onsdag 18 juni 2014

Fläderpannacotta med lime och myntamarinerade jordgubbar.

Ett litet sista minuten desserttips inför stundande mathelg erbjuder vi i Mårtenssonska köket denna onsdag. Så klart behöver det inte vara midsommar i antågande för att ni ska ha glädje av detta tipset - desserten smakar lika ljuvligt god oavsett veckodag, det lovar vi er. Vi serverade denna pannacottan i lördags när vi hade Håkans bröder och en sambo på besök och det gick hur bra som helst! De stämde alla glatt upp i lovsången över efterrätten och melodin ville nästan aldrig klinga ut:)
Flädersmaken är precis så där lagom, den smakas absolut men tar inte över och är inte sötsliskig på något vis! De marinerade jordgubbarna som ligger ovanpå lyfte verkligen smakerna flera snäpp, brytningen mellan den lite sötare fläder- och jordgubbssmaken och den friska smaken av mynta och lime var (om vi får säga det själva) helt perfekt!


Tänk på att om du gör efterrätten dagen innan, vilket går kanoners bra att göra, så täck formarna med ett bakplåtspapper så undviker du risken att det ska bli en tråkig hinna på pannacottan som det kan bli om den får stå för länge.  De marinerade jordgubbarna har säkert flera användningsområden, varför inte ha dom till glass, till en chokladkaka eller till en crème brûlee?

Fläderpannacotta med marinerade jordgubbar   4 port
5 dl vispgrädde
2½ dl koncentrerad fläderblomssaft
1 vaniljstång
4 gelatinblad
2 msk honung
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Häll grädde, vaniljstång, frö och honung i en gryta, blanda och låt det koka upp.
Dra den heta grädden från plattan och låt det stå och dra med lock på i 10-15 minuter.
Lägg gelatinbladen i blöt under tiden i kallt vatten i 5 minuter.
Ta upp gelatinbladen, krama ur dom och låt dom smälta, ett och ett, i den varma grädden och rör om under tiden.
Ta upp vaniljstången och häll ner saften i grädden, slå upp pannacottan i portionsglas (till den storleken som du ser på bilden som vi hade så räckte det till 5 glas).
Ställ pannacottan i kylen minst 4 timmar innan serveringen.
Lägg de marinerade jordgubbarna på pannacottan och låt dig väl smaka!

Marinerade jordgubbar
ca ½ liter jordgubbar
1 msk råsocker
ca 20 myntablad
1 limefrukt, skal från halva och saft från nästan hela
Dela gubbarna i mindre bitar och lägg i en skål tillsammans med rivet limeskal.
Hacka myntabladen och lägg i en skål, häll på råsocker, pressa över limejuice och muddla bladen så smaken kommer fram riktigt.
Häll lime- och myntaröran över gubbarna och blanda om försiktigt.
Låt gubbarna stå kallt tills serveringen.

Även ikväll kommer det att sitta en gäst vid vårt matbord, Anki har nämligen bjudit hit sin älskade syrrason Freddy på lite goda biffar, sötpotatispommes (vår senaste last i livet!) och annat smått och gott. Han ska dessutom få sig en lektion av Håkan i att blanda till egen hemmagjord besk, som sedan ska bjudas på en långväga midsommargäst. En vän från Serbien ska nämligen komma till Freddy och se hur midsommar firas i Skåneland och vad är väl med skånskt i drickaväg om inte den beska snapsen? Så klart kommer vännen också att bjudas sill och annat smått och gott, Freddy är en hejare på mat - han med:)

Och nu, om ni inte hälsar på oss på midsommarafton så ber vi att få önska er alla en fantastiskt fin midsommarhelg! Massa gott på tallrikar och i glas och ett trevligt sällskap därtill, hoppas vi att ni får.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

16 kommentarer:

  1. Men gud, så smarrigt!! Somrigt var ordet!

    SvaraRadera
  2. Det där låter gott rakt igenom, tycker jag! Fläder, gräddig pannacotta, söta gubbar och den där myntan... Mm, låter som en höjdare! Och sötpotatispommes är ju jäkligt gott det också, förstår att ni är hooked :) Ha en mysig och trevlig midsommar om vi inte höra förr. Kram kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra det, alltid lika trevligt när det vi skriver stämmer överens med det ni läser:) Visst är de där söta potatisarna goda, vi är helt fast!
      Kramar

      Radera
  3. Pannacotta som är så gott och fläder lika så, det kan ju inte bli annat än en fullträff!

    Trevlig midsommar på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt i prick, absolut!
      Tackar, hoppas du haft detsamma.

      Radera
  4. Svar
    1. Tackar, låter mycket bra det!
      Kramar

      Radera
  5. Käraste goaste ni! Mellan hostanfallen tittar jag in för att önska er en glad midsommar. Ha det fint så hörs vi snart igen!!!! Puss från oss båda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hoppas verkligen att din hosta har försvunnit eller i alla fall gett med sig lite! Här är det frugan som brockar och låter som en kratta, men än så länge ingen dundervariant som du haft (peppar, peppar!).
      Hörs gör vi, kramar till er båda!

      Radera
  6. Håhåjaja! Hur gott lät inte det där då! Min midsommartårta ligger redan färdig i frysen, men tackochlov finns det ju massor av festartillfällen kvar i sommar. Och då blir det pannacotta, lita på det! Ha en underbar midsommarhelg Anki och Håkan! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smidigt att ha tårtan färdig, skönt med så mycket förberett som det bara går.
      Vi tackar så mycket för hälsningen, hoppas du också haft det riktigt bra,
      kramar

      Radera
  7. Å va gott allt såg ut!
    Vilken fin blogg ni har!
    Jag är en norrlänning som älskar laga mat och baka.
    Har en liten blogg, som ni är hjärtligt välkomna att kika in till/ ja ni får jättegärna följa!
    Jag lagar ofta av mat som är från Norrland.
    Vi fiskar aborre, röding lax och ibland även gädda själva. Plockar olika bär och kantareller . Har släktingar som jagar älg och även släkt dom har renar. Bor i Kalix då Kalix löjrom är en råvara som vi lätt( och ganska billigt) kan få tag på!
    så gör gärna ett besök på www.ericasmeny.blogg.se finns även på fb ericasmeny och på instagram ericagh66.
    Ha en fin midsommar m mycke gott!
    Kram//Erica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så glad vi blir över din fina komplimang Erica! Vi ska absolut ta och kika in till dej, alltid kul med nya tips och fisk är vi ju tossiga i. Löjrom tackar vi inte nej till inte:)
      Kramar

      Radera
  8. Läckert:) Pannacotta är super eftersom man kan göra den i god tid innan kalaset!
    Hoppas ni hade en fin fin midsommar!
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det toppen med goda förberedelser!
      Tackar, vi hade det finfint, vi hoppas du hade detsamma,
      kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails