tisdag 22 juli 2014

Äggmuffins eller äggkokotter.

Lata sommardagar, lata långsittarfrukostar och lata sommarkvällar, ja det är en alldeles utmärkt passande beskrivning som säkert stämmer in i många kök just nu. I värme som den vi upplever just nu i landet är det förmodligen inte så mycket matlagning och bakning som sker runt om i köken, misstänker vi. Vi är inte sämre vi, gårdagens middag blev en kall nudelsallad och grillad lax och på söndagstallrikarna låg det så kallad mixed grill, gott och passande när det blir "hitt i hittan"!
Dagens frukosttips kräver dock en stunds ugnsvärme, men resultatet blir så mättande och gott att vi står ut med den temperaturökningen i köket.


Äggmuffins, ägg i form, oeufs en cocotte eller äggkokotter - kärt barn har många namn och ni får kalla dom vad ni vill, i vårt kök går dom under namnet äggmuffins. Utom när Håkan får för sej att han har fransk blod rinnande i ådrorna, då går dom under sitt franska namn:)
Det hela är inte så avancerat som det kanske låter, det enda som behövs är ugnsfasta formar, antingen portionsformar eller muffinsplåt, en ugn, ägg och lite andra godsaker att ha i. Vi har tidigare skrivit om en variant av äggen och dom kan ni läsa om här, dagens upplaga bjuder även på både skinka och tomat tillsamman med ägget. Dom passar lika bra på frukostbordet som dom gör till brunch eller mellanmål:

Äggmuffins eller bacon och ägg-allt i ett
1 skiva rökt skinka per muffins
1 ägg per muffins
1 klick (ca 1 msk) crème fraiche per muffins
1 skiva tomat
smaksättare t.ex hackad dill eller cayennepeppar
lite olja till formen
Börja med att pensla lite olja i hålen i en muffinsform.
Tryck ner en skiva skinka i hålet, klicka i crème fraichen, lägg på tomatskivan och knäck ner ägget.
Ställ in muffinsformen mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter, tiden beror på hur du vill ha ditt ägg - genomkokt eller lite rinnig gula. Vill du ha ett helt fast ägg så låter du formen stå inne tills det är helt klart, ca 15 minuter. 

Innan ugnsbesöket. 

I kväll flyttar vi ut det Mårtenssonska köket i naturen, stålhingstarna ska sadlas, picknickkorgen är packad och dryckerna ligger på kylning. Vi ska möta upp den ursprungliga Mårtenssonska familjen i skogen som ligger mitt emellan oss för korvgrillning och lite trevligt middagssamkväm. Det kan hända att det kommer en och annan uppdatering under kvällen både här och där, så är ni nyfikna på hur det artar sej så är ni mer än välkomna att hålla koll på oss!

Vi önskar er en trevlig tisdagskväll,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

10 kommentarer:

  1. Jäklar va gott på ren svenska! Har sett lite olika varianter på det här men inte provat nån ännu. Måste ju bara! Ett sånt där man sparat men inte hunnit göra. Nu blev jag toksugen!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det gott, på svenska eller franska:) Klart du måste prova Lotta, kan tipsa om att det smakar gott till en bit gravad eller rökt lax.
      Kramarna

      Radera
  2. Hörni! På tal om något helt annat - jag och Callen ska på miniresa + konsert i Köpenhamn nästa vecka, sitter ni inne på några bra tips på ställen som vi absolut måste besöka?! KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh, så kul med Köpenhamnsresa - en av våra favoriter - och konsert! Vi ska fundera lite, men vi kan ju börja med att tipsa om Torvehallarna på Norreport, har ni inte varit på den Saluhallen så ska ni absolut ge er dit.
      Kolla här: http://martenssonskok.blogspot.se/2013/01/kopenhamn.html

      Vi återkommer med flera bra tips inom väldigt kort!
      Kramar på er

      Radera
  3. En sån här rackare till brunch i helgen, tänk va! Inte illa! :)

    SvaraRadera
  4. Av en händelse "trillade jag in" i er blogg! Och vad jag är glad för att jag gjorde det! Det finns så många goda recept och ni skriver så trevligt! Här kommer jag att kolla ofta!
    Hälsningar Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen till vårt kök, Karin, så kul att du lämnade ett avtryck - det blir vi så glada för.
      Så kul att du gillar det du hittar här, både recept och annat:) Är det någonting du efterlyser eller funderar över så tveka inte att hojta till, så ska vi göra vad vi kan.

      Välkommen åter,
      Mårtenssons

      Radera
    2. Tack, det låter trevligt!!!!
      Karin

      Radera
  5. Oj så fina och goda!! De måste jag bara prova en dag.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!