fredag 11 juli 2014

Frusen jordgubbstårta med vit chokladmousse och maräng.

Oh lalalala!
I dag bjuder vi er på en helt fantastisk frusen jordgubbmoussestårta med söta smarrigheter i som i alla fall fick Mårtenssons att utbrista i både ohh och lala. Glasstårta kan man ju så klart också säga, men då med risk för att låta som en kvarleva från 70-talet tydligen och det vill vi ju inte:) Hur som haver så var det ju inte vilket decennium vi härstammar från som skulle dryftas, det var ju den här söta frestelsen vi skulle ta tag i. Detta är alltså tårtan som vi bjöds på hemma hos familjen Persson på midsommarafton (ja vi vet, vi är lite efter vår tid, men bättre sent än aldrig!), en sötbomb som satt fint till en stark kopp kaffe efter lekar och 3-kamp.


Denna sötbomb är lite liknande ett Kinderägg på så vis att den innehåller 3 önskningar på en och samma gång i en och samma form, kan det bli så mycket bättre än det?! I botten hittar du ett laget maräng, antingen bakar du din egen marängbotten eller så tar du den enkla vägen och köper en färdig. På marängbottnen ligger det ett lager vit chokladmousse som följs av ett lager jordgubbsmousse, några fina jordgubbsbitar och myntablad avslutar det hela. Kanske något för helgens förlustelser?

Jordgubbsglasstårta med vit chokladmousse och maräng 8-10 bitar
1 bit färdigköpt marängbotten (eller så bakar du din egen) som du lägger i botten av en springform, 26 cm i diameter, eller gör som Anneli och lägg marängen i en sockerkaksform.
Vit chokladmousse
150 g vit choklad
½ msk smör
2 äggulor
2½ dl vispgrädde
Smält chokladen och smöret över ett vattenbad, ta från värmen och rör sedan ner en äggula i taget.
Vispa grädden och vänd ner lite av det i chokladröran, rör om och vänd sedan ner resten.
Häll moussen på marängen i formen och skaka försiktigt så den rinner ner runt botten.
Ställ i frysen 30-60 minuter så att moussen stelnar.
Jordgubbsmousse
1 liter jordgubbar
4 gelatinblad
3/4 dl vatten
1 dl socker
2½ dl vispgrädde
Rensa och skölj gubbarna och mixa till en puré.
Blötlägg gelatinet i lite kallt vatten i 5 minuter.
Koka upp vatten (3/4 dl) och socker, dra det från värmen. Kramar ur gelatinbladen och låt dom smälta i sockervattnet. Låt vattnet svalan och blanda sedan med jordgubbspurén, rör om ordentligt.
Vispa grädden och rör ner i jordgubbspurén.
Häll moussen ovanpå den vita chokladmoussen, täck över tårtan och frys den minst 4 timmar.
Garnera med:
jordgubbar
hyvlad vit choklad
mynta
Låt tårtan stå i rumstemperatur en stund innan den ska serveras och garnera den på valfritt sätt.

Behöver vi säga att herr Mårtensson, som inte rört en endaste sötsak på de senaste 6 månaderna, fick sig en smärre sockerchock efter en bit av denna tårtan? Snacka om sockerrusch och vissa svårigheter med att falla i sömn när vi väl hamnade i sänghalmen...
Men med tanke på hur god tårtan var så var den faktiskt helt klart värt en sömnrubbning:)


Från en jordgubbe till en annan. Detta är årets rekord i det Mårtenssonska köket vad gäller storlek på gubbar, hela 5½ cm i diameter mätte den! När vi hittade den i kartongen så var vi faktiskt bara tvungna att mäta den, nu kan man ju fundera på vad grannarna balkongen mitt emot tänkte när de såg oss med tumstock, jordgubbe och kamera i högsta hugg ute på balkongen...

Vi hoppas att ni får en riktigt skön, solig och somrig helg. Att maten ni äter smakar gott och mättar er hunger, att drycken ni dricker svalkar och släcker er törst.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

12 kommentarer:

  1. Vilken fin kreation och säkert god. Önskar er också en fin helg, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var både fin och god,
      tackar vi hoppas du fick detsamma. Kramar

      Radera
  2. Mums! Den ser galet god ut.
    Hoppas att ni får en härlig dag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var verkligen mumsig!
      Tackar hoppas du också har det fint,
      kramar

      Radera
  3. Åh, så gott med sådan tårta! Mums!
    Jag ska hämta 10 liter krav-märkta jordgubbar imorgon! :)
    Ha en toppen helg!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott och smaskigt Lana. 10 liter är minsann inte illa, vad ska det bli av alla dom tro?
      Tackar, hoppas du har haft det bra också,
      kramar

      Radera
  4. Vilken tårta! Helt i min smak. Imponerande att hålla sig borta från sötsaker så länge!!! Kan tänka mig att det blev en sockerchock.
    Vilken gubbe! När vi köpte gubbar i skåne tyckte jag de var stora men inte sååååå stora! Hoppas den inte bara var ihålig, som de lätt blir tycker jag...

    SvaraRadera
    Svar
    1. JAjamensan, den var finfin och absolut värd en sockerchock:)
      VI trodde också att gubben skulle vara så där ihålig som de stora gärna är men icke, den var helt fylld. Fast den smakade faktiskt inte så himla mycket, kan säkert ha med storleken att göra.

      Radera
  5. Heja Håkan! Bra med sockeravgiftning, så får man lite perspektiv på det där och lär sig välja sina stunder, om inte annat

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, ja man är allt lite stolt! Och man märker hur sött allt smakar plötsligt som man inte lagt märke till tidigare, tänk så mycket socker man har satt i sig under åren...

      Radera
  6. Haha, de där grannarna undrar säkert ;) Ja, våra är också undrande även om vi har en grön lummig häck så har vi något hundra meter bort ett hus på några våningar... och de kikar titt som tätt mot vår trädgård och mitt fotande... de tror nog det är en tossig tjej det där!

    Den här glasstårtan alltså mmmm gottigt!

    SvaraRadera
  7. He he gjorde en freudiansk läsning och såg ordet 3-kant. Lite väl magstarkt även för en midsommarafton kanske? haha.

    Över till väsentligheterna: MUMS! Vilken underbar tårta.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails