måndag 28 april 2014

Texmex med hembakade tortillabröd och Jonas Cramby.

I lördags hade vi en liten miniföljetong på Instagram om vår Texmex middag för kvällen a'la Jonas Cramby, där några av rätterna var inspirerade av recepten i hans kokbok "Texmex från grunden". Det började med en bild av guacuamole som var på gång, följdes av nybakade tortilla och ryggbiff av hjort för att avslutas med Håkans måltidsdryck. Det slutliga resultatet var något av det godaste i Tex-Mexväg vi satt våra tänder i någonsin, hurra för Jonas Cramby! Och så klart hurra för Mårtenssons, för det var ju faktiskt vi som lagade till alla smaskigheterna:)

Middagen kan man nästan tolka som en texmexpizza där tortillabröd är pizzabotten, bönröran är som tomatsåsen som toppas med strimlat kött och ost. Det hela smakar så in i hoppsan mycket, bönröran är åt det hetare hållet och köttet blir lite sötare tack vare marinaden det legat i. Vilka tillbehör man vill ha till väljer man så klart själv, våra förslag är en ananassalsa, guacamole och syrad rödlök, recepten på dom hittar ni längre ner tillsammans med receptet på de glutenfria tortillabröden. Men först, Nacho de Nachos:


Nacho de Nachos, eller Tex-Mex pizza   4 pers som varmrätt
250 g entrecote, flankstek eller ryggbiff (vi använde oss av ryggbiff från hjort)
3 stora tortillabröd
riven smakrik ost
valfria tillbehör och såser, se förslag nedan

Marinad till köttet:
1 dl ananasjuice, vi använde oss av spadet från den krossade ananasen som vi hade till salsan
saften från 1 lime
1 dl japansk soja
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk spiskummin
salt och svartpeppar
Rör samman och låt köttet marinera i röran några timmar i kylen.

Därefter gör du en bönröra som du ska ha på tortilliabröden:

Refried black beans
1 torkad chilifrukt av valfri styrka
2 dl vatten
3 vitlöksklyftor, hackade
1 rödlök, hackad
1 paket bacon, strimlat
2 tsk spiskummin
1 tsk torkad oregano
1 burk svarta bönor
Kärna ur chilin, ta bort stjälken om den sitter kvar och lägg ner chilin i en gryta.
Häll i vattnet och låt det koka ca 15 minuter.
Stek vit- och rödlök tillsammans med baconstrimlor, krydda med spiskummin och oregano.
Tillsätt de avrunna bönorna och blanda samman. 
Mixa chilin och vattnet med en stavmixer och häll därefter ner bönröran i grytan.
Låt det hela koka samman ca 15 minuter och smaka av.
Mosa ungefär en tredjedel av bönorna och rör runt så det blandas ordentligt. 

När köttet är färdigmarinerat är det dags att tillaga det, antingen så steker du det i en grillpanna eller så grillar du det på grillen. Låt inte köttbiten bli genomstekt, du ska nämligen låta det lagas till en gång i ugnen också!
När köttet är stekt/grillat så är det dags att montera hela härligheten!
Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt, lägg ett tortillabröd på pappret och bred på en tredjedel av bönröran. Strimla köttet och lägg det på bönröran, strö över rikligt med riven ost och grädda det mitt i ugnen på 225 grader i några minuter tills osten smält.
Ta ut och dela brödet i lagom stora bitar och servera tillsammans med grönsaker och några smarriga röror. 

Före ugnen...

... och efter, nästan som en tex-mex pizza!
Vill ni, precis som vi, baka egna glutenfria tortilliabröd så kan vi tipsa er om detta receptet som vi hittade på 56kilo, riktigt bra resultat och lätta att baka:
Annars använder ni er av köpebröden, eller så bakar ni de tortillabröden ni föredrar men tortilla måste ni ha:)

Glutenfria tortillabröd
2 dl mjölk
2 ägg
50 g fint riven ost
2 msk fiberhusk
1½ dl pofiber
1 tsk bakpulver
2 krm salt
olja till pensling
Blanda samman de torra ingredienserna.
Värm mjölken så den blir fingervarm.
Vispa upp äggen och rör ner ost och den ljumna mjölken.
Rör ner de torra ingredienserna och blanda samman väl, låt stå och svälla 10 minuter.
Dela degen i 3 lika stora bitar.
Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt och rita en cirkel på pappret, 22-24 cm i diameter, och pensla med olja.
Forma en degklump till en bulle och platta ut lite i händerna, blöt gärna ner händerna med kallt vatten först så går det mycket lättare.
Lägg den runda degen på pappret och kavla ut så den till slut täcker hela den ritade cirkeln, den ska bli ganska tunn, fukta gärna kavlen med lite kallt vatten så går det lättare.
När du är nöjd med form och storlek så penslar du brödet med lite olja och gräddar det sedan mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter, det får gärna bli lite brunt i kanterna.
Låt bröden svalna i en bakduk tills du ska använda dom.
Går bra att frysa.

Röror och picklade lökar

Picklad rödlök
3 rödlökar, tunnskivade
3 dl 3% matättika
½ dl strösocker
1 msk salt
3 lagerblad
½ tsk chiliflakes
Värm allt utom lök tills det börjar koka, tillsätt då löken och låt koka ½ minut.
Dra grytan från plattan och låt det svalna innan du ställer det i kylen ca 6 timmar.

Ananassalsa
1 burk krossad ananas, avrunnen men spara spadet till annan matlagning
1 rödlök, finhackad
1 tsk malen koriander
½ tsk chiliflakes
½ tsk salt
2 msk limejuice
Blanda samman alla ingredienser och låt stå i kylen någon timme innan serveringen.

Guacamole
1 dl matlagningsyoghurt
1 dl lätt crème fraiche
1 finhackad schalottenlök eller ca 10 cm purjolök
1 hackad stor tomat
finhackad chili eller sambal oelek efter tycke och smak
2 msk finhackade korianderblad eller 1 krm torkad koriander
2 avokados
2 msk pressad limejuice
salt
Rör samman matlagningsyoghurt och crème fraiche. Blanda ner tomat, lök, koriander och chili. Gröp ur och mosa avokadon grovt, det ska vara lite bitar i den. Pressa över limen och vänd sedan ner det i tomatröran. Smaka av med salt och ev. mer lime och koriander.


Helgen vår har varit lugn och avkopplande, fint väder har även vi bjudits på här nere även om det blåst en hel del. Då är skogen en ypperligt ställe att bege sig ut i och just så gjorde vi igår, hittade en härlig plätt där vi slog oss ner en låååång stund. Inget är väl så avkopplande som fågelkvitter och suset från träden...
Dock byttes lugnet ut mot en smärre kaffestrof senare på kvällen när Håkans älskade kaffemaskin plötsligt började låta oerhört märkligt när den malde bönorna. Det var nästan så att Mr. Mårtensson höll på att utlysa någon form av landssorg och en tyst minut när inget kaffe gick att få ur mr. De'longhi! Förmodligen kan det ha att göra något med att den stackars apparaten har fått jobba hårt sen den kom in i vårt kök och därför nu behöver lite avkoppling den också, vilket den antagligen kommer att få på verkstan! Måtte det bara gå undan, för husfridens skull:)

Nu hoppas vi att ni får en fantastisk vecka, säkert är det flera som gör oss sällskap och tar långhelg snart igen. Valborg står det ju i almanackan på onsdag och därefter väntar några dagars ledighet. Vädret ska väl kanske inte bli så bra, men vem vet, vädergudarna har ju ändrat sej för och kanske gör så igen. Om inte annat så blir väl poliserna glada om det är kallt och regnar på valborg?!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 25 april 2014

Räkpaj med sparris och rosébubblor.

I dag tänkte vi bjuda er på en måltid med tillhörande dryck som båda två känns lite mer åt det vårliga hållet. På tallrikarna ligger det en skalad räkpaj med sparrisar och i glasen bubblar det ett rosa sydafrikanskt vin. Att pajen är skalad betyder helt enkelt att det inte ligger något pajskal i pajformen, istället äter man bara pajfyllningen - perfekt om man är som fru Mårtensson och inte alls gillar skalet utan oftast pillar bort det. Här slipper man alltså att pilla bort pajskalet, den är redan skalad:)


Det hela är hur enkelt som helst, pajformen fylls med önskad fyllning och en klassisk äggstanning vispas samman och hälls över. Därefter åker härligheten in i ugnen och en halvtimme senare kan du sitta ner vid dukat bord och njuta. Tänk bara på att låta pajen stå ett par minuter innan du skär upp den så den får en chans att sätta sej, inte vid bordet då alltså utan att sätta sej tillrätta i formen, annars så blir det inte så snygga bitar uppskuret. Inte för att det påverkar smaken, men det är ju alltid trevligare att äta mat som inte ser ut som ett haveri...

Räkpaj med sparris
5 ägg
3 dl vispgrädde (eller 2 dl grädde och 1 dl mjölk)
2-3 dl riven smakrik ost, vi använder västerbottenost
salt och peppar
½ citron, rivet skal och lite saft efter smak
hackad dill
400 g skalade räkor, låt gärna räkorna marinera i pressad citron någon timme i kylen innan pajen lagas.
1 bunt grön sparris
Smörj en pajform, 24 cm i diameter, med smör.
Låt räkorna rinna av ordentligt innan du lägger dom i pajformen.
Vispa samman ägg, grädde, ost, salt, peppar, rivet citronskal och dill, pressa i citronsaft.
Häll äggstanningen över räkorna och lägg på sparrisarna.
Grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
Ta ut pajen och låt den stå någon minut innan du skär upp och serverar, gärna med en sallad och en klick löjrom eller annan röd rom till.


Till pajen drack vi kolsyrat vin från Sydafrika av färgen rosa:

We likie bubblor!
Alltid lika kul att testa nya sorter, tycker vi, 
och detta är det senaste förvärvet på den Mårtenssonska testlistan.
Krone Rosé Cuvée Brut, nr 7899 i systembolagets beställningslista, för 99 riksdaler. 
Gott? Absolut, helt i vår smak visade detta sej vara.
Varken sötsliskigt eller surt, däremot friskt och fräscht och det satt som en keps till pajens smaker. 

Så stundar åter en helg och hur det artar sej vet vi absolut ingenting om, frun har en liten förkylning att tampas med och det snyts och hostas vart om vartannat. Vi hoppas att vädersiarna har rätt när det förutspått varma dagar och kan de fixa så att den eviga blåsten lägger sej så blir vi ännu mer tacksamma:)
Nu önskar vi er alla en riktigt härligt helg, må den bli precis så som ni vill ha den!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 22 april 2014

Vad gör man med rester av lammstek?

Så kära läsare, då är 2014 års upplaga av påskhelg över och det är dags att överge festligheterna och återgå till de mer vardagliga rutinerna. I alla fall ett tag, närmare bestämt under en veckas tid, för sen är det åter dags för sådana där "mitt i veckan"-helgdagar! Jodå det är sant, om ungefär en vecka är det nämligen dags för valborgsmässoafton och den följs ju som bekant av 1:a maj och det är väl en röd dag om någon:) Därefter dröjer det inte länge förrän att kristiflygare bjuder på ledighet. Men nu ska vi kanske inte gå händelserna i förväg, tiden går kvick nog av sej själv utan att vi behöver snabba på den...


Hur blev det i påsk, fick ni njuta av en massa god mat? Säkert är det några av er som gjort som Mårtenssons gjorde i fredags och käkat lamm. Kanske är det rent utav någon av er som har lammsteksrestovers kvar i kylen som ni inte vet vad ni ska göra med? Då har ni kommit till rätt kök för här har vi den perfekt lösningen för er! En härligt vårlik sallad, hur låter det?

Grönsakerna kan ni garanterat variera efter era egna smaklökar och efter vad era kök erbjuder att ha i, se våra ingredienser som tips och förslag på hur man kan göra - inte på hur man måste göra. Lammköttet tärnar ni och lägger i en marinad/dressing, förslagsvis under dagen, sen är det bara att slänga ihop salladen, blanda ner kött och dressing och servera.
Kvickt, lätt och framför allt gott!

Lammsallad
Marinad:
1 äggula
2 msk rödvinsvinäger
1½ dl olja
4 tsk dijonsenap
2 tsk dragon
1 riven vitlöksklyfta
2 tsk riven pepparrot
salt och peppar
Blanda äggula, vinäger, senap, vitlök, pepparrot och dragon.
Vispa sedan droppvis ner oljan så att dressingen tjocknar lite, smaka av med salt, peppar och ev. mer pepparrot.

Dessutom behöver du:
rester från en tillagad lammstek
1 rödlök, skivad
1 liten purjolök, skivad
1 knippe persilja, finhackad
isbergssallad eller annan valfri sallad
några tomater
gurka
kidneybönor, eller andra bönor eller kikärter
kronärtskockshjärtan, gärna marinerade om du har det (recept på hur du gör goda finns här)
Skär ner lammet i mindre bitar och blanda med marinaden, låt ligga i kylen och gona till sej nån timme.
Blanda ihop din sallad och tillsätt kött och dressing, servera gärna med ett gott bröd.

Den Mårtenssonska påsken har varit väldigt bra, tackar som frågar. Vi fick lyxen att sitta ner vid dukat bord både i fredags och i lördags, först hemma hos Perssons och därefter hemma hos Björkenäs - tack för det säger vi! Vi körde lite av en knytmiddag på fredagen då vi stod för förrätten, den alltid galet uppskattade matjesilltårtan, och ett vitt vin till det. Lammstek a'la värdparet och smaskiga cupcakes signerade värdbarnen till kaffet.

Lördagen bjöd på en dignande påskbuffé, något som vi hade hoppats på eftersom vi tidigare haft turen att bjudas på just det hemma hos Björkarna! Detta årets påskbuffé gjorde oss inte alls besvikna, så mycket gott kan omöjligtvis göra någon besviken. Ni som följer oss på Instagram har redan fått en liten smakbit av hur det såg ut, men vi kommer även att bjuda på lite bilder här snart. Några av recepten känner vi nämligen att vi skulle vilja dela med oss av till er, bland annat på den galet goda morotspajen.

Annars har vi mest tagit dagarna som de kommit, levt lite i slowmotion och njutit av det härliga värdet. Skogspromenader har varvats med turer i småbåtshamnen där lite båtarna börjar dyka upp (!), mindfullness-sittning i Sandskogen, premiär för cigarrökning på balkongen (ja, för Håkan alltså) och lite Freddybesök på det. Ja men ni hör ju själva, det har inte gått någon nöd på oss inte:)

Ha nu en fortsatt bra vecka,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 21 april 2014

Rapport från bloggträffen i Falkenberg.

Varning, varning! Vi utfärdar härmed en varning för ett långt och bildrikt inlägg, ingång i köket sker idag på egen risk:) Vi har velat fram och tillbaka om vi skulle klyva bloggträffen i Falkenberg eller inte, men till sist enades vi om att hålla samman det och hoppa över allt vad klipphängare heter. Anledningen till att vi denna gången hamnade i just Falkenberg för vår, numera traditionella bloggträff, heter Malin och henne hittar ni i här hennes diner. Det var nämligen denna underbart glada och roliga människa som ordnat och fixat hela träffen helt på egen hand och det ska vi säga er, det gjorde hon med bravur. Vilket upplägg, otroligt lyckat, spännande, intressant och bra, tack Malin!

Detta var den 4:e bloggträffen i ordningen, förra gången var vi i Göteborg (läs här), dessförinnan var det vi som ordnade en träff här i Ystad (den kan ni läsa om här, här, här, här och här) och premiärträffen stod Amy för (den hittar ni här och här)

Vi börjar på vårt hem för helgen, Ocean Hotel som är så nära stranden vi någonsin bott - vi bodde bokstavligen på stranden i sanden! Fast vi hade ju ett eget rum så klart, full möblerat dessutom, och det var bland de finaste hotellrummen vi camperat i. Chesterfieldsoffan försökte Håkan förgäves trycka ner i resväskan eftersom den hade passat så fint ihop med hans cigarr-rökarfåtölj!

Tredje våningen med strålande utsikt över havet och sanddynorna höll vi till på, mitt emot vårt rum fanns relaxavdelningen och planeras ett besök där så är morgonrockarna på rummet kanoners att ha till hands. Har man inte tid att relaxa, som i vårt fall, så är dom så klart ändå kanoners.
Och sängen då, hur var den undrar du kanske, speciellt om du är som Anki och har ryggjox. Vi meddela att den är klart godkänd, ingen extra madrass behövde vi be om vilket tyvärr ofta numera är fallet. 

Efter att vi packat upp och pudrat våra näsor så gav vi oss ner i baren för att skåla i bubbel med våra bloggarvänner som droppade in efter hand, både kära återseende och nya bekantskaper - i alla fall i verkliga livet för vi känner ju dom alla sedan länge via deras matbloggar. Ganska snart var alla på plats och det var dags för oss att bänka oss i restaurangen för en trerättersmiddag. 

Först ut på tallrikarna var grön sparris serverad med pocherat ägg och en ljuvlig tryffeldressing. Dressingen gick till och med hem hos frun som annars inte alls gillar tryffel speciellt. 
Varmrätten hamnade inte på bild men på tallrikarna låg det en väldigt bra tillagad hjortfilé serverad med jordärtskockspuré, äpple, pumpa och rödvinssky. 

Efterrätten fick vi med, en chokladfondant med choklad som flödade ut när vi satte gaffeln i den... 
Slicka-tallriken god!

Att vi föll raklånga i sängen och somnade sött är kanske inte så konstigt... Fortare än vi hann säga Falkenberg var det åter dags att stiga upp för att ge oss ut på lördagens äventyr icensatt av Malin.


Första stoppet på bussturen var Suseå choklad där både chokladprovning och undervisning stod på schemat, Susanne lärde oss allt hon kunde om bönans väg till choklad.

Här ser ni godingarna vi fick testa, alla i olika kakaostyrka och smak.
Att välja en favorit är svårt, men pepparkakskryddor är ju aldrig fel.

Något som inte heller är fel är att handla godsaker, eller hur Helena?!

Stopp nummer 2 i ordningen var hos Mikael på Ugglarps Grönt, maken till större grönsaksnörd får man leta efter och frågan är om man kan hitta någon! Det denna man inte vet om vad naturen kan bjuda på är inte värt att veta, helt fantastisk att lyssna på och tack vare honom ser vi nu på havet på ett annat sätt....

Sallad, sallad och så har vi sallad.

Fyra nyanser av kål...

Bussen slirade vidare till Slöinge city där kafferostaren Daniel huserade på Slöinge Kafferosteri, ett besök som stod högt på Håkans önskelista och som han sett framemot sen han fått agendan. Även här blev det undervisning på hög nivå och mr. Mårtensson sög i sig av både informationen och kaffet...

Kaffesugna bloggare som alla väntar på att provsmaka de olika kaffesorterna Daniel dukat upp åt oss. 
Lägg märke till skedarna i händerna, testa kaffe gör man nämligen bäst genom att sörpla i sej av drycken från en sked!
Vi fick ganska snabbt våra olika favoriter bland dom olika bönorna och 2 påsar fick följa med hem.


3 kaffegalningar samlade: Olof, Mr. Kafferostare himself och Håkan.

Maskin för rostning modell stor....

Anki hittade en skön fåtölj och passade på att vila den ömmande ryggen.

Rakt över gatan ligger Solhaga Stenugnsbageri...

...där Sara, Sara bakar, håller till. Här fick vi prova på att baka surdegsbaguetter, vrida, knåda, vända och rulla den förberedda degen för att slutligen lära oss den bästa tekniken för att snitta baguetterna så det blir sådana där perfekta skåror man ser när proffsen bakat.
Allt handlar tydligen om skärpan på kniven och hur man vinklar den.

Baguetter signerade Mårtenssons kök! 

Efter ett tag i ugnen får baguetterna sån här fin färg, de två närmsta är våra. 

När man släpper in matbloggare i bageriet är det inte bara bakning som äger rum, det fotograferas också en del..., en hel del faktiskt:) 

Efter bageribesöket vände vi åter till hotellet för en snabb kvällsfika och uppfräschning inför kvällens efterlängtade pizzamiddag... som vi längtat!  

I Skrea Backe, ett stenkast från hotellet, ligger en pizzeria vid namn Prostens Pizza som drivs av Lisa Lemke och Marcus Nordgren. Ett ställe som inte är helt lätt att få plats på, öppettiderna är inte många och köerna därför långa, men lyckas ni få ett bord här så kan vi absolut rekommendera ett besök. 
Maten äts på udda tallrikar, någon fick en landskapstallrik medan en annan fick en med sommarblommor på, med udda bestick. Drinkarna serveras a'la moonshine i glasburkar av allehanda sorter och sörplas med stora sugrör, bord och stolar är ruffiga och rustika. Ja, originellt är bara förnamnet:) 
Och maten då? Jodå, pizzorna är verkligen makalöst goda, speciellt den med lax och räkor som skickade oss till mathimlen och åter... charkbrickan och nässelgnuddisarna var inte alls dumma dom heller - inte alls.
Bättre avslutning på denna dag och helg hade vi nog inte kunnat få!

Så där ja, då hoppas vi att ni orkat ta er genom vår bloggträff. Fick ni inte nog utan vill se mer så hittar ni de andra bloggarna här:
Malin - Malins diner                Sara - Vardag.nu                  Gun - Kaksmulan
Amy - Amy's piece of cake     Anna-Leena - Frostrosor      Beata - Beatas mat
Erika - Erikas funderingar        Linda - Call me cupcake
Sandra - Fröken Sandra lagar och bakar           Helena och Olof - Bara en kaka till

Till sist så vill vi tacka Malin för en suverän tillställning, Gun för skjutsen till Malmö, Susanne för chokladlektionen, Lisa för pizzan med stort P, Mikael för ett fantastiskt fängslande besök, Sara för de supergoda baguetterna och en inspirerande historia, Daniel för allt du lärde oss om kaffe och bryggning,
och sist men inte minst tack till alla underbara bloggarvänner som var med och gjorde helgen oförglömlig!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 18 april 2014

Äggande hälsningar...

Nu när årets "tråkigaste" dag är här så tänkte vi pigga upp den lite för er med konst-iga ägg, vårt bidrag till årets konstrunda här nere i södra Skåne:)


Ha nu en riktigt skön påsk, ät så mycket, eller lite, ägg och sill som ni vill! 
Må solen skina på oss alla.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 17 april 2014

Drinkar och drinktilltugg till påsk.

Vi fortsätter med våra tips inför påskens måltider, vi har ju tidigare bjudit på några olika varmrätter och efterrätter som vi kände kanske kunde passa lite extra bra till denna gula helg.
I dag har turen kommit till drinkar och tilltugg och vi har valt ut några olika varianter av båda, hittar ni ingenting som faller er i smaken så hittar ni flera förslag i vårt skafferi. Drinkar hittar du några stycken av varierade sorter här och under åren som gått har det blivit en del tilltugg som samlats här.

Tilltugg behöver inte vara någon komplicerad, avancerad historia, det går att svänga samman väldigt smaskigt plock av få ingredienser och det kommer här ett exempel på. Fyra, eller tre, deltagare är vad som krävs för att smaska i sej dessa laxrullar, dom passar så himla bra till bubblor i form av öl eller mousserande vin. Anpassa hettan efter din och dina gästers smak, vissa av oss tål mer än andra, och gör gärna som vi brukar göra och servera en klick hetta vid sidan också. På så vis kan personer som Håkan brassa på med svettframkallande styrka efterhand!


Laxrullar med wasabi   (inga mått i receptet, allt handlar om din egen smak för hetta!)
skivad kallrökt lax
naturell färskost typ Philadelphia
wasabi
sesamfrön
Börja med att torrosta sesamfröna i en het panna, rör om ofta så de inte bränns vid - det går snabbt!
Låt förna svalna och strö sedan ut dom i ett jämt lager över en bit plastfolie.
Lägg ut laxskivorna över sesamfröna, lägg dom så de precis lappar över varandra i kanterna så det blir ett jämnt lager.
Rör samman ost och wasabi efter din egen smak för hetta. Tänka på att om ska du bjuda på dom så kan det vara smart att ta i lite i underkant och sedan servera med en klick wasabi vid sidan, så att de som vill kan hetta upp rullarna lite.
Bred ut ett så tjockt lager av wasabiosten som du vill ha över laxen.
Rulla samman laxen till en rulle med hjälp av plastfolien, strö eventuellt fler sesamfrön runt om rullen om du tycker det behövs.
Lägg rullen i frysen ca 15 minuter innan du skär upp den i jämna skivor.


Drinktilltugg
Vill du hellre göra laxrullar med avokadofyllning så hittar du ett recept på det här.

Att fylla laxskivor med västerbottenost blir också fantastiskt gott! 

Föredrar du charkuterier framför fiskar så kanske det kan passa med

Helt vegetariskt tilltugg blir det när du marinerar kronärtskockshjärtan. 

Med en smördegsrulle fixar du flera drinktilltugg superenkelt, 
här hittar du fyra olika varianter med bland annat ölkorv, oliver och jalapenos.

Drinkar
Tre olika varianter med bubbel i, alla goda på sitt eget lilla vis! 


Och till sist en makalöst frisk och lättdrucken vit sangria med passionsfrukt!

Nu hoppas vi att ni har så ni står er över påsken oavsett var och hur ni tänker fira den.
För vår del blir det bortaätning både på långfredag och påskafton, så det lär inte gå någon som helst nöd på oss inte. Rapporter kommer vi att lämna både här och där så glöm inte att hålla koll på oss, vem vet vilka chocker som kan komma att dyka upp här näst:)

Är detta ditt sista besök i vårt kök innan påsken inträder "på riktigt" så vill vi passa på att önska dej en riktigt, riktigt GLAD PÅSK! Hoppas det blir precis så som du önskar dej att påsken ska vara.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 15 april 2014

Bountybollar

Så var det då dags för efterrättstipsen som vi lovade igår att bjuda er på idag. Vi har blandat hej vilt mellan chokladstinna desserter och dom åt det lite mer fruktiga, syrliga slaget. Vi hoppas att ni kan hitta något som faller er på läppen, gör det inte det så får ni ge er in i vårt receptskafferi och göra en djupdyning i kapitlet om efterrätter.
Inget av förslagen är några avancerade rätter, någon är verkligen riktigt lättlagat och det enda som krävs då är frusna bär, grädde och en elvisp. Ja, en skål är ju också bra att ha annars blir det kanske lite väl kladdigt:)

Men innan vi ger oss in i de lagrade recepten så blir det ett helt nytt, ett med finfin smak av kokos och med en doft som genast fick oss att minnas utlandsresor i början på 90-talet! Det är bountybollar som är absolut klassade som barnförbjudna, det ingår nämligen en skvätt Malibu i dessa godingar - därav semesterminnena. Dom går alldeles utmärkt att förbereda ett bra tag innan dom ska serveras och sen förvara i frysen, men tänk på att det lätt försvinner några stycken under tiden de ligger där... det var en hel del som mystiskt försvann från vår låda i alla fall.

Receptet på bollarna hittade vi på bloggen 56kilo där Åse håller till. 
Dock gjorde vi på ett litet annorlunda vis när vi blandade romen i kokossmeten.  

Bountybollar med Malibu
3 + 2 dl riven kokos
5 tsk kokosolja, se till så att den är riktigt flytande
2½ msk honung
3-4 msk krämig kokosmjölk, det översta lagret i burken går utmärkt
1½ msk pressad citron
2 krm vaniljpulver
2 msk Malibu
Att rullar bollarna i:
200 g mörk choklad, minst 70 %
Kör 3 dl kokosflingor, kokosolja och citron i en mixer så det blir finmalet och lite krämigt.
Tillsätt övriga ingredienser och fortsätt mixa tills smeten har gått samman ordentligt, smaka av så du är nöjd med romsmaken annars tillsätter du en skvätt till!.
Ställ smeten kallt en stund så går det lättare att rulla den till bollar.
Forma smeten till lagom stora bollar och ställ i kylen ca 30 minuter.
Smält chokladen i ett vattenbad (i en djup tallrik över en gryta med kokande vatten, låt inte vattnet komma ner i tallriken för då blir chokladen grynig) och rulla sedan bollarna i chokladen så det täcker runt om.
Antingen förvarar du bollarna i kylen eller i frysen tills du ska servera dom.

En marsmousse som smakar kanon med friska bär till!

Cheesecake med nutella på en botten av chocolate chip cookies... sen säger vi inte mer om den saken:) 

Superenkel hallonglass bara mixa samman frusna bär och grädde, smaksätt och klart!

En syrlig paj i påskens gula färg, Key lime pie, kan förberedas i god tid.

Chokladtårta med chokladglasyr, mycket chokladsmak blir det och så in i bänken smarrig! 
Gott med en sås av hallon till.

En friskare variant av en klassisk italienare får du när du bjuder på passionsfruktstiramisu.

Nu ska Mårtenssons hugga in på kvällens middag som kommer att intas under ackompanjemang av musik från Tösarajset som går alldeles runt hörnan av vårt hus. Kanske har någon av er varit ute och rajsat i kväll?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 14 april 2014

Rimmad ugnsstekt lammstek och middagstips till påsk!

