaste räkcocktailen 2 port
200 g räkor utan skal
1-2 avokado, grovt tärnade
Marinad
3 msk olja, gärna med citron- eller vitlökssmak
2 msk limesaft
1 riven vitlöksklyfta
1 msk riven färsk ingefära
sambal oelek efter eget tycke, vi tog 1 tsk
2 msk mango chutney
Blanda samman marinaden och lägg i de skalade räkorna, låt dom marinera några timmar.
Ta upp räkorna och lägg över dom i serveringsskålar tillsammans med avokadotärningar, dressa med lite av marinaden.
Annat som säkert hade varit gott att ha i är: röd paprika, mangotärningar, isbergssallad


Till båda rätterna drack vi ett vitt vin som passade de Mårtenssonska smaklökarna riktigt bra, en fransk Chablis vid namn Chablis Saint Martin som du hittar på systembolaget. Enligt informationen skulle det passa bra till just skaldjur och fisk och det gjorde det verkligen, att sippa på det som en matlagare fungerade också alldeles utmärkt!

Så har vi då hämtat krafter efter gårdagens shopping-, monterings- och biläventyr, tack vare en god natts sömn och en stadig frukost. I går var vi nämligen iväg på vårt årliga IKEA-besök, det har nästan blivit en Mårtenssonsk tradition att ta en tur till det blågula möbelvaruhuset på senhösten för lite allehanda inköp. Dom sedvanliga värmeljusen, servetterna och glödlamporna fick sällskap av en hett efterlängtad stålampa, skärbrädor och annat som vi inte hade en aning om att vi behövde. Annat som vi visste att vi behövde var slut, så det gick väl jämnt ut i slutändan:) Och den glädje som infann sej när vi äntligen hittade taklampan med stort T att hänga över matrumsbordet, lampan som vi letat efter i åratal och som vi var överens om var den rätta - den glädjen var total! Ja, ända tills vi upptäckte att den var slut i färgen vi ville ha... Men vi överlever säkert, det finns ju tåg att ta som stannar nästan utanför deras entré så vi ska säkert lyckas få hem lampskrället någon gång!

I kväll blir det födelsedagsfirande hemma hos Ankis far, det vankas gåsamiddag och det låter lovande i våra öron. Vi hoppas att ni alla har en finfin helg och att ni får njuta av goda måltider och tillhörande dryck!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 12 november 2014

Oxbringa med ett annorlunda tillbehör.

I dag blir det, till skillnad från måndagens kycklingsoppa, en middagsrätt som kräver lite mer tid och köksarbete. Men bara lite så ni ska inte bli oroliga för att ni ska behöva stå och slava i ert anletes svett flera timmar, så farligt är det inte. Det är en gammal klassisk husmanskost som piffats hottats upp lite med ett annorlunda tillbehör än den vanliga kokta potatisen, nämligen bräserad kålrabbi och morot. Låter det inte väldigt flott, så säg?
Köttet sköter sej helt på egen hand när det väl hamnat med sina kompisar i grytan på spisen. Däremot så vill rotfrukterna gärna att du lägger lite omsorg på dom under tiden de tillagas, de behöver en omrörning då och då och detsamma gäller såsen. Men annars behövs det inga större arbetsinsatser från kocken!


Oxbringan köper man färdigrimmad i affären, om man inte vill rimma den själv så klart. För ovanlighetens skull avstod herr Mårtensson att göra egen rimningslag, det händer ju annars titt som tätt här i köket:) Skulle ni väldigt gärna vilja prova på att fixa till er egen helt från grunden så har vi skrivit tidigare om hur man gör och ni hittar det inlägget här.
Detta är sån där riktig höstmat, om ni frågar oss, allt behöver ju inte vara grytor och soppor vid denna tiden på året. Lite barndomsnostalgi är det väl också om vi ska vara helt ärliga, nästan på lite "må bra mat":)
Helt i vanlig ordning slevade vi i oss "pipparrotsås" denna gången också, kan man egentligen äta någon annan sås till en rimmad oxbringa?

Oxbringa
½ kg rimmad oxbringa
4 lagerblad
5 vitpepparkorn
1 morot delad i mindre bitar
1 tsk timjan
några persiljestjälkar
1 liter vatten
Lägg allt utom köttet i en stor gryta, koka upp och lägg ner köttbiten.
Låt sjuda under lock ca 1 timme, kolla så att köttet är mört.
Skiva upp och servera.

Bräserad kålrabbi och morötter
½ kålrabbi skivad i 1 cm tjocka skivor
2 morötter skivade i 1 cm tjocka skivor
isterflott eller smör
spad från tillagningen av oxbringan
Bryn rotfrukterna i stekpanna i isterflottet eller smör.
Slå i lite spad från den kokta oxbringan, lägg på lock och låt det hela småputtra tills rotfrukterna har mjuknat, det tar mellan 15 och 20 minuter, rör om då och då.

Pepparrotssås
2½ dl spad från oxbringan
2½ dl mjölk
3 msk riven pepparrot
salt och peppar efter behag
Häll spad och mjölk i en gryta och låt det koka samman ca 5 minuter.
Riv ner pepparrot och red av till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

Så kan vi berätta att fru Ms "magchattarr" ger med sej allt eftersom, pillerna är en skänk från ovan något som säkert de flesta som haft chattarproblem vet och håller med på. Snällmaten kan bytas ut mot lite vågligare, så i kväll blir det faktiskt indiskt som lagas till.
Vi gjorde nämligen ett riktigt fynd i lördags då vi hittade en kokbok som vi pillat på många gånger tidigare, nu nersatt med 200 kronor! Det var "David Batras inte så tråkiga indiska mat" som äntligen fick flytta in hos oss och vi kan lova er att det är en kokbok som är allt annat än tråkig. Det finns mycket mer att läsa än bara recept och det har skrattats en hel del under högläsningsstunderna i soffan:) Recepten är lätta att följa och maten verkar inte vara varken avancerad eller särskilt tidskrävande att laga till, en helt perfekt kokbok med andra ord!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 10 november 2014

Kycklingsoppa

Har ni tänkt på att det väldigt ofta botas, eller försöks bota, amerikanska förkylningar med kycklingsoppa? I alla fall om vi ska tro på filmer vi ser från det stora landet i väst, där grannar, vänner och familjemedlemmar ofta kommer med en burk av denna meducin så fort någon nyser. Vi var faktiskt tvungna att googla lite på detta fenomen och det visar sej att forskare har kommit fram till att kycklingsoppa kan ha en viss läkande effekt på just förkylningar och lindra besvären en del. Det kan dels ha att göra med brosket i kycklingen men även med att många av de andra ingredienserna hjälper till med helandet, t.ex vitlök, vitlök och buljong.


Vi har inte provat denna huskur själva, men om det det sitter någon snörvlande läsare i vårt land och letar efter en smarrig huskur så är vi inte sämre än att vi kan bjuda på ett recept på en lättlagad kycklingsoppa. Huruvida den sen botar förkylningar låter vi vara osagt, däremot kan vi intyga att den smakade gott! Den innehåller både vitlök, peppar och buljong så det verkar ju lovande:) Grönsakerna kan man så klart byta ut precis som man vill, vi tog de som fanns hemma i vår kyl och skafferi:

Kycklingsoppa  2 port
300 g kycklingfilé, eller annat kycklingkött
2 potatisar
1 palsternacka
2 morötter
1 persiljerot
10 cm purjolök
2 vitlöksklyftor, riven
1 tsk timjan
1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
Dela köttet i mindre bitar och stek så de får lite färg runt om.
Dela grönsakerna i lagom stora munsbitar.
Lägg över köttbitarna i en gryta och tillsätt grönsaker, lök och buljong.
Koka under lock till grönsakerna är genomkokta, smaka av med salt och peppar.
Strö över lite finhackat kryddgrönt vid serveringen.

Huskurer som däremot testats av frun inatt är äppelcidervinäger, sötmandlar och banan. En gammal ovän vid namn magkatarr kom nämligen på besök i natt och inte en endaste blund i ögat blev det, novalucolen som fanns hemma hjälpte inte till någon längre stund. Tyvärr finns det inga nattöppna apotek i vår lilla stad heller så det var till att stå först i kön i morse för att införskaffa rejäla doningar! Tack och lov hjälpte dom nyinköpta pillerna snabbt och det hela la sig, dock fick den indiska grytan på menyn se sig utbytt mot kokt torsk och kokt potatis... dom där starka kryddningarna får allt vänta lite.
Vad är det man säger, en dålighet kommer sällan ensam? Jo tack, det vill vi lova!

Nu önskar vi er alla en riktigt fin vecka,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 7 november 2014

Viltgryta med ädelost

God fredag på er alla, hoppas ni har haft en bra start på dagen och att kanske solen har glimmat fram lite hos er också. Vi vet att det är flera av er som fått känna på snön redan, någon som känns väldigt avlägset för oss här nere där termometern visar 14 skuggrader och solen kikar fram bakom de grå. Men höst det är det i alla fall, om inte annat så syns det på marken där höstlöven ligger regnvåta och på våra mattallrikar där det för tillfället ligger en hel del vilt, soppor och grytor.

I dag bjuder vi på både vilt och gryta här i det Mårtenssonska köket, det blir en smakrik hjortgryta med bland annat ädelost, rönnbärsgelé och päronbrännvin fått hjälpa till med smaksättningen. Bli nu inte orolig om du inte har någon päronsprit hemma, det går hur bra som helst att ersätta den med konjak eller gin, men vi hade en skvätt päronbrännvin hemma som vi behövde bli av med:) Har du ingen alkohol så ökar du istället på med buljongen.
Vi valde att ha hjortkött i grytan eftersom det finns en hel del av det i frysen efter senaste leveransen, men så klart går det hur bra som helst att använda andra sorters kött - vilt eller inte. Tänk bara på att anpassa tillagningstiden efter köttslag.


Hjortgryta
700 g ytterlår från hjort eller annat viltkött i små grytbitar
några skivor kallrökt fläsk
1 msk timjan
1 tsk mejram
5 enbär, lätt krossade
2 grovt skivade rödlökar
1 msk vetemjöl
5 dl kalvbuljong
4 msk rönnbärsgelé eller annan gelé
3 lagerblad
5 vitpepparkorn
1 dl konjak eller päronbrännvin
3 dl grädde
½ msk salt
½ pkt gräddädelost, ca 70 gram
Fräs köttbitarna i en stor gryta i smör, ta i fläsk, lök, timjan, mejram och enbär och låt det steka med några minuter, pudra över mjölet.
Tillsätt buljong, gelé, lagerblad, pepparkorn och konjak, låt det hela koka upp och småputtra under lock ca 40 minuter.
Rör ner grädde och ost och låt det puttra på under lock ytterligare 30 minuter.
Red eventuellt av grytan om du vill ha en tjockare konsistens.
Servera med valfria tillbehör.

Visste ni förresten att det är kladdkakans dag denna fredag? Vi hade inte den blekaste aning förrän vi la märke till att det var ovanligt många kladdekagor i omlopp på både Instagram och Facebook. Tänk att även kakor kan ha en egen dag, inte illa om ni frågar oss - speciellt inte när det är en kaka med chokladsmak:) Dock blir det ingen kladdkaka för vår del idag, inte vad vi vet i alla fall. Men vi har ju en hel del finfina kladdkakor i vårt receptarkiv som vi tänkte plocka fram till er, vem vet - kanske någon av er är sugen på att svänga ihop en?


Chokladkaka bakad med dinkelmjöl (på blå tallrik)
Kladdkaka med smak av lakrits (med hallon som dekoration)
Lite hetare smak med hjälp av chili (uppe i höger hörn)
En vit chokladkladdkaka med massa frukter och bär som topping.
Chokladkladdkaka med chokladglasyr, halligalli säger vi bara! (nere höger hörn)
Och som en liten bonus, för er som kanske inte gillar kladdekaka men som ändå vill njuta av en chokladbomb, varför inte prova en mjölkchokladpaj?

Så där ja, då hoppas vi att ni har fått både ert grytbehov och chokladbehov tillfredsställt här i vårt kök idag.
Vi för vår del ska dra på oss ytterkläder och bege oss ut i det fina höstvädret på en härlig liten cykeltur - det gäller att passa på när det är vindstilla...
Ha en riktigt skön helg!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 5 november 2014

Granola med apelsinsmak

Sen vi började göra egen granola så har vi inte köpt någon mer paketerad färdiggjord från affären alls faktiskt, det är ju lätt som en plätt att slänga ihop en egen och den sköter sej ju till mesta delen helt på egen hand i ugnen. Dessutom går ju att variera sin granola otroligt mycket vad gäller innehåll och smaker har vi märkt och när väl experimentlustan har startat - ja då är den svår att stoppa! Vi har testat att smaksätta med olika kryddor och kombinationer, vissa mer lyckade än andra... det har rörts ner olika sorters flingor och nötter, sötningen har varierats och nu senast testade vi att tillsätta två olika sorters torkade bär.

Inspirationskälla till dagens recept är Katarina som bloggar under namnet Hovkonditorn och som tidigare i år skrev om att hon använde apelsinskal och apelsinjuice för att piffa till sin mix. Hennes recept gick rakt ner i vår sparamapp och nu när affärerna svämmar över av finfina exemplar av de orangea frukterna, beslöt vi att det var hög tid att plocka fram och damma av receptet. Vi gjorde några förändringar på hennes recept och det var en av de bästa avdamningarna vi gjort, prova så får ni se vad vi menar:


Granola med smak av apelsin
1 dl krossade linfrö
1 dl hela linfrön
1 dl solrosfrö
1 dl pumpafrö
2 dl dinkelgryn
2 dl rågflingor
2 dl grovt hackade blandade nötter och mandel
1 apelsin, rivet skal från halva och pressad saft från hela
3 msk smält kokosolja
Blanda nötter och mandel med gryn och frön i en braspanna.
Blanda ner det rivna apelsinskalet, saften och oljan, rör om så att blandas väl.
Rosta mitt i ugnen på 175 graders övervärme och låt granolan stå inne ca 30-45 minuter.
Rör runt då och då så det inte bränns vid.
Förvara din färdiga blandning torrt i en burk med tättslutande lock.
Vill man så kan man blanda ner torkade frukter eller bär när granolan har svalnat, vi provade både med russin och tranbär och kom fram till att vi gillade russinmixen bäst.

Visste ni förresten vad (och att) det är för skillnad på granola och müsli? Vi trodde att de båda var samma men det visade sej att vi trodde helt fel. Granola heter det när man har rostat det hela och müsli betyder att det blandningen bara är ihoprörd utan att ha besökt ugnen. Häpp, man ska lära sej något nytt varje dag och därmed kan Mårtenssons bocka av onsdagens lektion:)

Vi kommer absolut att fortsätta våra äventyr i granolavärlden, än finns det många experiment att utföra och vi kommer att hålla er uppdaterade under resans gång med allehanda recept. Skulle det nu vara så att någon av er läsare sitter på ett kanonrecept som ni tycker att vi ska prova så hojta till bland kommentarerna, alla tips och ideér är välkomna!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 3 november 2014

Majssoppa spetsad med cognac

En dag i augusti fick vi en fråga från en av våra trogna läsare som hade lite problem med en soppa hon brukade göra, det gick inte att få den slät och hon undrade vad vi trodde att det kunde bero på. Vi svarade så gott vi kunde efter dom erfarenheter vi hade, gjorde en kvalificerad gissning och kom med ett förslag vilket visade sej vara en lyckoträff:) Naturligtvis blev vi förviddna på vad det var för en smarrig soppa så vi skrev helt fräckt och frågade om vi kunde få receptet och efter några dagar damp det ner ett mejl med ungefärliga tillagningsanvisningar, gissa om vi blev glada! Sen när vi väl fått tummarna loss och lagat till soppan så blev vi ännu gladare, den visade sej nämligen vara en lyckoträff även den!

Soppan är en vegetarisk variant, passar väl perfekt på en meatfree monday men vi kan garantera att den passar lika perfekt any other meatfreeday också. Ni får ta våra måttanvisningar och smaksättningar som en fingervisning, ni behöver inte följa dom slaviskt utan här har ni en soppa med spelrum i receptet. Anna-Karin som bjöd oss på receptet tipsade om att skvätta i lite konjak eller sherry vilket vi valde att göra och det svängde iväg soppan fint. Det fungerar säkert ypperligt med riven ingefära, citron och koriander om man vill ha en soppa som lutar åt Asien eller kanske prova med Italienska smaker som basilika, oregano och extra vitlök. Din fantasi är det enda som sätter gränserna.

Frågan vi fick var hur man kunde få soppan helt slät och då föreslog vi att prova hälla den genom en grovmaskig sil efter att den hade mixats samman. Det visade sej fungera riktigt bra, men naturligtvis så kan man hoppa över det momentet om man vill ha en soppa med mer textur, smaken blir så klart den samma.

Majssoppa 2 port + matlåda
550 g blomkål, delad i mindre buketter
2 burkar majskorn (165 g avrunnen vikt)
1½ liter vatten
3 msk grönsaksfond
2 vitlöksklyftor
10 cm purjolök, fint hackad
paprikapulver efter smak
cayennepeppar efter smak
salt och vitpeppar
3 dl grädde
3 msk konjak eller sherry
I en gryta häller du vatten, grönsaksfond, majskorn, blomkål, lök, vitlök och kryddor.
Låt det koka upp och sedan småputtra under lock tills blomkålen är mjuk.
Mixa soppan i en mixer så slät som du får den och häll sedan tillbaka i grytan.
Vill du ha soppan helt slät så silar du den genom en grovmaskig sil ner i grytan.
Tillsätt grädden och konjaken, smaka av med kryddorna och servera.

Vi säger tack till Anna-Karin för att din soppinspiration och för att du bjöd på ditt recept!  Vi hoppas vi kunde inspirera er andra att köra en meatless someday denna vecka, med denna oerhört goda och lätt ihopsvängda soppan.
I morgon är det ett nytt sillarumperecept som skall testas i det Mårtenssonska köket, faller det oss på läppen så kommer det att komma upp i  på bloggen. Sillrecept kan man aldrig få för mycket av, eller hur? :)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 2 november 2014

Göra egen glögg.

God söndag på er alla, hur har ni det denna helg? Vi hoppas att ni har det bra och att ni fått njuta av samma underbara höstväder som vi fått här nere i vår del av landet i dag. En riktigt skön strand- och skogspromenad har vi tagit oss, suttit en lång stund på strandpromenaden och kopplat av, tittat på andra söndagsflanörer och konstaterat att havet såg väldigt ogästvänligt ut. Vi slutar aldrig förundra oss över alla dom som galopperar ut från Saltans SPA (YSB), ner på stranden och sedan kastar sej rakt ut i havets gråsvarta vågor, hugaligen vilket vansinne:) Sånt är Mårtenssons alldeles för mesiga för!


Något som vi däremot inte alls är rädda för att göra är att starta igång vårt köksbränneri vid denna tiden på året. Det är nämligen hög tid att sätta världens i särklass godaste glögg, hands down - vi skojar verkligen inte när vi säger att den är helt utan konkurrens i glöggvärlden! Sätter du den nu så kan du också få njuta av den när första advent knackar på dörren, den behöver mellan 3 och 6 veckor på sej för att bli färdig. Skulle det, mot all förmodan, bli någon flaska över efter jul så kan man spara dom tills nästa jul, men då är det viktigt att man fyllt flaskorna hela vägen upp för att minska oxidationen. Vi har provat att spara någon flaska och den smakade om möjligt ännu godare 2013 än 2012!

Blev du sugen på att också göra din egen dunderglögg (så klart du blev) så hittar du receptet här i detta gamla inlägget, bara klicka dej vidare så kanske det snart står en spann i ett hörn någonstans hemma hos dej också.

Ha nu en fortsatt skön söndag, så ses vi i morgon igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan