I dag tänkte vi plocka fram tre gamla godingar från vårt julskafferi som vi tycker förtjänar lite extra strålkastarljus nu när den första adventshelgen närmar sej. Alla tre innehåller dom glögg på ett eller annat vis, förmodligen den mest druckna drycken i december månad, en god smaksättare på olika maträtter. Så tänk på att inte hälla ut eventuell överblivna glöggslattar, nej korka och spar till framtida köksäventyr!
Först ut är grytan med glögg, ett välbesökt inlägg under tidigare julmånader i Mårtenssons kök, som vi fortfarande lagar till och gillar.
2011 provade vi att marinera fläskfilé i glögg som serverades med en sås med äpplen och lök.
Nästa gång det var dags att skvätta glögg i maten så hamnade det i en lergryta tillsammans med griskinder (något som vi inte lagat till på länge - note to selves...).
Huruvida det kommer att lagas till middagar med glögg i detta året återstår att se, men känner vi oss rätt så är det stor risk att det blir så.
Nu tänkte vi att ni skulle få en chans att lära känna oss lite mer, ja tillhör ni våra stamgäster så känner ni väl oss rätt bra vid det här laget, men lite mer kött på benen kanske skulle passa? Vi har nämligen blivit utmanade av Hovkonditorn (Katarina i Singapore) att svara på 5 frågor och den antar vi så klart!
1. Vilket livsmedel kan vi inte leva utan?
Håkan svarar ägg, absolut! Det äter jag varje dag.
Anki svarar fisk, utan tvekan! Det kan jag leva på.
2. Godaste efterrätten?
Håkan säger ost, krämig, hård, stark eller mild - det kvittar. Bara den är god!
Håkan säger ost, krämig, hård, stark eller mild - det kvittar. Bara den är god!
Anki säger att hon hellre äter förrätt än efterrätt. Men en riktigt syrlig sorbet är ju aldrig fel!
3. Vad tränar du helst en dag då du har all tid i världen?
Håkan är ju som bekant cykeloman och gillar skarpt att pedala fram. Visserligen görs det ju varje dag till och från jobbet, 2 mil, så det är kanske ett ganska fantasilöst svar, men ärligt:)
Anki är ju tyvärr ganska så begränsad vad gäller träning på grund av vissa skador i rygg osv, men en promenad i rask takt eller att träna i lagom takt på gymmet blir bra.
4. Bästa träningsredskapet?
Håkans favorit är cykeln, en gammal trogen vän!
Ankis favorit är benen och fötterna.
5. Vad är du tacksam för just nu?
Att vi har det så bra som vi har det, vår hälsa, vårt liv och varandra!
Så där ja, då har ni fått veta lite mer om Mårtenssons och vissa av våra vanor. Skicka vidare utmaningen ingår också i uppgiften och det gör vi till dessa bloggare: ChiliconKarin , Bara en kaka till , Millas Hälsoblogg , Mitt godaste finaste , Erikas funderingar och ser fram mot deras svar.
Mot köket ska vi bege oss nu, det är dags att börja förbereda kvällens måltid och det står en massa plockmat på menyn. Kylen är laddad med ostar, charkuterier, grönsaker, dippor och röror och i skafferiet väntar kex och frukt. Vinet är uppkorkat och står på luftning, det känns som att det lutar åt att bli en god fredagskväll.
Vi önskar er alla en fantastiskt fin adventshelg, att maten smakar gott och att dryckerna gör likaså. Ta det lugnt i trafiken, det väntas en faslig rush nu i dessa lönetider, har vi hört!
Smaklig spis! / Anki och Håkan