fredag 26 september 2014

Porchetta sandwich med två ljuvliga såser och ett höstdukat bord.

Nej vet ni vad, nu är det baske oss fredag igen!!! Det betyder att vi har en hel helg framför oss och vad kan väl passa bättre då än ett recept på en långlagad middag? Ni vet en sådan där maträtt som näst intill sköter sej själv där inne i värmen under tiden som ni sysselsätter er med något annat, förbereder trädgården eller garderoben för hösten kanske? Det enda ni behöver göra är att planera in när ni ska börja tillagningen, det tar ca 6 timmar från det att ni sätter igång tills det att ni kan sätta er ner och njuta vid matbordet. Det kan ju låta länge, men som sagt så ska ni inte stå i köket alla dessa timmar, köttbiten behöver ingen vakt!


Vad som bjuds är en så kallad porchetta, en italiensk uppfinning där en köttbit fläkes upp och sedan fylls med allehanda godsaker. Vi har gjort det vi två tidigare tillfällen, här ser du, steg för steg, hur man går tillväga när man skär upp köttet och sedan fyller med mozarella och pesto, i detta inlägget hittar du en porchetta fylld med bland annat äpplen och ingefära.
Att fylla och långlaga en fin bit kött på detta viset gör att du får en härligt saftig och smakrik stek att skiva upp och servera. Smakerna har god tid på sej att utvecklas och komma till sin rätt och ösningen under tiden förhindrar att steken blir torr. Den låga temperaturen i ugnen ger en mindre vätskeförlust och det vet vi ju alla hur viktigt det är med vätska, eller hur:)
Hur du sedan väljer att servera din porchetta är helt och hållet upp till dej, här har du ett förslag:

Porchetta 10 pers
2 ½ kg fläskarré, skuren som en rulltårta
2 ½ msk salt
2 ½ msk rårörsocker
Blanda samman salt och socker.

Fyllning
2 stora rödlökar, finhackade
1 msk torkad timjan
2 msk torkad oregano
4 msk fänkålsfrön, mortlade
1 kvist färsk rosmarin, hackade blad - spara stjälken för att sätta den i steken
10 katrinplommon, hackade
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen.

Till braspannan
5 skivor kallrökt sidfläsk
10 hela katrinplommon
3 dl rött vin
Citronolja till stekningen
Gör så här:
Sätt ugnen på 275 grader.
Lägg den uppskurna köttbiten på skärbrädan och gnid in den med hälften av salt- och sockerblandningen. Spara andra hälften tills du skall rulla ihop köttbiten.
Sprid ut fyllningen över hela köttytan och börja rulla ihop köttbiten som en rulltårta, salta under tiden med saltsockerblandnigen och försök få det så jämt fördelat som möjligt.
Knyt ihop steken och stick in rosmarinkvisten under stekgarnet.
Låt köttbiten stå övertäckt 1 timme i rumstemperatur för att låta salt och socker tränga in i köttet.
Gnid in steken med oljan och lägg i en varm braspanna (låt den bli varm i ugnen under tiden du fixar med köttet).
Stek köttbiten mitt i ugnen och vänd den några gånger under tiden så att den får en fint stekyta jämnt runt om.
När köttet har fått fin färg så tar du ut braspannan, tillsätter fläskbitarna, katrinplommonen och vinet. Sänk värmen till 100 grader, stick en stektermometer i köttet och ställ åter in braspannan mitt i ugnen.
Låt steken stå inne ca 5 timmar, tiden beror på ugn och köttbitens tjocklek, ös då och då under tiden.
När köttermometern visar 73-75 grader är din porchetta klar att serveras!

Vi valde att servera vår porchetta i form av smörgåsar denna gången, var och en fick bygga sin egen macka vid bordet och lägga på vilka tillbehör man ville. Vi hade grönsaker så som tomater, ruccola, groddar, lök och basilikablad. Dessutom fanns det skålar med grovt riven parmesanost, såser och mozzarellaost att lägga på bröd och kött. 
Brödet beställde vi dagen innan på stans bästa stenugnsbageri, Söderberg & Sara, de rekommenderade oss att välja ett så kallat Levainbröd - hur bra som helst blev det!

Salsa verde majo och tryffelaioli, båda passade fint till köttet men att tänka på är att det där med tryffelsmak är verkligen inte allas "cup of tea" så det är en bra idé att ha ett såsalternativ :)

Salsa verdemajo   (se till så att alla ingredienser är rumstempererade!) 
1 msk vitvinsvinäger
1 äggula
1 ½ dl rapsolja
1 tsk fransk senap
1 citron, rivet skal av halva och saft efter eget tycke och smak
1 schalottenlök, fint hackad
1 dl fint hackad persilja
½ dl fint hackad gräslök
salt och svartpeppar efter smak
Rör samman äggula och vinäger i en skål.
Tillsätt därefter rapsoljan i en tunn, jämn stråle under tiden som du vispar kraftigt.
När majon är tjock smaksätter du med salt, peppar, senap, citronskal och saft och rör sedan ner lök och örter.
Låt majonnäsen stå i kylen minst en timme och suga åt sej smakerna.

Tryffelaioli   (viktigt att alla ingredienser är rumstempererade!) 
1 msk vitvinsvinäger
1 äggula
1 ½ dl rapsolja
½ msk tryffelolja
salt och peppar
Rör samman äggula och vinäger i en skål.
Tillsätt därefter rapsoljan i en tunn, jämn stråle under tiden som du vispar kraftigt.
När majon har tjocknat smaksätter du den med tryffeloljan, salt och peppar.
Låt majonnäsen stå i kylen en timme och gona till sej.

Kvällens höstinspirerade dukning med allehanda växtligheter på bordet. Vi hittade otroligt fräcka majskolvar hos blomsterhandlaren som Håkan prompt ville ha på matbordet och tillsammans med kronärtskockor, äpplen och kvistar från havtorn blev det hela riktigt lyckat. 
Och med tanke på hur lång tid vi spenderade med att leta efter rönnbär och hur liten mängd vi hittade på den tiden, är vi helt övertygade om att det kommer att bli en rekordmild vinter!

Majlskolvarna heter något så tjusigt som Painted Mountain, dom är ätliga men används mest för dekoration och det är kanske inte så konstigt. Man kan låta dom torka och sedan ge sig på att mala kornen till mjöl, så pulvrisering blir dessa kolvars öde!

Sovsäck för besticken får man av kökshanddukar med ett grovt snöre runt och en kvist färsk kryddört som dekoration, svårare än så behöver det inte vara! 


I dag blir det ingen matlagning överhuvudtaget i det Mårtenssonska köket, om man bortser från frukosten som vi lagade till i morse förstås. Vi ska nämligen få sätta oss till dukat bord hemma hos ursprungs-Mårtenssonarna ikväll, Håkans mammas kommande födelsedag ska firas och om ryktet stämmer så är det fläskfilégryta på gång. Möjligtvis kan det finnas en chans att den dyker på på andra sociala medier under kvällen, så stay tuned där om ni är förviddna:) 

Ha nu en helt fantastisk septemberhelg, kära matglada läsare, den sista i denna månaden faktiskt! Ta hand om er och era kök.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

12 kommentarer:

  1. Åh, vilken härlig rätt ni njuter av ikväll. Jag har ju mina begränsningar vad gäller mycket jag kan äta, men jag älskar att laga all typ av mat till vänner och familj. Så jag bakar traditionellt bröd, gör gräddsåser osv. Men sen får jag dessvärre inte njuta själv. Men det är ett stort nöje och glädje att få laga mat och oftast är det bara vissa saker jag väljer bort när vi äter middagar. Såserna/majonnäserna måste jag testa. De låter så goda. Ha en riktigt fin kväll! Kram Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att höra att den gillas, Anja! Vi äter ju vanligtvis inte heller "vanligt" bröd men i detta fallet gjorde vi ett undantag:) Såserna måste du absolut testa, hoppas dom gillas.
      Hoppas du också fick en fin kväll,
      kramar

      Radera
  2. Men vilken tjusig dukning! Höstigt värre (på det bra sättet!).
    Porchetta är ju så gott, vilket får mig att tänka på att jag visst har ett bloggutkast på just porchetta som bara väntar på att få bli publicerat! Tack för påminnelsen :)
    Kram på er - ha en sjysst helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tackar, vi tackar! Se där ja, bra att vi kunde vara till hjälp på mer än ett sätt:)
      Kramar till dej också,
      och hoppas helgen din är finfin!

      Radera
  3. Härliga recept och snygg dukning! Ni kan det där med att inspirera ni :) Maten ser väldigt god ut och jag är sugen på att testa. Ha nu en toppenhelg! Kram på er

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, och tack! Så glada vi blir för den fina komplimangen.
      Du kan säkert få till något riktigt gott i porchettaväg, det är vi säkra på!
      Hoppas du har en härlig helg,
      kramar

      Radera
  4. och nu är det bannemej söndag igen! vad hände där?

    herregud, vad sugen jag blev på en riktigt matig macka nu. där har ni allt lyckats! och dukningen var ju också superfin, önskar att jag också var duktig på att duka fint, det gör ju hela måltiden ännu mysigare när bordet är fint också!

    kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du Pernilla, och nu är snart onsdagen slut - vad tusan händer med tiden?!

      Det tycker vi låter kanoners, då har vi alltså lyckats:) Tack för komplimangen säger vi och suger åt oss,

      kramar tebax

      Radera
  5. Vilken fin dukning! Och vilka vrålhippa majskolvar, sådana vill jag också ha! Jag tror jag ska sätta Olof på att göra sån där porchetta, alltså.... Får visa honom det här inlägget och hoppas att inspirationen infinner sig. :-) Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Helena, så glada vi blir! Visst är dom häftiga, vi får se om de vill samarbeta på mjölfronten...
      Tycker absolut att Olof ska fixa en porchetta till er, det fixar han galant!
      Kramar till er alla 4!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails