måndag 28 april 2014

Texmex med hembakade tortillabröd och Jonas Cramby.

I lördags hade vi en liten miniföljetong på Instagram om vår Texmex middag för kvällen a'la Jonas Cramby, där några av rätterna var inspirerade av recepten i hans kokbok "Texmex från grunden". Det började med en bild av guacuamole som var på gång, följdes av nybakade tortilla och ryggbiff av hjort för att avslutas med Håkans måltidsdryck. Det slutliga resultatet var något av det godaste i Tex-Mexväg vi satt våra tänder i någonsin, hurra för Jonas Cramby! Och så klart hurra för Mårtenssons, för det var ju faktiskt vi som lagade till alla smaskigheterna:)

Middagen kan man nästan tolka som en texmexpizza där tortillabröd är pizzabotten, bönröran är som tomatsåsen som toppas med strimlat kött och ost. Det hela smakar så in i hoppsan mycket, bönröran är åt det hetare hållet och köttet blir lite sötare tack vare marinaden det legat i. Vilka tillbehör man vill ha till väljer man så klart själv, våra förslag är en ananassalsa, guacamole och syrad rödlök, recepten på dom hittar ni längre ner tillsammans med receptet på de glutenfria tortillabröden. Men först, Nacho de Nachos:


Nacho de Nachos, eller Tex-Mex pizza   4 pers som varmrätt
250 g entrecote, flankstek eller ryggbiff (vi använde oss av ryggbiff från hjort)
3 stora tortillabröd
riven smakrik ost
valfria tillbehör och såser, se förslag nedan

Marinad till köttet:
1 dl ananasjuice, vi använde oss av spadet från den krossade ananasen som vi hade till salsan
saften från 1 lime
1 dl japansk soja
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk spiskummin
salt och svartpeppar
Rör samman och låt köttet marinera i röran några timmar i kylen.

Därefter gör du en bönröra som du ska ha på tortilliabröden:

Refried black beans
1 torkad chilifrukt av valfri styrka
2 dl vatten
3 vitlöksklyftor, hackade
1 rödlök, hackad
1 paket bacon, strimlat
2 tsk spiskummin
1 tsk torkad oregano
1 burk svarta bönor
Kärna ur chilin, ta bort stjälken om den sitter kvar och lägg ner chilin i en gryta.
Häll i vattnet och låt det koka ca 15 minuter.
Stek vit- och rödlök tillsammans med baconstrimlor, krydda med spiskummin och oregano.
Tillsätt de avrunna bönorna och blanda samman. 
Mixa chilin och vattnet med en stavmixer och häll därefter ner bönröran i grytan.
Låt det hela koka samman ca 15 minuter och smaka av.
Mosa ungefär en tredjedel av bönorna och rör runt så det blandas ordentligt. 

När köttet är färdigmarinerat är det dags att tillaga det, antingen så steker du det i en grillpanna eller så grillar du det på grillen. Låt inte köttbiten bli genomstekt, du ska nämligen låta det lagas till en gång i ugnen också!
När köttet är stekt/grillat så är det dags att montera hela härligheten!
Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt, lägg ett tortillabröd på pappret och bred på en tredjedel av bönröran. Strimla köttet och lägg det på bönröran, strö över rikligt med riven ost och grädda det mitt i ugnen på 225 grader i några minuter tills osten smält.
Ta ut och dela brödet i lagom stora bitar och servera tillsammans med grönsaker och några smarriga röror. 

Före ugnen...

... och efter, nästan som en tex-mex pizza!
Vill ni, precis som vi, baka egna glutenfria tortilliabröd så kan vi tipsa er om detta receptet som vi hittade på 56kilo, riktigt bra resultat och lätta att baka:
Annars använder ni er av köpebröden, eller så bakar ni de tortillabröden ni föredrar men tortilla måste ni ha:)

Glutenfria tortillabröd
2 dl mjölk
2 ägg
50 g fint riven ost
2 msk fiberhusk
1½ dl pofiber
1 tsk bakpulver
2 krm salt
olja till pensling
Blanda samman de torra ingredienserna.
Värm mjölken så den blir fingervarm.
Vispa upp äggen och rör ner ost och den ljumna mjölken.
Rör ner de torra ingredienserna och blanda samman väl, låt stå och svälla 10 minuter.
Dela degen i 3 lika stora bitar.
Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt och rita en cirkel på pappret, 22-24 cm i diameter, och pensla med olja.
Forma en degklump till en bulle och platta ut lite i händerna, blöt gärna ner händerna med kallt vatten först så går det mycket lättare.
Lägg den runda degen på pappret och kavla ut så den till slut täcker hela den ritade cirkeln, den ska bli ganska tunn, fukta gärna kavlen med lite kallt vatten så går det lättare.
När du är nöjd med form och storlek så penslar du brödet med lite olja och gräddar det sedan mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter, det får gärna bli lite brunt i kanterna.
Låt bröden svalna i en bakduk tills du ska använda dom.
Går bra att frysa.

Röror och picklade lökar

Picklad rödlök
3 rödlökar, tunnskivade
3 dl 3% matättika
½ dl strösocker
1 msk salt
3 lagerblad
½ tsk chiliflakes
Värm allt utom lök tills det börjar koka, tillsätt då löken och låt koka ½ minut.
Dra grytan från plattan och låt det svalna innan du ställer det i kylen ca 6 timmar.

Ananassalsa
1 burk krossad ananas, avrunnen men spara spadet till annan matlagning
1 rödlök, finhackad
1 tsk malen koriander
½ tsk chiliflakes
½ tsk salt
2 msk limejuice
Blanda samman alla ingredienser och låt stå i kylen någon timme innan serveringen.

Guacamole
1 dl matlagningsyoghurt
1 dl lätt crème fraiche
1 finhackad schalottenlök eller ca 10 cm purjolök
1 hackad stor tomat
finhackad chili eller sambal oelek efter tycke och smak
2 msk finhackade korianderblad eller 1 krm torkad koriander
2 avokados
2 msk pressad limejuice
salt
Rör samman matlagningsyoghurt och crème fraiche. Blanda ner tomat, lök, koriander och chili. Gröp ur och mosa avokadon grovt, det ska vara lite bitar i den. Pressa över limen och vänd sedan ner det i tomatröran. Smaka av med salt och ev. mer lime och koriander.


Helgen vår har varit lugn och avkopplande, fint väder har även vi bjudits på här nere även om det blåst en hel del. Då är skogen en ypperligt ställe att bege sig ut i och just så gjorde vi igår, hittade en härlig plätt där vi slog oss ner en låååång stund. Inget är väl så avkopplande som fågelkvitter och suset från träden...
Dock byttes lugnet ut mot en smärre kaffestrof senare på kvällen när Håkans älskade kaffemaskin plötsligt började låta oerhört märkligt när den malde bönorna. Det var nästan så att Mr. Mårtensson höll på att utlysa någon form av landssorg och en tyst minut när inget kaffe gick att få ur mr. De'longhi! Förmodligen kan det ha att göra något med att den stackars apparaten har fått jobba hårt sen den kom in i vårt kök och därför nu behöver lite avkoppling den också, vilket den antagligen kommer att få på verkstan! Måtte det bara gå undan, för husfridens skull:)

Nu hoppas vi att ni får en fantastisk vecka, säkert är det flera som gör oss sällskap och tar långhelg snart igen. Valborg står det ju i almanackan på onsdag och därefter väntar några dagars ledighet. Vädret ska väl kanske inte bli så bra, men vem vet, vädergudarna har ju ändrat sej för och kanske gör så igen. Om inte annat så blir väl poliserna glada om det är kallt och regnar på valborg?!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

18 kommentarer:

  1. SÅ mycket gott ni gjort! Vi firade Kungen i helgen :) Jag sålde kanelbullar och cookies åt det partyglada folket. Vi hade varmt och fint på lördag, men på söndag var det grått och regnigt. Kram och ha en fin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja vi gillade verkligen allt skarpt! Hoppas inte vädret är det som är på väg hit då, men det verkar inte bättre... kul att försäljningen gick bra!
      Kramar tillbaka och tack detsamma.

      Radera
  2. Ser fantastiskt gott ut! :-)

    SvaraRadera
  3. Det känns mer som att man gästspelar lite på jobbet mellan helgerna nu, snarare än tvärtom. Det gör mig ingenting just nu, känner jag. Då hinner vi vila mellan flyttlådekånkandet. Det är skrivet i stjärnorna att det ska bli kallare denna veckan dock. Det är ju Valborg, då SKA man frysa häcken av sig!

    Helfestlig middag ni bjuder på här idag! Allt gott på samma tallrik. Ananassalsan blev jag extra sugen på. Den till grillad kyckling, ja?

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, där satte du verkligen knorren på grisen, precis så är det ju:) Och inte gör det oss något heller, fast vi (tyvärr) inte ska flytta - vi har en vind som fullkomligt skriker om att få bli städad... Men det beror sig ju på vädret:) Och visst, traditioner ska man inte rucka på, även om det gäller vädret!
      Så kul att det är dags för flytt nu, vi hoppas och ser fram mot en rapport!

      Absolut den till grillat kyckling, ja grillat vad som helst för den delen!
      Kramar till dej

      Radera
  4. Kände hur min mage började kurra bara av att läsa det här, det ser så gott ut! Älskar Jonas Cramby, har nog sett allt på hans youtube-kanal och suktat efter hans bok hur länge som helst, det är kanske dags att köpa den nu :)

    Tack för massor av goda recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra det, kurrande magar gillar vi, det känns som ett bra betyg:) Vi har faktiskt inte lagat mer än detta från boken än, men nu känns det som att begäret är väckt och vi har satt en massa lappar på flera recept som vi ska testa fortast möjligt. Men det är väl så med vissa böcker, de behöver ligga till sej lite

      Vassego, så lite så!

      Radera
  5. Men guuuuud, vilken tex-mex-paradis! Jag sparar inlägget och använder flera av dessa recept nästa gång vi ska köra tacos! :) Smarrigt!
    Ha en fin kväll!
    Kramar till er!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt Lana, kul att det gillas och kommer till användning, spara på du bara!
      Hoppas du får detsamma,
      kramar

      Radera
  6. Sicken FIESTA! Härligt!
    Men åh, lider med er, hade kaffemaskinen här hemma gått sönder vet jag inte vad jag hade tagit vägen. (Antagligen försökt lära känna mina grannar lite bättre)
    Långledig för mig också i Valborg, längtar redan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absoluto!
      Som tur är så har vi den gamla hederliga Moccamastern kvar i köket, tack och lov, annars hade vi väl fått knacka på:)
      Oh yes, inte länge kvar nu...

      Radera
  7. Hemlagad texmex ÄR otroligt gott! Vi har skaffat en massa ingredienser till sådan, men det var länge sedan vi kom oss för att laga. Kanske till helgen?
    Vilken hemsk kaffemaskinshistoria, hoppas slutet blir lyckligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, faktiskt galet gott! Klart ni ska ta en egen fiesta till helgen.
      Usch ja, blir det inte det så vet vi inte vad vi gör...:)

      Radera
  8. Tex-Mex är galet gott - särskilt om man gör det på "rätt" sätt. Färdiga tacoskal kan jag köpa men sen är det stopp. Färdigblandad tacokrydda smakar mest salt, så jag gör gärna som ni, tex-mex på ett lite mer eget sätt. Goda kryddor, bra råvaror och gärna hembakade tortillas. Mums!

    Hoppas att även den kommande helgen, som ju blir riktigt lång, blir fin och bra på alla sätt! Kram!

    SvaraRadera
  9. Ser helt fantastiskt gott ut! Jag har testat de där glutenfria tortillabröden men mina blev nästan som pannkakor och inte alls vad jag hade förväntat mig. Ert ser helt annorlunda ut. kanske ska ge mig på att testa ännu en gång.

    SvaraRadera
  10. Så gott det ser ut! Vet att jag kommer få den boken vid tillfälle, mamma har köpt ett ex till mig, men efter att ha sett detta vill jag ju ha den NU!! :) Kram på er

    SvaraRadera
  11. Tror min kommentar försvannn.... :(

    Detta ser ju hur gott ut som helst! Vet att jag ska få ett ex av boken av mamma, men vill ha den OMGÅENDE! :) Kram på er

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!