måndag 6 oktober 2014

Meatzza, eller, öppen köttfärslimpa

Köttfärs, det var minsann inte igår det serverades här i det Mårtenssonska köket inte. Men det kan ni tro att vi ska råda bot på idag:) Det blir en sån där allt-i-ett maträtt och kanske får den även er att höja på ögonbrynet och fundera lite, precis som vi gjorde när vi först såg den...

Är det en paj?
Är det en köttfärslimpa?
Är det en pizza?
Är det en gratäng?
Är det en galen idé?
Är det en smarrig idé?
Vi kan faktiskt svara ja på alla ovanstående frågor och intyga att det är en galet smarrig idé!
Fösta gången vi såg denna skapelse var på bloggen Kjerstis mat och prat, vi bokmärkte den på studs för att sedan helt glömma bort denna märkliga tingest. Men så plötsligt när fru M besökte en bokaffär och bläddrade i kokboken Nigellissima av Nigella Lawson dök den upp igen på en av sidorna, då under namnet Meatzza.


Som sagt så är det en allt-i-en-form middag och man kan likna den vid en köttfärslimpa med smaker av Italien. Men istället för att forma färsen till en limpa så trycks den ut i en pajform som sedan fylls med en lättfixad tomatröra och ost, så mycket du vill. För det är ju som vanligt det där med måtten, ta mer eller mindre av det du gillar/gillar mindre och byt ut smaksättningar hej vilt så dom passar dej! Originalreceptet bjuder på parmesanost men då den sortens ost var en bristvara i vår kyl så fick den bytas ut mot Västerbottensosten och det smakade finfint.
Vi nöjde oss med en matig sallad till vår pajlimpapizzagratäng men det fungerar garanterat att servera ris eller någon form av pasta till också, om man vill ha det.

Meatzza  eller köttfärspaj  2 port + matlåda
500 g färs, vi använde oxfärs
2 ägg
1 msk fiberhusk
½ dl fint riven västerbottensost
2 vitlöksklyftor
hackad persilja
salt och svartpeppar
2 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
1 burk krossade tomater
125 g mozzarellaost
Blanda samman köttfärs, ägg, husk, ost, vitlök, persilja, salt och peppar.
Smörj en pajform, 26 cm i diameter, och tryck ut färsen i formen som om du tryckte ut en pajdeg. Se till så den kommer upp längs med hela kanten eftersom den krymper samman när du tillagar den.
Låt de krossade tomaterna rinna av en stund och blanda med basilika och oregano och bred sedan ut tomatröran i pajformen.
Riv mozzarellan i mindre bitar och tryck ner i tomatröran.
Gratinera din köttfärspaj mitt i ugnen på 200 grader i ca 25-30 minuter.
Hyvla  gärna lite ost över pajen vid servering.

Så var det dags att ta tag i en ny vecka igen efter en härligt solig hösthelg. För vår del har det varit en väldigt blandad kompott av upplevelser och aktiviteter, mellan skogen och storstaden har vi rört oss. Ni som håller pejl på oss på andra sociala medier fick uppdateringar då och då och vet att vi i skogen fick korgen full av det svarta guldet, det har vi nu torkat i en apparat som vi fått låna - hur bra som helst blev det.

Att vi drog till Malmö och stoppade i oss av brunchen på Scandic Triangeln i lördags är inte heller någon hemlighet, det har vi gjort några gånger förr och vi gillar verkligen deras upplägg med antipasti skarpt. Många charkuterier, alla får tummen upp av charkmästare Mårtensson, ostar och nötter, röror och sallader, smoothies och juicer och en hel radda med varmrätter sitter som en smäck. Att bubblet i glasen har ett överkomligt pris gör ju verkligen inte heller ont:)

Hur har er helg varit, har ni haft det skönt och hunnit med att koppla av eller hör ni kanske till de som spenderat tid på jobbet? Stilla gärna vår förviddenhet:)
Ha nu en kanoners vecka allihop!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

34 kommentarer:

  1. Himla smart det där. Har också det på att göra listan och har haft alldeles för länge. Ni vet hur det är ;) Ha en bra vecka nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, hur enkelt som helst och så gott! Och ja... we know...:)
      Tackar, detsamma!

      Radera
  2. Jag har sett Nigella laga det i nåt av sina program och det verkade himla gott och säger ni att det är gott så vet jag ju att så är fallet. Det här ska jag testa, redan till helgen tror jag. Ha en fin vecka! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ojoj, då håller vi tummarna för att du verkligen kan lita på våra smaklökar:) Hoppas nu verkligen du gillar det,
      ha en fortsatt fin vecka!

      Radera
    2. Oj så gott det var. Jag gjorde den i går (hade parmesan över istället för västerbottenost) och både jag och min matgäst gillade det här jättemycket. Hade precis som ni en sallad till och det var väldigt mättande. Detta ska jag göra fler gånger. :-) Ha en fin helg! /Anna J

      Radera
    3. Så kul att höra att den blev poppis, vi blir så glada när vi får feedback! Tack för att du hojtade till Anna och vi hoppas du har en finfin helg,
      kramar

      Radera
  3. Gahhh ni är bäst, bästa Mårtenssons! Ser urgott ut : ) kram på er! Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du e ju för go, Sofia, tack!
      kramar till dej

      Radera
  4. Vi har varit på landet hela helgen, alldeles ljuvligt! Och det låter brunch också, kan jag meddela. Och bubbel, speciellt :=) KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vi sett av er landshelg har ju sett helt fantastiskt ut, så mysigt.
      Kramar!

      Radera
  5. Spännande! Vi fick våra möbler på fredag :) så under helgen har vi fixat lägenheten i ordning. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så skönt att det börjar komma på plats, då är det matlagning på gång igen misstänker vi:)
      Kramar

      Radera
  6. Hihi, vad kul! Hade funderingar på att göra det här ikväll :-) Såg på tv när Nigella gjorde den för ett tag sen och det såg så ruskigt gott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha, vilket sammanträffande! Hoppas verkligen du gör det, för det är verkligen gott. Kul att det är fler som sett Nigella laga till det.

      Radera
  7. Skulle nog kalla rätten för köttfärspaj, för här är det ju verkligen köttfärsen som är "pajskalet" till de andra godsakerna ;-)

    Mycket bra idé som åtminstone får mig att börja fundera på vad man kan använda den till för att "piffa upp" andra gamla rätter med köttfärs man gillar, t.ex. köttfärspaj á la kålpudding eller köttfärspaj fylld med fralla/krutons och sen gratinerad istället för ostgratinerad köttfärsfylld småfralla...

    Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den påminner mest om en paj tycker vi också och garanterat kan man variera fyllningen på flera sätt. Den där med krutonger låter onekligen väldigt smarrig, en idé att utveckla absolut...

      Vassego!

      Radera
  8. Åh, vad gott det där ser ut!!
    Var förresten på GE-MA livs förra veckan och köpte fantastiskt goda korvar med smak av parmesan och timjan. Så nu har vi ett nytt utflyktsmål när vi åker på Österlenrundan;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för komplimangen, både för bild och korv:)
      Du får gärna hojta till nästa gång ni kommer förbi affären!

      Radera
  9. Alltså vilken crazy idé! Tog ett tag innan jag fattade vad ni hade lagat för något. Grym idé.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är den häftig, en så smart idé!

      Radera
  10. Men så kul!!! Man tackarrrr för uppmärksamheten!! Er variant ser riktigt frestande ut. Jag har inte sett Nigellas kokbok, men den får jag bestämt spana efter. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego, det är du så väl värd Kjersti, vi hittar så mycket gott hos dej!
      Spana på du, vi får se om vi klickar hem ett ex till vårt kök oxå...
      Kramar

      Radera
  11. Galet? Ja men galet bra verkar det ju! Kram på er, hoppas veckan fortsatt lika fint som helgen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur galet bra som helst:)
      Kramar till dej Kim!

      Radera
  12. Allt-i-en-form middag låter trevligt och gott! :) Kram på er fina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur trevligt och gott som helst,
      kram på dej!

      Radera
  13. Eller är det en SUPERBANAN...?

    SvaraRadera
  14. Det där verkar ju jättegott! Alltså varför har man inte kommit på det där själv ;-)?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanongott! Ja, det kan man verkligen fråga sej, precis som med så mycket annat smart man upptäcker... :)

      Radera
  15. HEJ!
    Äntligen fick jag tid att titta till alla goa bloggare som var med igår, TACK för att ni kom!! Jag hoppas att det blir fler tillfällen!
    Jag mailar gärna alla bloggadresser till er om ni vill. Maila mig så löser jag det.
    KRAMEN

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej hej Fnulan och tack för i onsdags! Vi hade verkligen en kanonkväll och vi hoppas också att det kommer fler tillfället att träffas.
      Kramarna till dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails