fredag 18 juli 2014

Hallonpannacotta, rawfood style.

Kommer ni ihåg den där råa mangopannacottan (här) som vi gjorde för ett tag sedan, den som fick avsluta vår asiatiska buffé (här)? Vi skrev ju då att vi fattade tycke för den "råa" efterrätten och att vi gärna kunde tänka oss att prova på flera rawfood-rätter och nu - nu har vi gjort så. Visserligen så är det egentligen inte ett nytt recept, om vi ska vara tekniska och gå in på detaljer, nej vi tog faktiskt mangoreceptet och testade att använda det med hallon istället. Det gick så himla bra så vi kände att vi var tvungna att dela med oss av det till er, en sån smakpärla vore det nästan kriminellt att hålla för oss själva!

I mangovarianten fanns det gurkmeja, men det uteslöt vi här. Istället så vandrade vår matfantasi iväg med oss och det resulterade i en vild chansning med en gnutta lakritspulver i två av portionerna. Vi var inte riktigt så vilda att vi vågade oss på att smaksätta alla fyra portioner, men det kunde vi absolut gjort för det passade fint med en ton av lakrits där i hallonbakgrunden.
Gillar du inte lakrits, eller kombinationen av lakrits och hallon, så hoppar du helt enkelt över lakritspulvret. Ska du bjuda på pannacottan så är det en bra idé att passera hallonmoset genom en finmaskig sil för att få bort bärstenarna. Vi gjorde det inte och det var väl inget som vi inte överlevde, men vi kommer nog att göra det nästa gång pannacottan ska göras. Det där med att ha dom där stenarna i tänderna är väl något av det mer enerverande som finns...


Hallonpannacotta raw
1 dl cashewnötter (gärna blötlagda i ca 4 timmar)
3 dl hallon, använder du frysta så tina dom först
½ dl kokosolja
2 msk honung
1 gnutta salt
1 msk citronsaft
ev. lakritspulver för smaksättning om du gillar det
Smält kokosoljan, antingen i ett vattenbad eller så låter du burken stå framme i värmen så oljan smälter.
Mixa och passera hallonen genom en sil så att stenarna försvinner. Man behöver naturligtvis inte passera dom, vi gjorde det inte, men ska man bjuda på pannacottan så vill man kanske ha bort stenarna.
Kör nötterna i en mixer så de finfördelas.
Tillsätt hallonmoset, honung, olja, salt och citron i mixern och mixa så det blir så slätt som möjligt, det gör inget om det blir några småbitar i - det är bara lite extra crunch:)
Vill du ha en liten lakritssmak på din pannacotta så blandar du ner lakritspulvret nu efter din egen smak.
Slå smeten i 4 portionsglas och ställ in i kylen för att stelna.
Servera, gärna med en klick vispad grädde och lite hyvlad choklad på.

Vi fortsätter utforska den råa världen, det kan ni vara säkra på. Det finns nämligen en hel hel del intressanta och spännande recept i vår spara-mapp som kallar på oss nu:) Hur är det för er del, har ni testat rawfood och vad har ni då för erfarenhet av det? Kanske har ni något smarrigt recept eller tips som ni vill dela med er av? Hit us!

Vi kan redan nu tipsa er om att det kan vara en bra idé att göra ett återbesök i det Mårtenssonska köket dom närmsta dagarna (inte för att ni inte skulle göra det ändå...) det väntar nämligen en spännande och trevlig överraskning då, blink blink:)
En önskan om en riktigt skön helg skickar vi till er, vi hoppas solen får lysa på oss alla och att de av er som nu joinar oss semesterfirare får en kanoners härlig ledighet!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

  1. Vilken ljuvlig smakkombination, hallon och lakrits är som gjorda för varandra.
    Ja, jag har gjort många raw bakverk och tycker att det blir jättegott. Ett tips är banoffee pie, http://hovkonditorn.blogspot.nl/2014/05/vegan-no-bake-banoffee-pie.html
    och raw cheesecakes, http://hovkonditorn.blogspot.nl/2014/05/raw-raspberry-cheesecakes-with-crumbs.html

    Kram!

    SvaraRadera
  2. Kul med lite nya och spännande inslag inom matvärlden, som det här med raw matlagning och bakning. Jag har inte testat att göra något än men har sett några recept som jag blir sugen på att testa, bla det här då jag är väldigt svag för hallon och lakrits. Ha en fortsatt fin sommar! /Anna J

    SvaraRadera
  3. Jag är ingen expert på raw och har aldrig lagat det själv men jag vet att Linda (på Livsaptit) sitter inne med några finfina recept för hon har bjudit på lite olika raw-bakverk när vi har haft MBT!

    SvaraRadera
  4. Detta recept tycker jag ser underbart härligt och intressant ut! Jag måste testa på något liknande!

    SvaraRadera
  5. Å vad gott och somrigt det ser ut! Såg ett liknande recept för ett tag sedan med "fröbotten" så det blev som cheesecake.. kan säkert vara gott det med :)

    SvaraRadera
  6. Provade att göra en skiktad pannacotta och ändrade bär till banan för att få en neutral vaniljsmak. Blev riktigt bra. Lite citronskal i också. Det övre lagret blir blåbär

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!