tisdag 8 juli 2014

Salamipaj med fetaost och oliver.

Två bilder på dagens middagstips får ni idag, för det är så det blir när två lika envisa Mårtenssons inte kan komma överens om vilken bild som är bäst och ska användas. Ingen av oss vill ge sig och då blir det till att kompromissa och slänga in båda, allt för husfridens skull:)

Båda bilderna visar i alla fall samman rätt och tur är väl det, en gluten fri paj ser ni både här och där, fylld av bland annat salamikorv, fetaost, svarta oliver, örter och tomater. Smaker som lutar lite mot medelhavet till med andra ord och den lutningen gillar vi skarpt här i köket. Sältan från oliverna och fetaosten gör sig bra mot de sötare tomaterna och den härliga basilikan, dom är verkligen som gjorda för varandra. Salamin som ni har i får ni själv välja stil på, det finns nu några olika varianter att välja på. Vi använder alltid påläggssalamin som Håkan gör och säljer på jobbet, smakar av paprika och vitlök gör den.


Pajskalet är alltså glutenfritt och i detta fallet gjort på mandelmjöl och fiberhusk, vill du hellre göra ett pajskal på vanligt vetemjöl så hittar du recept på det här, eller ett med lite grahamsmjöl så finns det här. Fyllningen kan du så klart hälla i båda skalvarianterna och är det någon smak som du inte gillar så byt ut, ta bort och förändra hej vilt. Gillar du inte fetaost, skiva ner mozzarellaost i pajen eller riv ner parmesanost i äggstanningen istället. Oliverna överlever du utan om de inte faller dej i smaken. Vill du ha en vegetarisk paj så uteslut helt enkelt salamin och öka på de andra ingredienserna istället. Vitlökshatare hoppar naturligtvis över den vita löken och tar kanske lite mer av den röda.

Salamipaj med tomat och fetaost 2 port + matlåda
pajskal, till en pajform 24 cm diameter
4½ dl mandelmjöl (mal gärna sötmandel själv i mandelkvarn och sila genom finmaskig sil)
2 msk fiberhusk
1 krm salt
60 g smör, tärnat
1 ägg
Rör samman mjöl, fiberhusk och salt i en skål.
Tillsätt det tärnade smöret och krama samman, knäck i ägget och blanda samman allt till en smidig deg.
Tryck ut pajdegen i en smord pajform (24 cm) och ställ formen kallt minst 30 minuter.
Grädda pajskalet på 200 grader i 5 minuter, ta ut och lägg i fyllningen.

Fyllning
1 röd lök, fint hackad
1-2 vitlöksklyftor, rivna
5-6 tomater, klyftade
8-10 svarta oliver, urkärnade och grovt hackade
75 g fetaost i tärningar
ca 60 g salamiskivor
1 tsk oregano
några blad färsk basilika
Fräs röd- och vitlök i smör så det mjuknar och lägg i botten på pajskalet.
Lägg olivhacket, salamiskivor, fetaost, tomater, basilika och oregano i pajskalet och häll på äggstanningen.
Grädda pajen mitt i ugnen på 175 grader i ca 30-35 minuter tills äggstanningen har stelnat.


Paj är något vi oftast äter mer av under dessa varmare månader, det och sallad känns på något vis som mer sommarmat av någon anledning. Och tillsammans är dom ju nästan oslagbara som sommarmiddag, ja om man bortser från grillat så klart:) Men någon gång emellanåt så måste den där stackars grillen få vila och grilloset bytas ut mot matdofter av annat slag och då sitter en paj finfint!

Som sagt så räknar vi oss just nu till semesterfirarna och vi njuter i fulla drag. I söndags firade fru M sin 45-årsdag (ja men eller hur, det skulle ju ingen kunna tro!:) ) och det gjordes på hemlig ort. Skönsång, tårta och bubbel blev det minsann och det är ju aldrig fel! Mer om den hemliga orten och firandet kommer längre fram över, så håll ut och håll koll - man vet aldrig var vi dyker upp...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

3 kommentarer:

  1. Paj är något jag gillar och er version låter mycket god. Ha en fin dag, kram!

    SvaraRadera
  2. Nu vet jag inte vem som tyckte första bilden var bäst men den Mårtenssonaren håller jag med med risk för att bli osams med den andra Mårtenssonaren :-) Vilket som så verkar pajen hur god som helst. Känner att det helt klart är dags för mig att göra paj igen. Det händer väldigt sällan så jag måste hitta något som verkligen inspirerar och det hittar jag ju här :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
  3. Båda bilderna var bra så jag förstår att det var svårt att komma överens:)
    Grattis Anki hoppas din dag blev lyckad var du nu var och blev firad:)
    Pajen är helt i min smak så det receptet sparar jag:)
    Ha det gott

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!