Paul i egen hög person berättar om några av alla de godsaker som vi fick smaka på.
Först ut några munsbitar av matjessill och råbiff, ljuvligt säger vi, ljuvligt!
Ett urval av kvällens måltid, inte är det för inte som den mannen har blivit en berömd kock!
Inte är han bara en oerhört trevlig person som dessutom lagar fantastiskt god mat och brinner för det, han är ju faktiskt skåning också!
Med oss hem fick vi ett gäng örtkrukor och faktiskt så står både basilika och gräslök fortfarande gröna och granna i Mårtenssons kök.
Koriandern använde vi i vår matlagning redan på fredagen, den åkte ner i både salsa, ceviche och aioli, mest för att herr M ville se om han kunde "lära sej" att vänja sig vid smaken. Salsorna gjordes med granatäpple båda två och det var ett experiment som vi blev väldigt glatt överraskade av! Prova, om ni inte redan har gjort det:
Salsa med granatäpple och avokado
½ granatäpple, kärnor
2 msk fint hackad purjolök
1 avokado, tärnad
några stänk tabasco eller chili efter eget tycke och smak
½ lime, saft och rivet skal
salt
Rör samman alla ingredienser, smaka av och låt sedan stå kallt till servering.
Passar fint både till fisk, skaldjur och kyckling.
Salsa med granatäpple och koriander
½ granatäpple
2 msk finhackad purjolök
10 cm urkärnad gurka, fint hackad
10 stycken korianderblad, grovt strimlade
½ lime, saft och rivet skal
1-2 tsk färsk riven ingefära
1 skvätt flytande honung
Blanda samman alla ingredienser och låt stå kallt till servering.
Passar fint till skaldjur, fisk och kyckling.
På våra tallrikar låg, förutom ceviche och salsor, rökta räkor, tonfisk, friterade matbananer och två olika sorters aioli, en med lime (receptet hittar du här) och en med koriander.
Aioli med koriander
1 äggula15-20 blad färsk koriander, grovt hackade
1 vitlöksklyfta, riven
salt och peppar efter smak
1-1½ dl rapsolja, varav gärna en liten skvätt av den sorten som smakar citron
Tänk på att se till så att alla ingredienserna är av samma temperatur när du vispar samman aiolin!
Lägg gulan och vitlök och i en skål.
Rör samman lite lätt och börja sedan droppvis vispa i oljan.
Efter en liten stund kan du mata i oljan i en tunn stråle under tiden som du fortsätter vispa.
Fortsätt mata olja tills aiolin tjocknar och avsluta när den är så tjock som du vill ha den.
Tillsätt koriandern till aiolin, blanda och smaka av.
Låt aiolin stå kallt minst 30 minuter så att smakerna hinner sätta sig innan du serverar den.
Passar fint till både skaldjur, fisk och kyckling!
Ceviche på kammussla 2 port
3 kammusslor eller 4 pilgrimsmusslor
1 lime, pressad saft och rivet skal från halva
1 msk rapsolja
ett gäng färska korianderblad
2 msk japansk soja
1 tsk socker
Skiva musslorna så tunt du kan, det är lättast om de fortfarande är lite frusna.
Rör samman limesaft, skal, olja, soja, korianderblad och socker så sockret löser sig.
Lägg musselskivorna i dressingen och rör försiktigt om så att alla bitarna täcks.
Täck med plast och ställ i kylen minst 30 minuter.
Servera.
Till hela tjolabaletten dracks det mousserande vin vid namn La Vida al Camp, som det rådde lite delade meningar om. Cava var det, ekologiska druvor har använts och smaken gillade vi absolut. Men, efter att vi druckit ett glas var så upptäckte vi något som vi absolut inte alls gillar och det är när bubblorna försvinner på tok för snabbt!
Efter att vi hällt vinet i glaset tog det inte många minuter innan det mousserande vinet var helt utan bubblor och hade förvandlats till ett stilla vitt vin... Vi har läst flera andra positiva recensioner om vinet och ingen av dom nämner något om detta, så man kan ju fundera på huruvida flaskan vi fått hem var ett så kallat måndagsexemplar? I alla fall tänker vi inte riskera något, så inga fler flaskor av detta märke av denna sort kommer att köpas hem till det Mårtenssonska köket, då kör vi hellre på säkra kort.
Veckan som gått har bjudit på en blandad kompott:) Allt från magsjuka till födelsedagsfirande för Håkan och det var ett under att vi kunde hålla oss vakna så länge som vi lyckades göra igår. Men tack vare en galet bra hyrfilm med en galet bra skådespelare så var risken att somna framför tvn minimal i gårkväll. Har ni inte sett Dallas Buyers Club så kan vi verkligen rekommendera er att göra det. Fru Ms frikort - Matthew McConaughey - gör verkligen en otrolig insats när han spelar HIVsmittad narkoman i mitten av 80-talet och att det är en sann berättelse gör ju bara det hela ännu bättre.
Nu väntar helgen på oss och er och vad den bjuder på har vi ingen aning om än. Maten, drycken och händelserna - allt kör vi på gehör.
Vi hoppas er helg blir kanoners bra, att ni får njuta av mat och dryck och ett härligt höstväder. Kanske ska någon av er fira halloween och då önskar vi er ett trevligt firande!
Smaklig spis! / Anki och Håkan