måndag 15 september 2014

Ärtsoppa

Helgen har gått i sakta mak här i Mårtenssons kök, det har ju varit lite sjukstuga då fru M har haft feber och mest legat i soffan med stängda ögon. Herr M har däremot fått gjort både det ena och det andra, tänk att viss arbetsfördelning kan falla så väl ut - säg det onda som inte har något gott med sej:)
Det har så klart lagats en hel del mat under de senaste dagarna, med tanke på innesittarvädret har det varit perfekt läge för att fixa till mat och fylla frysen inför dagar då tidsbrist råder. En av middagarna som Håkan lagat till och lagt i frysen är den gamla hederliga ärtsoppan, perfekt att ha några burkar på lager för att bara ta fram och värma. Snabbt, enkelt, billigt och framför allt gott!


Vi har tidigare serverat recept på ärtspoppa här i köket, två olika varianter har det bjudits på minsann. Det finns ärtsoppa med kassler och det finns en ärtsoppa lagad i lergryta, i det inlägget förklarar vi även vad skillnaden mellan skånsk och småländsk ärtsoppa är. Vad är det då för annorlunda med dagens ärtasoppa, undrar du kanske? Jo dels så har ärtorna fått sällskap av morötter och dels så har en hel bit fläsklägg med ben fått koka 1 timme på egen hand, innan ärtorna sedan har fått släppas loss i buljongen som bildats när köttbiten kokt.

Resultat? Strålande om vi får säga det själv! Det sköter ju sig själv när det står där på spisplattan och bubblar, kanske att man behöver röra om ibland men ingen ärtvakt behövs. Perfekt sysselsättning för regnmulna lediga dagar med andra ord och under tiden som soppan bubblar så kan du ju ligga på soffan och äta chokladpraliner:)

Ärtsoppa
1 rimmad fläsklägg med ben
500 g gula ärtor, läggs i blöt minst 12 timmar innan soppan ska kokas
2 tsk torkad timjan
några stjälkar färsk timjan
2 halverade rödlökar
2 hela morötter
1½ tärning grönsaksbuljong
½ msk vitpepparkorn
5 lagerblad
2 liter vatten
salt efter behag
Bena ur köttet och spara benen till kokningen.
Koka upp vattnet med morötter, lök, timjan, pepparkorn och lagerblad i en stor gryta.
Lägg i köttet och benen när vattnet kokar och låt det puttra 1 timme under lock.
Ta upp kött och ben, skär bort svålen från köttet och dela köttet i lagom bitar.
Låt vattnet åter komma i kok, häll i ärtorna och smula ner buljongen.
Sjud ärtorna i 1 timme utan lock, kolla så de är mjuka.
Ta upp morötterna och dela dom i lagom bitar och lägg ner dom i soppan igen.
Lägg i köttbitarna, låt soppan bli varm och smaka av den med salt.

En knäckemacka med ett tjockt lager ost på till soppan och du är i hamn!

Ha nu en fortsatt  fin vecka,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

10 kommentarer:

  1. Nää, krya på dig, Anki! Jag blev förkyld dagen innan vi åkte till USA och det satt i tills vi åkte hem. Så typiskt. Kram till er båda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Charlotta! Bättre är det, men hostan hänger i... skönt att du är bättre i alla fall,
      kramar till er!

      Radera
  2. Så gott med ärtsoppa! Jag brukar göra en stor omgång med kålsoppa på hösten och frysa ner. Gott, enkelt och billigt! Hoppas du känner dig piggare Anki! Ha en fin vecka. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott. Kålsoppa har vi inte haft på evigheter, tack för att du påminde oss - det är ju hur gott som helst!
      Tack, det gör jag absolut,
      hoppas du också har en fin vecka,
      kramar

      Radera
  3. trist med förkylning! men skönt ändå om det sammanfaller med dåligt väder, här har vi haft det strålande fint hur länge som helst nu så då vill man ju helst vara frisk och passa på att njuta av det, för snart får man väl inte se solen på några månader igen ;) hoppas anki kryar på sig snart iaf!

    ärtsoppa har jag inte lärt mig tycka om ännu, eller jo, den gröna varianten men inte sån där med fläsk till... tror det beror på avsaknad av punsch!

    kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, inget ont utan det har något gott med sej:) Nu har både väder och hälsa hämtat sej och vänt, tack och lov! Tackar.

      Ett glas varm punsch till skadar inte, det är verkligen gott. Värt ett försök kanske? :)
      Kramar till dej

      Radera
  4. Ärtsoppa är ju bara så gott och morot får det gärna också vara i soppan. Hoppas du Anki mår bättre nu. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, morot passade verkligen bra i!
      Tackar, bättre är det absolut,
      kramar

      Radera
  5. Älskar ärtsoppa! Farmors ärtsoppa från när jag var liten, mmm Hon var från Skåne och hade alltid fläsket bredvid soppan!

    Kram jenny

    SvaraRadera
  6. Förra (och första) gången jag lagade ärtsoppa hemma fick jag tips av er på Instagram. Den blev så himmelens god så jag kör på ert recept nu igen, när jag köpt hem ärter igen :) En skånsk ärtsoppa, helt klart! Kram!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!