lördag 15 november 2014

Laxkroketter, räkcocktail och vitt vin.

Hej lördag! I dag är det dags för fisk och skaldjur här i Mårtenssons kök, ett lånat och ett eget hopplock från vad som fanns i kylen. Lånat har vi gjort från den flitigt använda herr Mannerströms fiskbok, det är inte första gången som vi lagat till smarrigheter från den boken och garanterat inte heller den sista! Denna gången var det kroketter som blev utlånade och det var verkligen ett recept som vi vill tipsa er om, dom var verkligen halligalligoda och så otroligt lätta att göra - speciellt om man har lite samarbete i köket. Möjligtvis skulle vi vilja haft lite mer dill i smeten, dill kan ju aldrig överdoseras, och kanske också en anings pressad citron för en extra umpf.

Var inte oroliga för att de färdiga kroketterna ska svalna under tiden dom ligger och väntar på att kompisarna ska bli färdigfriterade, dom håller värmen bra tack vare "skalet" som blir av frityrsmeten. Vill ni vara riktigt på säkra sidan så kan vi tipsa er om att lägga en ren kökshandduk över dom. Kroketterna äts med fingrarna, kanoners att spara disk, och dom passar lika fint som förrätt som en egen rätt med en härlig grönsallad till. Servera med en tartarsås och citron till och  du kommer att skickas till fiskhimlen på en gång!


Mannerströms laxkroketter
200 g varmrökt lax i småbitar
400 g mjölig potatis, kokt och avsvalnad
1 knippe dill, fint hackad
salt och peppar
2 msk smör
2 tsk maizena
till panering
vetemjöl
ca 2 ägg
skorpmjöl
Frityrolja
Mosa potatisen och rör ner lax, dill och smör, blanda om väl.
Smaka av med salt och peppar och rör i maizena när du är nöjd med smaken.
Forma smeten till små bollar.
Rulla bollarna i mjölet, doppa dom sedan i ägg och rulla till sist i skorpmjöl så de täcks runt om. Ett bra tips för att få lite mindre kladdiga fingrar är att ha alla tre stationerna i djupa tallrikar och sedan skaka i tallriken i stället för att rulla runt kroketten med fingrarna!
Värm oljan i en djup gryta, ha locket vid din sida om det skulle behövas, till 170-180 grader.
Fritera kroketterna i omgångar tills de fått fin färg runt om och är frasiga, det tar tar ca 3 minuter.
Ta upp och låt dom rinna av på en bit hushållspapper och servera med en tartarsås, citronklyfta och en härlig grönsallad.


Så till den hemmasnickrade "man tagen vad man haver" räkförrätten som åts innan kroketterna, en kanoners enkel räkcocktail. Det kan kanske tyckas lite andefattigt att ha "bara" räkor och avokado i skålen, men vi tyckte att övriga inneboende i vår kyl inte riktigt passade. Morötter, potatis, rödbetor och brysselkål kändes inte som att de skulle göra sej i en räkcocktail. Men har du mango hemma så fungerar det säkert att ha i, liksom isbergssallad eller paprika. Ja du får helt enkelt variera själv efter smak och kylskåpsutbud om du tycker att det behövs något mera, vi tyckte det inte:


Enklaste räkcocktailen 2 port
200 g räkor utan skal
1-2 avokado, grovt tärnade
Marinad
3 msk olja, gärna med citron- eller vitlökssmak
2 msk limesaft
1 riven vitlöksklyfta
1 msk riven färsk ingefära
sambal oelek efter eget tycke, vi tog 1 tsk
2 msk mango chutney
Blanda samman marinaden och lägg i de skalade räkorna, låt dom marinera några timmar.
Ta upp räkorna och lägg över dom i serveringsskålar tillsammans med avokadotärningar, dressa med lite av marinaden.
Annat som säkert hade varit gott att ha i är: röd paprika, mangotärningar, isbergssallad


Till båda rätterna drack vi ett vitt vin som passade de Mårtenssonska smaklökarna riktigt bra, en fransk Chablis vid namn Chablis Saint Martin som du hittar på systembolaget. Enligt informationen skulle det passa bra till just skaldjur och fisk och det gjorde det verkligen, att sippa på det som en matlagare fungerade också alldeles utmärkt!

Så har vi då hämtat krafter efter gårdagens shopping-, monterings- och biläventyr, tack vare en god natts sömn och en stadig frukost. I går var vi nämligen iväg på vårt årliga IKEA-besök, det har nästan blivit en Mårtenssonsk tradition att ta en tur till det blågula möbelvaruhuset på senhösten för lite allehanda inköp. Dom sedvanliga värmeljusen, servetterna och glödlamporna fick sällskap av en hett efterlängtad stålampa, skärbrädor och annat som vi inte hade en aning om att vi behövde. Annat som vi visste att vi behövde var slut, så det gick väl jämnt ut i slutändan:) Och den glädje som infann sej när vi äntligen hittade taklampan med stort T att hänga över matrumsbordet, lampan som vi letat efter i åratal och som vi var överens om var den rätta - den glädjen var total! Ja, ända tills vi upptäckte att den var slut i färgen vi ville ha... Men vi överlever säkert, det finns ju tåg att ta som stannar nästan utanför deras entré så vi ska säkert lyckas få hem lampskrället någon gång!

I kväll blir det födelsedagsfirande hemma hos Ankis far, det vankas gåsamiddag och det låter lovande i våra öron. Vi hoppas att ni alla har en finfin helg och att ni får njuta av goda måltider och tillhörande dryck!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. De där laxkroketterna såg ju gudomligt goda ut. Och när Mannerström är i farten så vet man att det är riktigt gott. Ja, det samma gäller för er! Mannerströms julkokbok är flitigt i användning hos oss, den har redan åkt fram på hedersplats inför julen.
    Räkcocktail, klassiskt enkelt och gott. Vi brukar ha i lite mer grönsaker och gravad lax men då har man ju planerat in och handlat för det. ;)
    Kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var precis vad dom var:) Visst är han en fena på matlagning den där Mannerström, eller i alla fall att skriva recept - hans matlagningskonster har vi ju inte provat på. Den där julboken har vi också, får kanske ta och plocka ner den från hyllan och bläddra lite, det är ju snart dags...
      Kramar

      Radera
  2. Ååh, den känslan när man hittar något på IKEA och så är det SLUT! Buhu! Hoppas ni får tag på den snart, i alla fall. Kan meddela att brödet gjorde succé på förnyår, det blev så gott! Hurra! Tack för hjälpen, fina ni! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst, vi trodde vi skulle få ett anfall bland lamporna och letade genom alla paket som låg där för att se om inte en endast låda hade hamnat i fel färghög... men icke!
      Härligt att det blev bra, så kul att vi kunde vara till hjälp!
      Kramar på er

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!