Alltså, vart denna helgen tog vägen har vi ingen aning om! Fredagen kom, vi gav oss iväg med tåget till Falkenberg och bloggträffen vi längtat efter flera veckor och plötsligt var det söndag och vi satt i Guns fräsiga sportbil på väg hem igen... Vad tusan hände egentligen? Tydligen en massa trevligheter för minneskortet i kameran är fullt med foton där vi bakar surdegsbaguetter, sörplar kaffe från sked, mumsar choklad och smakar på ogräs, så vi är säkra på att vi har upplevt en massa spännande saker! Att sen Håkan lyckades skrämma slag på intet ont anande strandflanörer när han halvnaken poserade på vår balkong är en helt annan historia...
Så fort som vi valt ut och redigerat bilderna så ska vi servera er minst en rapport från helgen, det lovar vi, och vi ska göra vårt bästa för att få till det så fort som möjligt!

Under tiden som ni väntar så ska ni inte behöva gå hungriga i alla fall, vi tänkte nämligen bjuda på en liten tipskavalkad inför påsken med lite olika rätter som vi tänkte kunde passa bra att servera då. Vi börjar med några förslag på varmrätter och vi har valt att lyfta fram lamm, kyckling och lax lite extra, eftersom det enligt Håkan är det just dessa tre som är mest poppis som påskmat.

Först ut är ett recept på en rimmad lammstek som Håkan lagade till förra helgen. Att rimma har vi tipsat er om tidigare och det är verkligen något som vi vill fortsätta slå minst ett slag för, det ger ett otroligt saftigt kött med en god smak. Var inte oroliga för att det som rimmas kommer att smaka salt, så är inte fallet.


Rimmad ugnsstekt lammstek med grönsaker
Rimnigsmarinering
1 st marinator
8½ dl vatten
1 dl vitt vin
50 g ojodat salt
1 lammrostbiff el. hela lammsteken
Blanda ihop lagen, spruta in lite varstans  i steken med hjälp av marinatorn.
Låt steken ligga i kylen minst 7 timmar i överbliven lag, men helst över natten.
Tillagningen:
1 msk torkad rosmarin
1 msk timjan
1 delad citron
3-4 solovitlökar
vitlöksklyftor till späckning
1 ask cocktailtomater
2 gula lökar grovt delad
Ta ut steken från kylen och upp från rimningslagen, torka av den lätt.
Klappa in steken med kryddorna och späcka med vitlök.
Lägg grönsakerna i botten på en ugnsfast form, droppa över olivolja och placera köttbiten på grönsakerna. Sätt ugnen på 150 grader och stick en ugnstermometer i steken där den är som tjockast.
Pytsa in härligheten i mitten av ugnen tills tempen i tjockaste delen är 65 grader, ta ut och låt vila ca 15 min innan den skivas upp.
Medan lammet gonar sig i ugnen kan man göra en smaskig getostsås som passar fint att servera till.

Getostsås
3 dl vispgrädde
200 gram getost
Värm upp vispgrädde försiktigt så att den börjar småputtra.
Klicka ner getosten i små bitar och rör tills den smält och blandats med grädden.
Servera till steken.


Från receptskafferiet har vi hämtat några andra rätter som vi vill tipsa er om. Är det nu någon av er som saknar något, har någon fundering eller liknande så var inte rädda för att hojta till, så ska vi försöka göra vårt bästa för att hjälpa till!

Lamm:
Lammstek fylld med chevreost, serverad med en rösti som även den har fått en släng av ostsmak!

Lammfilé med örttäcke med en gnutta vitlökssmak i, fetaostsås passar fint till.

Lammstek med citrussmak från både citron och lime, friska och fräscha smaker med andra ord!

Kyckling:
 Beer can chicken är ett väldigt gott sätt att tillaga en hel kyckling på, ger både ett saftigt resultat och en spännande upplevelse:) 

Med hjälp av oliver, kapris, rosmarin och vitlök får kycklingen en smak av Grekland

Rimmad helstekt kyckling, ett recept som väldigt snabbt blev ett vandringsrecept på nätet. 
Saftigare kyckling får man leta efter och glasyren ger verkligen smaken en extra kick, har du inte testat än så måste du göra så snart:)

Lax:

Hel lax, fylld och tillagad i ugnen. Här och här hittar du några olika varianter på tillagningen. 

Portionsbitar av laxfilé blir så vansinnigt goda att panera med västerbottenost och servera med en romsås, en av våra absoluta favoriter och hur lätt som helst att laga till! 

Kikar ni in i vårt kök i morgon så bjuder vi på fler goda påsktips, då ligger det några olika förslag på smarriga efterrätter på tallrikarna!

Vi lämnar er med ett litet smakprov från helgrapporten!

Smaklig spis! / Anki och Håkan