fredag 5 september 2014

Grillat kanelfläsk med höstsallad.

Häpp, fredagen här och vad passar väl bättre då än att bli lite på kanelen? Och nej, vi skall icke uppmuntra er till galen dryckenskap och allt som hör sånt till - den tiden har vi sedan länge passerat - vi ska däremot uppmuntra er till att krydda er mat med kanel.
Kanske är vi i vårt avlånga land mest vana vid att använda oss av kanel när vi bakar eller ska äta gröt, men i flera andra länder världen över används denna mumsiga bark ganska flitigt i matlagning också, framför allt i Indien och Mellanöstern.

Kanel är inte bara gott, det är också nyttigt och det är väl två kombinationer som gillas. Nu ska ni inte börja ösa i er ofantliga mängder av kanel för hälsans skull, även om den anses bra för både blodcirkulation och matsmältning, för då kan det istället bli ohälsosamt! Det är nämligen så att det finns en ämne i det bruna pudret vid namn kumarin som man ska ta det lugnt med. Överdoserar man kanel, eller rättare sagt kumarin, så kan det istället sluta i leverskador och det vill vi inte bidra till. Det gamla talesättet "för lite och för mycket skämmer allt" håller med andra ord fortfarande:)

Men över till maten:

På fatet ligger det rimmat fläsk som legat i en marinad med kanel och andra godsaker, det ger en lite dovare smak åt köttet som passar fint nu när vi går mot höst till. Kanelsmaken passar extra bra när man serverar en sallad till med både russin och äpplen i, råvaror och smaker som viskar höst även dom. Har vi tur så blir denna första hösthelgen en solig typ så vi kanske kan få tända upp grillen en gång till, vem vet när det blir grillväder med solsken nästa gång?
Vill ni visa er riktigt på styva linan så provar ni att rimma fläsket själv, inte alls svårt är det men det behöver ni ju inte berätta för dom ni ska imponera på! 

Kanelgrillat fläsk
600 g rimmat fläsk
Marinad
3/4 dl japansk soja
2 msk flytande honung
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk kanel
Skär fläsket i skivor.
Rör samman marinaden och lägg ner fläskskivorna, låt marinera i kylen minst 6 timmar eller gärna över natten.
Ta upp köttbitarna och, om du vill, trä en grillpinne genom på längden.
Grilla bitarna på medelvärme tills du fått en härlig färg på båda sidorna.
Servera med matvetesallad och kall yoghurtsås.

Sallad
2 dl kokt matvete
2 msk rapsolja
1 tsk sambal oelek
1 tsk gurkmeja
1 dl russin
1  rött äpple gärna av det syrligare slaget
1 gul lök
salt och svartpeppar
Strimla löken tunt och fräs den snabbt i smör utan att den tar färg.
Blanda samman lök, matvete och russin på ett uppläggningsfat.
Rör ihop olja, sambal, gurkmeja, salt och peppar, smaka av och häll ner i salladen. 
Blanda om så smakerna fördelas.
Kärna ur äpplet och skär i tunna skivor, lägg skivorna på salladen och ringla lite rapsolja över.
Avsluta med några drag på svartpepparkvarnen. 

Kall yoghurtsås
1 dl crème fraiche
1 dl yoghurt
½ lime, rivet skal och pressad saft
Rör samman alla ingredienser och smaka av.


Vi inleder ju som bekant vår helg redan på fredagen, ledighetsministrar som vi båda är då, och just i dag tänkte vi ta en sväng ut till Kåseberga för att köpa lite gott till kvällens blötdjursmiddag. En sväng blir det också till GeMa-livs rökeri, Håkans chef har nämligen semester och då blir det Håkans uppgift att ta hand om röken även på helgerna. Inte gör det oss det minsta då vi samtidigt får lov att ta oss en sväng med GeMa-bilen, billösa som vi är så blir "omvägarna" till rökeriet trevliga utflykter:)

Nu återstår för oss denna fredag här i köket att önska er alla en skön helg, ät och drick men kom i håg "För mycket och för lite..."
Kram på er!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

3 kommentarer:

  1. Smakerna låter helt underbara. Verkligen annorlunda "grillspett". Jag gillar kanel och äter det ofta, men ligger förhoppningsvis utan för riskzonen :-S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att höra, alltid roligt när det går hem:) Nej, vi får verkligen hoppas att du håller dej utanför den zonen!

      Radera
  2. Vetetusan om det inte är vid ungefär en matsked kanel om dagen som man bör lugna sig... Det är ju inte så himla mycket ändå! :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!