lördag 24 maj 2014

Kryddiga nötter som drinktilltugg

I dag har det varit fullt ös i det Mårtenssonska köket, det väntas nämligen middagsgäster i kväll så vi har kockat och fejat så det stått härliga till. Perfekt planerat om vi får säga det själv, med tanke på att solen tog en hastig tvärvändning och stack till andra trakter så gjorde det oss verkligen ingenting att tillbringa några timmar med något av det vi gillar bäst!
Vi tänker inte avslöja vad som kommer att ligga på mattallrikarna, vi vet nämligen att våra bordsgäster även är flitiga köksgäster så vi håller både dom och er på halster lite till. Drinktilltuggen tänkte vi däremot bjuda på redan nu, kanske passar dom fint som ett sistaminutentips denna lördag, om någon av er är lite småsugna på nåt hett eller örtigt att knapra på under tiden som lördagsmiddagen blir klar.

Två olika smaksättningar på rostade cashewnötter blir det, den ena fick vi att äta när vi var i Falkenberg på bloggträff och den andra har vi hämtat från fru Mårtenssons bibel när det kommer till plockmatsinspiration, "Systrarnas Eisenmans Mingelmat". Herr Mårtensson, som är den som hackat, rostat och blandat, meddelar att om man har lite svårt för riktigt het chilihetta så kan man byta ut cayennepepparn mot anchochilipulver istället för att få en lite mjukare hethet.


Rosmarinrostade cashewnötter
250 g cashewnötter
2 msk grovt hackad färsk rosmarin
1 msk rapsolja
½ msk flingsalt
Lägg nötterna på ett bakplåtspapper på en bakplåt och rosta dom mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. Glöm inte att röra om några gånger under tiden så de blir jämt rostade.
Rör samman olja, rosmarin och salt.
Blanda ihop de varma nötterna och rosmarinoljan.
Servera, antingen ljumna eller kalla.


Heta nötter
5 dl cashewnötter
½ dl socker
1½ tsk salt
1 tsk cayennepeppar
1 msk vatten
1 msk honung
1 tsk rapsolja
Lägg nötterna på ett bakplåtspapper på en bakplåt och rosta dom mitt i ugnen på 200 grader i 10 minuter. Rör om då och då så de blir jämt rostade.
Blanda socker, salt och cayennepeppar i en skål.
Koka upp vatten, honung och rapsolja i en gryta.
Rör ner de rostade nötterna i honungslagen och blanda sedan ner det i kryddorna i skålen.
Sprid ut nötterna på ett bakplåtspapper så de svalnar.

Så, då var våra sistaminutennydder på plats och vi hoppas att dom kan komma till användning. Nu återstår bara för dessa två svitta matlagare att fräscha till oss, pudra näsorna och ta på feststassen innan gästerna anländer.
Vi önskar er alla en fortsatt läcker lördag och en skön söndag!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

16 kommentarer:

  1. Låter mycket gott och gästerna blir säkert nöjda. Ha en fin kväll, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, de blev så nöjda så:)
      Kramar

      Radera
  2. Gahhhhhh vad gott ni kan ni finisar : ) kram Sofia ps. vore kul att ses i Skåne i sommar : )) ds.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack finaste Sofie, du e ju för kär! Så klart vi ska ses, hoppas du är här nere när vi är på plats,
      kramar till dej

      Radera
  3. Alla ni som var på träffen lovordar nötterna, så jag måste också testa dem!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kommer säkerligen att gilla dom Emmy!

      Radera
  4. Så gott! Älskar kryddrostade nötter. Antar de gick åt som smör i solsken på er middagsbjudining igår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott, det tar nötterna till en helt annan dimension:)

      Radera
  5. Mmm, har ju redan testat den ena varianten. Får väl bli den andra snart också då.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den andra var inte dum den heller, det tyckte i alla fall dom som gillar starka smaker:)
      Kramar

      Radera
  6. Det står en kruka färsk rosmarin i mitt köksfönster.... Coincidence? I think not! ;)
    Ser fram emot att läsa om vad ni bjöd på för middag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Of course it's not a coincidence, make them!
      Då får du läsa på nu, det blev en hel del massa gott:)

      Radera
  7. Låter otroligt gott! Ska också testa rosta nötter med dessa kryddor! :)
    Ha en toppen vecka!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dom är så goda, du måste testa!
      Detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  8. Mmmm, de där nötterna minns jag! Systrarna Eisenman är verkligen två duktiga kockar som även jag inspireras av mycket. Yngsta dottern äger den nämnda boken, men jag har inte köpt den. Än.

    Vädret är alltid det som avgör menyn men nu på fredag blir det rökning oavsett storm eller solsken. Det är lite nervöst att få så celebert besök - vad ska man bjuda på? Sig själv tror jag och då blir det bra oavsett vad vi äter, håhå! Nedräkningen har börjat! Jag skickar ett PM med förslag på "schema" till Anki, så kan ni väl tycka till. Kram!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vem kan glömma dom Erika! Köp boken, köp boken!!! :)
      Då packar vi ner storm- och regnkläder då alltså:) Nej då, det ser ju lovande ut om vi ska tro på vädersiarna i alla fall. Så länge allt är lagat med kärlek så smakar det gott, eller hur? Vi är inte svåra att glädja:) Förslagen ser vi fram mot,
      kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails