måndag 2 juni 2014

Mat hos Familjen och vännerna i Göteborg!

Då har vi valt och vrakat bland våra bilder från vår weekendtrip till storstaden Göteborg och ska försöka oss på att få till ett litet inlägg, förhoppningsvis inte för långt och sömngivande:) Vissa foto är tagna med vår mobiltelefon, så om kvalitén är lite si och så är det vår förklaring och vi hoppas ni har överseende.

Först ut är vårt besök på Restaurang Familjen, en restaurang som vi läst om på flera olika håll och som länge lockat oss till ett besök, nu äntligen fick vi till det! På torsdagskvällen styrde vi våra steg till Arkivgatan, en promenad på ca 15 minuter från Scandic Europa där vi bodde, och det är något vi hoppas få göra fler gånger - jisses så nöjda vi blev. Portionerna var rikliga och smakrika utan att det på något vis blev för överambitiöst eller rörigt, personalen var supertrevliga och oerhört tillmötesgående och drinklistan... vojne vojne!
Vi valde att avnjuta deras två sammansatta menyer, något vi faktiskt inte gör så väldigt ofta när vi är på restaurang, men eftersom familjens menyer föll oss i smaken rakt igenom så var det bara att slå till! 
Håkan valde "Kvällsmat" och på hans tallrikar låg detta:

Sparrissoppa med bräckt oxbringa        Bakad rullad på fläsksida              Knäckig äpplekaka
                                                   
Ankis valde att prova "Meny Familjen" och hennes tallrikar fylldes av detta:
Löjrom från Vänern                        Ugnsbakad kolja                   Rabarb med granskottssorbet

Till båda menyerna beställde vi deras färdiga vinpaket och det gjorde vi helt rätt i, så bra sammansatta smaker och passade inte ett så kunde man få välja ett annat, service indeed!

En av anledningarna till vår resa var att träffa Erika och hennes J som vi lärt känna genom vårt kök och som i somras gjorde ett besök hos oss. Dessa goa människor spenderade vi fredag och lördag med, hur trevligt som helst hade vi. Fredagen bjöd på utflykt och vi styrde kosan till  Gunnebo slott för att titta på den härliga naturen, fika och shoppa lite grann.

Solen sken och vi med den! 

Fikan på caféet passade oss riktigt bra, en gluten- och laktosfri chokladmuffins som var härligt kladdig och kletig och smakade som en dröm, på en tallrik råkade det även hamna en kardemummaskorpa.
Muggarna ville fru M gärna ha med sig hem, men herr M hejdade henne och påminde om den plats i skåpen som det inte finns alltför mycket av...

Vissa plantor och odlingar gjorde oss fundersamma, 
väldigt synd att det inte fanns skyltar som kunde skingra tankemolnen! 

Efter slottsbesöket begav vi oss hem till E&J, fast en liten mellanlandning gjordes först i en väldigt trevlig affär vid namn Ostbutiken i Mölndal. En mellanlandning som resulterade i några matinköp för vår del, bland annat en bacon-marmelad som smakade ypperligt och som kommer att ätas med sked så god den var! Väl hemma i radhuset fick vi hälsa på ytterligare en familjemedlem som lystrar till namnet Goliat, en fransk bulldogg som mest av allt påminde oss om en liten farbror. Han var mäkta stolt ägare till ett märgben och väldigt förtjust i gäster och fester, något som tydligen märktes dagen efter:) 



På altanen bjöds vi bubbel och småplock, vi kämpade länge och väl med att komma på hur vi skulle kunna smuggla med oss glasen som bubblorna serverades ur utan att värdparet märkte det. Och nej, vi lyckades tyvärr inte! 

Till bubblet provsmakade vi även lakritschips som vi fick från Ostaffären och hur attans konstigt det än låter så gillades chipsen av oss alla fyra. Det var en smak som var väldigt svår att beskriva, det smakade först lakrits, sen potatischips och sen lakrits igen, allt på ett mjukt sätt... svårt som sagt!

Tallrikarna som dukades fram gav ju en liten hint om vart middagen hade hämtats från. 
Även dessa gjorde vi ett tappert försök att lägga beslag på, men även det misslyckades! 

Frun i huset rökte räkor i deras röklåda och de slog de rökta räkor vi tidigare smakat med hästlängder. Vi kommer absolut att lägga räkor i vår röklåda, så enkelt och så gott att det gav mersmak av stora mått! 
Focaccia, olika sorters såser, en frisk och fruktig sallad och laxrullar gjorde måltiden komplett och om än, ännu godare! För recept så skickar vi er vidare till Erikas sida
  
Lördagen ägnades åt shopping i olika specialbutiker runt om i Göteborgs centrum och en del av det vi hade med oss hem har ni redan sett i detta inlägget. Inköp gjordes bland annat i "The English Shop", "Extreme food" och så en affär som snabbt blev fru M.s favorit, 17 kvadratmeter lakrits. Är ni lika lakritstossiga som Anki så ska ni absolut göra ett besök där när ni är i Göteborg, så många fina fynd att göra. Till Ankis stora förtjusning så såldes det en sedan länge saknad Polkagrisstång vid namn Comando pig, snabbt köpte vi på oss tre stycken och fick ett löfte av Erika att köpa och skicka fler när saknaden blir för stor:) 

Svårslagen godisglädje!

Kvällen avslutades med ett kärt återseende när vi åt på restaurangen "Hello Monkey". Tyvärr har vi inte en endaste bild att bjuda er på därifrån, ljuset var helt enkelt alldeles för dåligt för att bilderna skulle bli bra. Tro oss, vi gjorde ett tappert försök! Efter en sängfösare på Hotell Avalon så tog vi farväl av våra fina vänner för att bege oss till hotellet och packa, en inte alltför enkel uppgift om man säger så...

Kommentarer överflödiga:)

En tågresa senare och så var vi hemma i stan igen, fyllda av mat, minnen och matminnen!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

15 kommentarer:

  1. Wow, vilken helg! Lite lätt avis är jag, eller mängder avis menar jag...

    Pöss

    SvaraRadera
  2. Vi lyckades inte hitta lakritsaffären, Stortrollet o jag. När jag kollar kartan fattar jag inte hur vi kunde missa den, men... Det regnade just då, jag skyller på det. Extreme foods har jag lyckats missa varenda gång, trots att det verkar vara inom gångavstånd från SFbok och alltså borde kunna besökas enkelt. Får ta med Lilltrollet dit på nästa resa. Om jag får loss henne ur SFBokhandeln vill säga... :)
    Det var rasande trevligt att springa på er iallafall! Jag hoppas verkligen det kan bli fler gånger.
    *kram* /Trollmamma

    SvaraRadera
  3. Hurra! Vad kul att ni lyckades pricka in så många bra saker, både Gunnebo och Familjen är ju mina favoritställen. KRAM!

    SvaraRadera
  4. Vilken härlig helg ni hade i vår stad. Den verkar ha bjudit på mycket gott. Den där lakritsbutiken hat jag inte lyckats ta mig till ännu då jag sällan är på den sidan av stan. Men snart får det bli ett besök. Bra val av restauranger!

    SvaraRadera
  5. Vilken fin helgni haft tillsammans med goda vänner. Lakritschipsen låter verkligen spännande och jag hade också varit lycklig i lakritsaffären. Kram!

    SvaraRadera
  6. Vilken härlig weekend! Göteborg ftw! :) Kram kram

    SvaraRadera
  7. Vilken trevlig helg ni har haft! Göteborg är en mysig stad! :)
    Restaurang Familjen - är det inte där, som Louise jobbar? Hon som vann Mästerkocken första året. Anki - du har väl inte missat Lakritsaffären på Kullagatan i Helsingborg? ;) Där finns mycket gott!

    SvaraRadera
  8. Vilken härlig helg ni haft! Ibland blir man nästan häpen när man inser vad mycket godsaker man hinner stoppa i sig under en helg. Njut livet!!

    SvaraRadera
  9. Vilken härlig helg ni haft! Ibland blir man nästan häpen när man inser vad mycket godsaker man hinner stoppa i sig under en helg. Njut livet!!

    SvaraRadera
  10. MEN så trevligt ni har haft! God mat, gullig vovve, finfika (de där kopparna hade jag också velat sno!) trevlig shopping, trevligt sällskap.... härligt! Kram på er!

    SvaraRadera
  11. Vilken mysig week-end! Förstår att ni är både mätta och nöjda! Kram!

    SvaraRadera
  12. VILKEN UNDERBAR WEEKEND gahhhhh ser så härligt ut. Riktigt lyser vänskap om er : )) kram Sofia

    SvaraRadera
  13. Åh... Bara en massa trevligt! Mängder med god mat, trevligt sällskap och härliga utflykter.

    SvaraRadera
  14. Mums så goda räkorna lät :)

    SvaraRadera
  15. Ni lyckades verkligen pricka in mina 3 favoritställen :) Familjen, Gunnebo och våran gulliga lilla Ostbutik som jag skulle handla i varje dag om jag bara hade råd :) Förstår att ni är nöjda med eran gbg-helg!

    Kramar till er!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!