måndag 17 november 2014

Indisk böngryta


Meatless monday blir det här i köket idag, faktiskt blir det så även i vårt "riktiga" kök. Er bjuder vi på en böngryta med färsk spenat som vi åt förra veckan, själva ska vi sörpla i oss en linssoppa som även den innehåller spenat- perfekt eftersom det blev över från grytkockandet.
Receptet på böngrytan hittade vi i vårt nyförvärv "David Batras inte så tråkiga indiska mat", som vi skrev om förra veckan. Receptet är ett av de två vi hitintills provat från boken, dock fick det ske vissa smärre förändringar men det är ju inget nytt att det blir så. Bland annat så tycke vi att det var alldeles för mycket vatten i grytan så där har vi justerat lite och ett tips är att börja med den mindre mängden och sen ösa i mer om du tycker att grytan behöver späs.
Om det var en tråkig gryta? Nope, inte det minsta lilla tråkighet vilade över den:


Indisk böngryta 2 port + matlåda
1 röd lök, fint hackad
2-3 msk fint riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor, fint rivna
1 msk malen spiskummin
1-2 tsk garam masala (beroende på hur het kryddblandningen är och hur hett du vill ha det)
1 tsk gurkmeja
1 tsk malen koriander
1-2 tsk sambal oelek
10-12 cocktailtomater eller 3 större
2 burkar bönor av valfri sort, vi hade 1 burk kidneybönor och en burk blandade bönor
1-3 dl vatten
1 liten påse färsk bladspenat
salt och peppar
Till servering
yoghurt
lime
Fräs lök, vitlök, ingefära och kryddor i olja och smör i ett par minuter.
Tärna tomaterna grovt, tillsätt dom i grytan och fräs några minuter till.
Skölj av bönorna och tillsätt dom i grytan tillsammans med 1 dl av vattnet, mer om du tycker det blir för tjock konsistens.
Salta i grytan och låt det puttra under lock ca 10 minuter, kolla under tiden om du tycker att du behöver tillsätta mer vatten.
Lägg till sist i spenaten i grytan, lägg på locket och låt det hela stå ytterligare 5 minuter, rör om och smaka av.
Servera med valfritt tillbehör.

I morgon blir det varken vegetariskt eller indiskt i det Mårtenssonska köket, istället kommer det att stå en härlig fiskgratäng på matbordet. Det blir en gammal goding som vi gärna kommer tillbaka till (receptet hittar du här), speciellt när vi ska festa till det lite extra och det ska vi i göra morgon minsann! Vi ska festa till det så till den mildra grad att det till gratängen kommer att sippas på bubbel, skumpan står redan i kylen och väntar.
Jojomensan, det är nämligen dags för oss att fira vår 19-årsdag! Att vi varit ett par i hela 19 år är det ingen av oss som kan fatta, vart tusan har dom åren tagit vägen?
Men det är väl som man brukar säga - Tiden går fort när man har roligt!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

24 kommentarer:

  1. Mums för spiskummin! Och mums för vego :-) ser riktigt smaskigt ut det där!

    Hoppas ni har haft en trevlig helg!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dubbelmums med andra ord, och vi kan inte mer än hålla med dej!
      Tackar, så bra den kunde vara:)
      Kramar

      Radera
  2. En gryta i min smak härliga kryddor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rensade bland mina kryddor idag och upptäckte fler burkar av Garam masala så nu blir det Indiskt mat här hemma:) grattis till de 19 åren och drick bubbel och njut av maten kram

      Radera
  3. Självklart ska det då firas med bubbel och annat gott! Grattis till 19 år tillsammans! <3
    Grytan ser väldigt inbjudande ut och inte det minsta tråkig. Borde nog ta och spana i David Batras bok efter fler inte så tråkiga indiska recept.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst ska det, you know us:) Tack!
      Ja, det är verkligen en bok som vi är glada att vi äntligen köpte hem, kan absolut rekommendera den.

      Radera
  4. En gryta helt i in smak. Jag sparar receptet :) Grattis till 19 år tillsammans! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul, hopas du gillar den!
      Tackar,
      kramar

      Radera
  5. Mmmm, det där ser ju riktigt fräscht och smarrigt ut! Snygg bild :-)

    SvaraRadera
  6. Det där grytreceptet låter supergott. Måste prövas! Och Grattis till de 19 åren!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra, vi hoppas att det går hem i ditt kök också!
      Tackar!

      Radera
  7. Men hörni! 19 år! Klart det ska firas. Grattis! :) Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, klart det ska:)
      Tack och kramar

      Radera
  8. Jag gjorde den i Crock-Poten det blev hur bra som helst!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, där kan man ju också göra den!

      Radera
  9. Jösses, 19 år! Hurra för det! Jag och Calle har inte ens kommit upp i hälften av det ännu, haha.

    Böngrytan låter finfin, den kokboken är verkligen bra måste jag säga! Vi har gjort köttbullar efter recept från den och de är SÅ goda!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh yes, vänta ni bara - innan ni vet ordet av så är ni också där:) Swisch säger det bara...
      Tackar!
      Kramar

      Radera
  10. Hurra och grattis till kärleken! Grytan ser ut att vara helt i min smak. Så gott med spenat också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar!
      Ja, den var mumsig och spenat är aldrig fel.

      Radera
  11. Försenat grattis till era 19 år!!! Helst ska ni ju bada i skumpa för att fira riktigt ordentligt! ;)
    Kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja det gäller att fira när det finns en anledning:)
      Kramar

      Radera
  12. Meatless Monday körde vi också men här blev det grönkålssoppa med varma tomatsmörgåsar. Gött det också!

    Jag visste att jag kunde lita på er. Jag ska göra fiskgratäng i dag och då tittade jag in här för att få inspiration. Tack! Kramar till er! J hälsar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grönkålssoppa gillas skarpt, varma mackor också så klart. Vilket kanoners sammanträffande, inte alls dumt när det blir så:) Det är verkligen en så god fiskgratäng och den kan ju varieras en hel del, du kommer säkert att få till en smarrig variant!
      Kramar till er båda!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails