tisdag 15 juli 2014

Lax med osttäcke och marinerade räkor

Alla har vi väl säkert någonting vi samlar på, vissa fyller album med frimärken, någon fyller skåpen med äggkoppar och andra lägger beslag på falla ölunderlägg de kan få tag på. Håkan gillar att lägga nya cigarrer till sin samling, Anki fyller gärna på sin sandkollektion från världens stränder och tillsammans ökar vi ständigt på vår recepthög.
Att kokbokssamlingen ständigt fylls på är ju ingen hemlighet, inte heller att vi gjorde ett tappert försök att trappa ner på inköpen för nåt år sedan - ett försök som gick käpprätt åt skogen... Men genom åren har vi också fått till en ganska så gedigen samling recepturklipp, både i pappersform och i cyberform.

Dels så klipper vi ut recept i olika tidningar och dels så bokmärks det en hel massa recept på nätet. När vi sedan bläddrar genom alla recept för att hitta inspiration funderar vi ibland på vem som sparat vissa bidrag, för inte kan det väl vara någon av oss som tyckte att det där med honungsglaserade fårtestiklar skulle vara något att laga till, än mindre att sätta tänderna i?!

Andra recept är det precis tvärtom med, när de väl blir tillagade så undrar vi varför vi inte gjort det tidigare, hur kunde det ta så lång tid innan tummarna kom loss? Precis så var det med dagens laxmiddag, när den äntligen hamnade på våra mattallrikar så förstod vi inte varför den inte legat där tidigare. Så fantastiskt god så att de Mårtenssonska smaklökarna slog volter i munnarna! Originalreceptet hittade vi hos Kjerstis mat och prat, där vi ofta hittar recept som hamnar i vår sparamapp, dock blev det en liten makeover innan vi satte tänderna i firren.

Här är det en lax med osttäcke som enkelt förbereds och snabbt lagas till på lite lägre värme i ugnen. När det hela serveras så görs det med citronmarinerade räkor ovanpå, räkorna ger en frisk och god smak till laxen och osttäcket. Vi gjorde ingen sås till vår fisk, det krämiga osttäcket gjorde att sås kändes lite överflödigt, däremot svängde vi samman en ärtröra och smaksatte den också med citron och det hela slutade så här:

Laxfilé med marinerade räkor och färskoströra  2 port
Börja med att marinera räkorna som ska ätas till laxen:
Marinerade räkor
150 g skalade räkor
2 msk rapsolja med citronsmak
½ citron, rivet skal och pressad saft
hackad dill
salladskrydda
Rör samman olja, citronsaft och skal, dill och krydda.
Blanda ner räkorna i marinaden och ställ kallt till serveringen.

2 bitar laxfilé
2 dl philadelphiaost
½-1 dl riven västerbottenost
hackad dill efter eget behag
salt och svartpeppar
½ citron, rivet skal och pressad saft
Rör samman ostarna, dill, citronskal och saft, smaka av med kryddorna.
Lägg laxbitarna i en smord ugnsfast form och bred på oströran.
Laga till laxbitarna mitt i ugnen på 150 graders värme 1 15-20 minuter beroende på hur tjocka bitarna är.
Använd gärna termometer som ska visa 55 grader när fisken är klar.
När laxen är klar tar du ut den ur ugnen och lägger på räkorna och serverar!

Ärtröra med citron
3 dl kokta ärtor
½ citron, rivet skal och saft
rapsolja, gärna med smak av citron
salt och svartpeppar
Mosa ärtorna med en gaffel, låt gärna lite större bitar blir kvar.
Rör ner citronskal och saft, olja och kryddor. Smaka av så du blir nöjd och ställ kallt till servering.

Och nu kära läsare, nu vill vi veta om era samlingar! Visst har ni väl någon fäbless för något speciellt som ni bara inte kan hindra er själva med att ta ett exemplar till av, kanske någon pinsam hemlig samling av navelludd som ni inte vågat erkänna för någon annan tidigare? Kom igen och avslöja, vi lovar att vi inte ska berätta för någon:) Och så klart, vi vill veta vad ni samlar på även om det inte är pinsamt!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

11 kommentarer:

  1. Johodå, jag har en diger receptsamling i mina gömmor, jag också. Ett gigantiskt dokument med länkar och anteckningar i Google Drive ;) Men så kan jag undra ibland om jag inte har en halvt ofrivillig samling av kökshanddukar också. Hur många som helst med ett mönster jag tyckt var fint eller en färg jag ville ha till något... Men de kommer ju till nytta då och då i alla fall :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det anande vi nästan, ja att det samlades recept i ditt kök också:) Kökshanddukar låter som en bra samling att ha alltid kan man ha dom till nåt bra!

      Radera
  2. Jag har massor med recept sparade i datorn och jag vet inte när jag skall få tid att testa dem alla :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är ju lite det som är problemet, så många recept, så lite tid:)
      Kramar

      Radera
  3. Hm, någon konstig samling saker vet jag inte om jag har (eller??), men jag blev så sugen på er laxmiddag. Fräsch bild! Ska ha tjejer hemma på middag i morgon efter jobbet, så jag hade tänkt just lax som går snabbt att laga till. MEN, jag äter inte ost i någon form, så jag måste nog göra en variant av detta recept. Citronräkorna och ärtröran låter hur som helst mycket trevliga, så jag improviserar så får vi se vad det blir. Tack för tipset! Det där med samlingen ska jag fundera över så länge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, kul att inspirationen och bilden gillas du kan säkert få till något smaskigt till dina gäster.
      Fundera på, det finns säkert någon liten samling att berätta om...

      Radera
  4. Nämen, ser man på!! Så kul att ni gillade laxen, och jag förlåter er gärna för att ni stökade om lite i receptet. Säg den matbloggare som kan låta bli det! Tusen tack för länkningen också, och bamsekram från ett blåsigt Uppsala med ömsom regn och ömsom solsken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, vi provade, gillade och till sist hamnade godingen även i detta köket - fast det tog sin lilla tid:) Nej, det är ju lite det som är tjusningen, att inspirera och inspireras, göra om och stöka till.
      Det var så lite så,
      kramar till dej med och tack för inspirationen.

      Radera
  5. Jag har också en lååång to-do lista! Frågan är när tid ges för att göra allt....

    Honungsglaserade fårtestiklar?! Ursäkta men det låter ap-äckligt ugh! Kram på er!

    SvaraRadera
  6. Det här ser otroligt gott ut! Nu fick jag ett akutsug på lax!

    SvaraRadera
  7. Alltså efter att ha sett en bild på Instagram i Monika från årets omgång av Sveriges mästerkock så är det det enda jag tänker på när jag hör ordet cigarr. Hon håller den mellan sina tår och hennes man röker...
    Maten är däremot betydligt trevligare än cigarrer in min smak. Ser fantastiskt gott ut!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!