måndag 19 maj 2014

Morotspaj och fruktigt vatten

I påskas var vi hemma hos våra bästaste vänner Björkarna (de heter Björkenäs och går därför under smeknamnet björkarna - eller Björkemos men det är en annan historia) och satte i oss en hel massa god mat från buffén som de hade dukat upp. Vi vet sen tidigare att det bästa vi kan bidra till deras bufféer är två hungriga och tomma magar, man ska ju vara en god gäst och äta minst en portion av allt det goda som dukas upp. Och är det något dessa två kan så är det att duka upp godsaker som vi faller som käglor för, här och här kan ni se kräftskivevarianten och här ett annat påskbord. Ja att vi håller hårt i Björkarna förstår ni säkert:)


Årets buffébord kan vi tyvärr inte visa er för tusan så dålig den bilden blev, men vi lyckades få till en hyfsad bild på en av rätterna som vi njöt av och som vi absolut vill skicka vidare till er. Det är en morotspaj som har en härlig färg av både morötterna och gurkmejan som är i fyllningen, den smakar härligt mustigt och får en fin sälta av fetaosten som tärnas ner.
Pajen funkar finfint som huvudrollsinnehavare när det ska ätas vegetariskt, och att ge den en biroll på sommarens grillkvällar går helt säkert också bra. Att den gör sig bra på en buffé det kan vi intyga, frun tog tre portioner och herrn klämde två.

Morotspaj
Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk iskallt vatten
Blanda ihop snabbt till en jämn deg.
Smörj en pajform med löstagbar botten, så kallad springform, 23 cm i diameter.
Tryck ut pajdegen i formen och ställ i frysen.

Fyllning
5 stora morötter, tunt strimlade
½ dl olivolja
1 krm gurkmeja
salt och peppar
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 dl hackad persilja
½ dl rostade solroskärnor
150 g fetaost, tärnad
1 dl crème fraiche
Stek morötterna i oljan, krydda med gurkmeja, salt och peppar.
Blanda samman morötterna med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Fördela fyllningen i pajskalet och grädda pajen mitt i ugnen på 175 grader i ca 35 minuter.
Låt pajen svalna innan du hugger in på den.
Passar lika perfekt till det grillade och på en buffé, som det gör som ensamrätt!

På bordet stod det en kanna med vatten som fått både härlig smak och tjusigt utseende
 av hallon, gurka och citroner. 

Lika mycket som vi jublade över påskbuffén, lika mycket svor vi i vårt kök igår... Ni som hängt med oss ett tag minns kanske att vår kyl och frys lämnade in för nästan två år sedan och att vi, efter att ha försökt leva med vår gamla variant som tillhör lägenheten, gav upp och köpte hem nya skåp. Vi har verkligen varit så nöjda och glada över vårt köp, i alla fall ända fram till i går då frysen inte längre ville vara med! Hela 1 år och tio månader höll alltså apparaten av märket Whirlpool, grrrrr, gissa om vi svor! Och som grädde på moset så får vi tydligen betala en eventuell reparation själva eftersom garantin gått ut, jubel i busken och vågen på det:)

Som tur är står den gamla kylen/frysen kvar, så det var bara att dra igång den på vinden med en förlängningssladd som är väl värd sitt namn och lasta upp det frysta dit. Så vi väljer att se det från den ljusa sidan, nu får vi ju en extra dos vardagsmotion när det ska lagas mat:)
Inget ont utan att det har något gott med sig...

Nej minsann, nu ska vi inte beklaga oss längre, vi är ju ändå tacksamma för att den gamla frysen fortfarande hänger med och att ingen mat förstördes, dessutom har vi ju ett kök att laga mat i! Där har det idag kockats veckans vegetariska middag, vi dukar upp en vegetarisk lasagne och håller tummarna för att den smakar plåster på såren:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

14 kommentarer:

  1. Men åååå så dumt med frysen! Jag är inne på min tredje här, på 25 år. Man tycker väl att tio år kunde vara ok, men mindre än två! Grrrrrr. Lägg sen vissna rosor på det.

    Vi har lite halv Ågren över vad vi ska våga bjuda er gourmeter på, men det blir iaf inte djungelkyckling. Nä, bättre opp. Vi får hoppas att de rökta räkorna får er att glömma eventuella andra fadäser, hihi! Kram (och vi längtar åsså)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur, hur dumt får det bli egentligen? Den förra höll dessutom inte längre än lite mer än 5 år...
      Äsch, tänk inte på det, vi äter det mesta så länge det är lagat med kärlek och det är vi ju säkra på att det är, djungelkyckling eller inte:)
      Kramar på er

      Radera
  2. Paj gillas! Men tusan med frysen. Tur i oturen med backup. Tråkigt att behöva slä ga ev.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här då, paj absolut, pajig frys nej tack!

      Radera
  3. Pajen faller mig i smaken och vatten med bär och grönsaker är väldigt fräscht. Synd med frysen. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det fräschar verkligen upp vattnet med bär och grönsaker i. Ser vårligt och friskt ut. Synd bara frysen inte är lika frisk...
      Kramar

      Radera
  4. Det värsta med sådana saker är att de alltid lyckas gå sönder strax efter att garantin gått ut... Visst blir man galen?! Tänk att den gamla har orkat med så länge ändå, att två nya har hunnit passera innan han ger upp. Men längre garanti än 1 år brukar man väl ha? Reklamationsrätt har man väl i alla fall i 2-3 år någonting... Försöka går ju alltid :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men eller hur?! Man börjar ju misstänka att dagens artiklar inte är lika hållbara, att de tillverkas för att inte hålla länge. Fast knappats två år är väl lite att ta i... Nej, garantin är 1 år, om man inte köper till extra eller företaget har någon extradrive. Reklamationsrätt finns, men när det är över 6 månader så är det kunden som ska bevisa att det är ett tillverkningsfel och det är näst intill omöjligt som det är nu:(
      Men som tur är så har vi hemförsäkring och den går in och ta kostnader över självrisken har vi fått veta nu, tack och lov. En reparatör ska kolla och sen får vi se om den är värd att laga eller om en ny ska köpas. Så det löser sig på ett eller annat sätt.

      Radera
  5. Goda pajrecept kan man aldrig få för många av. *sparar ner* Gott med fetaost i, det förgyller den mesta maten.

    Otur med frysen och så typiskt att garantin gått ut. Tur då att ni hade en reservfrys och härlig inställning att ni numera får lite extra motion då den står på vinden. Positivt tänkande är alltid bra. :-)

    Kram, Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, Anna, spara på du bara och så hopas vi att du kommer att tycka den är god.

      Visst är det typiskt, ska det gå åt pipsvängen så ska det göra det rejält:) Och positiva tankar är väldigt mycket trevligare att tänka.

      Kramar till dej

      Radera
  6. Ah men fy fasen vad störigt! Att den inte ens kan hålla i två år! Baah, får krupp.
    Men pajen var desto gladare läsning! Morötter är bra till mycket - och feta, mumsmums.

    Och lasagne är ju bra comfort food, så vi får hoppas det hjälpte!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst, det är så att vi river det lilla hår vi har kvar på hövvet:) Men det verkar som det finns ett ljus i tunnel, peppar peppar ta i trä!
      Lasagnen gjorde absolut sitt, mycket trösterik mat indeed.

      Radera
  7. Pajen låter fantastiskt gott! Detta måste jag testa med några justeringar så det passar min lilla känsliga mage! ;)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är ju en mästare på att fixa och trixa så att det passar känsliga magar så det är säkert inga problem. Lycka till,
      kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!