tisdag 22 april 2014

Vad gör man med rester av lammstek?

Så kära läsare, då är 2014 års upplaga av påskhelg över och det är dags att överge festligheterna och återgå till de mer vardagliga rutinerna. I alla fall ett tag, närmare bestämt under en veckas tid, för sen är det åter dags för sådana där "mitt i veckan"-helgdagar! Jodå det är sant, om ungefär en vecka är det nämligen dags för valborgsmässoafton och den följs ju som bekant av 1:a maj och det är väl en röd dag om någon:) Därefter dröjer det inte länge förrän att kristiflygare bjuder på ledighet. Men nu ska vi kanske inte gå händelserna i förväg, tiden går kvick nog av sej själv utan att vi behöver snabba på den...


Hur blev det i påsk, fick ni njuta av en massa god mat? Säkert är det några av er som gjort som Mårtenssons gjorde i fredags och käkat lamm. Kanske är det rent utav någon av er som har lammsteksrestovers kvar i kylen som ni inte vet vad ni ska göra med? Då har ni kommit till rätt kök för här har vi den perfekt lösningen för er! En härligt vårlik sallad, hur låter det?

Grönsakerna kan ni garanterat variera efter era egna smaklökar och efter vad era kök erbjuder att ha i, se våra ingredienser som tips och förslag på hur man kan göra - inte på hur man måste göra. Lammköttet tärnar ni och lägger i en marinad/dressing, förslagsvis under dagen, sen är det bara att slänga ihop salladen, blanda ner kött och dressing och servera.
Kvickt, lätt och framför allt gott!

Lammsallad
Marinad:
1 äggula
2 msk rödvinsvinäger
1½ dl olja
4 tsk dijonsenap
2 tsk dragon
1 riven vitlöksklyfta
2 tsk riven pepparrot
salt och peppar
Blanda äggula, vinäger, senap, vitlök, pepparrot och dragon.
Vispa sedan droppvis ner oljan så att dressingen tjocknar lite, smaka av med salt, peppar och ev. mer pepparrot.

Dessutom behöver du:
rester från en tillagad lammstek
1 rödlök, skivad
1 liten purjolök, skivad
1 knippe persilja, finhackad
isbergssallad eller annan valfri sallad
några tomater
gurka
kidneybönor, eller andra bönor eller kikärter
kronärtskockshjärtan, gärna marinerade om du har det (recept på hur du gör goda finns här)
Skär ner lammet i mindre bitar och blanda med marinaden, låt ligga i kylen och gona till sej nån timme.
Blanda ihop din sallad och tillsätt kött och dressing, servera gärna med ett gott bröd.

Den Mårtenssonska påsken har varit väldigt bra, tackar som frågar. Vi fick lyxen att sitta ner vid dukat bord både i fredags och i lördags, först hemma hos Perssons och därefter hemma hos Björkenäs - tack för det säger vi! Vi körde lite av en knytmiddag på fredagen då vi stod för förrätten, den alltid galet uppskattade matjesilltårtan, och ett vitt vin till det. Lammstek a'la värdparet och smaskiga cupcakes signerade värdbarnen till kaffet.

Lördagen bjöd på en dignande påskbuffé, något som vi hade hoppats på eftersom vi tidigare haft turen att bjudas på just det hemma hos Björkarna! Detta årets påskbuffé gjorde oss inte alls besvikna, så mycket gott kan omöjligtvis göra någon besviken. Ni som följer oss på Instagram har redan fått en liten smakbit av hur det såg ut, men vi kommer även att bjuda på lite bilder här snart. Några av recepten känner vi nämligen att vi skulle vilja dela med oss av till er, bland annat på den galet goda morotspajen.

Annars har vi mest tagit dagarna som de kommit, levt lite i slowmotion och njutit av det härliga värdet. Skogspromenader har varvats med turer i småbåtshamnen där lite båtarna börjar dyka upp (!), mindfullness-sittning i Sandskogen, premiär för cigarrökning på balkongen (ja, för Håkan alltså) och lite Freddybesök på det. Ja men ni hör ju själva, det har inte gått någon nöd på oss inte:)

Ha nu en fortsatt bra vecka,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

10 kommentarer:

  1. Hur det låter? Jo tack, det låter bra! Jag hade gärna tagit en tallrik :) Pepparrotsmajonnäs gjorde jag också för någon vecka sedan. Det är gott, det!

    Visst har påsken varit helt underbar? Galet skönt väder! Perfekt för lite ledighet :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra det, du hade mer än gärna fått en tallrik med salladen på!
      Fantastiskt har det varit, och snart är det dags igen:)

      Radera
  2. Ja tack till sallad med lamm! Eller sallad överlag efter den här veckan... Får bli lite detox nu onsdag torsdag så tar vi nya tag igen till helgen ;)
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners Kim! Jodå, detox inför helgen hade kanske inte skadat...:)
      Kramar

      Radera
  3. Jeg plejer at lave kebab af lamme-rester. Jeg skær kødet i passende bidder og lægger det et par timer i en marinade af citron, hvidløg, allehånde, kanel, korianderfrø og spidskommen. Efterfølgende steger jeg det kortvarigt ved høj varme. Jeg serverer med tomat/løg/persille-salat og en god cremefraiche- eller yoghurt-dressing med masser af hvidløg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vilket bra tips du bjuder på, det uppskattas! Mums låter det.

      Radera
  4. Og naturligvis pitabrød ;-)

    SvaraRadera
  5. Ja, lammkött tackar jag inte nej till, hihi! Vi åt varianter på lamm flera dagar i påsk och rester är finfint! Fint att stoppa i wraps och att servera kallt med en rykande rotfruktsgratäng osv. Mums! Jag önskar er en alldeles underbar helg! Er har ju redan börjat! Kram!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Erika då! :) Visst är det bra när man kan ta tillvara på resterna och göra en massa nya godsaker på dom!
      Vi önskar dej detsamma,
      kramar till dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!