fredag 21 november 2014

Enklaste pastasåsen med bacon och svamp.

Vissa recept hänger med resten av livet från det att man provat dom för första gången, några förändrar eller förbättrar man under åren som går, medan andra alltid förblir dom samma.
Vi har några sådana oförändrade favoritrecept på vår repertoar, en spättagratäng med massor av citronsmak, räkpajen som blir härligt gul av saffran, kyckling med vinägergräddsås, kyckling med 10 vitlökartacogratängen med philadelphiaost, fläskfilén med marinerade vitlöksklyftor och så den tonfiskfyllda formfranskan så klart. Säkert finns det fler maträtter som fått hänga med utan att förändras om vi tänker efter, men dessa är några av Mårtenssons absoluta favoriter.

Dagens pastasås är däremot ett bra exempel på ett gammalt recept som både lagas till i förändrade tappningar och helt enligt orginalreceptet. Såsen fick fru Mårtensson smaka för första gången på en tjejträff för en smärre evighet sedan, långt innan hon hade träffat herr Mårtensson faktiskt, och hette fröken Larsson. Receptet skrevs ner i en hast på en papperslapp som är försvunnen sedan länge, men i minnet sitter både ingredienser och mått inpräntat. När vi i förra veckan satt och mumsade i oss av denna baconsås så kom vi på att vi faktiskt inte delat med oss av den här till er, något vi råder bot på idag:


Baconsås till pasta   2 port
1 pkt bacon
1 liten burk skivad svamp
1 vitlöksklyfta, riven
1 liten lök eller en bit purjolök, fint hackad
2 dl crème fraiche
salt och svartpeppar
Strimla baconskivorna och stek dom tillsammans med svamp och lök.
Rör ner crème fraiche, blanda och låt bubbla upp.
Låt såsen puttra någon minut och smaka av med salt och peppar innan serveringen.

Säkert är det flera av er som både ätit och lagat till denna maträtt, den var väldigt poppis i början av 90-talet. Inte så konstigt kanske med tanke på hur god den blir med den minimala arbetsinsatsen och ingredienslistan. Någon gång har vi skvätt i chilisås, någon gång har basilika och andra örter fått sätta smak - det är bara till att blanda i efter humör!

Hur är det för er del, vilka recept har fått hänga med er sen urminnes tider utan någon förändring? Har ni några absoluta favoriter som ni gärna kör i repris utan att tröttna på dom? Do tell!

En fantastisk helg önskar vi er nu, kanske vi vågar hoppas och önska oss och er några solstunder för det kan verkligen behövas! Ät och drick gott, så ses vi snart igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

22 kommentarer:

  1. Visst är det kul med recept som hänger med länge!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, det blir liksom matminnen och upplevelser på samma gång:)

      Radera
  2. Svårare än så ska de där favoritvardagsrecepten inte vara :) Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej precis!
      Tack och vi hoppas du har detsamma.

      Radera
  3. Haha, visst är det underbart med recept som man liksom kan utantill? Jag har vissa rätter som inte direkt är något man behöver "laga" men som jag återkommer till fortfarande och det är till exempel bakad potatis (med kryddsmör, majs, gräddfil, finhackad lök och lite riven ost) och såklart pasta med tomatsås. Åh, det åt jag ofta när jag kom hem från skolan, haha. (Och gör det fortfarande!)

    Hoppas ni får en alldeles underbar helg!

    Kram C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det bra, det behövs liksom inga kokböcker alls:) Men bakad potatis, hur länge sen är inte det... där har vi ju också en sån där gammal favorit vad gäller fyllningen... tack för påminnelsen!
      Tack, det önskar vi att ni också fick!
      KRAMAR!

      Radera
  4. Ja msn har ju en del rätter som hänger med. Liknande rätt gjorde jag ofta när jag bodde själv. Enkelt och got av sånt som ofta har hemma. Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enklaste är oftast också det godaste, det har ju kanske lite mer arbetsinsatsen och resultatet att göra.

      Radera
  5. Kul med sådana recept! Kram och ha en fin lördag!

    SvaraRadera
  6. Jag älskar såna rätter som hänger med genom åren! Det är ju de som är de bästa eller hur! Vissa gillar man ju mycket men man provlagar bara en gång ändå!

    Önskar er en fin helg! Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så, även om man säger att detta ska vi göra många gången så faler de ändå i glömska...
      Tackar, vi hoppas du fått detsamma.

      Radera
  7. Jag har två fiskrätter som jag lärde mig tidigt och för evigheter sen. En är en fiskgryta som jag lärde mig i hemkunskapen när jag gick i nian och den andra är en fiskpudding som mamma ofta gjorde när jag var liten. Båda är enkla och perfekta vardagsrätter och som jag gör minst en gång i månaden. /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mums för fisk, det låter som riktigt bra recept!

      Radera
  8. Även de enkla är recepten är fantastiska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är dom, oftast är det dom som är mest fantastiska.

      Radera
  9. mums med baconsås kul med recept som hängt med ett tag :) Hoppas ni fick sol finisar! Det fick jag idag hurra! kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stort mums på det! Nja, solen försökte verkligen igår och en stund såg den ut att lyckas. Härligt med sol, Sofia!
      Kramar

      Radera
  10. Självklart har vi ett par rätter som återkommer, men annars tycker jag smaken har ändrats genom åren vad vi tycker är gott. Men visst några rätter dyker upp i repris då och då.
    Detta recept har jag inte testat, men det ska jag nog göra. Det var länge sedan vi åt något annat till pastan än köttfärssås. Har haft ett enkelt favoritrecept på pastasås med skinka i där basen var champinjonsoppa på burk. Undra vart jag har det, för några mått minns jag inte...
    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst förändras smaken med åren, vissa smaker och råvaror växer liksom till sej i takt med att åren som går:)
      Du får leta i minnet och testa dej fram, säkert kommer du på det eller så blir det en ny god pastasås!
      Kramar till dej

      Radera
  11. Vissa saker får fortsätta hänga med genom åren, det är väl oftast de snabba och enkla, i alla fall är det så för mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är nog så det är, dessutom går de nog extra snabbt eftersom man gjort dom så många gånger:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!