måndag 14 april 2014

Rimmad ugnsstekt lammstek och middagstips till påsk!

Alltså, vart denna helgen tog vägen har vi ingen aning om! Fredagen kom, vi gav oss iväg med tåget till Falkenberg och bloggträffen vi längtat efter flera veckor och plötsligt var det söndag och vi satt i Guns fräsiga sportbil på väg hem igen... Vad tusan hände egentligen? Tydligen en massa trevligheter för minneskortet i kameran är fullt med foton där vi bakar surdegsbaguetter, sörplar kaffe från sked, mumsar choklad och smakar på ogräs, så vi är säkra på att vi har upplevt en massa spännande saker! Att sen Håkan lyckades skrämma slag på intet ont anande strandflanörer när han halvnaken poserade på vår balkong är en helt annan historia...
Så fort som vi valt ut och redigerat bilderna så ska vi servera er minst en rapport från helgen, det lovar vi, och vi ska göra vårt bästa för att få till det så fort som möjligt!

Under tiden som ni väntar så ska ni inte behöva gå hungriga i alla fall, vi tänkte nämligen bjuda på en liten tipskavalkad inför påsken med lite olika rätter som vi tänkte kunde passa bra att servera då. Vi börjar med några förslag på varmrätter och vi har valt att lyfta fram lamm, kyckling och lax lite extra, eftersom det enligt Håkan är det just dessa tre som är mest poppis som påskmat.

Först ut är ett recept på en rimmad lammstek som Håkan lagade till förra helgen. Att rimma har vi tipsat er om tidigare och det är verkligen något som vi vill fortsätta slå minst ett slag för, det ger ett otroligt saftigt kött med en god smak. Var inte oroliga för att det som rimmas kommer att smaka salt, så är inte fallet.


Rimmad ugnsstekt lammstek med grönsaker
Rimnigsmarinering
1 st marinator
8½ dl vatten
1 dl vitt vin
50 g ojodat salt
1 lammrostbiff el. hela lammsteken
Blanda ihop lagen, spruta in lite varstans  i steken med hjälp av marinatorn.
Låt steken ligga i kylen minst 7 timmar i överbliven lag, men helst över natten.
Tillagningen:
1 msk torkad rosmarin
1 msk timjan
1 delad citron
3-4 solovitlökar
vitlöksklyftor till späckning
1 ask cocktailtomater
2 gula lökar grovt delad
Ta ut steken från kylen och upp från rimningslagen, torka av den lätt.
Klappa in steken med kryddorna och späcka med vitlök.
Lägg grönsakerna i botten på en ugnsfast form, droppa över olivolja och placera köttbiten på grönsakerna. Sätt ugnen på 150 grader och stick en ugnstermometer i steken där den är som tjockast.
Pytsa in härligheten i mitten av ugnen tills tempen i tjockaste delen är 65 grader, ta ut och låt vila ca 15 min innan den skivas upp.
Medan lammet gonar sig i ugnen kan man göra en smaskig getostsås som passar fint att servera till.

Getostsås
3 dl vispgrädde
200 gram getost
Värm upp vispgrädde försiktigt så att den börjar småputtra.
Klicka ner getosten i små bitar och rör tills den smält och blandats med grädden.
Servera till steken.


Från receptskafferiet har vi hämtat några andra rätter som vi vill tipsa er om. Är det nu någon av er som saknar något, har någon fundering eller liknande så var inte rädda för att hojta till, så ska vi försöka göra vårt bästa för att hjälpa till!

Lamm:
Lammstek fylld med chevreost, serverad med en rösti som även den har fått en släng av ostsmak!

Lammfilé med örttäcke med en gnutta vitlökssmak i, fetaostsås passar fint till.

Lammstek med citrussmak från både citron och lime, friska och fräscha smaker med andra ord!

Kyckling:
 Beer can chicken är ett väldigt gott sätt att tillaga en hel kyckling på, ger både ett saftigt resultat och en spännande upplevelse:) 

Med hjälp av oliver, kapris, rosmarin och vitlök får kycklingen en smak av Grekland

Rimmad helstekt kyckling, ett recept som väldigt snabbt blev ett vandringsrecept på nätet. 
Saftigare kyckling får man leta efter och glasyren ger verkligen smaken en extra kick, har du inte testat än så måste du göra så snart:)

Lax:

Hel lax, fylld och tillagad i ugnen. Här och här hittar du några olika varianter på tillagningen. 

Portionsbitar av laxfilé blir så vansinnigt goda att panera med västerbottenost och servera med en romsås, en av våra absoluta favoriter och hur lätt som helst att laga till! 

Kikar ni in i vårt kök i morgon så bjuder vi på fler goda påsktips, då ligger det några olika förslag på smarriga efterrätter på tallrikarna!

Vi lämnar er med ett litet smakprov från helgrapporten!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

10 kommentarer:

  1. Ja, ni verkar ha haft en fin helg och jag ser fram emot att läsa mera om den. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du helt rätt i, synd bara att den måste ta slut... men vi får återuppleva den med hjälp av bilderna när vi kollar igenom kameran!
      Kramar

      Radera
  2. haha! Jag hade gärna sett minerna på dessa människor som Håkan skrämde hihihi!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huga ja, nja... kanske frun skulle fotat dom istället för Håkan:)

      Radera
  3. Inte tror jag Håkan skrämde någon, de blev nog bara glada och förvånade, vi är ju inte så pryda här på västkusten ;) Ser fram emot att få höra mer! alltså om helgen, med eller utan naket.
    Vilken go bildkavalkad ni bjuder på. Jag blir hungrig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, de blev nog mest chockade över att han inte frös, de var ju väldigt mycket mer påpälsade om vi säger så:) Ja, vi är snart klara med inläggen, det var en hel del bilder att plöja...

      Radera
  4. Jag tyckte Håkan såg så fin ut där på balkongen i nääästan bara mässingen, inte kan han väl ha skrämt någon. Däremot säkert ett gott skratt :-D
    Det en hel rad med goda recept ni kommer med här! Jag måste spana in ett par av dem lite närmare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack ska du ha, kära Emmy, det tar jag som en komplimang! Nej, de blev kanske inte så skrämda men några fick säkert en rysning eller två med tanke på de kalla vindarna som kom...
      Spana på du bara, hoppas di hittar nåt i din smak!

      Radera
  5. Rimma ja! Det var ju det som var grejen - har ju glömt det :-) Massor av härliga kycklingrecept att ta till sig. Tyvärr funkar inte lamm för mig :-(

    Ser fram emot att få höra och se er version av blogghelgen, jag följde er via Insta och det såg supertrevligt ut allting - så jag förstår att helgen flög förbi.

    Önskar er en riktigt trevlig påsk!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ojojoj, Lotta, inte glömma bort det rimmade, du vet ju hur gott du tycker att det är! Lamm behöver du absolut inte ge dig på då, håll dej till fågeln och fisken...

      Ja, det var en snabbflygande helg, minst sagt, så himla bra fixat. Och vårt inlägg kommer snart, vi ska bara få lite tid att pilla ihop allt.

      Vi önskar dej detsamma,
      kramarna till dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!