måndag 3 mars 2014

Glutenfritt fröbröd

Något som verkligen är i hetluften just nu är fröknäcke och det har vi full förståelse för, det är både lätt att göra och nyttigt och gott.
Vi har dragit vårt strå till stacken i ett tidigare inlägg där vi bjöd på en variant av frökex och idag är det dags att ta kexen ett steg längre och bjuda er på fröbröd. Helt glutenfritt är det och är man laktosintolerant byter man enkelt ut gräddfilen mot en laktosfri sådan. Nötallergiker kan säkert ösa på med en extra deciliter frö istället och vice versa.

Receptet på brödet har vi hämtat från en kokbok av Cathrine Shück, mycket enklare än så här kan det nog inte bli att baka bröd. Inga jästider, bara hacka blanda och bred ut på plåten, voilà femton minuter senare är det klart!


Glutenfria nöt och fröbröd  1 ugnsplåt, 12-16 skivor
3 ägg
3 msk gräddfil eller crème fraiche
1 tsk bakpulver
1 krm salt
3 dl riven ost
1 dl hackade nötter av valfritt slag (vi kör med hassel-, val- och cashewnöt)
4 dl blandade frön (pumpa, sesam, lin, melon, solros)
Vispa snabbt samman ägg, gräddfil och salt.
Blanda samman nötter, frön och bakpulver och rör ner i äggsmeten.
Rör i osten och blanda samman väl.
Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och bred ut brödsmeten på pappret så att det täcker hela.
Det blir bara ett tunt lager, men det räcker.
Grädda brödet mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter tills det är gyllenbrunt.
Skär upp lagom stora bitar, det går utmärkt att frysa in skivorna och ta fram när hunger uppstår:)

Så då har vi bockat av måndagen denna vecka och frågar ni oss så kan den här veckan gå fort nog, det får gärna bli fredag i rappaste rappet.Nu undrar säkert vad som är i görningen, eller hur? Jo Mårtenssons skall ut på slottsäventyr minsann, det vankas vinprovning och övernattning på Kronovalls Vinslott och det har vi längtat efter i fem månader nu. Det enda vi inte ser fram emot är att se en skymt av slottsspöket, Isabelle gör sig icke besvär när vi är där!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

21 kommentarer:

  1. Älskar fröbröd/fröknäcke av alla dess slag... den här varianten med grädde/crème fraiche i har jag dock inte sett...
    Ja, måndagen avklarad härligt :) Oj, fredagen låter verkligen spännande, må den snart komma då! Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så gott och mättande med frö/nötbröd och denna sorten var ny även för oss.
      Japp, nu är det inte många dagar kvar:)
      Kramar till dej!

      Radera
  2. Det här låter mycket gott och vilken härlig helg ni har att se framemot. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så gott, vi har expierat några plåtar nu:)
      Ja, helgen ser vi onekligen fram mot.
      Kramar

      Radera
  3. Det här är nästan lika gott som godis :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur? Och med god ost på... holey moley:)

      Radera
  4. Vad spännande med slottsäventyr! :)
    Ja, fröknäcke är ju så gott, beroendeframkallande! ;)
    Ha en fin dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har vi sett fram mot lääänge nu!
      Visst är det beroendeframkallade,
      kramar till dej

      Radera
  5. Gillar också fröknäcke :)
    Hade jag åkt på slottsäventyr så hade jag verkligen velat se slottsspöket. Det ingår väl i priset :)
    Vinprovning verkar ju inte fy skam det heller :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då ska du absolut prova detta brödet, så gott!
      Ja visst gör det säkert det, så länge hon håller sej på sin kant så gör det oss ingenting:)

      Radera
  6. Kul med en variant med gräddfil i, kan tänka mig att det blir gott! En liten sats med fröknäcke är gott som snacks men blir lätt lite mycket till frukost, tycker jag. Tänk att chokladdoppa, vad gott! Det måste jag prova till helgen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är alltid roligt med lite annorlunda svängar! Vi äter detta istället för bröd så en skiva stor som en normal brödskiva är precis lagom känner vi. Men visst mättar det bra:)
      Prova på, vi ser fram mot rapporten!

      Radera
  7. Så gott och vad bra att det är glutenfritt! Jag bakade häromdagen men det var med dinkelmjöl. Gott det också. Skönt med mars månad. Jag väntar på våren nu. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är dinkelmjöl gott att ha i bröd, ger en härlig deg att jobba med.
      Visst är det härligt med mars, då är det ju snart april och tid för flera trevligheter!
      Kram på dej, Erika

      Radera
  8. Fröknäcke äter jag hellre än godis. Detta fröbröd har jag aldrig sett eller smakat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det var nytt för oss också och äts i parti och minut just nu.

      Radera
  9. Slottshelg? Vilken dröm! Vi var på något liknande med Calles föräldrar för några år sedan, var så mysigt! Kanske borde boka in mig och Callen på något sådant framöver, hade varit underbart att komma iväg lite. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur, du kan ju förstå varför vi har längtat efter denna helgen! Förhoppningsvis så får vi tagit lite bilder från vistelsen så ni kan se hur det var där.
      Kramar till er

      Radera
  10. Jag skulle lätt kunna missbruka frökex/-knäcke! Så förbenat gott!
    Så spännande med spökbesök, förlåt hotellövernattning. Låter toppen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh ja, det är oerhört lätt att knapra i sej både två och tre utan att blinka...
      Kanske lite väl spännande... speciellt när ett visst hus behöver besökas mitt i natten! :)

      Radera
  11. Åh, sådana här ska jag göra någon dag! Ser supergoda ut och sådär härligt knapriga :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails