måndag 27 oktober 2014

Turen går till Köpenhamn

Okej, då är turen kommen till vår minisemester i Köpenhamn och några av tipsen vi packade ner i reseväskan och tog med hem till er. Med foton blev det lite si och så, vi är så mesiga och vågar aldrig fråga om vi får ta bilder till vår blogg... fast vi varje gång säger att "nästa gång så måste vi fråga så vi får bättre bilder" så står vi ändå där och fotograferar i smyg som en sämre paparazziduo:) Så ni får ursäkta oss och vår dåliga resekamera, och ta våra bilder för vad de är!

Först ut på tipslistan är en butik med allt och lite till vad gäller köksattiraljer och övrig inredning. Butiken Notre Dame ligger i en tvärgata till det mer kända Ströget, gatan heter Nörregade och numret är 7, väldigt lätt att hitta så man kan ju fråga sej varför vi inte varit där förut...? Men det är som Håkan sa "Det finns alltid nytt att hitta i Köpenhamn" och det är väl därför vi aldrig tröttnar på staden utan åker tillbaka, gång på gång. Att vi hittade butiken har vi Linda via Charlotta att tacka för!

Här finns det en uppsjö av bestick, glas, lampor, handdukar, dukar, servetter, burkar osv .
Julpyntet höll de på att plocka fram som bäst när vi var där, men det tittade vi inte på eftersom vi tycker tiden springer alldeles för fort förbi oss, som det redan är:) 

Precis mitt emot Notre Dame ligger det en annan trevlig liten butik, även den med heminredning, vars namn vi tyvärr inte la på minnet... Plåtskyltar som just nu är så poppis fyller väggarna på den ena våningen och i källaren fylls väggarna av dörrknoppar - bokstavligen talat! En butik väl värd att besöka, om inte annat så för att piggas upp av alla härliga färger och spännande detaljer. 

"Ställ daj nu där o lukta po blommorna"

Vidare på vår vandring mot dagens lunchställe gick vi förbi en väldigt annorlunda och spännande blomsterbutik som vi besökt tidigare. Tage Andersen hittar man på Ny Adelgade 12 och det är lika mycket en butik som ateljé och utställningslokal, mycket av det som visas här inne får en att tappa andan. En av världens största blomsterkonstnärer som haft utställningar över hela världen huserar här inne, dock är det inte gratis att gå in utan man får betala entréavgift - men det är det helt klart värt!

Väl framme vid vårt lunchställe för dagen så visade det sej att vi var ute i lite väl god tid, så vi hade några minuter att slå ihjäl innan det var vår tur att slå oss ner till bords. Som tur var så snubblade vi över ännu en butik som vi kunde spendera väntetiden i. Oh herrejisses vilken affär, maken till liknande har vi baske oss aldrig upplevt!!! 
Fil de Fer heter butiken, du hittar den på Store Kongensgade 83 A och att stiga in här är som att slungas 100 år bakåt i tiden, rakt in på lagret till en lyxrestaurang eller i ett välbärgat hem. Fullt av grejer överallt, så det gäller att hålla koll på fötter och ryggsäck... Inte många kvadratcentimeter är tomma, ishinkar, champagnekylare, bokhyllor, köttkrokar, speglar, skåp, ja listan kan göras hur lång som helst. Det mesta av det som säljs här har inhandlats på franska loppmarknader och ett besök här bör ju vara ett obligatorium om du är frankofil:) 

Så var det dags för vårt stora, och egentliga, mål för dagen. Lunch på...
Ida Davidsen som vi, sedan vi såg henne första gången på tv för flera år sedan, har velat äta smörebröd hos och nu var det äntligen dags! Alla våra förväntningar infriades och vi pratar fortfarande om hur gott det var och vad vi åt, och inte en enda bild har vi på en endaste av skapelserna! Nope, vi koncentrerade oss istället på ätandet och räknar kallt med att ni beger er dit så att ni själva får uppleva maten med era egna ögon och insupa det danska gemytet!
Glöm bara inte bort att reservera bord innan besöket - det är ett absolut måste.

Den 77-åriga damen står fortfarande själv bakom disken, redo för att guida sina gäster genom de olika varianter av smörgåsar som finns att beställa, alla uppställda i montern så det är bara att lyssna, välja och peka. När du beställt slår du dej ner vid ditt bord och väntar, det dröjer inte länge innan din beställning dyker upp och du kan hugga in! Smörebröna är väl tilltagna, ett räcker gott och väl till lunch men lider du, som vi, av beslutsångest så kan vi tipsa om att dela med varandra. Vi beställde in tre olika, klöv dom på mitten och fick på det sättet njuta av alla tre båda två! 

Efter besöket hos Ida promenerade vi bort till Magasin du Nord för att gå en sväng i deras mataffär som ligger i källaren. Faktiskt en av de två enda delarna av Magasinet vi besöker när vi är där (den andra är föga överraskande köksavdelningen) och där kan vi gå väldigt länge! Vi går båda två igång på utbudet både här och i andra livsmedelsbutiker, Håkan snappar upp nya idéer i köttdiskarna medan Anki dreglar över allt som ligger i diskarna på frukt- och gröntavdelningen!

Herr M. spanar in burkarna med tryffel och efter noga övervägande så fick faktiskt en burk följa med oss hem, den billigaste av dom alla visserligen men vi hoppas att den inte smakar billigt:) 

Te, långa banor av te och kaffehyllan är lika gigantisk den, som så många andra hyllor i affären.

Onsdagen bjöd på shopping och god mat även den, vi startade dagen med att kika in i Risteriet som en kaffebutik vi läst om på nätet, en liten butik/kaffebar med oerhört vänlig och hjälpsam personal! Här inhandlades det kaffebönor från Etiopien som fick väldigt gott betyg från kaffeoholikern himself. Dessutom köpte vi med oss gröna bönor, dvs råa kaffebönor, hem för att prova hur det är att rosta egna kaffebönor. Det visade sej faktiskt inte alls vara så svårt, ni som följer oss på Facebook har redan fått en smygtitt på en del av "tillverkningen" och vi lovar att det kommer att dyka upp ett inlägg här i köket framöver när Håkan känner att han behärskar konsten helt!


Vidare flanerade vi sen till Torvehallerne, saluhallen som numera har blivit en plats som vi alltid besöker. Första gången vi var här så blev vi inte helt sålda, men det har visat sej vara en plats som växer för varje gång vi är där och numera kan vi inte tänka oss en Köpenhamnstur utan att hälsa på! Vi älskar att vandra omkring bland alla avdelningarna, förundras över deras utbud och sedan få vila våra trötta ben på en stol på Tapa del Toro för att njuta av tapas och bubbel/vin medan vi glor på folk och bara har det dejligt.

Sprit att köpa i lösvikt, var annars om inte i Danmark:)

Inte så långt från Torvehallerne ligger så restaurangen där vi åt middag sista kvällen...
... Höst, en restaurang som vi hittat till via reportage i tidningar och på internet. Detta fantastiska ställe hittar du på Nörre Farimagsgade 41, den ingår i restaurangkjedjan Cofoco som har flera andra väldigt bra restauranger runt om i Köpenhamn. Inte en endaste matbild fick vi med oss härifrån heller (man kan ju knappast tro att det är en matblogg vi påstår oss ha här) men de bilder vi knäppte av blev så dåliga så att de hade verkligen inte gjort maten och stället rättvisa! Men vi kan inte nog tala oss varma om denna hösten.

För det första, personalen! Så otroligt serviceminded, trevliga och tillmötesgående. Ingen stress och ingen press, bara avslappnat och familjärt. 
För det andra, miljön! Höst har, inte alls förvånande, vunnit flera internationella designpriser och det känns oerhört rustikt, naturvänligt och väldigt Skandinaviskt om ni frågar oss.
För det tredje, maten! OOG vilken smak- och matupplevelse! Vi ska inte avslöja för mycket med risk för att förstöra för de av er som planerar att äta här, men vi kan ju säga att vi blev otroligt överraskade - på mer än ett sätt:) 

Tro nu för allt i världen att detta är en restaurang som kräver tjockaste plånboken i högsta hugg! Nej då, verkligen inte (sådana restauranger besöker vi ytterst sällan!) ett av Cofocos motton är nämligen "Value for money" och det kan vi skriva under på att man upplever att man får. En färdig meny finns alltid, den valde fru M, tre rätter till priset av 295 kronor och den bjuder på så mycket mer...
Ja, ni får helt enkelt bege er dit och bilda er en egen uppfattning utan att vi avslöjar mer:)

Vill ni läsa mer om våra äventyr i Köpenhamn och få några fler tips så hittar ni dom här:
Köpenhamn tur och retur
På studiebesök på Carlsberg
Julmarknad på Tivoli
Spontanbesök
Minisemester med Torvehallerna

Go' fornöjelse! / Anki och Håkan

22 kommentarer:

  1. Sicken trevlig reseberättelse! Vad sugen jag blev på Köpenhamn.
    Dörrknopparna! Höst! Måste dit. Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tackar, så kul att den uppskattades, trots lääääängden:) VI får kanske lägga en bloggträff i Köpenhamn, det verkar som många är sugna på den stan.
      Kram på dej

      Radera
  2. Kul att ni hittade så många fina Köpenhamspärlor! Ida Davidsen ville jag gå till när vi var över sist men så bidde det inte, tyvärr. Jaja, nästa gång! Tur att det är så nära :=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det tar aldrig slut det pärlhalsbandet. Ida D är en upplevelse och vi hoppas vi kommer dit fler gånger, och vi hoppas att ni också kommer dit.

      Radera
  3. Ni är underbara, tack för att vi får hänga med : ) kram er bloggvän i Hjo /Sofia

    SvaraRadera
  4. Vilken längtan jag fick till Köpenhamn nu då. Det är alldeles för många år sen jag var där och efter att ha läst er reseberättelse så vill jag helst åka dit imorgon. :-) Har en kompis som åker dit till helgen så jag ska visa henne det här inlägget så hon får lite tips. /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi är så glada över att vi har så nära dit - kul att vi kan öra fler sugna på att åka över. Hoppas din kompis får användning av några av tipsen!

      Radera
  5. Alltså nästa gång vill jag följa med er! Och om ni nu inte vill släpa runt på mig, så blir jag bra sugen på att göra en egen tripp till Köpenhamn! Riktigt härlig reseskildring! Kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får mer än gärna hänga med oss över sundet Emmy! Så glada att det uppskattas och att någon orkar ta sej genom hela alltet:)
      Kramar

      Radera
  6. Tack för intressant läsning, Jag har aldrig besökt Köpenhamn, men hoppas få göra det en dag. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så lite så, vi tycker bara det är kul att det uppskattas och delar gärna med oss:) Köpenhamn måste ni absolut ta er till, fast avståndet har ju växt lite jämförelsevis med tidigare...
      Kramar

      Radera
  7. Oj vad trevligt ni skriver, som vanligt mao! Blir så sugen att åka dit. När jag var barn gick vi alltid till Oskar Davidsen och där fick man pannkakor med glass. //Kejs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Kejs för komplimangen, så glada vi blir! Hmmm, undrar vart dom där pannkakorna tog vägen när vi var där:)

      Radera
  8. Vad härligt det låter! Jag har aldrig varit i Köpenhamn, men det står på listan ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja vi hade det riktigt skönt. Köpenhamn är en härlig stad, hoppas du snar får en möjlighet att resa dit.

      Radera
  9. Nähä, det får bli en köpenhamnsresa i vinter eller vår, tror jag bestämt! Så himla mysigt. Vad mysigt ni verkar ha haft det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker vi absolut att det får bli, vi längtar redan tillbaka och har börjat snacka om när vi ska åka dit igen (tur vi har så nära dit:)).

      Radera
  10. Älskade Köpenhamn! Vilken toppenresa ni hade! Älskar Notre Dame och tackar för tipset om Fil de fer. Kul att ni testade Höst, den ligger på min lista med. :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst, den staden är verkligen speciell! Du kommer säkert att trivas både på Höst och Fil de Fer.
      Kramar till dej

      Radera
  11. Så härligt, det var mången år sedan jag besökte Köpenhamn!

    Apropå fotografering så har ingen någonsin sagt nej när jag frågat, men en gång försökte jag fota Reggae Chips i en mataffär i London men då blev jag barskt ombedd av en vakt att sluta! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är det snart dags att resa dit igen då, den där matbloggsträffen i Köpenhamn verkar bara bli en bättre och bättre idé:) Annars är det inte så långt att svänga förbi oss om du ger dig dit...
      Nej, det är väl bara det där att man ska våga fråga... vi får samla mod till oss nästa gång.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!