onsdag 3 december 2014

Enklaste fiskgratängen och matminnen.

För länge, länge sedan fanns det en liten restaurang här i stan som hette Kelly's som var vårt absoluta favoritställe och vi gick ofta dit och käkade, så ofta så att vi väl får säga att vi var stammisar. Ägaren kallades/kallas för (hör och häpna!) Kelly och hade lagat mat på båtar och runt om i världen, var gammal polare och klasskamrat till Ankis syrras sambo. Alltså lärde vi känna honom ganska väl, han hade alltid en massa roligt att berätta, drog historier om hur det hade gått till på olika restauranger - den ena värre än den andra:) Det serverades galet god mat hos Kelly, inget fancy pancy utan rejäl mat i rikliga portioner, och vi gick dit nästan lika mycket den härliga stämningen som för den goda maten.

Kelly hade sina specialare och en av dom var en kall sås som han serverade till olika rätter, hur enkel som helst och så in i bänken god. Till slut kallade vi den för Kellysåsen och ett tag efter att han stängt sin restaurang så gjorde vi den själva hemma i parti och minut, så mycket så att vi till slut tröttnade lite grann på den.


Men nu har Kellysåsen kommit tillbaka och denna gång i form av en gratängsås, lika god som vi mindes den och perfekt att ta till när det skulle lagas snabb fiskgratäng. Det enda som krävs är crème fraiche och sweet chilisås, ni vet sån där som man köper på glasflaska, och sen är det bara att blanda samman och smaka av. Vi sa ju att det var lätt!
Du kan ha såsen till grillat, till fondue, till fisk och du kan alltså också hälla den på en gratäng. Olika märken av sweet chilisåser är olika heta, och dessutom finns det olika styrkor i vissa märken, så ta den sort du gillar och anpassa mängden så den passar dina smaklökar.


Denna fiskgratängen är så lättlagad så att det nästan inte går att få mer lättfixad middag, grönsakerna kan så klart varieras precis som fisksorten. Vi serverade wookade grönsaker med sesamfrön till vår gratäng, vad du väljer att ha till får du själv avgöra - så snälla är vi:)

Fiskgratäng med sweet chilisås   4 port
300 g torskfilé eller torskrygg
ca 10 cm purjolök, hackad
2 små eller en stor morot, slantad
2 dl crème fraiche
2-4 msk sweet chilisås
125 g räkor
salt och peppar
hackad dill
Smörj en ugnsfast form och lägg i fisken, salta och peppra.
Lägg över lök och morötter.
Rör samman crème fraiche och sweet chilisås, smaka av så du blir nöjd med hettan.
Häll såsen i formen, ställ mitt i ugnen på 175 grader och låt stå i 15-20 minuter.
Ta ut formen, strö över räkorna och ställ in ett par minuter till.
Servera med valfria tillbehör.

Vad som hände med Kelly? Han packade samman sina tillhörigheter och flyttade igen, föga förvånande. Nu bor han på en Thailändsk ö där han lagar mat på en restaurang åt turisterna under högsäsongen och under de senaste somrarna har han återvänt till stan för att laga mat åt turisterna här!

Hur är det för dej, har du något eget "Kelly-minne" från någon restaurang eller annat matställe du besökt, ofta eller kanske bara en gång och som satt sig fast i ditt hjärta? Berätta!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

10 kommentarer:

  1. Kellysåsen gillar jag! Enkelt och gott! Varför krångla till det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej precis, man ska inte krångla till det i onödan, det godaste är oftast det enklaste!

      Radera
  2. Man kan verkligen äta något så ofta att man tröttnar på det i många år framöver. Jag kunde under många år inte äta bakad potatis efter att vi åt det till grillat typ varje dag en hel sommar... Haha :) Låter som en god fiskgratäng det här. Det är gott med lite chili till fisk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst kan man, för mycket av det goda:)
      Chili och fisk, gott gott!

      Radera
  3. Kellysåsen låter väldigt god :) Härligt med fina matminnen. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så god så, matminnen är det bästa:)
      Kramar

      Radera
  4. Som Sofie säger, varför krångla till det? Gratängen gjorde mig hungrig!
    Jag tror inte jag hunnit bli stammis på något ställe... än.
    Ha nu en go helg! Kram på er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, men precis det finns ju ingen anledning. Och med ett sånt restaurangutbud som du har i Göteborg så finns heller ingen anledning att bli stammis på ett ställe:)
      Tack, vi ska göra vårt bästa och så hoppas vi att du också får en kanoners helg,
      kramar

      Radera
  5. Vad sugen jag blev på gratäng! Detta låter riktigt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja det var verkligen gott speciellt med tanke på den obetydliga arbetsinsatsen som krävdes.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!