söndag 30 mars 2014

Veckans underlättare, matsedel 14.

Go'middag på er alla! Har ni installerat er i den nya tiden än, känns det bra eller saknar ni att den förlorade timmen?
Här har vi vaknat upp till ännu en dag med strålande solsken som dessutom, för ovanlighetens skull, är vindstilla! Helt fantastiskt känns det och det finns vissa misstankar om att dagens söndagspromenad kommer att ta lite längre tid än vanligt och att den även kommer att bjuda på en stillasittande paus någonstans. Möjligtvis kommer herr M att ta tillfället i akt och puffa på en cigarr under pausen...

Men innan vi beger oss ut i solskenet så ska vi tipsa er om lite goda middagar för veckan som är på intågande, nummer 13 i ordningen. Vi går ju in i april månad och det kanske märks när ni tittar närmre på maten på faten, vi vill tro att det ser lite fräschare och piggare ut i alla fall.
Laxpastan är verkligen en riktigt vårlig rätt, precis som citronpajen med hallonspegeln är, tycker våra smaklökar. Den karibiska kycklingen bjuder på lite föraningar om sommarsmaker - inte fel alls - och det finns även chans att grilla om ni känner för det!


Måndag: Denna köttfria måndag bjuder på en soppa med röda linser som sköter sig själv, nästan i alla fall. Det enda ni gör är hackar och fräser lök, tillsätter några andra godsaker och låter det koka 20 minuter!

Tisdag: Sill, eller strömming om ni så önskar, med senapsröra och stuvad purjolök. Husmanskost så det ryker om det och hur gott som helst om ni frågar oss, inget aprilskämt alls inte!

Onsdag: Köttfärsbiffar med vitlök och chilisås som smaksättare som sedan får puttra i en gräddig sås, kan det vara något att fira lillelördag med?

Torsdag: Kycklingklubbor med en het kryddblandning och ananas resulterar i en middag med karibisk touche! Förutom lite mortelarbete så sköter det sej själv i ugnen, smidigt så här i slutet på veckan.

Fredag:
 Lax, ärtor, parmesanost, grädde, dill, pasta... börjar det kittla i munnen? Av dessa goda ingredienser får du en riktigt fräsch och krämig laxcarbonara som passar kanoners nu på våren.

Lördag: Kotlettrad som både kan grillas eller ugnsstekas, bara att välja tillagningssätt själv. Låt först köttbiten marineras över natten innan du tillagar den på låg värme några timmar och du har en av de saftigaste bitarna att hugga in på. Servera gärna med de chilimarinerade grönsakerna du hittar i samma inlägg.

Söndag: Söndagsefterrätt, säkert är det flera än vi som blir lite nostalgiska när ni läser det? En frisk citronpaj med hallonspegel kanske kan vara nåt att bjuda på efter söndagsmiddagen, inte alls så avancerat som det låter - men det behöver ni ju inte avslöja!

Fredagens besök på öl-, whisky- och vinfestivalen i Malmö då!? Hur gick det med den, undrar ni kanske? Jo, det gick väldigt bra, tackar som frågar.
Det fanns en hel massa spännande drycker att prova, cigarrer att köpa och även lite mat att kika på och smaka av, vi kommer absolut att återvända nästa år! Om inte annat så måste vi kolla hur det är med vodkatillverkarna i företaget där fru Mårtensson numera är aktieinnehavare i.

Lokalerna var väl lite i tråkigaste laget, det kändes mest som att vandra omkring i en industrihall och hade Håkan fått bestämma så hade det stått skinnfåtöljer, soffor och andra möbler i den stilen, här och var. Lite dovare miljö och lite mindre industri och dunka-dunka i högtalarna hade passat bättre... Fast åsikterna om det har kanske med nykterheten på publiken att göra, de som började raggla omkring i lokalerna när vi gav oss därifrån håller kanske inte med oss. Ljudnivån har ju en tendens att stiga i takt med alkoholintaget:)

Nu önskar vi er alla en fortsatt skön helg och vi hoppas att veckan blir riktigt bra för er!
Smaklig spis! / Anki och Håkan        


18 kommentarer:

  1. Härligt med värme och sol. Tidsförändringen känns inte alls faktiskt, ännu :) Tänkte på er igår och ert tips om att ställa om klockan redan på lördag. Kram och njut av dagen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det härligt med solen och värmen! Så bra att vårt tips kom till användning, hoppas att det fortsätter kännas bra med tidsomställningen,
      kramar

      Radera
  2. Den där laxcarbonaran har jag testat. Riktigt fin!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan har du gjort, vi hittade den ju hos dej:) Finfina grejor!

      Radera
  3. Kul att vara aktieinnehavare:) Ni verkar ha haft trevligt och hoppas promenaden blir njutningsfull:)
    Tidsomställningen kommer jag nog känna av i morgon när jag börjar jobba kl 7 idag funkar det bra:)
    Köttfärsbiffarna fastnar jag lite extra för kul med en variant jag inte gjort förut.
    Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, aktieinnehavet är mest dom en kul grej, men vem vet - det kanske blir en riktig fullträff:)
      Förmodligen är det först i morgon de flesta känner av den där timmen, hoppas det går bra att komma upp ändå!
      Ha det fint du också.

      Radera
  4. Hoppas ni har njutit av en lika underbar dag som jag har haft här i småländska skogarna!!! När solen sken som bäst från klarblå himmel passade jag på att sticka till simhallen och köra ett träningspass i bassängen och precis som jag trodde var det nästan folktomt...helt perfekt.:)

    må så gott! Vårkramar till er:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tack söndagen var ju riktigt härlig, smart planerat att simma i solskenet!

      Detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  5. Ja fy tusan vilken helg! Gäller att njuta för fulla muggar av ljuset. Tänk att klockan är 19:46 och det fortfarande är lite ljust ute. Det gör mig lycklig! :)

    Massa gott på matsedeln som vanligt. Här hemma kör vi skafferirensning denna veckan, mycket linser och sånt blir det ;)

    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så, bara att passa på så gott det går! Och att det är ljut längre på kvällen är väldigt välkommet, speciellt när det ska fotas mat:)
      Skafferirensning är väl en bra idé när det ska flyttas, vi har kört frysrensnig de senaste veckorna men tyvärr inte pga flytt...

      Kramar till dej

      Radera
  6. Härlig helg verkar ni ha haft och det har jag också haft, Så himla skönt med solsken och värme. Allt går så mycket lättare då, nja kanske inte att städa för man vill ju helst inte vara inomhus när solen skiner. Kycklingklubbor är bra att ha i frysen och er variant med karibisk touch verkar väldigt smaskig. Det ska jag absolut testa under veckan som kommer. Ha en fin vecka. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inomhus är väl inte platsen som kommer i första hand när väl solen är framme, inte om vi inte är tvungna:)
      Visst är det bra att ha klubbor på lut i frysen, hoppas de ska smaka!

      Vi hoppas du får detsamma,
      kramar

      Radera
  7. Jag känner mig nästa lite hög efter den här underbara helgen. Alla blir då mycket gladare och livet känns enklare med lite sol och varmare temperatur.
    Härlig veckomeny ni bjuder på! Med en massa godsaker!
    Ha en härlig vecka. Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det lite en sån känsla som infinner sig, som om allt är möjligt och hoppfullt?! Tack och lov för våren:)
      Tack och detsamma till dej Emmy,
      kramar

      Radera
  8. Gott, gott med alla recept! Chilimarinerade grönsaker ska kika på!
    Sonen skulle också på denna mässa i helgen. :)
    Ha en toppen dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grönsakerna hoppas vi faller dej i smaken, Lana! Tänk, då kanske vi sprang på honom i vimlet:)
      Hoppas du också har det fint,
      kramar

      Radera
  9. Mmmm, nu blev jag sugen på stekt strömming. Och det är en hel timme kvar till lunch. Undrar om eleverna kommer att höra min mage knorra nu? Jag har lektion men alla sitter och jobbar så snällt, så jag passar på att läsa er blogg, hihi! Vem vet - de kanske gör samma sak, eleverna. Fast troligast är väl att de hänger på Facebook... Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men, men, men fröken Erika, vad är det du skriver?! Ja, det hade väl varit nåt, alla eleverna på vår blogg:)

      Kramar till dej, hoppas lunchen smakade gott!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!