fredag 31 oktober 2014

En blandad kompott av salsa, skaldjur och bubbel

Veckan innan vi gav oss iväg till Köpenhamn var vi inbjudna till Malmö för vårt absolut första Skånska bloggevent, det är minsann inte ofta det händer något här nere för matbloggare. Inbjudningarna som brukar dimpa ner är oftast till händelser i huvudstaden - eller möjligtvis Göteborg - så när inbjudan kom att få vara med på lanseringen av SPISAörterna var vi inte sena med att tacka ja! Att vi dessutom skulle få träffa kändiskocken Paul Svensson och njuta av hans mat bidrog väl i ärlighetens namn också till att vi med glädje tog tåget till Malmö:)

Paul i egen hög person berättar om några av alla de godsaker som vi fick smaka på. 
Först ut några munsbitar av matjessill och råbiff, ljuvligt säger vi, ljuvligt!

Örterna såldes tidigare under namnet Sankta Maria men har alltså nu bytt namn och kläder, utbudet har utökats lite grann och någon av sorterna har till och med blivit bättre. Basilikan har till exempel blivit så väldigt mycket mer tålig mot kyla, den som tidigare säckade ihop ganska snabbt när det kröp under 16 grader, klarar nu ca 5 grader! Men, ge er nu för allt i världen inte på att förvara den i kylen och tro att den njuter där inne, nej låt den stå kvar på fönsterbrädet och sprida sin väldoft, det är fortfarande i rumstemperatur den trivs bäst.

Ett urval av kvällens måltid, inte är det för inte som den mannen har blivit en berömd kock!
Inte är han bara en oerhört trevlig person som dessutom lagar fantastiskt god mat och brinner för det, han är ju faktiskt skåning också! 

Med oss hem fick vi ett gäng örtkrukor och faktiskt så står både basilika och gräslök fortfarande gröna och granna i Mårtenssons kök. 
Koriandern använde vi i vår matlagning redan på fredagen, den åkte ner i både salsa, ceviche och aioli, mest för att herr M ville se om han kunde "lära sej" att vänja sig vid smaken. Salsorna gjordes med granatäpple båda två och det var ett experiment som vi blev väldigt glatt överraskade av! Prova, om ni inte redan har gjort det:

Salsa med granatäpple och avokado
½ granatäpple, kärnor
2 msk fint hackad purjolök
1 avokado, tärnad
några stänk tabasco eller chili efter eget tycke och smak
½ lime, saft och rivet skal
salt
Rör samman alla ingredienser, smaka av och låt sedan stå kallt till servering.
Passar fint både till fisk, skaldjur och kyckling.

Salsa med granatäpple och koriander
½ granatäpple
2 msk finhackad purjolök
10 cm urkärnad gurka, fint hackad
10 stycken korianderblad, grovt strimlade
½ lime, saft och rivet skal
1-2 tsk färsk riven ingefära
1 skvätt flytande honung
Blanda samman alla ingredienser och låt stå kallt till servering.
Passar fint till skaldjur, fisk och kyckling.

På våra tallrikar låg, förutom ceviche och salsor, rökta räkor, tonfisk, friterade matbananer och två olika sorters aioli, en med lime (receptet hittar du här) och en med koriander.


Aioli med koriander
1 äggula
15-20 blad färsk koriander, grovt hackade
1 vitlöksklyfta, riven
salt och peppar efter smak
1-1½ dl rapsolja, varav gärna en liten skvätt av den sorten som smakar citron
Tänk på att se till så att alla ingredienserna är av samma temperatur när du vispar samman aiolin!
Lägg gulan och vitlök och i en skål.
Rör samman lite lätt och börja sedan droppvis vispa i oljan.
Efter en liten stund kan du mata i oljan i en tunn stråle under tiden som du fortsätter vispa.
 Fortsätt mata olja tills aiolin tjocknar och avsluta när den är så tjock som du vill ha den.
Tillsätt koriandern till aiolin, blanda och smaka av.
Låt aiolin stå kallt minst 30 minuter så att smakerna hinner sätta sig innan du serverar den.
Passar fint till både skaldjur, fisk och kyckling!


Ceviche på kammussla  2 port
3 kammusslor eller 4 pilgrimsmusslor
1 lime, pressad saft och rivet skal från halva
1 msk rapsolja
ett gäng färska korianderblad
2 msk japansk soja
1 tsk socker
Skiva musslorna så tunt du kan, det är lättast om de fortfarande är lite frusna.
Rör samman limesaft, skal, olja, soja, korianderblad och socker så sockret löser sig.
Lägg musselskivorna i dressingen och rör försiktigt om så att alla bitarna täcks.
Täck med plast och ställ i kylen minst 30 minuter.
Servera.

Till hela tjolabaletten dracks det mousserande vin vid namn La Vida al Camp, som det rådde lite delade meningar om. Cava var det, ekologiska druvor har använts och smaken gillade vi absolut. Men, efter att vi druckit ett glas var så upptäckte vi något som vi absolut inte alls gillar och det är när bubblorna försvinner på tok för snabbt! 
Efter att vi hällt vinet i glaset tog det inte många minuter innan det mousserande vinet var helt utan bubblor och hade förvandlats till ett stilla vitt vin... Vi har läst flera andra positiva recensioner om vinet och ingen av dom nämner något om detta, så man kan ju fundera på huruvida flaskan vi fått hem var ett så kallat måndagsexemplar? I alla fall tänker vi inte riskera något, så inga fler flaskor av detta märke av denna sort kommer att köpas hem till det Mårtenssonska köket, då kör vi hellre på säkra kort. 

Veckan som gått har bjudit på en blandad kompott:) Allt från magsjuka till födelsedagsfirande för Håkan och det var ett under att vi kunde hålla oss vakna så länge som vi lyckades göra igår. Men tack vare en galet bra hyrfilm med en galet bra skådespelare så var risken att somna framför tvn minimal i gårkväll. Har ni inte sett Dallas Buyers Club så kan vi verkligen rekommendera er att göra det. Fru Ms frikort - Matthew McConaughey - gör verkligen en otrolig insats när han spelar HIVsmittad narkoman i mitten av 80-talet och att det är en sann berättelse gör ju bara det hela ännu bättre.

Nu väntar helgen på oss och er och vad den bjuder på har vi ingen aning om än. Maten, drycken och händelserna - allt kör vi på gehör.
Vi hoppas er helg blir kanoners bra, att ni får njuta av mat och dryck och ett härligt höstväder. Kanske ska någon av er fira halloween och då önskar vi er ett trevligt firande!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 27 oktober 2014

Turen går till Köpenhamn

Okej, då är turen kommen till vår minisemester i Köpenhamn och några av tipsen vi packade ner i reseväskan och tog med hem till er. Med foton blev det lite si och så, vi är så mesiga och vågar aldrig fråga om vi får ta bilder till vår blogg... fast vi varje gång säger att "nästa gång så måste vi fråga så vi får bättre bilder" så står vi ändå där och fotograferar i smyg som en sämre paparazziduo:) Så ni får ursäkta oss och vår dåliga resekamera, och ta våra bilder för vad de är!

Först ut på tipslistan är en butik med allt och lite till vad gäller köksattiraljer och övrig inredning. Butiken Notre Dame ligger i en tvärgata till det mer kända Ströget, gatan heter Nörregade och numret är 7, väldigt lätt att hitta så man kan ju fråga sej varför vi inte varit där förut...? Men det är som Håkan sa "Det finns alltid nytt att hitta i Köpenhamn" och det är väl därför vi aldrig tröttnar på staden utan åker tillbaka, gång på gång. Att vi hittade butiken har vi Linda via Charlotta att tacka för!

Här finns det en uppsjö av bestick, glas, lampor, handdukar, dukar, servetter, burkar osv .
Julpyntet höll de på att plocka fram som bäst när vi var där, men det tittade vi inte på eftersom vi tycker tiden springer alldeles för fort förbi oss, som det redan är:) 

Precis mitt emot Notre Dame ligger det en annan trevlig liten butik, även den med heminredning, vars namn vi tyvärr inte la på minnet... Plåtskyltar som just nu är så poppis fyller väggarna på den ena våningen och i källaren fylls väggarna av dörrknoppar - bokstavligen talat! En butik väl värd att besöka, om inte annat så för att piggas upp av alla härliga färger och spännande detaljer. 

"Ställ daj nu där o lukta po blommorna"

Vidare på vår vandring mot dagens lunchställe gick vi förbi en väldigt annorlunda och spännande blomsterbutik som vi besökt tidigare. Tage Andersen hittar man på Ny Adelgade 12 och det är lika mycket en butik som ateljé och utställningslokal, mycket av det som visas här inne får en att tappa andan. En av världens största blomsterkonstnärer som haft utställningar över hela världen huserar här inne, dock är det inte gratis att gå in utan man får betala entréavgift - men det är det helt klart värt!

Väl framme vid vårt lunchställe för dagen så visade det sej att vi var ute i lite väl god tid, så vi hade några minuter att slå ihjäl innan det var vår tur att slå oss ner till bords. Som tur var så snubblade vi över ännu en butik som vi kunde spendera väntetiden i. Oh herrejisses vilken affär, maken till liknande har vi baske oss aldrig upplevt!!! 
Fil de Fer heter butiken, du hittar den på Store Kongensgade 83 A och att stiga in här är som att slungas 100 år bakåt i tiden, rakt in på lagret till en lyxrestaurang eller i ett välbärgat hem. Fullt av grejer överallt, så det gäller att hålla koll på fötter och ryggsäck... Inte många kvadratcentimeter är tomma, ishinkar, champagnekylare, bokhyllor, köttkrokar, speglar, skåp, ja listan kan göras hur lång som helst. Det mesta av det som säljs här har inhandlats på franska loppmarknader och ett besök här bör ju vara ett obligatorium om du är frankofil:) 

Så var det dags för vårt stora, och egentliga, mål för dagen. Lunch på...
Ida Davidsen som vi, sedan vi såg henne första gången på tv för flera år sedan, har velat äta smörebröd hos och nu var det äntligen dags! Alla våra förväntningar infriades och vi pratar fortfarande om hur gott det var och vad vi åt, och inte en enda bild har vi på en endaste av skapelserna! Nope, vi koncentrerade oss istället på ätandet och räknar kallt med att ni beger er dit så att ni själva får uppleva maten med era egna ögon och insupa det danska gemytet!
Glöm bara inte bort att reservera bord innan besöket - det är ett absolut måste.

Den 77-åriga damen står fortfarande själv bakom disken, redo för att guida sina gäster genom de olika varianter av smörgåsar som finns att beställa, alla uppställda i montern så det är bara att lyssna, välja och peka. När du beställt slår du dej ner vid ditt bord och väntar, det dröjer inte länge innan din beställning dyker upp och du kan hugga in! Smörebröna är väl tilltagna, ett räcker gott och väl till lunch men lider du, som vi, av beslutsångest så kan vi tipsa om att dela med varandra. Vi beställde in tre olika, klöv dom på mitten och fick på det sättet njuta av alla tre båda två! 

Efter besöket hos Ida promenerade vi bort till Magasin du Nord för att gå en sväng i deras mataffär som ligger i källaren. Faktiskt en av de två enda delarna av Magasinet vi besöker när vi är där (den andra är föga överraskande köksavdelningen) och där kan vi gå väldigt länge! Vi går båda två igång på utbudet både här och i andra livsmedelsbutiker, Håkan snappar upp nya idéer i köttdiskarna medan Anki dreglar över allt som ligger i diskarna på frukt- och gröntavdelningen!

Herr M. spanar in burkarna med tryffel och efter noga övervägande så fick faktiskt en burk följa med oss hem, den billigaste av dom alla visserligen men vi hoppas att den inte smakar billigt:) 

Te, långa banor av te och kaffehyllan är lika gigantisk den, som så många andra hyllor i affären.

Onsdagen bjöd på shopping och god mat även den, vi startade dagen med att kika in i Risteriet som en kaffebutik vi läst om på nätet, en liten butik/kaffebar med oerhört vänlig och hjälpsam personal! Här inhandlades det kaffebönor från Etiopien som fick väldigt gott betyg från kaffeoholikern himself. Dessutom köpte vi med oss gröna bönor, dvs råa kaffebönor, hem för att prova hur det är att rosta egna kaffebönor. Det visade sej faktiskt inte alls vara så svårt, ni som följer oss på Facebook har redan fått en smygtitt på en del av "tillverkningen" och vi lovar att det kommer att dyka upp ett inlägg här i köket framöver när Håkan känner att han behärskar konsten helt!


Vidare flanerade vi sen till Torvehallerne, saluhallen som numera har blivit en plats som vi alltid besöker. Första gången vi var här så blev vi inte helt sålda, men det har visat sej vara en plats som växer för varje gång vi är där och numera kan vi inte tänka oss en Köpenhamnstur utan att hälsa på! Vi älskar att vandra omkring bland alla avdelningarna, förundras över deras utbud och sedan få vila våra trötta ben på en stol på Tapa del Toro för att njuta av tapas och bubbel/vin medan vi glor på folk och bara har det dejligt.

Sprit att köpa i lösvikt, var annars om inte i Danmark:)

Inte så långt från Torvehallerne ligger så restaurangen där vi åt middag sista kvällen...
... Höst, en restaurang som vi hittat till via reportage i tidningar och på internet. Detta fantastiska ställe hittar du på Nörre Farimagsgade 41, den ingår i restaurangkjedjan Cofoco som har flera andra väldigt bra restauranger runt om i Köpenhamn. Inte en endaste matbild fick vi med oss härifrån heller (man kan ju knappast tro att det är en matblogg vi påstår oss ha här) men de bilder vi knäppte av blev så dåliga så att de hade verkligen inte gjort maten och stället rättvisa! Men vi kan inte nog tala oss varma om denna hösten.

För det första, personalen! Så otroligt serviceminded, trevliga och tillmötesgående. Ingen stress och ingen press, bara avslappnat och familjärt. 
För det andra, miljön! Höst har, inte alls förvånande, vunnit flera internationella designpriser och det känns oerhört rustikt, naturvänligt och väldigt Skandinaviskt om ni frågar oss.
För det tredje, maten! OOG vilken smak- och matupplevelse! Vi ska inte avslöja för mycket med risk för att förstöra för de av er som planerar att äta här, men vi kan ju säga att vi blev otroligt överraskade - på mer än ett sätt:) 

Tro nu för allt i världen att detta är en restaurang som kräver tjockaste plånboken i högsta hugg! Nej då, verkligen inte (sådana restauranger besöker vi ytterst sällan!) ett av Cofocos motton är nämligen "Value for money" och det kan vi skriva under på att man upplever att man får. En färdig meny finns alltid, den valde fru M, tre rätter till priset av 295 kronor och den bjuder på så mycket mer...
Ja, ni får helt enkelt bege er dit och bilda er en egen uppfattning utan att vi avslöjar mer:)

Vill ni läsa mer om våra äventyr i Köpenhamn och få några fler tips så hittar ni dom här:
Köpenhamn tur och retur
På studiebesök på Carlsberg
Julmarknad på Tivoli
Spontanbesök
Minisemester med Torvehallerna

Go' fornöjelse! / Anki och Håkan

fredag 24 oktober 2014

Härlig smak på kycklingen.

Ännu ett hösttecken har visat sej! Alla glada matfotografamatörer har börjar klaga på bristen på dagsljus och de allt mörkare kvällarna, och härmed sällar vi oss till dom! Men precis lika irriterande som det är nu, precis lika glädjande är det när det går på andra hållet och dagsljuset återvänder - tack och lov:)
Så nu, kära läsare, nu får ni börja vänja er vid matfoton med försök till att få till ett så bra konstgjort ljus som möjligt med de resurserna som Mårtenssons besitter. Dvs de bästa glödlamporna som vi kan leta fram i gömmorna... Men så fort som solen bryter genom de grå molnen så står vi därute på balkongen igen och fotograferar vår mat, huttrande och med istappar i skägget - var så säkra!

På dagens inomhustagna matbild ser ni ett stycken kycklinglår, morötter, svartkål och en oerhört smarrig sås, allt intogs förra söndagen i det Mårtenssonska köket ackompanjerat med allehanda njutningsuttryck! Smakerna går åt det lite syrligare hållet och det gör dom tack vare ättikan som man häller över kycklingdelarna innan de lagas till i ugnen, en gnutta socker göra syran i ättikan mildare och otroligt ätvänlig.
Bli nu inte oroliga över sockret, det handlar om ynka 2 msk till en hel kyckling så det finns ingen anledning till panik:) Hackad dill slängde vi också ner, det hela påminner om dillkött (som vi gjort på kyckling tidigare med gott resultat, se här) men här är det alltså tillagat i ugnen istället för i en gryta på spisen.

Dillkyckling   2 port + matlåda
1 kilo kycklingdelar, vi styckade upp en hel kyckling
2 morötter
1 bit, ca 200 g rotselleri
1 persiljerot
1 stor rödlök
½ msk salt
½ dl hackad dill
några drag med svartpepparkvarnen
2 msk ättikssprit, 12%
2 msk socker
2 msk smör
citronrapsolja till stekningen
Dela rotfrukterna och löken i grova bitar.
Krydda kycklingbitarna och rotfrukterna runt om med salt, peppar och dill.
Hetta upp en stor stekpanna, häll i olja och fräs kycklingen och rotfrukterna runt om tills det fått fin färg.
Smält smöret, tillsätt socker och ättika och blanda samman.
Lägg över kycklingen och rotfrukterna i en ugnsfast form, häll över smörblandningen och ställ formen mitt i ugnen. Tillaga på 175 grader i ca 50 minuter, kolla temperaturen i kycklingen som ska nått 82 grader när det är klart.
När 40 minuter har gått häller du av stekskyn från ugnsformen ner i en gryta och gör sås:

Sås
Steksky från formen
Grädde
redning av valfritt slag
ev salt och peppar
hackad dill
Sila stekskyn ner i grytan och låt den småputtra 5 minuter.
Tillsätt grädde och blanda, låt koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt hackad dill precis innan servering.

Så är det snart dags för oss att tuffa iväg mot Malmö och det årliga besöket på mässan "Älska mat & vin". Jo då, vi har lyckats hålla oss på benen, Anki har motat bort förkylningen med allehanda dekokter och Håkan känner sej bra nog för att ge sig i kast med alla provsmakningar som hägrar. Kamerabatteri och plånbok är laddade, precis som vi, och vi hoppas på en god tur!

Ha nu en riktigt bra helg allihop, kanske är det fler som ska på matmässan och i så fall önskar vi er ett trevligt besök. Sköt om er, ät och drick gott!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 22 oktober 2014

Inte den perfekta omeletten!

Något som är lättlagat och som går att variera i all oändlighet är den gamla hederliga omeletten. Ibland kan man se på vissa matlagningsprogram, oftast tävlingar, om hur avancerat och krångligt det är att få till en perfekt omelett och är det en sådan du är ute efter så får du leta någon annanstans. Vår hade förmodligen inte passerat förbi en proffskocks hökögon:) Men allt behöver ju inte vara perfekt och felfritt för att smaka gott, eller hur?

Vi gör gärna omelett när det ska intas en bortabjudningsmiddag senare på kvällen, eller om vi själva ska ha gäster. Det är faktiskt en av de få gångerna som vi äter stadiga luncher som denna hemma i köket, mest på grund av att vi äter sena helgfrukostar:) Men när vi ska bort och vet att det vankas middag senare på kvällen efter drink(ar), så är det bra att "bånna" med något på hemmaplan och ägg är perfekt!


Dagens variant gjordes en dag när fru M behövde lite lunch i magen när jobbet avslutats redan på tidiga förmiddagen, ja hon har det så lyxigt när det står torsdag i kalendern. I kylen fanns en ensam färskkorv signerad Håkan och den tillsammans med några blandade grönsaker och ägg resulterade i en väldigt smarrig så kallade öppen omelett. Således kan vi alltså konstatera att omeletten inte bara är perfekt som helglunch, den är också kanoners som ensamlunch en helt vanlig torsdag!

Öppen omelett med chorizo,  antingen för två personer till lunch eller 1 person till middag
3 ägg
en skvätt grädde, ca ½ dl
salt och svartpeppar (eventuellt vitlökssalt om man vill det)
1 valfri färskkorv i slantar
½ paprika, hackad
1 näve babyspenat
tomater i klyftor
färska basilikablad
riven parmesanost
Vispa samman ägg och grädde hastigt med en gaffel, krydda.
Stek på korvslantarna i lite smör, men ta inte för mycket eftersom korvarna också avger fett, tillsätt paprikan så de får steka med en kort stund.
När korvarna börjar få en fin färg så häller du i äggröran.
När det börjar "stanna" så tillsätter du resten av ingredienserna och rör lite försiktigt i smeten.
Låt det sedan steka klart, vissa vill ha den genomstekt medan andra hellre vill ha den lite lös, till omeletten är som du vill ha den.
Hugg in, gärna med lite parmesanost och ringlad balsamkräm över.

Den perfekta enmanslunchen, hur ser den ut i ert kök? Alla idéer mottages tacksamt eftersom det där med lunchvariation inte riktigt är Mårtenssons starka sida av någon anledning. Oftast blir det färskkorv (det finns av förklarliga skäl alltid i frysen) eller alltså omelett. Varför vi inte är några lunchproffs har vi inte något svar på, men man kan ju inte vara bra på allt, eller hur?!

Så en liten statusuppdatering:) Herr M ber att få tacka för alla fina krya-på-dej-hälsningar, förkylningen av megastora mått håller i sej fortfarande (har baske maj ente vatt så kylder på säkert tie år) och nu har frun också lyckats få sej en släng av baskeluskan som satt sej på stämbanden... Så medan en Mårtensson snörvlar högljutt, så är den andra Mårtensson ovanligt tyst:)
Vi hoppas verkligen att det hela är slut lagom till fredag i alla fall, då står nämligen ett besök på den årliga Matmässan i Malmö inskrivet i kalendern och det vill vi verkligen inte missa. Besöket ska göras tillsammans med Ankis syrra - som "femmar" samma dag och därför ska firas lite grann- sambo och son, och vi har sett fram mot detta länge. Så håll nu tummarna för oss och våra bästisar Kan Jang, vitlök och c-vitaminer är ni snälla:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 20 oktober 2014

Ostgratinerad brysselkål

Har ni märkt att det börjar drälla av brysselkål i mataffärernas grönsaksdiskar? Det har vi och vi jublar lite extra eftersom att vi förra hösten blev lite smått beroende av de små gröna knytena och åt dom både på kors och tvärs. När vi var i Köpenhamn förra veckan så såg vi att man kunde köpa brysselkål som fortfarande satt kvar på stocken, man köpte hela stora gröna pingen och sen var det bara att plocka av kålhuvudena allt eftersom man behövde dom hemma i köket. Smart och förmodligen bidrar det till att kålen får en längre hållbarhet när den sitter kvar i sitt fäste, dessutom var det väldigt tjusigt där de stod och hade säkert varit väldigt fint att lägga på matbordet som bordsdekoration...

Dagens rätt blir således en brysselkålsrätt, det har ni säkert listat ut vid detta laget. Inte tillagad av brysselkål från Köpenhamn dock, nej dessa är köpta på hemmaplan och ekologiskt odlade i den skånska myllan.Vi halverade kålarna och gratinerade dom sedan i en form tillsammans med en ädelostsås, det blev krämigt, smarrig och helt perfekt som tillbehör till köttbiten som hamnade sidan om på tallriken. Vill man så fungerar det säkert att äta denna som ensamrätt, kanske en lunch av det lite lyxigare slaget när man känner för att festa till det lite extra en gråmulen, regnig tisdag?


Ädelostgratinera brysselkål 
500 g brysselkål som du förvällt innan
3 dl riven 45%-ig ädelost
2 dl crème fraiche
1 dl matyoghurt
1 krm salt
½ krm vitpeppar
Dela brysselkålen på hälften, lägg i en skål  och blanda i övriga ingredienser.
Smörj en ugnsfast form, häll i brysselkålen och gratinera mitt i ugnen på 200 grader i 20 minuter.
Funkar även med broccoli och blomkål och passar ypperligt till feta fiskar, fläsk eller kyckling.

Så är då dessa två Mårtenssonare tillbaka till den vanliga vardagssvängen igen, sötebrödsdagarna i form av semester är över för denna gången... Inga smörebrö äts och inga bajer snuppes längre, bara den vanliga frukostfilen till frukost och det bubblande vattnet till middagen:)
Helgen gled förbi i stilla mak, lördagen bjöd på sjukstuga när Håkan passade på att slå till med att ligga däckad på soffan i feber hela dagen så Anki fik roa sej på egen hand - det gick bra det med. Söndagen blev en ösregnig dag, men med regnkläderna på så blev det en liten söndagspromenix ändå. En sån promenad som man uppskattar allra mest när man kommer in och får värma sej med en kopp kaffe:) När kaffebönorna dessutom är hemmarostade så smakar det extra gott!

Nu hoppas vi att ni alla får en fortsatt fin vecka, se till att hålla er borta från Basseluskan så ses vi igen på onsdag!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 17 oktober 2014

En hel höstmeny.

Då trampar vi åter svensk mark igen efter att ha återvänt från några härliga dagar i närmaste huvudstad, Köpenhamn. Vägen dit är ju lite kortare än vad den är till Stockholm och vi reser mer än gärna dit, det kvittar nästan hur många gånger vi varit över - det finns alltid något nytt att upptäcka! Denna gången hade vi bokat in oss på några restauranger som vi haft på önskelistan ett bra tag nu, sådana som vi läst om eller sett på tv, och vi blev inte missnöjda någonstans! En mer utförlig rapport är att vänta, både från hotellen (japp, vi bodde på två olika!) och från restaurangerna, och dessutom har vi några bra tips på affärer som vi lagt en del av reskassan i:)

Men eftersom vi har varit frånvarande under några dagar så tänkte vi idag bjuda er på en hel meny plus ett dukningsförslag, lite som Mårtenssons plåster på såren. Först ut på bordet är matmuffins med västerbottensost och kantareller som vi serverade med en ost- och baconsås. Muffinsarna är bakade med mandelmjöl, alltsåledes är de glutenfria, lagom stora för att bjudas som förrätt nu i svamptider. Såsen ger en både fin smakbrytning och ett lyft åt rätten:


Matmuffins med kantareller och ost  8-10 stycken
200 g kantareller
3 msk smör
salt och svartpeppar
6 ägg
3/4 dl vispgrädde
2 dl riven västerbottensost
1 dl mandelmjöl
Dela svampen i mindre bitar och fräs i smör i stekpanna tills vätskan avdunstat och svampen fått fin färg.
Salta och peppra svampen och ställ åt sidan.
Vispa upp äggen och blanda ner vispgrädde, mandelmjöl och ost.
Rör ner svampen och fördela smeten i muffinsformar, bäst blir det i smorda aluminiumformar.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader 20 minuter.
Servera gärna med en smaskig ost- och baconsås.

Ostsås med bacon
2 dl crème fraiche
½ pkt bacon
1 dl riven västerbottensost
peppar
Vispa crème fraichen med elvisp så den blir riktigt fast, först blir den lös men efter en stund stelnar den och blir fast.
Stek baconet, låt det rinna av på papper och smula sedan ner det i crème fraichen.
Blanda försiktigt ner osten och smaka av med peppar.
Ställ såsen kallt tills servering.


Efter att ha mumsat på goda svampmuffins fortsätter vi i höstlig anda och bjuder på viltkött och potatissallad. Just potatissallad är kanske någon som de flesta förknippar med sommar och grillmiddagar, men vi kan lova er att den passar fint att höstpimpa med hjälp av äpplen och nötter. Rostbiffen kan ni göra av vilket köttslag som helst, men vid denna tiden på året finns det ju gott om färskt viltkött i butikerna, så man kan ju passa på att njuta av det då och då.
Kanske tycker någon av er att viltkött har haft en inälvssmak när ni ätit det, vilket beror på att köttet har stekts för hårt och nått en för hög temperatur. Väljer ni att använda viltkött så är det därför viktigt att ni inte steker på det för länge, håll er till mellan 58 och 60 grader när ni tar ut köttet från ugnen för att få en så välsmakande köttbit som möjligt.

Till middagen passade det fint med svamp, helstekta smålökar och råstekta äppelklyftor.

Rostbiff
1 st rostbiff av valfritt slag á 500 g, vi använde oss av dovhjortskött
1 schalottenlök, fint hackad
rosmarin och timjan
½ msk salt
Klappa in rostbiffen med kryddor och lök.
Lägg biten i en ugnsfast form och stick in en ugnstermometer mitt i köttbiten där den är som tjockast.
Tillaga mitt i ugnen på 125 grader tills termometern visar en innertemperatur på 58-60 grader, både för vilt och oxkött.
Låt köttbiten vila under aluminiumfolie ca 10 minuter innan du skär upp den i lagom tjocka bitar och serverar med allehanda goda tillbehör. 

Potatissallad med ost och nötter
2 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
2 dl riven västerbottensost
100 g tärnat rött äpple av syrlig sort
1 stjälk blekselleri
3 normalstora kokta potatisar
½ dl hasselnötter och valnötter, rostade och grovt hackade
salt och peppar
Blanda samman crème fraiche, majonnäs och ost, smaka av med salt och peppar.
Rör i de övriga ingredienserna och blanda försiktigt.
Ställ potatissalladen i kylen minst 1 timme, så att smakerna får mogna.

Innan maten kanske man vill bjuda sina gäster på en stänkare och då kan vi tipsa er om en fördrink med härligt höstorange färg. Frysta eller färska björnbär som muddlas med råsocker, en skvätt rom och lime på det, enklare kan de knappast bli. Vill du servera utan alkohol går det också bra, dra på med mer lime för lite mer sting och häll inte i rom så är du där:


Björnbärsdrink 1 glas
3-4 björnbär, gärna frusna
½ tsk rårörssocker
2 cl vit rom
ca ½ lime, pressad saft
fruktsoda
Lägg två björnbär i glaset, strö på socker och pressa över lite lime.
Muddla runt så att björnbären mosas och häll sedan på spriten och låt stå och dra en stund.
Fyll upp med fruktsoda och smaka av med ev. mer lime om du tycker det behövs.
Lägg i några fler björnbär och servera.

Till sist ett litet tips på bordsdekoration. Det finns verkligen hur mycket som helst att dekorera med i matväg och sist hamnade det sallad, majs och kronärtskocka i en trälåda på vårt matbord. Salladen går under namnet prydnadssallad och är köpt på torget i stan, skockan hittar man i de flesta mataffärer och majsen är en återanvändning från förra matbjudningen (läs om den här)

Men efterrätt då, vad är det för meny som inte bjuder på någon efterrätt undrar du kanske? Jodå, visst ska ni få tips på dessert och dom har vi plockat fram från arkivet där det gömmer sej en del skatter som vi inte vill ska falla i glömska. Så håll i er, för här kommer Mårtenssons höstefterrättskavalkad:


Äppeltarte med toffeesås   (stora bilden)
Apfelstrudel med smördeg  (högst upp till höger)
Inkokta päron med ingefära  (blåblommig tallrik)
Enkel äppelkaka  (längst ner till höger) 
Skånsk äppelkaga  (längst ner till vänster)
Muscavadogratinerade päron   (mellan skåningen och glassen)
Äppelglass med havreflarn 

Då hoppas vi att ni är mätta och belåtna och att några av tipsen kan komma till användning. Vi hoppas även att ni får en härlig helg som bjuder på många goda upplevelser!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 13 oktober 2014

Glutenfri smulpaj

Smuliga pajer, det är grejer det! Funkar till de flesta frukterna och bären, lätta att röra ihop och framför allt så är det gott! Nu ska ni inte tro att vi är några pajfanatiker vad gäller efterrättspajer i det Mårtenssonska köket, långt därifrån, men någon gång om året så händer det minsann att vi svänger ihop en. Nu senast provade vi att göra en glutenfri variant av just smulpaj och resultatet blev överraskande smaskigt!

Att ha i kokosflingor kan kanske vara ett vågspel om pajen ska bjudas bort, inte alla uppskattar de vita små flagorna, men det går bra att utesluta kokosen och öka på mängden nötter och mandel istället. Det fungerar med havregryn också, men vi har lärt oss att inte alla glutenintoleranta tål grynen även om de är så kallade "ren havre". Så ska pajen vara garanterat glutenfri är det bäst att inte chansa, resultatet kan bli oerhört tråkigt...

Vi tyckte om honungens sötma men vi saknade den där knäckiga känslan och smaken, nästa gång tänker vi därför prova med råsocker istället och se om det inte blir lite mer kras i degen då. Pajdegen kan ni smula över vilka frukter som helst, vi hade rabarber under vår och har tänkt ta äpplen vid nästa test - helst så fort som möjligt:)


Glutenfri smuldegspaj   ca 4 port
2 msk rapsolja
2 dl grovt hackad mandel och hasselnötter
1 dl riven kokos
1½ dl mandelmjöl
3 msk honung
1 ägg
Rör samman alla ingredienser till en smulig massa.
Smörj en ugnssäker pajform, ca 24 cm, och lägg i bitar av frukt eller bär av valfritt slag.
Täck frukten med pajdegen och grädda pajen mitt i ugnen på 175 grader i 25-30 minuter, känn med en provsticka så att frukten är mjuk,
Servera gärna med en makalöst god vaniljkräm/sås, recept på det hittar du här i detta inlägget.


Helgen har avlöpt i stilla mak, vi har njutit av det härliga vädret och kopplat av, väldigt passande så vi orkar med kommande strapatser - vi titulerar ju oss semesterfirare denna veckan. Det står spännande upplevelser och restaurangbesök på agendan och vi hoppas verkligen att det blir så bra och gott som vi förväntar oss.

Vi hoppas att ni alla får en kanoners bra vecka, för det tänker vi ha!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 10 oktober 2014

Parmalindad torskrygg med marinerad potatissallad

Gomidda kära läsare! Denna fredag tänkte vi bjuda en lättrimmad torsk med goda tillbehör, festligt som bara den och passar nog bra till helgen om ni frågar oss, så bara ut och handla ingredienserna pronto. Vi har skrivit det tidigare men det tål att upprepas, det där med att rimma är ett av de bästa tipsen vi kan bidra med till er matlagning. Salt, socker, vatten och ca 20 minuter är vad ni behöver för att få en saftigare och smakrikare råvara, använder ni er av frusen fisk så slipper ni dessutom att äggviteämnena kryper ut under tillagningen. Alltså både ser det både aptitligare ut och smakar även så, inte illa alls om ni frågar oss!


Den rimmade torsken packade vi in i spickeskinka och hackad dill innan den hamnade i ugnen på lååååg temperatur, även det bidrar till att du får en saftigare bit mat på tallriken. Vi lät vår fisk samsas på tallriken med en färgglad marinerad potatissallad, en humörhöjare om nåt:)
Här har ni receptet om ni känner för att höja ert helghumör:

Marinerad potatis- och morotssallad
5 lagom stora delikatesspotatisar, vi använde blå Congo.
2 "lagom" stora morötter
1 tunt skivad schalottenlök
1 dl kallpressad citronrapsolja
½ msk lökpulver
½ msk dillfrö torkad
½ tsk salt
Koka potatis och morot och dela i lagom munsbitar, lägg i en skål.
Blanda ihop olja med övriga ingredienser till en dressing, häll över potatis och morötter och låt stå ett tag i kylen för att ta till sig smak.

Parmalindad torskrygg 2 port
2 bitar torskryggfilé
1 l vatten
1 dl salt
1 nypa socker
torkad eller färsk dill
2-4 skivor spegeskinka eller parmaskinka
Under tiden salladen gonar sig så rimmar vi ryggfiléerna.
Rör samman vatten, salt och socker tills allt är upplöst och lägg ner torsken i lagen och låt ligga i 20 minuter
Ta upp torsken och torka av.
Dutta dill runtom torsken och klä därefter in den med skinkan.
Lägg torsken i en ugnsfast form, häll citronolja över och stick en termometer i mitten av torskbiten.
Tillaga mitt i ugnen på 125 grader,klar är den när termometern visar 52-55 grader.

Såsen är en smarrig favorit som är ständigt återkommande i köket, receptet finner ni här, denna gången byttes dock Västerbottensosten ut mot parmesanost.


Denna fredag blir det minsann ingen svamptur med frisk luft som bonus, som det blev förra veckan. Nej idag står det istället kylstädning och undanstoppande av sommarkläder på schemat, sommarn är här med över har vi bestämt. Vi får väl stoppa ut huvudet genom fönstret för att få frisk luft, funkar också kan vi meddela:) 

Nej då, skämt åtsidan som slaktaren sa, vi får nog ge oss ut för att proviantera lite godsaker på la'stada till fredagsmiddagen. Nån god ost som vi inhandlar i Ostkällaren, lite färska räkor i fiskbilen på torget som vi rökar på i nyinköpta röklådan (ja räkorna alltså, inte fiskbilen!). Till detta krävs lite bubbel, ett nyinkommet som anlände den Mårtenssonska Vinkällarn förra veckan och en recension utlovas! Vi ska faktiskt ta och fira lite extra i köket ikväll, vi gillar ju att fira både det ena och det andra här. Nästa vecka skall vi nämligen hålla ledigt från våra jobb och sånt måste ju firas lite extra, eller hur?

Hur vår helg och semestervecka ser ut kan det hända att vi låter er ta del av här och där, ja ni vet själva vart ni ska kika om ni är förviddna:)
Nu önskar vi er alla trevlig helg i lugn och sakta mak, eller i fullt ös om ni så önskar!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 6 oktober 2014

Meatzza, eller, öppen köttfärslimpa

Köttfärs, det var minsann inte igår det serverades här i det Mårtenssonska köket inte. Men det kan ni tro att vi ska råda bot på idag:) Det blir en sån där allt-i-ett maträtt och kanske får den även er att höja på ögonbrynet och fundera lite, precis som vi gjorde när vi först såg den...

Är det en paj?
Är det en köttfärslimpa?
Är det en pizza?
Är det en gratäng?
Är det en galen idé?
Är det en smarrig idé?
Vi kan faktiskt svara ja på alla ovanstående frågor och intyga att det är en galet smarrig idé!
Fösta gången vi såg denna skapelse var på bloggen Kjerstis mat och prat, vi bokmärkte den på studs för att sedan helt glömma bort denna märkliga tingest. Men så plötsligt när fru M besökte en bokaffär och bläddrade i kokboken Nigellissima av Nigella Lawson dök den upp igen på en av sidorna, då under namnet Meatzza.


Som sagt så är det en allt-i-en-form middag och man kan likna den vid en köttfärslimpa med smaker av Italien. Men istället för att forma färsen till en limpa så trycks den ut i en pajform som sedan fylls med en lättfixad tomatröra och ost, så mycket du vill. För det är ju som vanligt det där med måtten, ta mer eller mindre av det du gillar/gillar mindre och byt ut smaksättningar hej vilt så dom passar dej! Originalreceptet bjuder på parmesanost men då den sortens ost var en bristvara i vår kyl så fick den bytas ut mot Västerbottensosten och det smakade finfint.
Vi nöjde oss med en matig sallad till vår pajlimpapizzagratäng men det fungerar garanterat att servera ris eller någon form av pasta till också, om man vill ha det.

Meatzza  eller köttfärspaj  2 port + matlåda
500 g färs, vi använde oxfärs
2 ägg
1 msk fiberhusk
½ dl fint riven västerbottensost
2 vitlöksklyftor
hackad persilja
salt och svartpeppar
2 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
1 burk krossade tomater
125 g mozzarellaost
Blanda samman köttfärs, ägg, husk, ost, vitlök, persilja, salt och peppar.
Smörj en pajform, 26 cm i diameter, och tryck ut färsen i formen som om du tryckte ut en pajdeg. Se till så den kommer upp längs med hela kanten eftersom den krymper samman när du tillagar den.
Låt de krossade tomaterna rinna av en stund och blanda med basilika och oregano och bred sedan ut tomatröran i pajformen.
Riv mozzarellan i mindre bitar och tryck ner i tomatröran.
Gratinera din köttfärspaj mitt i ugnen på 200 grader i ca 25-30 minuter.
Hyvla  gärna lite ost över pajen vid servering.

Så var det dags att ta tag i en ny vecka igen efter en härligt solig hösthelg. För vår del har det varit en väldigt blandad kompott av upplevelser och aktiviteter, mellan skogen och storstaden har vi rört oss. Ni som håller pejl på oss på andra sociala medier fick uppdateringar då och då och vet att vi i skogen fick korgen full av det svarta guldet, det har vi nu torkat i en apparat som vi fått låna - hur bra som helst blev det.

Att vi drog till Malmö och stoppade i oss av brunchen på Scandic Triangeln i lördags är inte heller någon hemlighet, det har vi gjort några gånger förr och vi gillar verkligen deras upplägg med antipasti skarpt. Många charkuterier, alla får tummen upp av charkmästare Mårtensson, ostar och nötter, röror och sallader, smoothies och juicer och en hel radda med varmrätter sitter som en smäck. Att bubblet i glasen har ett överkomligt pris gör ju verkligen inte heller ont:)

Hur har er helg varit, har ni haft det skönt och hunnit med att koppla av eller hör ni kanske till de som spenderat tid på jobbet? Stilla gärna vår förviddenhet:)
Ha nu en kanoners vecka allihop!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 3 oktober 2014

Morsans kanelbullar

I dag har vi en gästbloggare här i det Mårtenssonska köket, eller i alla fall nästan. Det är nämligen Håkans morsa Monica som står för både dagens recept och dagens fotomodell. Att få henne att stå fotomodell var däremot inte så lätt:)
Det är ju nämligen så att den gamla goda klassikern kanelbullen har sin egen dag i almanackan och i morgon den 4:e oktober är det dags att fira kanelbullens dag för 15:e gången i rad!
I ärlighetens namn så är varken herr eller fru M någon kanelbullebagare av stora mått, men bjuds vi så är det ju klart att vi inte tackar nej. Så var det i detta fallet, Håkans morsa hade dragit igång bageriet och körde dagen till ära med hemleverans i utbyte mot en kopp kaffe. Klart vi tackade ja!

Receptet som används när morsan bakar kanelbullar är samma som använts i alla år, Kungsörnens egna klassiska recept, hon tycker det funkar bäst och ger fina och saftiga bullar. Men precis som de flesta andra kakor och bröd man bakar så är dom godast att sätta tänderna i när dom är alldeles nybakade. Får Anki bestämma så står det ett glas iskall mjölk på bordet redo att svalka tungan om man bränner sej på bullarna, Håkan väljer helst en kopp java som bullsällskap - vad väljer du?


Kanelbullar  40 bullar
150 g smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
ca 1,4 liter vetemjöl
Fyllning
150 g smör, rumstempererat
1 dl strösocker
2 msk kanel
Pensla med
1 ägg
pärlsocker
Värm mjölken försiktigt tills den är fingervarm.
Smula jästen i en stor skål, häll över mjölken och rör tills jästen smält.
Dela smöret i små bitar och tillsätt det i skålen tillsammans med socker, salt och kardemumma.
Tillsätt mjölet (spara ca 1 dl till att baka ut med) och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
När du fått en smidig deg låter du den jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Rör samman fyllningen.
Stjälp upp degen på ett mjölat underlag och arbeta ihop den.
Dela degen i 4 bitar och kavla ut dom så dom blir avlånga och så gott som fyrkantiga och bred sedan på fyllningen.
Rulla samman biten till en rulle och skär i 10 bitar som du lägger i bullformar eller direkt på en bakplåt täckt med bakplåtspapper.
Täck över bullarna och låt dom jäsa 40 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda dom mitt i ugnen på 225 grader i 5-10 minuter.


Huruvida det blir kanelbulle i  morgon eller inte får vi se, en brunch kommer det i alla fall att bli och den tågar vi in till Malmö för att sätta i oss. Ligger det kanelbullar på något av serveringsfaten där är det inte alls omöjligt att vi norpar åt oss en och sköljer ner den med bubblet vi tänker slå i glasen:)
Däremot finns det en chans till god fika i eftermiddag när vi ska ut i skogen med bästa syster Carina för en ny svampplockningstur, som enligt ryktet ska resultera i säckavis med svamp! Hon har nämligen hittat en riktig guldgruva, markerat den i sin svampapp (jodå, det finns sådana också!) i telefonen och nu ska hon bjuda med oss dit ut. Kaffet ska kokas och stövlarna dras på och sen är vi redo att ta oss an Kalle J och herr kantarell! 

Vi hoppas att ni får en riktigt härlig hösthelg, med eller utan kanelbullar!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 1 oktober 2014

Laxwallenbergare med blomkålsmos

Fiskälskare är vi av stora mått här i det Mårtenssonska köket, ingen nyhet där inte, och vi äter fisk på flera olika sorter sätt. Ja, alltså vi stoppar ju alltid fisken i munnen, någon måtta får det minsann vara på konstigheterna, men vi tillagar den gärna på olika sätt:) Grytor, soppor, stuvad variant (jodå det är så gott så - prova men bli inte rädda för bilden!), grillat, rökt, på pinne och i form av biff- ja säg vad man inte kan trolla till med en fiskarumpa. Och fiskarumpa, det är just vad vi använde när vi lagade till rätten vi bjuder er på här i köket idag.

Laxwallenbergare

Vi brukar passa på att köpa en hel bit laxfilé när vi kan hitta det till bra pris, perfekt att skiva upp till portionsbitar och ha på lager i frysen för dagar då fisksuget flyger på. Ändbiten som då blir behåller vi i hel bit och låter den vara ca 300-400 gram stor, då vet vi att den räcker till en lagom middag till oss båda. Antingen använder vi biten till soppa, gryta eller som i detta fallet att mixa och förvandla till biffar. Sluta nu inte läsa om ni inte äger en mixer, det går precis lika bra att hacka loss med kniven, det behöver inte vara finfördelat för att det ska bli en biff.

I dagens recept har fru M blandat ner grädde i ett försök att efterlikna den berömde Wallenberg och om vi får säga det själva så blev vi väldigt nöjda med resultatet. Istället för skorpmjöl blandades fiberhusk ner och bums så var biffarna glutenfria! Smaksättningen kan du variera efter eget tycke och smak, hetta till den med chili, friska till med mynta eller dra på med fler örter om du föredrar det.

Lawallenbergare   2 port+matlåda
400 g lax
2 äggulor
1 dl grädde
2 msk fiberhusk
½ dl fint hackad dill
½ citron, rivet skal och saft
salt och vitpeppar
Mixa laxen i en mixer så den finfördelas, har du ingen mixer så går det även att finhacka laxbiten.
Blanda samman laxhacket med övriga ingredienser och låt smeten stå och svälla ca 5 minuter.
Forma smeten till biffar, blöt gärna händerna med kallt vatten så går det lättare.
Stek biffarna i rejält med smör, 3-5 minuter per sida så de får en gyllenbrun färg.

Till våra biffar åt vi blomkålsmos, gröna ärter och skirat smör.

Blomkålsmos
500 g blomkål
½ dl crème fraiche
hackad dill
salt och peppar
Dela blomkålen i mindre buketter och koka dom i saltat vatten så de blir helt genomkokta och mjuka.
Häll av vattnet och låt blomkålen ånga av i grytan innan du mosar den med en potatisstöt eller med en visp.
Rör ner crème fraiche och hackad dill, smaksätt med salt och peppar.

Inte en endaste fiskbit blir det på tallrikarna ikväll, så vida vi inte öppnar en burk makrill och slänger på äggmackorna. Frun har nämligen anlänt hemmet senare än vanligt efter ett möte och det som står framdukat är en kvällsvickning i form av te, kaffe och mackor. Inte fel det heller, speciellt inte när det finns gott pålägg och Big Bang på dumburken:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx