fredag 24 oktober 2014

Härlig smak på kycklingen.

Ännu ett hösttecken har visat sej! Alla glada matfotografamatörer har börjar klaga på bristen på dagsljus och de allt mörkare kvällarna, och härmed sällar vi oss till dom! Men precis lika irriterande som det är nu, precis lika glädjande är det när det går på andra hållet och dagsljuset återvänder - tack och lov:)
Så nu, kära läsare, nu får ni börja vänja er vid matfoton med försök till att få till ett så bra konstgjort ljus som möjligt med de resurserna som Mårtenssons besitter. Dvs de bästa glödlamporna som vi kan leta fram i gömmorna... Men så fort som solen bryter genom de grå molnen så står vi därute på balkongen igen och fotograferar vår mat, huttrande och med istappar i skägget - var så säkra!

På dagens inomhustagna matbild ser ni ett stycken kycklinglår, morötter, svartkål och en oerhört smarrig sås, allt intogs förra söndagen i det Mårtenssonska köket ackompanjerat med allehanda njutningsuttryck! Smakerna går åt det lite syrligare hållet och det gör dom tack vare ättikan som man häller över kycklingdelarna innan de lagas till i ugnen, en gnutta socker göra syran i ättikan mildare och otroligt ätvänlig.
Bli nu inte oroliga över sockret, det handlar om ynka 2 msk till en hel kyckling så det finns ingen anledning till panik:) Hackad dill slängde vi också ner, det hela påminner om dillkött (som vi gjort på kyckling tidigare med gott resultat, se här) men här är det alltså tillagat i ugnen istället för i en gryta på spisen.

Dillkyckling   2 port + matlåda
1 kilo kycklingdelar, vi styckade upp en hel kyckling
2 morötter
1 bit, ca 200 g rotselleri
1 persiljerot
1 stor rödlök
½ msk salt
½ dl hackad dill
några drag med svartpepparkvarnen
2 msk ättikssprit, 12%
2 msk socker
2 msk smör
citronrapsolja till stekningen
Dela rotfrukterna och löken i grova bitar.
Krydda kycklingbitarna och rotfrukterna runt om med salt, peppar och dill.
Hetta upp en stor stekpanna, häll i olja och fräs kycklingen och rotfrukterna runt om tills det fått fin färg.
Smält smöret, tillsätt socker och ättika och blanda samman.
Lägg över kycklingen och rotfrukterna i en ugnsfast form, häll över smörblandningen och ställ formen mitt i ugnen. Tillaga på 175 grader i ca 50 minuter, kolla temperaturen i kycklingen som ska nått 82 grader när det är klart.
När 40 minuter har gått häller du av stekskyn från ugnsformen ner i en gryta och gör sås:

Sås
Steksky från formen
Grädde
redning av valfritt slag
ev salt och peppar
hackad dill
Sila stekskyn ner i grytan och låt den småputtra 5 minuter.
Tillsätt grädde och blanda, låt koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt hackad dill precis innan servering.

Så är det snart dags för oss att tuffa iväg mot Malmö och det årliga besöket på mässan "Älska mat & vin". Jo då, vi har lyckats hålla oss på benen, Anki har motat bort förkylningen med allehanda dekokter och Håkan känner sej bra nog för att ge sig i kast med alla provsmakningar som hägrar. Kamerabatteri och plånbok är laddade, precis som vi, och vi hoppas på en god tur!

Ha nu en riktigt bra helg allihop, kanske är det fler som ska på matmässan och i så fall önskar vi er ett trevligt besök. Sköt om er, ät och drick gott!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Trevligt att ni blev friska så ni kan njuta av all go mat /Åsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack - ja, i alla fall tillräckligt friska:) Och njöt gjorde vi, det är vi bra på:)

      Radera
  2. Hel kyckling är så gott! Och dillkött med ju!
    Söndagsmiddagen är räddad.

    Trevlig mässdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det, det blir verkligen saftigt med benen kvar (även om det ibland får bli filéer också). Trevligt att vi kunde bistå med middagen, hoppas det smakade och att du blev mätt - välkommen åter till bordet Kim:)
      Tack, och kram på dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!