torsdag 29 maj 2014

Mangopannacotta och hallonbollar, lika råa båda två!

Då var det efterrättsdags i det Mårtenssonska köket, inte varje dag det händer men ibland så plingar det till minsann! Receptet till denna dessert har vi fått av Carina, Ankis syrra, som i sin tur fått det på en rawfood-kurs som hon varit på i Malmö. Hon har snackat så sej hes om hur god den är och hur god alla som smakar den tycker att den är, så nu kände vi att det var lite upp till bevis för denna råa pannacotta. Receptet ringdes hit och redan vid uppläsningen i telefonen anade vi att den dels skulle falla oss väl i smaken och att den dels skulle passa perfekt efter vår asiatisk inspirerade buffé vi bjussade på i lördags.

För oss är det helt nytt att både laga och äta något med etiketten "Raw food". Ja, så vida man inte räknar med råbiff och sashimi förstås... Men just det där med rawfood är ganska intressant, tycker vi båda, och efter att ha gjort denna premiärsmakning så kan vi garantera att det kommer att bli flera äventyr på den avdelningen i matvärlden!
På tallriken la vi även hallonbollar, faktiskt råa dom också när vi tänker efter lite extra. Dom är verkligen superenkla att fixa till och perfekta för att stilla det där sötsuget som kan sätta in ibland, vi har dom gärna på lut i frysen så att det bara är att plocka till en till kaffet när andan faller på. Det där med att blötlägga nötterna innan de används har vi fått veta är för att de ska bli ännu nyttigare, hur det funkar rent kemiskt har vi ingen aning om men det kanske någon läsare har koll på?

Både bollar och cotta skickar vi in till Söta Sakers månadstema "Smått och Gott"
Vi och våra matgäster stämmer in i Carinas lovsång för pannacottan, 
våga prova du också och se om du vill sjunga med i vår kör: 

Raw mangopannacotta   4 portioner
1 dl cashewnötter (gärna blötlagda i ca 4 timmar)
1 mogen mango i tärningar eller 2-3 dl tärnad fryst mango - tinad
½ dl kokosolja
2 msk honung
1 gnutta salt
½ citron, pressad saft
1 krm gurkmeja
Smält oljan, antingen i ett vattenbad eller så låter du burken stå framme i värmen så oljan smälter. (Vi satte vår burk på spisen under tiden ugnen var i gång, då smälte oljan)
Kör nötterna i en mixer så de finfördelas.
Tillsätt övriga ingredienser i mixern och mixa så det blir så slätt som möjligt, det gör inget om det blir några småbitar i - det är bara lite extra crunch:)
Slå smeten i 4 portionsglas och ställ in i kylen för att stelna.
Servera, gärna med en klick vispad grädde och lite hyvlad choklad på.

Hallonbullar 10-12 st
75 g hallon
1 dl cashewnötter
1 dl kokosflingor
hyvlad choklad eller kokos att rulla bullarna i
Kör alla ingredienser i en mixer.
Forma smeten till bullar och rulla dom i chokladen eller i kokos.
Låt bullarna ligga kallt en stund innan du serverar dom. Dom går utmärkt att förvara i frysen!

Nu är det så dags för långhelg att firas igen, inte alls ont någonstans gör det! Är det fler av er som håller ledigt? För vår del blir det lite äventyr på schemat, och det har vi sett fram mot ett bra tag nu och den startade finfint redan igår när herr M överraskade fru M med att ha tagit semester på måndag. Eftersom frun alltid håller ledigt då så blev det en överraskning som möttes av jubel och vågen, det är 5 lediga dagar tillsammans verkligen värt:)

Och nu, nu önskar vi er alla en fantastiskt härlig helg, massa gott i båda mage och själ hoppas vi att ni får!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

X

20 kommentarer:

  1. Ja, här är det också ledigt, skööönt! Den där pannacottan ser jättegod ut och för att inte tala om hallonbollarna, måste testas! Ha nu en skön långhelg :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det härligt med ledigheten. Kul att du gillade bollar och pannacotta, hoppas du gillar dom när du testar dom också:)
      Tack, hoppas du får detsamma.

      Radera
  2. Wow, de här gillar jag extra mycket :) Roligt att ni tyckte om raw desserter. Kram och ha en fin ledighet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Misstänkte vi nästan lite grann:) Ja, det var verkligen en glad överraskning som vi kommer att testa flera sorter av, vi har ju några godingar på lager från dej!
      Kramar till dej!

      Radera
  3. Vilka spännande recept. Hallonbollarna låter, precis som ni skriver, perfekt att ha i frysen och plocka fram när sötsuget blir för stort. Ha en härlig långhelg. Det har jag och ska så fortsätta ha. Idag har jag inte gjort så mycket men det är skönt det också. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, dom där bollarna har räddat oss många gånger nu:)
      Kramar!

      Radera
  4. Nu kan jag inte det där helt hundra med just nötter, men visst är det så att nötter innehåller hämmande ämnen (fytinsyra eller liknande) som skyddar växten i naturen men som gör att vi inte får i oss näringen i nötterna eftersom fytinsyran binder näringsämnena så hårt till sig att kroppen inte kan spjälka det. Vid blötläggningen så försvinner en del en fytinsyran eftersom man "lurar" nöten att den ska börja gro. Häll av blötläggningsvattnet bara :) Jag sparar det här receptet bums, råpannacotta bara måste jag ju prova. Tackar!

    Trevlig helg på er nu! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar för informationen, vi litar på dej och ska börja blötlägga våra nötter ni i fortsättningen!
      Hoppas det ska smaka,
      kramar

      Radera
  5. Ja, vi är lediga men får fasligt fint besök i helgen. Kram!

    SvaraRadera
  6. Sa ni MANGO? Ja, tack!

    SvaraRadera
  7. Mm..rawfood tilltalar mig mycket. Just det basala, vegetariska och näringsrika inslaget gillar jag. Men s är ju inte allt gott bara för det. Men de här recepten ser verkligen lovande ut. Gick igång extra mycket på hallonbullarna. Perfekt att ha i frysen! Det måste jag prova att göra. Trevlig Helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du gillar båda om du provar. Visst är det kul med nya spännande sorters mat och smaker.

      Radera
  8. Hallonbollarna såg fantastiska ut, och vilka många goda saker på er asiatiska buffé! Kan tänka mig att detta var en perfekt dessert till den!

    Ha en fin söndag! Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, ja desserten kändes precis lagom efter all mat:)
      Kramar

      Radera
  9. Svar
    1. Ja, det finns en hel del där som intresserar oss!

      Radera
  10. Det här låter riktigt gott, det måste provas! Jag har ofta någon form av "nyttiga bollar" på lut i frysen, det är lättare att hålla sig ifrån riktigt godis då :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det perfekt att ha lite nyttigare gotter på lut!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!