onsdag 14 maj 2014

Knäckebrödspizza

Snabblunch, vad sägs om det? Nej, vi menar inte att ni ska kasta i er lunchen för det är inte bra för lilla maggen, då protesterar den hej vilt och det vill vi verkligen inte. Med snabblunch menar vi att maten är lätt att laga till, den kräver varken många ingredienser eller mycket arbetsinsats för att den några få minuter senare står på matbordet.
Det enda du behöver är knäckebröd, tomatpuré, ost och lite örter, skinka och tomat är också fint att ha men absolut inget som är tvunget. Naturligtvis kan du ha andra sorters toppingar också, det är helt upp till dej själv vad du gillar och har på lager hemma i köket.

Inte så mycket mer som behövs egentligen för att fixa till en snabb lunch för en, eller två.

Knäckebrödspizza har vi sett på flera olika ställen i media och när vi såg Plura laga till det efter att han haft fint besök av en av våra matfavoriter, Lotta Lundgren, så kände vi att det var hög tid för Mårtenssons kök att också prova. Kan Plura och Lotta, så kan Håkan och Anki!
Sagt och gjort, ingredienserna plockades fram och en mikrostund senare stod den så där, vår alldeles egna knäckepizza:

Knäckebrödspizza 1 port
½ skiva runt knäckebröd
½-1 dl tomatpuré
1 msk torkad oregano
1 liten vitlöksklyfta, riven
färsk basilika
svartpeppar
riven parmesanost
Toppa med
färsk tomat i skivor
någon form av skinka, t.ex parmaskinka, spickeskinka eller serranoskinka
färsk basilka
hyvlad parmesanost
Blanda samman tomatpuré, oregano och vitlök och krydda med svartpeppar.
Bred purén på pizzan i ett lagom tunt lager, lägg på basilikablad och strö på ett rejält lager riven ost.
Låt det hela gratinera mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter, tills osten smält ner och fått lite färg.
Ta ut och toppa pizzan med tomatskivor, basilikablad, hyvlad paremsanost och skinka.
Ringla gärna över lite balsamico, och njut!

Puré, basilika och ost på plats inför ugnsbesöket. 

Pimpa på med lite tomat, basilika och skinka och TADA, lunchen är redo att huggas in på!

Så, hur lyder då vårt utlåtande? Absolut med beröm godkänt! Ska det bli enklare än så här så blir det nog till att ta upp luren och ringa pizzerian, men denna typen är mycket mindre flottig och mycket mer god, i alla fall om ni frågar oss.

I morgon är det ingen vanlig torsdag inte, i alla fall inte om man heter Håkan och Gustav. Då är det nämligen dags för Gustav att spendera dagen hos Håkan på jobbet där han ska prya och se hur det går till i en mataffär. Redan i lördags fick han lite "skrämmande" förhandsinformation om vad som väntade honom när Håkan skojade och sa att det både skulle styckas grisar och stoppas korvar:) Som tur är så känner Gustav oss båda väldigt väl vid detta laget så han log och höll med, om än lite tveksamt...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

15 kommentarer:

  1. Har också sett detta på några olika ställen och sugen på att testa. Låter spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut ska du testa, det var överraskande gott faktiskt!

      Radera
  2. Det här låter ju väldigt intressant och gott! Tack för inspiration, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego, det var så lite så:)
      Kramar

      Radera
  3. Min syster bjöd mig på knäckebrödspizza för några veckor sen och jag måste säga att jag var lite skeptisk innan men det var riktigt gott. Alltid kul med lite nya varianter på gamla godingar så att säga. :-) /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi var också skeptiska, det låter ju egentligen väldigt märkligt, men blev glatt överraskade!

      Radera
  4. Mycket passande recept för mig, för knäcke har man ju alltid hemma! Och en frys/kylrensning senare... Pizza! Perfekt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där ja, då kom det i rättan tid då!

      Radera
  5. Låter jättegott och knäckigt!
    Jag "tjuvstartade" nog lite för ca. 40 år sedan när vi stekte vitt knäckebröd ("mjölk") i gott smör och åt som det var, pizza var då inte än så populärt så vi skippade toppingen ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, är det Wasa Delikatess som du menar då? Dom minns vi också, Anki älskade dom med majonnäs på:) Finns inte längre i utbudet, lite synd faktikt för annars kunde vi ju testat din variant.

      Radera
  6. Jag bloggade om snabbmat igår. Er knäckande pizza läggs till i mitt minne över snabbfixat men gott! Helgkram till er. Slutet av maj närmar sig! Vilken dag kommer ni? Vilken kväll passar att komma till oss? Vill ni ha guidning på stan på lördagen? Hör av er med tider till oss så att vi kan planera lite mer detaljerat. Vi är lediga både torsdagen och fredagen. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Chevapchichi är mums det med, finfin snabbmat minsann och ett av Ankipappans favoritmatminnen från resorna till fd Jugoslavien.
      Vi ser så fram mot att komma upp till er, snart är det dags!
      Kramar

      Radera
  7. Detta är nog en svensk grej för detta är det första jag hör om det! Kul och annorlunda!

    Trevlig helg! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det med all säkerhet:) Du får jaga tag i knäckebröd på IKEA och testa.
      Detsamma,
      kramar

      Radera
  8. Det här har jag i ugnen as we speak, hurra! KRAM!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails