måndag 8 september 2014

Spenatstuvning på nytt vis

En smidig och väldigt lättlagad vardagsfavorit i nya kläder bjuder vi på i vårt kök idag, den kräver inte många ingredienser och på tallriken landar en nyttig och kanongod snabbmiddag.
Ibland får vi för oss att vi ska göra gamla klassiker, som vi alltid tidigare har gjort på samma sätt, på ett nytt vis! Resultaten varierar helt klart men det är lite det som är tjusningen i det hela, att inte riktigt veta hur det ska bli i slutändan. Nu senast var det spenatstuvning som fick se sig genomgå en sån där uppdatering i köket. Vi har tidigare alltid gjort vår spenatstuvning med fryst spenat, ni vet den man hittar i frysdisken där spenaten ligger formad som små gröna tärningar i en påsen. Tärningarna har vi rört ner i en vanlig mjölk- och mjölstuvning gjord på det vanliga viset som Anki fått lära sej av sin mor, och som hon säkert har fått lära sig av sin mor. Hur gott som helst, men omväxling förnöjer eller hur?


Vi hittade en påse med något som hette Teen Spinach i grönsaksdisken och det betyder tydligen att bladen är något större än babyspenaten men inte så stora som den gröna växten kan bli, tonårsspenat alltså. Bladen behövde inte hackas innan tillagningen, frun som rörde samman det hela visste sedan innan att spenat krymper samman rejält i pannan.
Säkert hade det funkat bra att smaksätta stuvningen med lite vitlök om man så vill, vi ville det inte utan körde istället på den klassiska smaken. Visserligen "ska" det helst vara riven muskot i stuvningar som denna men där säger herr Mårtensson stopp på belägg, ingen muskot hamnar i något som sedan ska hamna på hans tallrik inte! Någonstans måste gränsen dras:=

Föga överraskande serverades det fisk till spenatstuvningen...

Spenatstuvning på färsk spenat
1 påse färsk bladspenat, vi hittade en sort som heter "Teen Spinach" med lite större blad
1 schalottenlök, fint hackad
2-3 dl grädde
salt och peppar
Fräs löken i smör utan att den tar färg och tillsätt därefter spenaten.
Låt spenaten fräsa med lite grann, den försvinner snabbt i storlek så bli inte orolig om stekjärnet kanske blir proppfullt från början.
När spenaten sjunkit samman häller du i 2 dl grädde och låter det hela småputtra på ganska låg värme, eventuellt kan du behöva spä på med mer grädde om det blir för torrt.
Smaka av med salt och peppar och servera. Passar finfin till stekt makrill som du ser på bilden.
Vill man ha en tjockare variant av stuvning så går det såklart att reda av grädden med lite mjöl utrört i en skvätt kall grädde. Rör bara ordentligt under tiden du blandar ner det så att det inte klumpar sej.

Så blev det då åter igen måndag och för vår del har det varit en händelserik helg som gått i naturens tecken. Ni som följer våra eskapader på Instagram och Facebook har kanske haft koll på oss där och vet redan att vi kom iväg på svampplockningstur i skogen i lördags. Vi kom hem med en rejäl fångst och i korgen låg både Karl-Johan, brunsopp och ett stort gäng blodriskor. Kalle Johan passade fint till lördagsmiddagen, medan blodriskor och sopp hamnade i frysen till senare middagstillfällen.
Även i går blev det en kort sväng i skogen, fast då på annat håll eftersom vi var och hälsade på Ankis morbröder för det årliga marknadsbesöket i samhället där de bor. Solen var verkligen på vår sida så det blev en riktigt härlig marknadstur, inte så väldigt mycket shopping men man kan ju inte göra fynd alltid. Några större fynd i svampkorgen blev det inte heller, de små gula som vi letade efter fanns inte på plats...

Hur har ni själv haft det i helgen? Kanske är det fler av er som varit på svampexkursion eller gjort något annat spännande?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. Stuvad spenat! Har typ glömt av att det finns! Tack för heads up. Det och stekt makrill.... mmmmmm.
    Jag var minsann ute i skog och mark jag med, ingen svampjakt dock, utan mer för att övningsvandra lite inför ett kommande fjälläventyr. MEN så mycket svamp det fanns! Otroligt!
    Ha en fin vecka! kram till er båda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen fara, det var så lite så) Det är ju så att man behöver en påminnelse ibland.
      Se där ja, fler som märkt av svampåret, det är tydligen ett sådant har vi hört.
      Detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  2. Babyspenat. Teen spinach. Undrar om det finns adult spinach också, och senior :-) Gått låter det i alla fall och ser vackert ut på tallriken. Håller helt med om att även gamla klassiker aldrig blir riktigt likadana varje gång. Verkligen en tjusning! Efter att ha sett min svåger plocka älgalusar (ca 20 st) från huvudet efter sin svamptur så lär det dröja innan jag kommer ut. Jag kan gärna promenera i skogen men jag låter gärna bli att plocka och ha mig. Kalla mig lat :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns det inte så borde det ju finnas, någon jämlikhet på spenatfronten får det ju vara:) Det tackar vi för, glada att inte fisken skrämde bort dej!
      Men älgalusar, ösch vad det inte lät trevligt - tack och lov så slapp vi sådana, då hade vi nog inte heller gett oss ut på svampbravader. Äsch, det är skillnad på lathet och bekvämlighet, så det så:)
      Kramarna

      Radera
  3. Stuvad spenat är gott och jag har gärna i vitlök och muskot :) Helgen gick fort, som vanligt, men vi hann med löpturer, shopping, poolhäng och besökte platser vi saknat. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en härlig helg i Singapore, förstår att det känns fint att återupptäcka allt ni saknat under er tid i Amsterdam!
      Kramar

      Radera
  4. Vi kom ju hem igår så att det har varit helg har liksom helt hoppat ur mitt medvetande. Är helt dagvill och vet knappt om det är lördag eller tisdag, haha! Jaja, tur att det är helg snart igen :=) KRAM!

    SvaraRadera
  5. det där med stuvade saker alltså... det kommer inte mina smaklökar alls överens med. varken makaroner, spenater, pytt-i-pannor eller något annat. men jag äter gärna spenaten på annat vis :)

    vad gjorde jag i helgen tro? tittade på film och serverade mat till ölbryggare, och rastade barn, det är ungefär så helgerna brukar se ut nuförtiden. inga fel med det förstås :)

    kramar!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!