måndag 9 juni 2014

Pulled pork med lakritssmak.

Ojojoj, idag har det verkligen varit varmt eller, som vi brukar säga, hitt i hittan! Termometern visade hela 26 grader i skuggan på balkongen i eftermiddags, nästan så man kan tro att vi befinner oss vid Medelhavet istället för vid Östersjön. Hur har det varit hos er, lika hitt eller?
Helgen förflöt lugnt och fint för Mårtenssons, lördagen ägnades åt cykeltur och besök hemma i Köpingebro hos Håkans föräldrar, Mårtenssons dom med. Kameran fick följa med och det blev en del fotostop längs med vår cykelväg dit ut, resultaten hittar ni längre ner.

Under tiden som vi njöt av naturen från våra stålhingstar, Hero och Brunte, så lagade vår kock Crock till vår middag hemma i köket. Inte dumt alls, kan vi säga, att sitta hemma i Monika och Kjells trädgård och sippa på ett glas kallt rosévin i vetskap om att middagen var klar när vi kom hem igen:)
För er som inte vet vem Crock är så kan vi avslöja att det är vår CrockPot, en gryta som kopplas i vägguttaget, fylls med allehanda gotter (denna gången vildsvinskarré) för att sen på egen hand sköta matlagningen. Smidigt, inte sant, och finfint för heta sommardagar då man hellre befinner sig i Mårtenssons trädgård än i det Mårtenssonska köket.

På tallriken la vi svarta bönor, coleslaw, ugnsrostade sötpotatisar och rödbeta och underst våra glutenfria tortillabröd
Tro nu inte att ni måste ha en Crock pot i ert kök för att få njuta av lakritsgrisen, 
det funkar hur bra som helst i en vanlig ugn också! 

Pulled pork med smak av lakrits
500 g vildsvinskarré eller fläskkarré
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2 röda lökar i klyftor
3-4 tomater
1 morot i slantar
Lakritsröra
1 dl vodka
2 msk lakritspulver
½ dl ketchup
½ msk salt
1 msk rårörsocker
Klappa in köttbiten med örterna.
Lägg grönsakerna i botten på din crock pot och placera köttbiten ovanpå.
Blanda ihop lakritsröran och häll över köttet.
Ställ in termostaten på låg värme, timern på 8 timmar och sätt igång pottan.
Naturligtvis funkar receptet även utan crockpotten, då följer ni instruktionerna som ni hittar i detta inlägget.
När köttet är klart så drar ni sönder det i små, små bitar med hjälp av gafflar och blandar runt det med såsen i grytan.

Coleslaw
½ litet vitkålshuvud
1 morot
1 grönt syrligt äpple av typen Granny Smith
1 tsk torkad körvel
Dressing
1 dl vispgrädde
4 msk citronsaft
1 tsk socker
1 msk fint rivet citronskal
salt och svartpeppar
Strimla vitkålen, riv moroten grovt och skär äpplet i tunna klyftor.
Blanda samman grönsaker, äpple och körvel i en skål.
Rör försiktigt samman alla ingredienserna till dressingen med en gaffel och häll över salladen.
Blanda runt och låt stå kallt innan serveringen.

Konstutställning mitt i skogen! 

 Låååångt att cykla, mitt ute på vischan i den skånska obygden! 

Vi väntade länge på att kossorna skulle resa sej upp och komma fram, men icke! 
Det var väl för varmt för dom och den ende som stod var mer intresserad av mat än av oss. 

Håkan inspekterar ägor och växtlighet hemma i barndomshemmet.


Trädgården i sommarskrud. 

Beviset för att man inte alls behöver stryka för att det ska vara fint!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

13 kommentarer:

  1. Det var verkligen lakrits som gav smaken med, jag väntade mig anis eller något sådant här :) Men icke! Fräsigt! Pulled pork var längesen nu. Ett par rundturer på stålhingstarna har vi också varit på senaste veckan, sedan vi köpte cyklar :) Det är härligt, finns knappt något mer somrigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, nej det är lakritspulvret, denna fantastiska uppfinning:)
      Visst är det härligt att susa fram på hingstarna, speciellt sommardagar med medvind!

      Radera
  2. Vilka fina bilder ni bjuder på. Och spännande mat förståss. Jag ska tipsa min systerdotter med sambo om det här receptet för de båda älskar pulled pork och lakrits i alla möjliga varianter. Ha en fin vecka i värmen, för den lär fortsätta har jag sett. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vi blir alltid lika glada av dina komplimanger Anna! Tipsa på du, kul om våra tips och idéer kan komma till användning.
      Vi håller tummarna för att detta härliga solväder får fortsätta,
      kramar till dej

      Radera
  3. Lakritsröran låter spännande. Att cykla är verkligen trevligt, man tar sig snabbt fram och man ser så mycket på vägen. I Amsterdam har vi också haft riktigt varmt och det fina vädret tycks fortsätta. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners, kan kanske funka att förvandla rätten till det vegetariska hållet också?
      Vi hoppas verkligen att vädret får hänga kvar, alla blir så glada och pigga:)
      Kramar

      Radera
  4. Wow, vad härligt det ser ut! Och visst är det sommar nu för fullt! Bara att njuta innan det går tillbaka igen vilket man kan vara säker på :-) Lakritsgris provar jag gärna. Alldeles för länge sedan nu som jag gjorde pulled pork!

    Fortsätt njuta!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att höra Lotta!
      Ja, det om nåt är väl något vi kan vara säkra på, att det går på andra hållet igen...:)
      Vi ska göra vad vi kan,
      kramarna till dej

      Radera
  5. Älskar er kreativitet! Superspännande med lakrits till pulled porken. Det ska jag lägga på minnet!

    SvaraRadera
  6. Här kör vi draget lamm istället men till det funkar nog inte lakrits så bra. Tror jag. Annars är lakrits fint till det mesta tycker jag. I Berlin var det "hitt" så att det räckte. 33 grader som mest och igår var det tydligen 36, men då hade vi bara 25 här i Göteborg. Rena höstvädret i jämförelse...
    Kramar till er båda!

    SvaraRadera
  7. Så spännande med lakrits i... :) Kram på er!

    SvaraRadera
  8. Åh... Detta måste jag testa! Jag älskar pulled pork och med lakritssmak låter det ju ännu godare!
    Ja, vilket väder det har varit. Vi hade regn igår, men idag är det lika soligt och hett igen. Jag kan knappt bärja mig tills det blir semester.

    SvaraRadera
  9. Vilka härliga bilder, spännande med lakritsmak , har fläskkarré i frysen, måste ta och göra lite pulled pork på den

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!