onsdag 6 augusti 2014

Lammrostbiff med matvetesallad och getostsås.

Dagens middag levereras till er med en hälsosam dos av nervositet och en mindre hälsosam dos av spänning! Detta är nämligen det Mårtenssonska bidraget till en tävling som vingården Cono Sur och Spendrups anordnar, därav nervositeten. Spänningen uppstod när vi insåg att receptidéerna vi spånat fram på vår semesterresa låg i våra kvarlämnade/övergivna resväskor på Palmas flygplats. Och det ska vi säga er att den spänning som infann sej när vi kom på det var inte hälsosam:) Men vi tar det från början:

Just innan semestern blev vi, tillsammans med några andra svenska matbloggare, inbjudna att delta i tävlingen där man ska ta fram en maträtt som ska matcha ett av vinerna från Cono Sur, rött eller vitt. Vi valde det röda vinet, Cabernet Sauvignon Carmernere och när Håkan såg att etiketten pryddes med en cykel jublade han lite extra, cykelgalen som han är. Cykeln på etiketten symboliserar vingårdens miljötänkande och deras satsning på ekologisk odling, man använder sig faktiskt av just cyklar för att ta sej runt i vingården!
Vi hade funderat ut två olika receptidéer som vi ville prova och hur otroligt det än låter så lyckades vi nästan återskapa båda två från brainstormingen, även utan våra anteckningar! Bäst föll alltså dagens recept ut, lammrostbiff med örtglaze satt som den berömda krocketklubban till vinet, och efter två tillagningar med några finjusteringar blev vi nöjda med slutresultatet:

Lite från sidan...

Lammrostbiff med örtglaze    2 port + matlåda
500 g lammrostbiff
1 kvist färsk rosmarin
10-15 färska myntablad
2 msk flytande honung
½ msk salt
2 msk balsamvinäger  
Sätt ugnen på 125 grader.
Mixa örter, honung, salt och balsamvinäger.
Lägg köttet i en ugnssäker form, pensla med glazen och ställ formen mitt i ugnen.
Stek köttet i ca 50 minuter tills innertemperaturen är 62 grader, använd köttermometer.
Pensla köttet några gånger med glazen under tillagningen.
Ta ut köttet och låt det vila ca 10 minuter under en bit ugnsfolie.

Matvetesallad med rödbeter
8 små rödbetor med blast
1 dl valnötter
2 dl matvete
blasten från rödbetorna
1 msk olivolja
½ msk balsamvinäger
Skär bort blasten från rödbetorna, men låt ett par centimeter av stjälken sitta kvar, lägg blasten åt sidan till senare.
Skölj betorna och lägg dom i en gryta med kokande vatten, låt dom koka på medelvärme tills de är mjuka - ca 45 minuter.
Skala de genomkokta rödbetorna, skär dom i klyftor och lägg på ett fat.
Droppa olivolja och balsamvinäger över betorna och låt dom marinera ca 10 minuter.
Koka matvetet enligt instruktionerna på paktet, häll av vattnet och låt vetekornen svalna.
Grovhacka valnötterna.
Skölj av rödbetsblasten.
Blanda samman rödbetor, matvete, blast och valnötter i en skål.

Getostsås
2 dl crème fraiche
150 g getost utan skal
några blad färsk rosmarin
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
Mosa getosten och rör samman med crème fraiche.
Hacka rosmarinen och mortla med olivoljan, rör sedan ner det i ostkrämen och smaka av med honung.
Skär rostbiffen i lagom stora portionsbitar och servera med salladen och såsen.

... och det, nästintill, obligatoriska flygfotot!

Det hålls även deltävlingar i Finland, Irland och England och alla tävlar vi om att vinna en resa till vingården i Chile, en tävling som kommer att avgöras i Paris dit vinnaren från varje land får resa och laga till sin mat inför en jury (som om inte spänningen redan var tillräcklig!). Vi skickade in vårt bidrag igår och den 18:e augusti avslöjas alla bidrag och omröstningen drar igång. Vill ni vara med och rösta går det bra och ni behöver inte vara oroliga att ni ska glömma bort datumet, vi kommer att påminna er!

Må bäste matbloggare vinna!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

23 kommentarer:

  1. Åhh vd det låter gott! Håller tummarna för er men även för att jag ska få den stora äran att bli serverad denna rätt någon gång av er, mina favoritkockar. Syrran

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så gott var det och vi lovar att bjuda hem på det, så fort värmen har försvunnit lite grann!

      Radera
  2. Lika grymma som alltid! Ser helt fantastiskt gott ut! Inser också hur länge sedan det var jag åt lamm. Får bli ändring på det! Jag borde testa er varmrätt helt klart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tackar för komplimangen, och rätt tillbaka till på dej!
      Lamm är vi väldigt förtjusta i och det blir en hel del, så gott att lägga på grillen. Testa på du bara, hoppas det smakar.

      Radera
  3. Och vilket bidrag sen! Heeeelt i min smak!
    Lycka till!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Taaaack, Kim, så kul att det gillas!
      Kramar på dej

      Radera
  4. Oj så gott det låter och det är fint att se att man kan använda blasten från rödbetorna. Kombinationerna i smakerna känns genomtänkta! Kul! Roligt att ni är med och tävlar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för komplimangen! Ja, det är ju synd att låta godsaker gå till spillo, både för miljön och för de som ska njuta av maten:)

      Radera
  5. Oj, oj, oj. Nu blir det hårfint mellan mina favoriter. Mårtenssons kök och Remsans bistro. Oj, vad duktiga ni är på det här. Tänk vad jag önskar att jag hade samma koll på mat och vin som ni har... Och så önskar jag att jag hade koll på getost. Jag vet att det finns olika typer av getost, de som är väldigt kraftiga i smaken till de som är mildare... Men hur vet man vad som är vad?! Jag fegar alltid och byter till brieost men det lär ju inte vara samma sak i recepten...

    I alla fall. Lycka till i tävlingen!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, inte blir det lätt inte, kanske kan du slänga en röst på oss båda:) Men Lotta, du har faktiskt koll på en hel massa bra saker som vi inte har den minsta aning om alls så det jämnar ut sej!
      Nej, brie här blir nog inte det samma, vilken getost man tar i beror på vilken man föredrar, den lite starkare eller den lite mildare. Crème fraichen mildrar ju ostens smak lite också.

      Bock och nig,
      kramarna

      Radera
  6. Så spännande och som vanligt ser er mat så himla god ut. Önskar er lycka till i tävlingen och hojta till så röstar jag. :-) Jag ska testa det röda vinet från Cono Sur, har druckit det vita och den gillar jag jättemycket. /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anna, vilken fin komplimang! Vi kommer absolut att hojta här när det är dags att rösta på vem man nu än vill rösta på:)
      Det vita gillade vi också, inte ofta vi hittar vitt vin i vår smak inte, men vi tyckte det var lite lättare att matcha det röda till mat - förmodligen för att vi mest dricker rött och har mest övning på det:)

      Radera
  7. Deras viner tycker jag om:) Maträtten verkar helt fantastisk:)
    Ha en bra helg
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja de föll oss båda i smaken också. Tackar säger vi,
      och detsamma till er, kramar

      Radera
  8. Åh, ni är så himla duktiga, maten ser ju otroligt god ut!!! Jag har druckit både det vita och röda "cykelvinet", jättegoda båda två. Nu håller jag alla tummar och tår för er!! Lycka till!👍🍷

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack Ami, så glada vi blir och lapar i oss komplimangen! Visst är dom goda, passade oss perfekt.
      Kramar

      Radera
  9. Håller tummarna! Ska rösta sen då! Det lät super att ha getostsås tycker jag istället för att smula osten som det "brukar vara" Ser vansinnigt gott ut!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så glada vi blir. Ja, getost är nog en sådan där vattendelare vad gäller smak verkar det som.
      Kramar

      Radera
  10. Ojojoj, spännande! Ska hålla tummarna, såklart! Hoppas att ni får en superfin helg, här är det kvavt och klibbigt och säkerligen ett åskoväder på intåg. Lite mysigt det med. KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ohyggligt spännande! Vi tackar för alla tummar, det kan behövas...
      Jepp, här öser det ner as we speak, men än så länge ingen åska. Fast d et får gärna dundra loss så klibbet försvinner:)
      Kramar till er

      Radera
  11. Skickar ett sent lycka till i tävlingen! Vilken fin rätt! :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails