onsdag 5 november 2014

Granola med apelsinsmak

Sen vi började göra egen granola så har vi inte köpt någon mer paketerad färdiggjord från affären alls faktiskt, det är ju lätt som en plätt att slänga ihop en egen och den sköter sej ju till mesta delen helt på egen hand i ugnen. Dessutom går ju att variera sin granola otroligt mycket vad gäller innehåll och smaker har vi märkt och när väl experimentlustan har startat - ja då är den svår att stoppa! Vi har testat att smaksätta med olika kryddor och kombinationer, vissa mer lyckade än andra... det har rörts ner olika sorters flingor och nötter, sötningen har varierats och nu senast testade vi att tillsätta två olika sorters torkade bär.

Inspirationskälla till dagens recept är Katarina som bloggar under namnet Hovkonditorn och som tidigare i år skrev om att hon använde apelsinskal och apelsinjuice för att piffa till sin mix. Hennes recept gick rakt ner i vår sparamapp och nu när affärerna svämmar över av finfina exemplar av de orangea frukterna, beslöt vi att det var hög tid att plocka fram och damma av receptet. Vi gjorde några förändringar på hennes recept och det var en av de bästa avdamningarna vi gjort, prova så får ni se vad vi menar:


Granola med smak av apelsin
1 dl krossade linfrö
1 dl hela linfrön
1 dl solrosfrö
1 dl pumpafrö
2 dl dinkelgryn
2 dl rågflingor
2 dl grovt hackade blandade nötter och mandel
1 apelsin, rivet skal från halva och pressad saft från hela
3 msk smält kokosolja
Blanda nötter och mandel med gryn och frön i en braspanna.
Blanda ner det rivna apelsinskalet, saften och oljan, rör om så att blandas väl.
Rosta mitt i ugnen på 175 graders övervärme och låt granolan stå inne ca 30-45 minuter.
Rör runt då och då så det inte bränns vid.
Förvara din färdiga blandning torrt i en burk med tättslutande lock.
Vill man så kan man blanda ner torkade frukter eller bär när granolan har svalnat, vi provade både med russin och tranbär och kom fram till att vi gillade russinmixen bäst.

Visste ni förresten vad (och att) det är för skillnad på granola och müsli? Vi trodde att de båda var samma men det visade sej att vi trodde helt fel. Granola heter det när man har rostat det hela och müsli betyder att det blandningen bara är ihoprörd utan att ha besökt ugnen. Häpp, man ska lära sej något nytt varje dag och därmed kan Mårtenssons bocka av onsdagens lektion:)

Vi kommer absolut att fortsätta våra äventyr i granolavärlden, än finns det många experiment att utföra och vi kommer att hålla er uppdaterade under resans gång med allehanda recept. Skulle det nu vara så att någon av er läsare sitter på ett kanonrecept som ni tycker att vi ska prova så hojta till bland kommentarerna, alla tips och ideér är välkomna!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

17 kommentarer:

  1. Så det är DET som är skillanden? Nu vet jag också - tackar!
    Låter riktigt gott med apelsin i, lite julvibbar kanske?
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan! Ingen fara, så fick du också lära dej nåt i dag:)
      Kramar

      Radera
  2. Åhhh!! Jag älskar apelsin! Läggs direkt i min spara mapp!! Tack för att ni delade!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt, kul att kunna bistå med tips!
      Hoppas du gillar den.

      Radera
  3. Roligt att ni blev inspirerade av receptet, tack :) Jag visste skillnaden på müsli och granola :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är inte så sällan vi inspireras hos dej:)
      Kramar

      Radera
  4. gahhh vad det ser gott ut : ) fräsch med apelsin : ) ni kan ni finisar! kram Sofia

    SvaraRadera
  5. Jag brukar vara mer för müsli än granola faktiskt (fast det vågar jag inte erkänna så ofta), men en granola med apelsinsmak måste ju bara bli helt fantastiskt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där ja, allas smak är olika och det är väl bra - annars hade det ju varit väldigt tråkigt.

      Radera
  6. Ser alldeles ljuvligt ut! Var faktiskt ett tag sedan jag gjorde granola så jag ska nog slå till på den här! Är väldigt förtjust i musli också, mmm. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mumsigt och mättande:) Hoppas det ska smaka!
      Kramar

      Radera
  7. Låter gott och lite mot det juligare hållet! Vi har också gjort egen granola och tänk att det kan vara så enkelt när man väl kommer till skott. Men för det mesta äter vi müsli.
    Kramizar och en skön helg tillönskas ni!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det lutar nog lite åt jul när vi tänker efter. Visst är det enkelt, numera köper vi aldrig utan gör vår egen alltid.
      Tack,
      kramar

      Radera
  8. Åh så gott! Och vilka fina bilder! Ska nog göra till julmarknaden!

    Ha en fin helg! Kram Jenny

    SvaraRadera
  9. Den här ska jag göra imorgon, hurra! Längtar redan till frukosten i övermorgon!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!