fredag 29 augusti 2014

Thaiboat och Loka Crush drink

För exakt en vecka sedan befann vi oss i en fantastiskt exotisk miljö, sippade på heta drinkar med våra näsor vända mot solen och vansinnigt härliga människor. Vi var nämligen några stycken som, tack vare Emmy, träffades innan sittningen på restaurangakademin i Stockholm. Platsen för vår träff var T-banestationen Skanstull och redan där började Mårtenssons spännande äventyr, när det plötsligt gick upp för oss att en sådan plats har fler än en utgång! Herrejisses, snacka om bönder i stan när vi först inte ens visste om vi skulle ta höger eller vänster när vi hoppade ut från tåget... Men fru M som för en herrans massa år sedan faktiskt har gästat huvudstaden ganska flitigt, tog genast befälet och drog åt vänster, ett beslut som visade sej vara helt rätt.
När vi strålat samman med våra drinkdejter så var det bara att följa Emmy som i rask takt följde sin GPS med siktet inställt på Thailand!

Ja, ni läste helt rätt - Thailand, eller, ja så nära det går att sitta på en båt i Thailand. Båten som går under namnet ThaiBoat ligger förankrad vid en kaj på Söder i Stockholm och här är det precis som att sitta på en strandrestaurang i Thailand, ända ner till golvet som täcks med sand!

Vårt eminenta drinksällskap för eftermiddagen var dessa tre damer; Karin, Emmy och Sandra alla tre matnördar även dom, med bloggar som vi följt sedan länge. Som ni ser så spenderades det lika mycket tid bakom kamerorna som det gör framför, helt i vanlig ordning:)

Drinklistan var spännande med många intressanta ingredienser och det var inte helt lätt att välja, Håkan fick en släng av beslutsångest och beställde i ren panik ett säkert kort - Thai Coffee! 
Anki däremot kände sig extra våghalsig och tog en en het coctail vid namn Thai Passion, där den heta färska chilin hade muddlats med ingefära och sedan blandats med lite sötma. Och den var het, het så att det rök ur öronen:) 
Vi kommer absolut att återkomma till denna fantastiska båt men då för att beställa både från matmenyn och drinkmenyn, var så säkra! 

En liten bit av insidan av båten, det var verkligen precis som att slungas rakt tillbaka till Thailand och restaurangerna vi besökt där!

Utsikten från vår sittplats, kanske inte så väldigt thailändsk, 
men otroligt häftigt med tanke på kontrasterna:)

Med tanke på temat för dagens inlägg tänkte vi att det kunde vara passande med ett recept på en drink av det lite hetare slaget. Drinken drack vi för ett tag sedan hemma på vår egen balkong utan vare sej sand på golvet eller kulörta lampor hängandes i palmer, inte ens solen ville förgylla vår kväll... Men det lyckade resultatet av vårt drinkexperiment satt fint som plåster:)


Romdrink med Loka Crush päron   1 glas
2 cm färsk ingefära, tunt skivad
4 cl ljus rom
1 msk limejuice
Loka Crush päron
is
päronskiva till garnering
Blanda samman ingefäran och rommen i ett glas, täck över med platsfolie och låt stå i kylen 1 dygn.
Sila ner rommen i ett drinkglas, pressa i limejuice och fyll upp med Loka.
Ta i isbitar och garnera glaset med en päronskiva.

Detta är vårt andra försök, men inte sista, till att blanda goda drinkar på Loka Crush. Förra gången vi bjöd er på ett recept använde vi citronvarianten och den drinken hittar ni här.
I kväll stundar ett nytt försök och blir det lika lyckat så kommer även det att dyka upp här i vårt kök.

Nu stundar det helg och vi tänker inleda den med vår senaste fredagstradition, bubbel och blötdjur. Vi har upptäckt att det finns ett riktigt bra utbud i fiskdisken i stans ena ICA-affär (nej inte där Håkan jobbar...) och idag kunde vi packa ner både krabba, ostron och tonfisk i vår matkasse. Ostronen får herr M behålla helt för sej själv och det gör han med glädje, de slinker ner i matstrupen i sällskap av en maltwhisky och ikväll lutar det åt att den heter Laphroaig QA cask. 
En focaccia har bakats och även en efterrätt väntar, ja som ni förstår är det snart hög tid att hugga in:)

Vi hoppas att er helg blir riktigt bra, att den blir precis så som ni vill ha den! Ät och drick gott, koppla av och njut av denna sista sommarhelg.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 27 augusti 2014

Örtkryddad färskkorv.

Vi hann väl inte mer än in genom dörren i söndags, när vi kom hem från vår helg i Stockholm, förrän Håkan hade asat fram köttkvarnen och korvstoppningstillbehören. Efter att vi på lördagen besökt flera av de butiker som vi fått tips om kliade det oerhört i korvtillverkarnerven hos herr M, en av affärerna vi hamnade i var nämligen den beryktade korvbutiken Taylor & Jones. Tack och lov så låg deras affär bara ett stenkast från vårt hotell på Kungsholmen och vi kunde gå tillbaka till hotellet innan vi gav oss ut på vår shoppingtur, för det blev en hel del shoppat där nere i källarlokalen:)
Ett av inköpen hos T&J var deras korvbok, eller korvsagoboken som vi kallar den på grund av utseendet, och efter att ha bläddrat i den under flygresan hem så var alltså inspirationen på topp!


Korven som inspirationen resulterade i är en med smak av örter, att örterna man använder är torkade beror helt enkelt på att de jordbakterier som kan finnas på färska vill man inte ha ner i korvsmeten - då kan det gå åt pipsvängen. Digestivekexen går bra att byta ut mot knäckebröd eller annat torrt bröd som ni har hemma. Att man har i bröd är dels för att man ska få ut allt det malda köttet ur kvarnen och dels så hjälper smulorna i smeten till att binda samman vätska och fett i korven.
Vill man så steker man på korvarna samma dag som man har stoppat dom, annars så låter man dom ligga i kylen under natten för att torka lite och "sätta sej" i smaker och konsistens. Tänk på att steka korvarna på låg värme eftersom det tar lite tid att få dom genomstekta, ca 20-25 minuter, och de lätt gärna blir brända på utsidan om värmen är för hög. Och vi vill ju inte ha brända korvar...


Örtkryddad korv
fjälster till stoppningen lägger du i blöt i kallt vatten 30 minuter innan du ska stoppa korven
1,2 kg fläskkarre
1 msk salt
½ tsk malen ingefära
½ msk lökpulver
1 tsk malen koriander
1 skivad vitlöksklyfta
3 msk citronrapsolja
½ tsk var av dessa torkade örter: basilika, oregano, körvel, salvia
4 digestivekex (mal dessa sist så får ni ut all köttsmet)
Se till så att köttet är mellan 4 och 6 grader och att dina redskap också är kalla när du sätter igång, då blir allt så mycket enklare och bättre vad gäller hållbarheten.
Mal köttet i små bitar tillsammans med alla övriga ingredienser utom oljan på mellanskivan på din köttkvarn, kör till sist ner digestivekexen för att få ut alla resterna ur kvarnen.
Häll ner oljan i smeten och blanda samman väl, stek gärna en klick smet för att kolla så du är nöjd med smakerna.
Trä på fjälstret försiktigt på korvhornet och börja stoppa korven, låt de första 3 cm av fjälstret vara tomt innan du matar fram korvsmeten.
När du fått i all smet så binder du ett snöre runt båda ändarna och formar korven till en spiralliknande ring eller så snurrar du korvarna i en för dej lagom storlek, vi brukar ha en 10-15 cm långa snuttar.
Stek korven på låg värme i ca 2 msk olja, ca 20-25 minuter. Använd dej gärna av köttermometer som ska visa 71 grader mitt i korven när den är genomstekt.

Och som vanligt vill vi påminna er om att det är extra viktigt att vara noggrann med hygienen när du gör korv!

När vi så skulle äta korvarna till middag i måndags så var det dags för andra halvan av köket att lämna sitt bidrag till måltiden. Anki svängde samman en stycken het apelsinsås och en klassisk tabbouleh och de visade sej passa hur fint som helst till korvarnas örtsmaker. 

Bulguren i vår tabbouleh blev den av modell större...

 Man skulle ju nästan kunna tro att det var italiensk mat som stod på menyn...

Tabbouleh  2 port
2 port bulgur tillagat enligt paketets anvisningar, svalnat
2-3 tomater grovt hackade
1 dl färska myntablad, grovt hackade
1 kruka bladpersilja, grovt hackad
10 cm purjolök, fint strimlad
10 cm gurka
saften från ½ citron
½ dl rapsolja, gärna med citronsmak
salt och svartpeppar
När bulguren är kall så blandar du samman den med övriga ingredienser, smakar av så du är nöjd och låter det stå kallt tills servering.

TADA! Den färdiga mattallriken, korv när den är som allra bäst:)

Het apelsinsås
1 apelsin, rivet skal och lite pressad saft
2 dl matlagningsyoghurt
ca 20 färska myntablad, fint strimlade
sambal oelek efter eget tycke och smak
honung efter eget tycke och smak
salt och peppar
Rör samman alla ingredienser och smaka av.

Här ser ni några av alla de spännande matsouvenirer som vi hade med oss hem i vår resväska, 
allt fick faktiskt inte riktigt plats på fotot.. Bästa shoppingen är matshoppingen om ni frågar oss!
Och korvboken, visst ser det ut som en bok med sagor a'la "Tusen och en natt"? 
Och läses recepten bara för rätt person på kvällen så somnar hon sött, det kan vi intyga:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 25 augusti 2014

Ett bildregn från bloggeventet på Restaurangakademin.

I torsdags skrev vi ju att vi skulle ut på strapatser i helgen och ni som hänger ni med oss på Facebook och/eller på Instagram har redan fått några smakprov på hur det har sett ut de senaste dagarna, som vi alltså spenderat i huvudstaden. Nu är bilderna i kameran sorterade, redigerade och vi tänkte berätta lite mer om vad det var för spännande saker vi hittade på med där uppe.
Tillsammans med våra medtävlande i Cono Surs recepttävling var vi nämligen inbjudna av Spendrups till en bloggträff på Restaurangakademin i Stockholm, en träff där det stod både matlagning och vinkunskap på menyn. Vi träffades på fredagskvällen och det blev en kväll som vi sent kommer att glömma, maten som vi fick hjälpa till att fixa till var makalöst god och vinet var inte illa det heller:) Att dessutom få stifta nya bekantskaper med så många likasinnade gjorde verkligen inte det hela sämre på något vis!

Så håll i er, nu drar vi igång dagens bildregn:

Många vinglas blir det när det är vinprovning som står på schemat. 
Tack och lov så behövde vi inte diska, det finns så klart diskmaskin i ett kök av denna kalibern...

... som de har på Restaurangakademin! 
Här har man utbildningar för proffsen inom matlagning, sommelierkurser, olika workshops (vad sägs om en som handlar om tryfflar?), dessutom finns det möjlighet för oss "vanliga" att gå kurser här.
Dessutom är det här som Sveriges uttagning till matlagningsVM, Bocuse d'Or sker, jojomensan.
Och ni kanske anar att en av oss gick i gång när han såg alla knivarna på rad...

När det så var dags för oss att ta oss an färdigställandet av rätterna sällade vi oss till fiskgruppen, fiskgalna som vi är så kände vi att det passade oss ypperligt! 

Ingredienser till fiskgruppens rätt ser ni här, den ena råvaran mer spännande än den andra! 
Sjökorall har vi provat en gång tidigare för flera många år sedan, men då i marinerad form, och vi har letat efter den sedan dess så ni kan ju ana hur glada vi blev när vi äntligen fick återse den. Den smakar ganska salt, är knaprig och har en härlig konsistens som bröt av mot övriga råvaror.
Ostronmajonnäs är helt enkelt majonnäs där äggulan har ersatta av ostron, enkelt eller visst:)

Och precis som det brukar vara när matbloggare träffas för att laga och äta mat,
så fotograferas det nästan lika mycket som det rörs i grytorna!

Anki fick det tunga ansvaret att fördela sjöborrerommen på tallrikarna, inte helt enkelt efter som det visade sig vara en rom som mer än gärna klistrade sig fast på skeden. 

 Det gäller att lyssna och titta uppmärksamt när det instrueras i konsten att lägga upp!

Här har ni så våra stöttepelare för kvällen i köket, 
tack till er alla för att vi fick äran att hänga med er! 

Illorange forellrom ska klickas ut...

 ... det hela är nästan som att försöka sig på att måla en tavla! 

 Sjöborrerom på närmare håll, ganska så salt i smaken och en väldigt annorlunda textur alltså.

Sjökorallerna placeras ut, men var köper man dom? 
Tydligen är det inte helt lätt att få tag på, speciellt inte om man som vi bor i en mindre stad, 
det mesta går ut till restauranger och liknande.

Kvällens meny när den väl hamnade framför oss såg ut som följer: 
Kvällens första förrätt, en sagolikt god jordärtskockssoppa med anklever och gruyereost i.
Till detta drack vi ett vitt vin, Bicicleta Gewürztraminer 
som det satt som den berömda krocketklubban på smalbenet! 

Förrätt nummer två som alltså var den som vi var med om att färdigställa och lägga samman. 
Carpaccio på rimmad sej med forellrom, ostronmajonnäs, sjökorall, ostronblad och sojamarinerad tapioca, till detta ett vitt vin vid namn Single Vineyard Chardonnay.
Och även om vi var med på att slänga samman rätten så var det faktiskt den rätt som föll oss minst på läppen, kan ni tänka er! Vi som är så glada för fisk och Håkan som verkligen gillar sina ostron, tyckte att det blev för mycket havssmak på tallriken.
Men vinet var gott!   

Första varmrätten kalvbräss serverades med Karl Johansvamp, bondbönor och tryffel och det smakade gudomligt! Ojojoj, vad vi gillade detta och vi kommer absolut att laga till det hemma i vårt eget kök! 
Här dracks kvällens första röda vin, som var kvällens dyraste droppar, tyvärr är det inget vin som kan köpas på systembolaget så därför kan vi inte skicka er vidare via någon länk.

Lite paus behövs mellan all mat, 
magen måste få en välbehövlig utsträckning så att den inte havererar:) 

Så till kvällens godaste rätt, ankbröst som stekts med stjärnanis och fänkålsfrön.
Serverades gjorde den med en ragu på puylinser och grönsaker, en palsternackspuré som var det absolut lenaste vi någonsin smakat och på toppen några smörstekta kantareller.
Vinet som vi serverades här var samma vin som vi själva valt att para ihop med vår tävlingsrätt, Cabernet Sauvignon Carmernere, riktigt riktigt gott. Dock tyckte vi faktiskt att vinet som vi fick till kalvbrässen passade snäppet bättre till när vi provade det:)

Och som om att det inte räckte med all denna ljuvliga mat så dukades det fram lite godsaker som vi kunde mumsa i oss efteråt. Dock hamnade inget av det varken på bild eller i de Mårtenssonska magarna, vi var helt enkelt för mätta och belåtna:) 
Ett stort tack skickar vi till alla er som var med och fixade denna kanoners kväll!

Att vi roade oss innan träffen med drinksippande och dagen efter med shopping och restaurangbesök är en annan historia och den ber vi att få återkomma till vid senare tillfälle. 

Ha nu en riktigt fin fortsatt vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 21 augusti 2014

Viltfärsbiffar med morotslåda och grönpepparsås.

Inte bara ett recept får ni ta del av i vårt kök idag, nej då vi serverar hela fyra stycken i i vårt kök minsann! Det ligger viltfärsbiffar på tallriken och dom har sällskap av en morotslåda, eller gratäng, en grönpepparsås och en inlagd sallad som sätter en liten extra piff på det hela. Just inlagd sallad har fru M en nostalgiskt förhållande till och förknippar det med sin mormor som gärna la in sin egenodlade huvudsallad och bjöd på. I ett försök att imponera på sin fru gjorde herr M. en laddning ättikssallad, dock blev det isbergssallad istället och det blev ett lyckat försök:) Har ni inte provat så tycker vi att ni ska göra det, speciellt om ni gillar ättiksinläggningar.

Men innan vi dyker ner i salladsinläggningen så ger vi oss i kast med biffarna som alltså är gjorda på viltfärs, i vårt fall valde vi hjort efter som det var det som fanns i vår frys. Naturligtvis går det bra med annan sorts färs också, nöt om ni inte gillar eller har tillgång till vilt. Vegetariska biffar gör ni på sojafärs, uteslut sidfläsket och vips så har du en vegetarisk måltid, byt bara ut kalvfonden i såsen också så är din köttfria middag komplett!


Viltfärsbiffar,  cirka 10 stycken
500 g viltkött, vi tog bog av dovhjort
140 g rökt sidfläsk eller bacon
140 g gul lök
½ msk salt
svartpeppar
1 krm malen ingefära
Blanda samman alla ingredienser i en bunke för att sedan mala ner alltsammans i en köttkvarn med en grov hålskiva monterad.
Blanda samman färsen och forma till biffar, ca 10 stycken.
Låt biffarna ligga och mogna och gör morotslådan och sås under tiden.
Har du inte möjlighet att själv mala kött så går det naturligtvis bra att köpa färdigmalt viltkött. Hacka då lök och bacon riktigt fint och blanda ner med övriga ingredienser i färsen.


Grönpepparsås känns kanske lite 70-tal men det är ju hur gott som helst, så leve 70-talet!
Grönpepparsås
5 tsk hackad torkad grönpeppar
1 msk smör
2 msk vetemjöl
2½ dl kalvfond
3 dl vispgrädde
salt och vitpeppar
Fräs grönpepparn i smör, strö på mjölet och späd med fond och grädde.
Låt såsen puttra sakta någon minut och smaka av med salt och vitpeppar.


Morotslåda
3 rejäla morötter, skalade och grovt rivna
2 vitlöksklyftor, rivna
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
nymald svartpeppar
smör
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en ugnssäker form och lägg sedan ner de rivna morötterna blandade med vitlöken.
Vispa samman ägg och grädde, häll över morötterna och klicka över lite smör.
Ställ formen mitt i ugnen och låt den stå tills äggstanningen har stelnat, det tar ca 30 minuter.
Stek biffarna under tiden i omgångar och håll dom varma i folie till serveringen.

Servera gärna med inlagd isbergssallad, 
hur galet det än låter så är det faktiskt en riktig gammal höjdare, vi lovar! 

Inlagd isbergssallad
1 litet huvud isbergssallad
½ gurka utan kärnor
2½ dl vatten
2½ dl 12% ättika
1 dl socker
1 tsk salt
Rör samman ättika, vatten, socker och salt. Rör till socker och salt har lösts upp i vätskan.
Skär sallad och gurka i mindre bitar och lägg ner i inläggningslagen.
Täck över skålen och ställ den kallt minst en timme.

Nu kära läsare, nu väntar helgen på oss alla, den är bara precis bakom hörnet. Vi är ju som bekant lediga när det är fredag och precis som kamerabatteriet så är vi laddade till tänderna och förväntansfulla för helgens strapatser!

Vi hoppas att ni alla får en kanoners härlig helg, att ni får njuta av god mat och dryck och att solen kikar fram bakom molnen och lyser på er alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 19 augusti 2014

Dags att rösta i Cono Surs recepttävling!

Kommer ni ihåg den där recepttävlingen som vi skrev om för någon vecka sedan, den som vi blev inbjudna till att delta i? Nu är det dags att rösta på ditt favoritbidrag i tävlingen, alla fina recept och matbilder från de svenska matbloggarna ligger nu upp till allmän beskådan på Cono Surs hemsida.
En röst har ni och den ska vara lämnad senast den 22:a augusti nej minsann nu är det ändrat och ni kan rösta till och med 22:a september, tack och lov! Så hoppa vidare till röstningssidan här och kika på alla godsakerna fortast möjligt:)

Vårt tävlingsbidrag har vi här, en lammrostbiff med örtglaze, 
serverad med en matig sallad och en kall getostsås med smak av rosmarin.

Våra fina medtävlandes matbloggar hittar ni här: 


Så iväg med er nu, kika och klicka:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 18 augusti 2014

Ladda D-vitaminer med fisken!

Hoppla, rätt som det regnar så kommer det en skur, eller hur är det man säger?! Och som om att det inte räckte med ösregn a'la "häll en mindre insjö över oss", så har de ack så berömda Skånestormarna anlänt. Lite delade känslor har vi allt för årstiden som har börjat göra sig påmind, vi saknar ju solen och den blå himlen men samtidigt är det något visst med höstrusket och all den goda maten som blåser in. Tänk att det ska vara så svårt att vara nöjd:)

I dag bjuder vi er på ett gammalt recept i det Mårtenssonska köket, till och med fotot är gammalt - ja näst intill uråldrigt är det... I går när hösten plötsligt slog till så passade vi nämligen på att ta tag i några, sedan länge välbehövliga, saker och en av dom sakerna var koll av matfoton. Både minneskort och dator fick sig en genomgång och på båda hittade vi några gamla opublicerade guldkorn!
 Det fanns även opublicerade skrotkorn bland bilderna men dom hoppar vi över, allt är verkligen inte guld som glimmar:)


Först ut i raden är en fiskbild och ett fiskrecept, kikar du lite närmare på bilden så ser du kanske att det är en sillarumpa som ligger där med en dillvippa så tjusigt draperad över sig. Vi sjunger ju som bekant gärna sillens lov, det är både billig och nyttig mat. I fet fisk finns det nämligen bland annat en hel del vitaminer av sorten D, den som vi även får i oss via solens strålar, och den behöver vi för att underhålla vårt skelett. Med tanke på att vi går mot mörkare årstider så kan vi verkligen behöva påfyllning av bokstaven D och då kommer sillen här som ett välsmakande kosttillskott!

Förhoppningsvis behöver inte receptet ligga lika länge och vänta hos er, det är ju faktiskt tisdag i morgon och då är det väl fisk som gäller, eller hur? Blink blink:)

Sill med ansjovisfyllning      2 port
300 g sillfiléer
½ dl hackad dill
½ dl hackad persilja
50-100 g ansjovis, lite beroende på eget tycke...
½ dl ströbröd
½ dl rågmjöl
salt och peppar
Hacka ansjovisen fint och blanda samman med dillen, persiljan, salta och peppra.
Klipp bort ryggfenan på sillen.
Lägg hälften av dom med ryggen nedåt, klicka på ansjovisröran och lägg de andra filéerna ovanpå.
Blanda samman ströbröd och rågmjöl och vänd sillpaketen i blandningen.
Stek sillen i riktigt med smör, någon minut på varje sida tills de fått fin färg.
Servera gärna med antingen potatismos eller blomkålsmos som du smaksatt med hackad dill och lite citronrasp.

Helgen innehöll inte bara fotogenomgång, nej då, vi hann dessutom med både lördagsutflykt, ommöblering och så klart matlagning, väldigt produktivt med andra ord:)
Det där med ommöblering är ju inte första gången det händer i vårt hem, och garanterat inte heller den sista. Även om vi säger varje gång att "detta är den bästa möbleringen vi haft hitintills", och har sagt så under alla de snart 17 åren vi bott här, så kommer vi förmodligen att asa runt möblerna någon gång till. Så vida vi inte äntligen lyckas med konststycket att hitta ett nytt boende som tillfredsställer alla våra önskemål så klart, fast då får vi ju asa möblerna dit i stället...
Men det är någonting med årstidernas växlande som gör att det kliar lite extra i förändringsnerven i oss båda och en höstlig rockad kändes därför helt rätt!

Hur är det för er del, har ni fått en försmak av hösten än och vad gillade ni i så fall den smaken?

Smaklig spis!/ Anki och Håkan
x

fredag 15 augusti 2014

Daiquiri med vattenmelon och hallon. Dessutom tips för kräftskivan!

Fredagen är åter här och förmodligen är det flera som nu har klarat av sin första arbetsvecka efter semestern, vi hoppas det har varit en bra vecka och att helgen som är på intågande också blir fin.
Vi har lagt märke till att det råder en febril receptjakt till kräftskivor här på bloggen, så vi tänkte att de kunde sitta fint med några olika tips som kanske kan komma till nytta i dessa tider. Något tillbehör till kräftorna, något recept som innehåller kräftor och så några förslag på alternativ för de som inte gillar de röda djuren.

Först ut bjuder vi på en härligt röd drink med hallon och vattenmelon som kan göras både med och utan alkohol. För en alkoholfri variant utesluter du helt enkelt rommen och ökar på med det bubblande vattnet istället, eller kanske så ersätter du det med lite 7-up. Har du ingen rom i barskåpet så går det bra att hälla i vodka, eller varför inte tequila? Själva gjorde vi helt enligt Kims riktlinjer och då blev det så här:


Drink med vattenmelon och hallon  2 glas
200 g vattenmelon i kuber
100 g hallon
½ lime, pressad saft
några myntablad
6-8 cl vit rom
Frys in vattenmelonbitarna ett par timmar innan drinken ska göras.
Kör alla ingredienserna i en mixer, späd eventuellt med lite bubbelvatten om du tycker det blir för tjockt.
Häll upp i glas och servera!

Så över till maten och vi börjar med en färggrann paj:

En paj med lax och skaldjur funkar lika bra som måltid på egen hand som den gör på en buffé.

Inte är det första gången som vi tipsar om denna kräftsoppan men den är klart värd alla repriser!

En av många ostpajer hittar du här, västerbottenpaj med rödlökschutney
där kummin smugit sig ner i pajdegen

För de som hellre äter lax än räkor finns det en smaskig laxcheesecake i detta inlägget.

Orkar du inte skala kräftor så låter du någon annan göra jobbet åt dej och
köper helt enkelt kräftstjärtar på burk och gör en god kräftpaj på!

Föredrar du räkor istället så kanske du blir sugen på att testa en annorlunda räkpaj med sparris,
denna varianten är både lchfvänlig och glutenfri eftersom den helt saknar pajskal! 

Här hittar du en smarrig fänkålsgratäng med ost som passar fint till skaldjur. 
I samma inlägg kan du också läsa om hur du fixar till fabulöst goda rökta räkor, 
som om möjligt smakar ännu godare med lakritsaioli - receptet på i detta inlägget

Är du fortfarande inte helt nöjd med dessa förslagen så hittar du förra årets tipsbank här med några utvalda guldkorn för augustifesterna.

Mårtenssons helg då, blir det någon skiva? Nej, så länge vi inte slänger in en dvd-skiva eller cd-skiva i spelaren så blir det helt skivlöst!
Däremot blir det skaldjur och fisk på tallrikarna ikväll, inte helt ovanligt i detta köket en fredagskväll... Tonfisk som ska grillas köptes från fiskabilen på torget och så har Håkan rökt på nya räkor. Räkorna blev dock lite fel vad gäller storleken denna gången, så det blir att skala för glatta livet, snacka om att vi kommer att få fingermotion och kanske även lite träningsvärk efter kvällens sittning:) Till detta har Anki vispat samman en ny aioli-idé som vi hoppas passar till maten. Kan hända att det bubblar till lite i Mårtenssons glas också... inte alls omöjligt är det!

Ha nu en riktigt skön helg allihopa, skivor eller inte!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 13 augusti 2014

Kyckling i form, allt i ett-rätt!

Något som verkligen är smidigt när det gäller matlagning mitt i veckan är när så mycket som möjligt av det som ska serveras hamnar i samma form. Dels är det enklare under själva tillagningen, det är ju inte så många grytor som det ska röras i, men framförallt så sparar man ju disk! Och disk vill i alla fall vi gärna spara in på när det går, maskinlösa som vi är.
Om sedan middagen går att förbereda några timmar, eller dagen innan den ska kockas så gör det ju inte saken sämre på något vis. Dagar då vi båda kommer hem lite senare från jobbet lagas det gärna till sådana rätter som kvalar in under alla ovanstående påstående och idag tänkte vi bjuda er på den senaste.

Kycklingklubbor är det här som fått ligga i en marinad och gona till sej, klubbor hittar man ofta till bra pris när det är röd lapp och då slår vi gärna till på några påsar. Perfekt att ha hemma på lager, dom kan varieras i det oändliga både med smaker och tillagning, passar lika bra i gryta som dom gör att grillas eller gratineras. Dessutom blir dom inte så torra som kycklingfiléer har en tendens att bli ibland, inte dumt det heller!


I vår form fick klubborna sällskap av ett gäng bönor och bönsorten går så klart att bytas ut mot andra beroende på vad du gillar och vilka du har hemma. Samma gäller för grönsakerna, att det ligger paprika och stjälkselleri i vår beror helt enkelt på att det var dom som fanns i vår kyl. Varför inte prova med tomater och zucchini eller morot och palsternacka?

Kryddiga kycklingklubbor i form 2 port + matlåda
1 kg kycklingklubbor
1 burk svarta bönor
1 burk kidneybönor
1 paprika i grova bitar
2 stjälkar blekselleri i grova bitar
Marinad
½ dl rapsolja
sambal oelek efter eget tycke och smak
1 schalottenlök
3 vitlöksklyftor
2 tsk sumak - kan ersättas med mera lime
1 tks spiskummin
1 tsk malen koriander
1 msk riven färsk ingefära
½ lime, rivet skal och saft
salt och svartpeppar
Kör ingredienserna till marinaden i en mixer och smaka av till lagom hetta, syra och sälta.
Tryck med en gaffel i kycklingklubborna så det går hål här och var i skinn och kött, på detta viset tar kycklingen upp mer smak från marinaden.
Lägg kycklingklubborna och bönorna i en ugnsfast form och häll över marinaden, täck över och ställ det i kylen för att marinera i några timmar.
Ju längre marinering, ju mer smak.
Ställ formen mitt i ugnen på 125 grader och tillaga ca 1 timme.
Efter halva tillagningen lägger du ner paprika och selleribitar i formen.
Kolla gärna med en termometer så att köttet är genomstekt, 82 grader intill benet ska det vara, har du inte termometer till hands kan du titta på köttsaften som ska vara genomskinlig när köttet är klart.
Servera gärna kycklingen med en kall yoghurtsås med smak av lime och mynta!

Om någon undrar över vad sumak är så kan vi berätta att det gjorde vi också när vi såg det. När vi köpte vår på matmässan i Malmö så fick vi berättat för oss att det är en krydda från Turkiet som används mycket i matlagning i Mellanöstern. Den kommer från bär som både kan användas hela eller malas ner och smakar ganska syrligt. Hittar du inte sumak så är det absolut ingen fara, ös då bara på med mer limesaft.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 11 augusti 2014

Sötpotatisbiffar och burgare!

Nej minsann, nu är det hög tid för ett vegetariskt recept i det Mårtenssonska köket, det är på tok för länge sedan vi bjöd på det! Dagens middag har vi hämtat inspiration till från Instagram där vi för någon vecka sedan såg en bild på sötpotatisbiffar som någon laddat upp, fråga oss inte vem det var för det minns vi inte. Är det är någonstans det går snabbt och bilder försvinner i ett huj är det på Instagram, det är faktiskt synd att man inte kan spara bilderna eller bokmärka dom för att plocka fram när det behövs sedan. Men, det lär väl komma en sådan funktion, eller så finns det redan utan att vi har en susning om det - vi är ju inte direkt några tekniska genier:) Tipsa oss gärna då!

Vill du servera din sötpotatisbiff så som du ser på bilden, i ett salladsblad a'la hamburgare så passar det fint med en lite tjockare dressing till. Gärna en dressing baserad på yoghurt eller gräddfil så det blir lite syrlig smak som bryter den lite sötare smaken från sötpotatisen. 

Hur som haver så kom vi i alla fall ihåg idén och gav oss på att laga till sötpotatisbiffar ett tag därefter, hur gott som helst tyckte vi att det blev. Sötpotatisen får en lite karamelliserad yta och smak när man steker den och därför passar det bra om tillbehören har lite sälta eller syra, smeten kan också med fördel smaksättas så. Vi körde på lime både i sås och biff, lite hetta för fruns del och en anings mer vid sidan så att herrn kunde ösa på så svitten lackade! Servera kan man säkert göra på en massa sätt, vi tipsar om två olika och vilket ni väljer är helt upp till er, båda är lika goda.

Sötpotatisbiffar ca 6-8 stycken
1 kg skalad sötpotatis
1 ägg
3 msk potatismjöl 
½ lime, rivet skal
½-1 tsk sambal oelek
sesamfrön för att panera biffarna i
Skär potatisen i stora tärningar och ångkok dom till de är genomkokta, låt dom svalna.
Mosa sönder potatisen i en skål, använd gärna en s.k potatispress till att börja med, eller en elvisp.
Rör ner ägget och potatismjöl, blanda samman ordentligt så att inte mjölet klumpar sig.
Blanda i limeskal och sambal oelek och låt smeten stå en stund och svälla. 
Forma smeten till biffar och vänd dom i sesamfrön, stek ca 5 minuter på varje sida på medelvärme.

Frisk yoghurtsås
2 dl matyoghurt eller gräddfil
½ lime, rivet skal och några droppar saft
ca 10 färska myntablad
salt
Strimla myntabladen fint och blanda ner dom i yoghurten tillsammans med limeska.
Smaka av såsen med limesaft och salt.
Låt gärna såsen stå kallt en stund för att utveckla smakerna.


Vill du hellre servera dina sötpotatisbiffar med en sallad så passar kall nudelsallad riktigt fint till.
Vi rörde samman en salladsdressing med bland annat sesamolja och lime och hällde över salladen. 
Gillar du inte sesamolja eller inte tål de små fröna så går det hur bra som helst med en rapsolja också, eller så gör du som vi och tar en skvätt av båda!
Hur mycket hetta du vill ha på dressingen avgör du själv, smaka dej fram med sambal och ingefära och tänk på att de heta smakerna framträder mer ju längre blandningen får stå och dra.


Nudelsallad 2 port
2 port valfria nudlar, vi använde oss av Shirataknudlar
1 paprika, tärnad
1 mango i tärningar
1 avokado, halverad och skivad
10-15 sugar snaps, strimlade
1 stjälk blekselleri, hackad
1 salladslök, hackad
ca 10 cm gurka, tärnad
Tillaga nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen och låt dom kallna.
Blanda samman alla ingredienserna i salladen, häll över dressingen och rör om.

Dressing
1 lime, rivet skal och pressad saft
1 msk sesamolja
1 msk rapsolja, gärna med vitlökssmak
1-2 msk riven färsk ingefära
1 msk japansk soja
ev. lite sambal om man gillar hetta
Rör samman limesaft, skal, olja och soja.
Smaka av dressingen med ingefära och sambal så du får den smak som du önskar.

Äh, vi kör väl en sån där flygbild också, vi har så svårt att låt bli:)

Skulle det nu vara så att ni inte tillhör sötpotatisfansen så har vi ett alternativ till er och det alternativet är mörkrött istället för orange. Man kan nämligen även göra vansinnigt goda vegetariska biffar även på kidneybönor och detta är ett recept med indiska smaker som vi verkligen kan rekommendera. Naturligtvis får du prova receptet även om du gillar sötpotatis:)

Nu drar minsann åskan igång här nere, snart står säkert regent som spön i backen också. Men det gör oss ingenting så länge det håller sig till regn under natten är vi nöjda:)
Ha nu en fortsatt fin vecka, har ni fortfarande semester så se till att njuta riktigt och sug på karamellen så länge den varar!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 9 augusti 2014

Västerbottenpaj, glutenfri och lchf.

Ohohoh där har vi väl 4 bokstäver som tillsammans verkligen kan ge upphov till många åsikter, tyckande och diskussioner:) För visst är det väl så att när livsstilsförändringar kommer på tal är det ofta väldigt många som har väldigt mycket att säga om det. Av någon anledning så verkar det som att de förändringar som har med kosten att göra, rör om lite extra i gorkeborken...

Nu tillhör inte vi dom som äter enligt LCHF, vi äter helt enkelt det vi gillar och framförallt det som de Mårtenssonska maggarna och kropparna mår bättre av. Det handlar överhuvudtaget inte alls om viktminskning för vår del, även om det för ena halvan av köket inneburit en lägre siffra på vågen. Hälsan och välbefinnande däremot, det betyder för oss väldigt mycket, och genom att dra ner på framförallt vitt mjöl och socker känner vi en otroligt positiv förändring i vårt välmående. Om det sedan kallas Shicka-Shacka, LCHF, GI, eller Halligalli struntar vi i, att sätta etiketter på vår kosthållning har vi inget behov av.
Att däremot använda ordentliga råvaror och laga mat från grunden är för oss självklart och har alltid varit, vi vill helt enkelt veta vad det är vi stoppar i oss och att det inte är fyllt med en massa (ursäkta språket) mög! Hur sedan andra gör är inget vi styr och ställer över, pekpinnar är inte direkt vad det handlar om Mårtenssons Kök, det som passar en kropp att äta passar inte en annan och det är upp till var och en att hitta rätt balans.


Men nu känner vi att vi svävade ut i periferin lite grann, ni ser ju vad sådana här tankar kan ställa till med:) Nog ordat om mathållning, maggar och etiketter, över till huvudrollsinnehavaren av dagens köksinläggning som alltså är den ack så berömda Västerbottenpajen. Den är ju numera nästintill obligatorisk när det är kräftskiva och det finns säkert en uppsjö av olika varianter. Denna är i alla fall glutenfri och även lchf-ig tack vare att pajdegen är gjord med mandelmjöl och fiberhusk istället för vanligt "traditionellt" mjöl.
Vi experimenterade lite med fyllningen utefter vad som fanns att använda i kylen och det säger vi bara, vilket krämigt experiment det blev! Helt klart den bästa vi fått till hitintills och så klart vill vi därför dela med oss av den till er nu när kräftans tid är här:


Västerbottenpaj med mandelmjöl  (pajform 24 cm, ca 6-8 port)
Pajskal
4½ dl mandelmjöl (mal gärna sötmandel själv i mandelkvarn och sila genom finmaskig sil)
2 msk fiberhusk
½ krm salt
60 g smör, tärnat
1 ägg
Rör samman mjöl, fiberhusk och salt i en skål.
Tillsätt det tärnade smöret och krama samman, knäck i ägget och blanda samman allt till en smidig deg.
Tryck ut pajdegen i en smord pajform (24 cm) och ställ formen kallt minst 30 minuter.
Grädda pajskalet på 200 grader i 5 minuter, ta ut och häll i ostfyllningen.

Ostfyllning
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
350 g grovt riven västerbottenost
nymald svartpeppar
Vispa samman ägg, crème fraiche och grädde i en skål.
Rör ner ost och peppar och häll fyllningen i formen.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
Ta ut och låt pajen stå till sej en stund, ca 30 minuter och servera sedan till valfritt tillbehör.


Pajen njöt vi av igår tillsammans med nybadade kräftor, storlek jumbo av nu bortglömt märke. Vi gör alltid som så att vi köper JUMBO, kokar ny lag - inte svårt alls - som vi sedan låter de röda blötdjuren ligga och löga sej i under ett dygn. Omöjligt att misslyckas är det och en ny lag kan verkligen väcka liv i vilka tråkiga kräftor som helst! Är ni ute efter ett bra recept på kräftlag så har vi två att bjuda på, ett med lite färre ingredienser här och ett med några fler här. Båda lika bra:)

Sist men inte minst så vill vi tipsa er om ett vitt vin som passar så oerhört bra till sältan i kräftorna, sådana tips kan man väl aldrig få för många av eller hur? Det är det vita cykelvinet från Chile som ni ser på bilden, ett vin som vi faktiskt tyckte påminde oss väldigt mycket om IceWine. Ganska så sött egentligen, men jisses kosses så gott det smakade till klorna och pajen! Cono Sur Bicicleta Gewürtztraminer nr 6680 på systembolaget.

Nu kära läsare, nu återstår bara för oss att önska er alla en fortsatt härlig helg, kräftor eller inte. Lägg gott på era tallrikar, häll gott i era glas och NJUT!

Smaklig spis! / Anki och Håkan