söndag 21 december 2014

Löksill och hela vårt sillsortiment!

Då tar vi sats från klippavsatsen i dag och svingar oss ut från cliffhangern vi lovade er igår:) Det är nämligen dags för årets sista sillinläggning och det blir alltså klassikern löksill, en gammal goding som vi inte fått med i vårt sillskafferi förrän nu. Det är Ankis syrra som står för receptet och i hennes variant ligger det både rödlök och purjolök, det är säkert lite olika vilka sorters lökar som hamnar i löksillen.

Dessutom har det uppstått en gängbildning för sillinlägging i dag! Vi tänkte nämligen att det kunde vara smart, både för er del men också faktiskt för vår egen del, att ha alla våra länkar till våra olika sillrecept på ett och samma ställe. Sen fyller vi på detta inlägget allt eftersom nya recept kommer till, detta blir liksom inläggningarnas inläggning:)
Anledningen till detta är att när vi ska slippa att scrolla genom alla inlägg med sill för att hitta fram till receptet vi är ute efter, det är inte alltid vi kommer ihåg vad vi döpt dom till... och det har ju blivit en hel del sorter med åren, vi räknade till 25 olika när vi satte ihop dom här! Galna?! Vem? Vi? Oh nej, bara galna i sill:)


Löksill
2 rödlökar, skivad
1 purjolök, skivad
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättikssprit
2 lagerblad
10 kryddpepparkorn
1 burk inläggningssill
Koka upp vatten, socker, ättikssprit, lagerblad, kryddpeppar och lök.
Låt lagen kallna.
Skölj av sillarna och skär i lagom munsbitar.
Lägg sillbitarna i den kalla lagen och täck mer lock.
Låt sillen stå kallt minst två dygn innan den serveras.

Alla recept där man ska lägga den färska sillen i en ättikslag innan man sedan gör själva inläggningen, kan göras med så kallad 5-minuters sill!

Srirachasill































Puh, då var dom där allihopa, på plats i det stora sillinläggingsinlägget och vi hoppas att dom kommer till användning och är till glädje och nytta för fler än oss!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

11 kommentarer:

  1. Vilket inlägg! Här ska jag nog hitta inspiration till påsk! Årets julsillar är antingen redan planerade eller gjorda :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, det låter bra det, kul att det uppskattas och kan komma till nytta - påsk eller jul!

      Radera
  2. Underbart! Vilket bra inlägg. Det återvänder jag till! God jul och gott nytt år!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så roligt att du gillade det! Välkommen tillbaka,
      god jul till dej också.

      Radera
  3. Vilket himmelskt inlägg! Har mailat länken till min syster som är familjens sillexpert. :-) Tack för att ni delar med er. /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners Anna, då hamnar det i rätt händer då:) Hoppas syrran din kan hitta någon smarrig sort.

      Radera
  4. Sicket silly inlägg, härligt! ;) Vågar ni ranka era typ 5-i-topp-sillar? Har precis lagt in julbordets sillar här, en gammal goding (julsill) och två nykomlingar; bacon-pepparrotssill och en krämig chilisill. Ska bli spännande att smaka.
    Kramizar i julstöket till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Ojojoj, det var inte en helt enkel fråga... den får vi nog ta en funderare på...
      Då hoppas vi och håller tummarna för att det sak smaka med de nya sorterna,
      kramar tillbaka på er!

      Radera
  5. Det var en diger samling!! God jul och bamsekram på er!

    SvaraRadera
  6. Tittar in och önskar G O D J U L!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  7. Oj, vad mycket gott! Ha en riktigt god jul! / Linda

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails