måndag 1 december 2014

Köttfärssås med pepparkakskryddning

Välkommen säger vi till december, adventstider och härliga julsmaker i både den ena och den andra grytan. Ja, nu får ni bereda er på lite julbonanza här i det Mårtenssonska köket, är det december så är det:) Fast någon julmat i riktig mening blir det inte i dag, däremot blir det en julpimpad köttfärssås som kan passa fint som variation till den vanliga köttfärssåsen.

Själva pimpningen består av kryddor som oftast förknippas med juletider, ingefära, nejlika, kanel och kardemumma, och dom ger en lite djupare och mustigare smak åt pastasåsen. Man skulle ju kunna kalla den för pepparkakssås, men vi insåg att det kanske skulle kunna blir lite förvirrande och skapa andra förväntningar på vad det egentligen är för recept... därför valde vi istället att kalla den orientalisk - det stod nämligen så på recepturklippet från gröna lådan:)

köttfärssås med pepparkakskryddor

Det är en lättlagad middag och inte tar den någon längre tid i anspråk, perfekt för de dagar det behöver gå undan i köket vare sig det är vardag eller helg. Vad du väljer att servera den till är helt och hållet upp till dej själv, det funkar lika bra med ris som pasta, grönsaker som potatismos. Varför inte göra en mumsig gratäng om du är sugen och har tid, spritsa ut potatismos runt kanterna i en smord ugnsfast form, lägg köttfärssåsen i mitten och riv över någon god ost. In i ugnen och gratinera och vips så har du en ny maträtt!

Orientalisk köttfärssås   2 port + matlåda
400 g färs
2 röda lökar, hackad
2 krm malda nejlikor
2 krm malen kanel
2 krm malen ingefära
2 krm mald svartpeppar
2 kmr mald kardemumma
salt
1 burk krossade tomater
2 dl vatten som du först sköljer ur tomatburken med
Bryn lök och färs.
Tillsätt kryddorna och låt dom steka med någon minut, häll på tomater och vatten.
Låt såsen småputtra under lock ca 10 minuter, rör om under tiden.
Smaka av och servera.

Har ni haft en bra första adventshelg? Pyntat, hejat och fejat, kanske minglat lite med glögg och gotter?
Själv fick vi njuta av att sätta oss till dukat bord i lördags när vi var hemma hos vänner och helt i vanlig ordning bjöds det på en massa godsaker! Massor av snack, skratt och lite semesterplanering blev det, en kanoners kväll med andra ord! Anki som nu lyckats hosta sönder ytterligare revben tog det väldigt lugnt både lördag och söndag, men en långpromenad fick vi ändå till i den iskalla stormen igår. Dock hoppade vi över julskyltningen i går, det är helt enkelt inte värt att riskera trängsel och de knuffar det innebär - man behöver ju inte utmana ödet...

Ha en riktigt bra vecka allihop!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

14 kommentarer:

  1. Jag tycker det är roligt att krydda maträtter med julsmaker. Pepparkakksryddan är väldigt användbar. Hoppas Anki mår bättre, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kan inte mer än hålla med dej, nya idéer för gamla invanda är alltid spännande.
      Tack för omtanken,
      kramar

      Radera
  2. Pepparkakssås låter som en sås man ska ha på glass. Det passar nog inte denna såsen så bra till ;) Men på pasta, absolut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst gör det, bäst att förvarna så ingen blir besviken:)

      Radera
  3. Haha, här har julen tågat in ser jag! Härligt!

    SvaraRadera
  4. Så jädra gött, som vi säger i Götet! Jag kryddar gärna färs med kardemumma men har nog varit lite feg hittills med de andra kryddorna. I arabiskt mat är det ju vanligt med just julens kryddor så det är väl bara att "go all in"! Min mamma brukade laga en gryta förr, med fläskfile och köttfärs. I den använde hon pepparkakskryddor och det blev supergott vill jag minnas! Hård kram till Håkan och en mjuk och fin till Anki!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kör på med resten av kryddorna nästa gång, you will like it! Grytan låter intressant, något att experimentera med... hmmm...
      Kramar tillbaka, mjuka och hårda!

      Radera
  5. Åh, när jag bodde i Hässleholm gick vi alltid på julskyltning på 1a advent! Här uppe orkar jag inte med att folk och undviker gärna att gå på stan på helgen om det går. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, visst är det lite mysigt med den där julskyltningen men folkträngsel är inte vår starka sida (speciellt inte nu), då är det bättre att gå ner en vanlig kväll och njuta av skyltfönsterna i lugn och ro:)
      Kram på dej

      Radera
  6. Hostat sönder revben? Nejmen stackars Anki, krya på sig!
    Ja, så härligt att december äntligen är här. Så vi ska mysa till det! :) Och juligt blir det både här hemma och i vårt bloggkök med en julkalender vi gjort i ordning med allehanda juliga recept.
    Kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, så är det när skelettet inte är som det ska vara... Tack för omtanken!
      Visst är det härligt, passa på och mys och ha det riktigt gott. Kul med julkalendern och alla fina recepten.
      Kramar till er

      Radera
  7. Kära nån, det låter illa med sönderhostade revben!! Själv hostar jag mig också fördärvad, men jag tror mina revben är intakta än så länge. Hoppas du snart mår bättre Anki! Beträffande köttfärssåsen så låter den supergod. Julkryddor, saffran och glögg i både det ena och det andra är det som får mig att överleva i decembermörkret. Sköt om er! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja usch och fi, roligt är det absolut inte men det börjar (tyvärr) blir en vana... Tack! Vi hoppas dina revben får fortsätta hålla sej hela och din hosta snart försvinner!
      Visst är det en härlig månad med många goda smaker, mums:)
      Kramar till dej Kjersti

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!