fredag 10 oktober 2014

Parmalindad torskrygg med marinerad potatissallad

Gomidda kära läsare! Denna fredag tänkte vi bjuda en lättrimmad torsk med goda tillbehör, festligt som bara den och passar nog bra till helgen om ni frågar oss, så bara ut och handla ingredienserna pronto. Vi har skrivit det tidigare men det tål att upprepas, det där med att rimma är ett av de bästa tipsen vi kan bidra med till er matlagning. Salt, socker, vatten och ca 20 minuter är vad ni behöver för att få en saftigare och smakrikare råvara, använder ni er av frusen fisk så slipper ni dessutom att äggviteämnena kryper ut under tillagningen. Alltså både ser det både aptitligare ut och smakar även så, inte illa alls om ni frågar oss!


Den rimmade torsken packade vi in i spickeskinka och hackad dill innan den hamnade i ugnen på lååååg temperatur, även det bidrar till att du får en saftigare bit mat på tallriken. Vi lät vår fisk samsas på tallriken med en färgglad marinerad potatissallad, en humörhöjare om nåt:)
Här har ni receptet om ni känner för att höja ert helghumör:

Marinerad potatis- och morotssallad
5 lagom stora delikatesspotatisar, vi använde blå Congo.
2 "lagom" stora morötter
1 tunt skivad schalottenlök
1 dl kallpressad citronrapsolja
½ msk lökpulver
½ msk dillfrö torkad
½ tsk salt
Koka potatis och morot och dela i lagom munsbitar, lägg i en skål.
Blanda ihop olja med övriga ingredienser till en dressing, häll över potatis och morötter och låt stå ett tag i kylen för att ta till sig smak.

Parmalindad torskrygg 2 port
2 bitar torskryggfilé
1 l vatten
1 dl salt
1 nypa socker
torkad eller färsk dill
2-4 skivor spegeskinka eller parmaskinka
Under tiden salladen gonar sig så rimmar vi ryggfiléerna.
Rör samman vatten, salt och socker tills allt är upplöst och lägg ner torsken i lagen och låt ligga i 20 minuter
Ta upp torsken och torka av.
Dutta dill runtom torsken och klä därefter in den med skinkan.
Lägg torsken i en ugnsfast form, häll citronolja över och stick en termometer i mitten av torskbiten.
Tillaga mitt i ugnen på 125 grader,klar är den när termometern visar 52-55 grader.

Såsen är en smarrig favorit som är ständigt återkommande i köket, receptet finner ni här, denna gången byttes dock Västerbottensosten ut mot parmesanost.


Denna fredag blir det minsann ingen svamptur med frisk luft som bonus, som det blev förra veckan. Nej idag står det istället kylstädning och undanstoppande av sommarkläder på schemat, sommarn är här med över har vi bestämt. Vi får väl stoppa ut huvudet genom fönstret för att få frisk luft, funkar också kan vi meddela:) 

Nej då, skämt åtsidan som slaktaren sa, vi får nog ge oss ut för att proviantera lite godsaker på la'stada till fredagsmiddagen. Nån god ost som vi inhandlar i Ostkällaren, lite färska räkor i fiskbilen på torget som vi rökar på i nyinköpta röklådan (ja räkorna alltså, inte fiskbilen!). Till detta krävs lite bubbel, ett nyinkommet som anlände den Mårtenssonska Vinkällarn förra veckan och en recension utlovas! Vi ska faktiskt ta och fira lite extra i köket ikväll, vi gillar ju att fira både det ena och det andra här. Nästa vecka skall vi nämligen hålla ledigt från våra jobb och sånt måste ju firas lite extra, eller hur?

Hur vår helg och semestervecka ser ut kan det hända att vi låter er ta del av här och där, ja ni vet själva vart ni ska kika om ni är förviddna:)
Nu önskar vi er alla trevlig helg i lugn och sakta mak, eller i fullt ös om ni så önskar!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

12 kommentarer:

  1. Semesterdags alltså, det sitter fint såhär i oktober. Håller tummarna för att er vecka blir alldeles underbar och surfar vidare in i era arkiv efter recept med spätta :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, det gör det! Skönt så där halvvägs in på hösten.
      Hoppas du hittade nåt gott i skafferiet,
      kramar till dej.

      Radera
  2. Måste prova att rimma torsk! Älskar torskrygg, favoritfisk!

    Önskar er en fin helg! Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja gör det, vi håller tummarna för att du gillar det!
      Vi önskar dej detsamma,
      kramar

      Radera
  3. Gomidda underbara ni! Håkan som grannen i Becka fick mig att le stort i bilen på väg ner på kalas till Jönköping! NI ÄR BÄST! stor kram er bloggvän Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hallå Sofia, så kul att vi kunde sätta ett leende på dina läppar:) SÅ glada vi blir, du e ju för go!
      Kramar till dej

      Radera
  4. Rimmad torsk är så genialiskt.
    Det finns alltid något att fira, och speciellt om det vankas semester!
    Kram på er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det och fira ska man göra så mycket man kan, man vet aldrig när det inte kan firas mer...
      Kramar till dej

      Radera
  5. Låter riktigt smarrigt jag lägger detta recept i göra högen:)

    SvaraRadera
  6. Jajamensan. Fisken hamnar på listan. Den öppna köttfärslimpan också. Hittar alltid massor av inspiration här. Hoppas det är ok att jag snor lite av ert slit :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sno på du bara, det är ju därför vi lägger det här - med förhoppning om att så många som möjligt ska testa och hitta inspiration! Det gör oss otroligt glada, ska du veta!

      Kramarna

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!