måndag 24 mars 2014

Våfflor till dagen D, eller kanske dagen V?

I bland är det inte så dumt med alla de där sociala medierna (som vi fått lära oss att det så fint heter), som t.ex Istagram och Facebook. Tack vare dom så uppmärksammades vi i alla fall om att det faktiskt är våffeldagen i morgon och plötsligt gick det upp ett Liljeholmens om varför det såldes våffeljärn på ICA till bra pris! För även om Håkan jobbar i just den mataffären så är det inte många våfflor som tillverkas som charkuterist inte:)

Hur som haver så invigdes vårt nya järn i helgen och det våfflades hej vilt i köket i lördags och gott blev det, vill vi lova! Det blev inga våfflor av den vanliga sorten, nej det blev en omgång av den glutenfria varianten och det med hjälp av fiberhusk. Fiberhusk är helt enkelt psylliumfrön som malts ner, som har en hög halt av fibrer och binder en hel del vätska. Just för att det binder vätska är också anledningen till att smet med husket i oftast ska stå och svälla några minuter innan den används, så också här.


Glutenfria våfflor   ca 10 stycken
½ dl vatten (gärna bubblande för extra fras)
½ dl standardmjölk
2 dl grädde
2 msk fiberhusk
50 g smält smör
4 ägg
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Vispa samman 1 ägg med fiberhusk och vispa sedan ner övriga ingredienser.
Låt smeten stå och svälla ca 5 minuter innan du börjar din våffelgräddning.
Pensla laggarna med smält smör innan du gräddar på första våfflan, efter det behövde vi inte pensla med mera smör, men det beror säkert på vilket sorts järn du använder.
Klicka ut 2 smetklickar på järnet med en matsked och bred sedan ut det lite innan du stänger igen locket. Var inte orolig för att det är för lite smet, det sväller ut en hel del under tiden våfflan gräddas.
När våfflan fått en gul/brun färg så är den klar att huggas in på.
Vi hade vispad grädde, yoghurt och bär till våra godsaker.

Så där ja, då har även det Mårtenssonska köket bidragit till våffeldagen, baske oss så är det första gången det händer! Men inte är det sista gången det gräddas våfflor i vårt kök, vi har flera andra varianter som ska testas så fort tillfälle ges... kanske redan i morgon på självaste dagen V?!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

10 kommentarer:

  1. Det blev våfflor för mig också i lördags. Pappa bjöd in ett gäng med folk på våfflor och med nykokt hjortronsylt till. Jag var i våffelkoma ända tills igår... :-) Nu på torsdag är det jag som ansvarar för mellanmål på fritids där jag jobbar och då ska jag göra våfflor. Det blir ett par timmar i köket och lite extra stök och bök men så värt det när barnen jublar när de kommer till fritids och känner våffeloset. /Anna J

    SvaraRadera
  2. Inga våffeljärn i charken alltså? Rutiga köttabitar vore snyggt annars! ;) Inga våfflor här imorgon tror jag, det får bli en annan dag. Många glutenfria våfflor i bloggarna nu, roligt!

    SvaraRadera
  3. Mums, det ser väldigt gott ut och en fin stekyta har den också. Kram!

    SvaraRadera
  4. Jättegott låter era våfflor! Liknar lite recept som jag brukar använda. Men jag använder inte bubbelvatten...ska testa till helgen och mina blir med kokosmjölk istället. :)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  5. Jag vill verkligen äta våfflor idag på våffeldagen, men det går inte för våffeljärnet ligger nedpackat i någon av alla 92 kartonger som det står kök på. Drömmer ändå om frasiga skapelser med hemkokt körsbärssylt och vispad grädde - mums!!!

    SvaraRadera
  6. Jag tror minsann att det blir en och annan våffla för min del idag! Även om vi tjuvstartade när jag låg en vecka före i mitt huvud. Jag ska testa att använda bubbelvatten nästa gång i mina för att se om de blir lite mer frasiga.
    Ha en fortsatt fin vecka! Kramar!

    SvaraRadera
  7. håkan kan väl våffla en lövbiff i charken? ;)

    här blir det inga våfflor överhuvudtaget då jag tycker det är usch & blä med all sorts "pannkaks-mat" som jag kallar det. men de är fina att se på våfflor, det kan man inte neka till.

    kramar!

    SvaraRadera
  8. Hurra för våfflan säger jag som väntat sedan semledagen (för semlor gillar jag inte så värst så det känns alltid bra att kunna se fram emot våffeldagen). Men om jag har ett våffeljärn? Icke! Tur att kollegan brassade våfflor på kontoret idag.
    Kram på er!

    SvaraRadera
  9. När jag var yngre våfflade jag håret, men nu våfflas det inte så mycket. Jag äter endast våfflor med creme fraiche och rödlök och rom. Då är det gott ska jag säga. Men sylt och grädde är inte min grej alls.

    Jag fick ett våffeljärn nyligen av en kille som inte ville ha sitt, men det är ett sånt som gör mjuka våfflor eftersom det är teflon. Inget fras alls, och då står jag över.

    Hoppas att er vecka är bra och att tiden går fort fram till april. Ser fram emot att få krama er!

    SvaraRadera
  10. Första gången jag stöter på glutenfria våfflor. Det tackar jag för!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!